Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Mendel not extruding when printing

Posted by purplealien 
Mendel not extruding when printing
September 22, 2012 12:17AM
Hi,

I have a RepRapPro newly finished, but have a problem when printing. Using pronterface, it extrudes fine when done manually but nothing when
I try and print a loaded file. The motor also gets quite warm to the touch. I have made sure that the right settings are loaded from Skienforge and that
Activate Dimension is off. Also the gcode contains an M83 code as suggested.

Thanks
Re: Mendel not extruding when printing
September 22, 2012 12:39AM
Check your deck to nozzle height, if it is too low it will stop the plastic squidging out. 0.2mm is the go, or a folded over piece of printer paper.


_________________________________________________________________________________________

Richmond, New Zealand
Thingiverse ~ YouTube
Re: Mendel not extruding when printing
September 22, 2012 01:03AM
Thanks Sunny, the nozzle height is ok, the plastic extrudes when I use the pronterface manual extrude. I am wondering if there is some setting that I need to set somewhere
else in the skienforge app.
Re: Mendel not extruding when printing
September 22, 2012 06:40AM
Quote

Activate Dimension is off

And WHY is it OFF?

Without dimension activated the E codes will not be generated and no extrusion will occur!
Activate Dimension (ON).


Bob Morrison
W├Ârth am Rhein, Germany
"Luke, use the source!"
BLOG - PHOTOS - Thingiverse
Re: Mendel not extruding when printing
September 23, 2012 01:59AM
Hi, Have tried Activate Dimension both on and off and the same gcode is generated, including E codes. Very strange sad smiley

This is the first part of the file, incase anyone can help...

G21
G90
M83
M104 S200
G28
M109 S200
;M113 S1.0
;M108 S26.4
G1 Z0.4 F198
G1 X93.48 Y107.66 F15000
G1 X93.74 Y107.74 F480
G1 X96.07 Y108.52 F720 E1427.413
G1 X124.88 E1584
G1 X126.52 Y106.88 E1584
.......
Re: Mendel not extruding when printing
September 25, 2012 06:40AM
Been informed that the E codes are way too high ? Has anyone got an example gcode file for comparison ? Just the first part would do.

Thanks.
i have the same problem, mine sits there and runs over the route but nothing happens at all with the extruder drive, i finaly found dimension and turned it on, now it will only extrude to extent that it won't come out the nozel and i had to turn it off to stop it bracking itself, the advice i've found on the internet is for the most part useless and i'm regreting buying one of these now, call me lazy but i much prefer makerware, my school runs it with their replicator 2 and i have never had any problems, this mendel has only been problems, everything on the macheine is fine, but i physicaly can't print anything, if i can't get any help thats useful or relevent, im selling it with its 3 colour upgrade and buying a ready to go one, i don't care if its more expensive as long as it works
Re: Mendel not extruding when printing
May 01, 2013 06:56AM
Try Slicr3
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login