Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Pronterface Won't Connect to RAMPS 1.4

Posted by vegetable 
Pronterface Won't Connect to RAMPS 1.4
June 09, 2018 02:06PM
Pronterface refuses to connect to my printer. The monitor just says "connecting..." and stays that way. Both the board and pronterface are using COM 8. Baudrate is 250000 on both. I have tried changing the baudrate. I have tried a different USB cable and port. I have made sure that Arduino and Pronterface are not running at the same time. The board can connect the the Arduino IDE without a problem, and uploads the code just fine. I have tried uploading some test code, which works perfectly, moving all motors and heating up the hotend. I am assuming that it is a firmware problem, but I don't know where to begin. I have tried two different versions of Marlin with no success, as well as resetting the board. Nothing has shown up on the serial monitor.

Whenever the board is unplugged, I get this:

[ERROR] Can't read from printer (disconnected?) (SerialException): call to ClearCommError failed
[ERROR] Can't write to printer (disconnected?) (SerialException): WriteFile failed (WindowsError(22, 'The device does not recognize the command.'))
Re: Pronterface Won't Connect to RAMPS 1.4
June 11, 2018 03:32AM
I never tried 250000 BAUD. Maybe it'll work with 115200B?
VDX
Re: Pronterface Won't Connect to RAMPS 1.4
June 11, 2018 06:34AM
... do you have the firmware source? - in the "configuration.h" ist the set baudrate - with my firmwares I'm using mostly 250000 ... but sometimes, in "harsch EMI ebvironment", the 115200 or even slower, until the connection stays stable over times.

With the ArduinoDue it's different too, if you use the "native" or "programming" port ...


Viktor
--------
Aufruf zum Projekt "Müll-freie Meere" - [reprap.org]
Call for the project "garbage-free seas" - [reprap.org]
Re: Pronterface Won't Connect to RAMPS 1.4
June 13, 2018 09:14AM
I have tried using 115200 BAUD. Both the firmware and Pronterface are set to the same thing. Using an Arduino Mega.

Edited 1 time(s). Last edit at 06/14/2018 12:00PM by vegetable.
Re: Pronterface Won't Connect to RAMPS 1.4
June 13, 2018 01:41PM
post your config pls
Re: Pronterface Won't Connect to RAMPS 1.4
June 13, 2018 02:05PM
Re: Pronterface Won't Connect to RAMPS 1.4
June 13, 2018 04:00PM
Only thing i can see is, you say you have a ramps1.4 board yet you have the motherbord defined as a ultimaker,
Quote

// The following define selects which electronics board you have.
// Please choose the name from boards.h that matches your setup

#ifndef MOTHERBOARD
#define MOTHERBOARD BOARD_ULTIMAKER
#endif

try changing this to
Quote

#ifndef MOTHERBOARD
#define MOTHERBOARD BOARD_RAMPS_14_EFB
#endif
Re: Pronterface Won't Connect to RAMPS 1.4
June 13, 2018 10:12PM
Whoops. I installed an older version of Marlin to see if it would work, and I guess I forgot to change that. I was doing the same thing even with it was set to the correct board, but I can try again.

Edit: just changed it to this: #define MOTHERBOARD BOARD_RAMPS_13_EFB

Still no luck.

Edited 1 time(s). Last edit at 06/13/2018 10:19PM by vegetable.
Re: Pronterface Won't Connect to RAMPS 1.4
June 14, 2018 12:21AM
Quote
vegetable
I have tried using 115200 BAUD. Both the firmware and Pronterface are set to the same thing. Using an Arduino Uno.

I'm just wild guessing, but AFAIK the Uno R3 has a different USB2serial chip than the usual Mega2560.
I'm also surprised you could flash Marlin on an UNO?
Is there a difference between ramps1.3 and 1.4? ( except 1.4 is more SMD oriented )

Edited 2 time(s). Last edit at 06/14/2018 12:25AM by o_lampe.
Re: Pronterface Won't Connect to RAMPS 1.4
June 14, 2018 12:42AM
"Is there a difference between ramps1.3 and 1.4?"

very minor, most will never notice.

#ifdef IS_RAMPS_13
  #define SERVO0_PIN        7 // RAMPS_13 // Will conflict with BTN_EN2 on LCD_I2C_VIKI
#else
  #define SERVO0_PIN       11
#endif

Ie Servo 0 is on pin 7 on 1.3 vs 11 on 1.4
Re: Pronterface Won't Connect to RAMPS 1.4
June 14, 2018 12:00PM
Quote
o_lampe
I'm also surprised you could flash Marlin on an UNO?

Terribly sorry, I've been doing so much stuff with unos lately that I forgot I was wasn't using one.

Actually using a MEGA. Cheap clone ordered from amazon, this is the second arduino/RAMPS that I have tried.

Servo pin is set to 11.

Edited 2 time(s). Last edit at 06/14/2018 12:04PM by vegetable.
Re: Pronterface Won't Connect to RAMPS 1.4
June 15, 2018 08:35AM
Check in windows device manager/ports that the arduino is actually on com port 8
Re: Pronterface Won't Connect to RAMPS 1.4
June 18, 2018 10:58AM
It is.
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login