Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Technologičnost výroby u 3D tisku

Posted by jirkacada 
Technologičnost výroby u 3D tisku
April 15, 2014 06:50AM
Dobrý den,

chtěl bych se dozvědět nějaké zásadní konstrukční chyby a hlavně technologičnost konstrukce výrobku u 3D tisku. Technologičnost konstrukce je popsána u konvenčních metod ale u 3D tisku jsem nic nenašel. Hodilo by se mi to k mé bakalářské práci. Například nějaké zásady pro model atd.
Děkuji za odpovědi

Edited 1 time(s). Last edit at 04/15/2014 08:07AM by jirkacada.
Re: Technologičnost výroby u 3D tisku
April 15, 2014 08:22AM
Ptej se na konkretni otazky, mi za tebe bakalarku nenapiseme smiling smiley
Re: Technologičnost výroby u 3D tisku
April 15, 2014 08:26AM
To je my jasný, je to jen jeden z bodů. Otázka tedy je jaké jsou kritéria pro technologičnost konstrukce u 3D tisku?
Re: Technologičnost výroby u 3D tisku
April 15, 2014 08:59AM
porad mi to prijde jako moc obecna otazka smiling smiley Ale taky to muze byt tim, ze nejsem uplne z oboru smiling smiley
myslis neco v duchu, co vse musi vytisk splnovat, aby byl co nejkvalitnejsi?
Re: Technologičnost výroby u 3D tisku
April 15, 2014 09:08AM
Vem si CNC, poděl přesnost jak samotného smontování, tak výsledné kvality výrobku stem a máš RepRap...
Re: Technologičnost výroby u 3D tisku
April 15, 2014 09:23AM
Jako například vměstky v součástech, pnutí v součástech, tisknuté tvary(prč zrovna tenhle tvar), dosahované drsnosti a přesnosti, volba vhodného materiálu. S jakými vadami se nejčastěji setkáváte, a jak je odstraňujete?
Mám to pro šípovité soukolí, které porovnávám s koly vyrobenými konvenční metodou, tak kdyby někoho napadlo nějaké takové kritérium ve kterém by se tyto kola daly porovnat.
Re: Technologičnost výroby u 3D tisku
April 15, 2014 09:57AM
To by chtělo najít strojaře, který má zkušenost s 3Dtiskem. Protože jinak to budeš mít těžký- je to prostě jiný svět. Vezmi třeba ten fakt, že od naprosté většiny tisknutých dílů neexistuje technický výkres! Takže věci jako tolerance nebo kvalita povrchu... neviděl jsem, že by to někdo zkoumal. Vměstky...vešerý materiál součástky musel projít tryskou. Do tisknutého vlákna se asi taky nikdo nedíval.

Ale tím myslím RepRap, tedy "amatérský" 3D tisk. U profesionálních tiskáren je to možná jinak, kdo ví?

Edited 1 time(s). Last edit at 04/15/2014 10:01AM by jirpil.
Re: Technologičnost výroby u 3D tisku
April 20, 2014 09:46AM
kdyz to chces obecneji tak me zkusenosti:
1) vysledny tisk se odviji od kvalitniho nastaveni jak HW (presnost os - jak dojedou na pozadovanou vzdalenost, jak presne extruduje extruder a jak moc kolisa prumer vlakna, atd.) pak je dulezita presnost nastaveni SW sliceru. pokud mas dobre serizenou tiskarnu, pak u Skeinforge ses schopen teoreticky presne dodrzet i rozmery der (zalezi opet na materialu - me se Skeinforge povedl opakovany tisk s chybou rozmeru der pod 0,06mm diry oproti modelu, ale s jiny materialem uz ne - ale zas sem nemel tu trpelivost tisknout pres 20 pokusu na doladeni jen der smiling smiley ) a kompenzovat u SF vliv smrsteni materialu v X a Y osach behem chladnuti taky neni problem.

2) napr. tisk sten pod uhlem bez podpornych struktur (kdyz se stena zveda od podlozky pod uhlem) zalezi i na vysce vrstvy. napr. nad 45° s 0.3mm vrstvou se mi vetsinou vyplati uz zapnout podpery (pripadne v navrhu modelu je tam dodavat) ale s 0,2mm vrstvou podpory uz nejsou tolik potreba.

3) pokud konstruuju vlastni model a vim, ze se mi bude stridat vetsi dira a na ni navazovat mensi (zapusteni hlavy sroubu, upevneni matky, apod. ) - mysleno jak pribejvaj vrstvy pri tisku. navrhuju si tam plnou plochu v miste prechodu vetsi diry na mensi vysokou alespon 1 vejsku vrstvy. sice se pak musi projet dirka vrtakem, ale neni tam pak deformovanej vytisk.

4) tisk modelu taky zalezi na volbe vysce vrstvy. pokud treba chci tisknout malej modilek postavicky (treba 4cm na vejsku) je dobre tisknout tak max 0.2mm na vrstvu. jinak treba vrsek hlavy bude mit mezery v povrchu, jak nedostatecna vyska vrstvy nezvladne pokryt zmenu v zaobleni apod.

ted me nic dalsiho nenapada, ale neco takoveho si mel na mysli?


vlastni navrh plus ve vystavbe CoreXY

Thingiverse : [www.thingiverse.com]
git: [github.com]
shop: [shop.daje.cz]
Teorie relativity:
vysvetleni 1: sahnes-li na rozpalenou panev, vteriny jsou jak hodiny. sahnes-li na rozpalenou zenu, hodiny jsou jak vteriny...
vysvetleni 2: strcis-li mi nos do zadnice, pak ja mam nos v zadku, ty mas nos v zadku, ale ja sem na tom relativne lip smiling smiley
Re: Technologičnost výroby u 3D tisku
April 25, 2014 07:18AM
Díky moc chlapy, už jsem něco vyplodil, až to budu mít celý tak to sem můžu dát. eye rolling smiley
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login