Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Nové fórum

Posted by majkl 
Nové fórum
May 30, 2014 09:54AM
Už mě nebaví pročítat tu ten chlív. Dokonce se mi totiž pak i stane, že do něj přispěju.

Jsem moderátor, ale práva k udržení rozumného pořádku nemáme. Přesouvání témat a příspěvků je v admin rozhraní spíš peklo...

Přemýšlím o tom, že bych založil jiné fórum.

Jsem ochotnej koupit doménu - nebo jestli někdo máte/chcete, můžem použít vaši.

Rozjet virtuální stroj, nainstalovat na něj webserver a phpBB. Přístup bych dal víc lidem, aby to nebylo "moje", ale naše.

Cílem by bylo mít klidné normální místo, kde je možné probrat technické detaily ohledně 3D tiskáren.

Vím, vypadá to, jako tříštění sil, když už tu jedno fórum máme ... jenže to podle mého nefunguje dobře.


3draty.cz - celokovový hotend
Re: Nové fórum
May 30, 2014 09:59AM
koupit domenu, pripadne nahodit na hosting je easy a sam uz jsem o tom uvazoval (uz jsme to resili i s raptikem).
Prijde mi ale skoda prijit o tu znalostni bazi na netu.
Jde o to, ze kdyz to vezmu do extremu, tak nam to muze byt fuk, posbirame par lidi, zalozime privatni forum a ty nase vymysli uz si tam probereme. Problem je, ze komunita je i o podpore novacku.
A tom cely reprap je, o spolupraci na spolecnem zajmu.
Rikam si, ze kdyz zalozime nove forum a sem dame treba link, ze to proste bude roztristene.
Re: Nové fórum
May 30, 2014 10:29AM
To si nemyslím, že by to bylo 100%-ní řešení problému. Nehledě na to, že je zde už hodně řešených a vyřešených problémů. A dělat něco znovu nebude asi jen tak. Na tomto fóru je už vidět za vámi hodně práce. Ono i kdybys to měl jen na pozvání, tak by mohl i nastat den, že se tam opět potkají dva experti na "výměnu názorů".
Re: Nové fórum
May 30, 2014 11:05AM
Ludvajs: problém je v tom, že tahle platforma nedává moderátorům (nikoli adminům) nástroje na účinné řešení nepřijatelných extrémních úchylek.
majkl, bajn:
Přenosu znalostní báze bych se nebál, ty informace stejně dost rychle stárnou. Problém bych viděl s těžší orientací začátečníků, aby si nemysleli, že reprap v naší zemi je vlastně jenom jedna osoba/ firma (a ještě k tomu sídlící v cizině). Problém s osudem tohohle fóra...umíte si představit, kam by se mohlo posunout ? Nebo by tu zůstal někdo ze stávajícíh moderátorů? (Na druhou stranu, občasná přítomnost "normálních" lidí tady tomu vlastně dodává legitimitu. Pokud by se zdejší fórum tématicky posunulo směrem Koš a Komerční nabídky...koho by to zajímalo.)
Re: Nové fórum
May 30, 2014 11:14AM
jirpil: to prave nechci, neni to o tom povidat si v par lidech, ale proste udrzovat komunitu.
Zatim bych tu myslenku noveho fora nechal otevrenou. A uvidime co bude dal.
Re: Nové fórum
May 30, 2014 11:19AM
Není to stoprocetní řešení problému, je to únik.

Tohle fórum se nedá rozumně ovládat, takže informační hodnota pomalu ale jistě klesá.


3draty.cz - celokovový hotend
Re: Nové fórum
May 30, 2014 12:05PM
Ahoj,
kdyby bylo potřeba, taky nějaký ty hostingy jsem schopen poskytnout a doména, kdyby Petr neměl nic proti by šla použít [www.repraper.cz] grinning smiley
Re: Nové fórum
May 30, 2014 12:25PM
ho jak chcete, ale ja bych dokud to jeste jde zustal zde, preci jenom je to reprapove forum a kdokoli se bude o reprap zajimat, tak prvni pujde sem.
Re: Nové fórum
May 30, 2014 02:21PM
Nejdříve bych to zkusil vyřešit, než se někam stěhovat.

Navrhuju dát Zviřeti a Kikinčukovi BAN a to okamžitě, celej tenhle problém se motá jen okolo nich. Ať si klidně založej novej nick, ale začnou znova psát nesmysli, tak opět BAN. Myslím, že je to nebude bavit do nekonečna. A jestly s tim někdo nesouhlasí, tak má smůlu, protože ten jedinej problém jsou ty jejich pohádky nic víc.

Prostě ty pravidla tu jsou od toho aby se dodržovali.
Re: Nové fórum
May 30, 2014 04:41PM
Je fakt, že by česká reprap komunita by byla asi první, kdo opustí oficiální reprap fórum a přesune se na vlastní smiling smiley A může se moderátor stát adminem, aby mohl ty banány rozdávat sám? Ale jak už říkal myslim raptík, tak ban dneska vlastně nic neřeší a nezabrání se tomu, aby se znova zaregistroval pod jiným nickem... Ale je to fakt škoda, co se s fórem děje sad smiley


3D tiskárna RebeliX
www.reprap4u.cz
Re: Nové fórum
May 30, 2014 05:12PM
no nemyslim si, ze tak nejak jednoduse pujde stat se rovnou adminem. Asi po tom ani az tak netouzim. Samozrejme, ze ani ban nic neresi. zalozit se znova, neni az tak komplikovane.
Porad jsem doufal, ze komunita bude natolik rozumna, ze aspon v miste, kde se setkavaji lide kvuli spolecnemu zajmu, tak nebude vubec potreba resit takove veci. Takze nastala situace me velice mrzi.
Re: Nové fórum
May 30, 2014 06:22PM
Můžu poskytnout HW mašinu na které to poběží... Včetně web prostoru a všeho co si navymýšlíte.. stačí to jen nainstalovat.. Apache na Debianu už dávno jede...
Re: Nové fórum
May 30, 2014 09:38PM
Ano je to zoufalý nápad, vím. Ale tohle fórum bejvalo fajn a já chci ten pocit zpět.


3draty.cz - celokovový hotend
Re: Nové fórum
May 31, 2014 05:07AM
hosting neni potreba, muzu to hodit kamkoli k sobe, ale jeste chvili pockejte. Zkusil jsem psat adminum, jak to resi jinde na foru a jestli pripadne neexistuje nejake snadne reseni.
Re: Nové fórum
May 31, 2014 05:14AM
Berte mě jako nezaujatou osobu.. moc tu nepíšu, ale čtu si občas co tu řešíte a ten váš problém se zvířetem se na jiných forech a komunitách řeší jednoduše.. Člověk co dělá bordel dostane ban tolikrát dokud bordel dělat nepřestane.. V horších případech dostane rovnou na IP. Chybu co jako moderátoři děláte je, že tam píšete do tich osudných diskuzí... stačí tam napsat jednou a pokud se to nezmění, tak rovnou smazat/přesunout/zamknout a je po problému... utnout to v zárodku a nenechat to růst. Je to drastické řešení, ale časem se to naučí člověk takhle dělat protože někteří lidi věří v to, že mají pravdu a nikdy nic nepřipustí a nemá cenu se s nima dohadovat.

PS: K vašemu nápadu nového fora.. virtuální stroj.. To je jak jít s palicí na komára na to vám stačí normální hosting třeba u wedosu za pár korun smiling smiley A PHPBB nepoužívat je dost složité na administraci, doporučil bych do SMF.
Re: Nové fórum
May 31, 2014 07:22AM
Dark: no kdyby byl ban takto jednoduchy, tak mi ver ze dotycni uz by minimalne docasny ba meli davno. Bohuzel tuhle moznost moderator nema.
Jinak s tebou souhlasim, virtual je zbytecny, ale to spis myslim kluci psali jenom proto, ze k tomu maji pristup.
Re: Nové fórum
May 31, 2014 08:33AM
Tak v tom případ jim to rovnou mazat, aby nemohli reagovat na vlastní nadávky mezi sebou.. koš nemá cenu pro tyhle bláboly.. rovnou mazat a ono je to přestane bavit... Vládnout tvrdší rukou.. je pravda, že komunita je malá a je to špatné to tak řešit, ale prostě zvíře a kikin si toho dovolili až moc... smázněte jim všechen ten bordel i z koše ať po nich není památky a pokud začnou znova něco psaát, tak znova smazat.
Re: Nové fórum
May 31, 2014 09:04AM
Zatim jsem koupil domenu reprapforum.cz, a nahral na webserver presmerovani sem.

Uvidim co Zvire ...


3draty.cz - celokovový hotend
Re: Nové fórum
June 01, 2014 07:38AM
Jestli můžu... tohle je něco, co už jsem s několika správcema řešil po PM a několikrát i psal do fóra.

Myslim si, že problém není v lidech (Kikin, Zvíře... ), ale v tom, že forum nemá nástroje na to, aby si mohli moderátoři na tom foru udržet pořádek. I kdyby se tohle vyřešilo dneska domluvou, za měsíc (rok?) tu bude další podobná situace.Chápu, že to v současné době je os*r a nikdo z moderátorů/adminů nemá čas a náladu v tom rozhraní stále něco dělat. Tohle musí být řešitelné jedním kliknutím a moderátorovi to nesmí zabrat více než 10 sec. Pak musí být jasná a dodržovaná pravidla.

1. útok (urážka, vulgarita, osobní osočování v technické debatě) - přátelské varování v PM s vysvětlením, jak to na foru chodí
2. útok BAN na den
3. útok BAN na týden ... atd. atd.

Pevně věřím, že pokud by to takhle fungovalo, žádná z těhle debat by tu nebyla. OK... asi i Zvíře by dostal BANána, možná na den... možná na týden. Ale vychladl by a do situace, že by měl dostávat permabanána by se to pravděpodobně nikdy nedostalo. A nebo ano... ale bylo by to za mnohem regulérnějších podmínek, než dneska.

Souhlasim samozřejmě i s obavou o roztříštění komunity, ale na druhou stranu... co je lepší? Tříštit jí za 2 roky, až bude forum plné dalších a dalších informací nebo ten krok udělat rovnou? Pokud opravdu neexistuje šance, že by se přímo s reprap,org domluvil upgrade jejich systémů, aby to mohlo fungovat viz. post vejš... asi by to snad byla i nejlepší volba.

Pokud by nové forum bylo ve znamení "open komunity" otevřené pro každého, kdo bude na 100% dodržovat pravidla, jsem případně ochotný se na něm taky nějak podílet. Třeba nákupem domény, případným zahostováním apod.

Nicméně si myslim, že na prvním místě by měl být ještě nějaký pokus o domluvu s reprap.org.
Re: Nové fórum
June 01, 2014 07:49AM
Quote
jokejoke
Je fakt, že by česká reprap komunita by byla asi první, kdo opustí oficiální reprap fórum a přesune se na vlastní smiling smiley A může se moderátor stát adminem, aby mohl ty banány rozdávat sám? Ale jak už říkal myslim raptík, tak ban dneska vlastně nic neřeší a nezabrání se tomu, aby se znova zaregistroval pod jiným nickem... Ale je to fakt škoda, co se s fórem děje sad smiley

To je o nástrojích... pokud bude trvat banování trvat pár sec a registrace do fora bude vyžadovat nový mail, bude moderátor mít převahu. Pokud ani to nebude stačit, možnost prvního příspěvku pro nového uživatele může být třeba 24 hodin. Některá fora už dneska dělají i ověření podle kódu, který se posílá v SMS. Těch možností je prostě spousta.

Každopádně věřim, že jsou řešitelné na technickém principu.
Re: Nové fórum
June 01, 2014 08:07AM
Mighty_Mike> Myslím, že to o lidech JE, technika má jen pomáhat.
Tenhle extrém ukázal, že Phorum nemá rozumné nástroje jak rychle utnout začínající flame. Přesun příspěvků je namísto jednoho kliknutí otázkou zkoumání, který příspěvek je odpovědí na který (příspěvky jsou ve stromu).

Uvidím jak se bude situace vyvíjet, ale případně fórum jsem na test spustil [reprapforum.cz]


3draty.cz - celokovový hotend
Re: Nové fórum
June 01, 2014 08:35AM
Nějak mi pořád nepřichází aktivační email.
A při problému mám kontaktovat Admina, ale není tam na něj žádnej kontakt.

Edited 1 time(s). Last edit at 06/01/2014 08:38AM by jirpil.
Re: Nové fórum
June 01, 2014 08:55AM
Quote
majkl
Mighty_Mike> Myslím, že to o lidech JE, technika má jen pomáhat./

Můj názor na to (podpořený zkušenností ze spousty technických fór) je takový, že každé rozrostlé forum a komunita má své flamery. Prostě to tak je. Občas stačí jeden jediný a půl komunity se hned začne chovat jako vypatlané stádo.

Tady většina považuje za zdroj problémů 1-2 lidi. Ale kdyby tu byly technické nástroje, díky kterým by moderátor ten brajgl zarazil už v počátku, dost možná by se oba dva poučili a stali se běžnými členy komunity.... a pokud ne, flame by stejně nebyl. Když se těch 2 lidí forum zbaví, nahradí je za pár měsíců někdo jiný, to ten problém prostě nevyřeší.

Proto jsem napsal, že to není problém v lidech, ale technický problém... ten problém jde možná od lidí, ale je to přirozenej problém každého diskuzního fora. Nějaké hlasování, kdo smí na otevřeném foru být nebo nebýt, považuju za komedii. Lidi, kteří dodržují pravidla, tu být mají a ti ostatní nikoliv. Po zabanovaném člověku také mají být (automaticky) odstraněny všechny posty. To je jediný způsob, jak může podobná komunita dlouhodobě fungovat.
Re: Nové fórum
June 01, 2014 09:02AM
Jasně, myslím, že si rozumíme.

2 JirPil: Díky za info, účet jsem ti aktivoval růčo. Ale je tam někde chyba právě v tom, že se nevyplňuje "from" při odesílání emailu (tedy nejspíš kontakt na admina, ač vyplněný je). Zkusím najít v čem to vězí.


3draty.cz - celokovový hotend
Re: Nové fórum
June 01, 2014 01:51PM
Doptaval jsem se admina, jestli by neslo moderatorum rozsirit pravomoci. A ze se zkusi poptat ostatnich.
Zatim bych to nehrotil, uvidime co nam reknou a jak se to vyvine.
Re: Nové fórum
June 02, 2014 04:27AM
ano hlasovani komedie je, a melo spis ukazat dotycnym nazor na ne od ostatnich.

bohuzel je to jak o lidech tak o nastrojich a tohle forum je fakt na tohle primo pitomy...

myslim, ze nejjednodusi by bylo domluvit se s adminama at nam rozjedou treba phpBB tu a namigrujou tam posty (a nejlip i uzivatele) z tohoto CZ fora. soucasnem modaratorum daj admina nebo moderatora (jak by kdo chtel). Pro ne prace navic, ale zustalo by to zde, ale s flexibilnejsim systemem pro moderatory.

MM: bany sou fajn, a v urcitem pripade postaci, ale pokud se nekdou rozhodne ucelne skodit a forum je nastaveno na free registraci, tak nepomuze... dotycny vytvori tolik identit, kolik bude chtit a pokracuje z nich...

blokace IP nepomaha, pokud pouziva proxy nebo vpnky, pripadne pokud si sam umi falsovat odchozi IP (a ver, ze nekteri lide to tu na foru delaj (jako moderator vidim IP postu autora, nekteri tu maj treba 4 posty za 20 minut a z jinych IP (rusko, italie, CZ, urajina - co si tak pamatuju konkretni priklad)), plus DHCP pridelovani provideru (dost casto mas mesice stejnou, ale jsou i taci co maj regen na 5minut)


vlastni navrh plus ve vystavbe CoreXY

Thingiverse : [www.thingiverse.com]
git: [github.com]
shop: [shop.daje.cz]
Teorie relativity:
vysvetleni 1: sahnes-li na rozpalenou panev, vteriny jsou jak hodiny. sahnes-li na rozpalenou zenu, hodiny jsou jak vteriny...
vysvetleni 2: strcis-li mi nos do zadnice, pak ja mam nos v zadku, ty mas nos v zadku, ale ja sem na tom relativne lip smiling smiley
Re: Nové fórum
July 07, 2014 07:21PM
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login