Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Tisk větších objektů

Posted by besir 
Tisk větších objektů
August 21, 2015 07:28PM
Ahoj, zatím tiskárnu nemám, ale dost silně nad ní přemýšlím, ale potřeboval bych tisknout objekty alespoň 1x1x1m. Rychlost tisku není tak podstatná, to zmiňuji kvuli chlazení a tak... Koukal jsem, že někdo to řeší "rozsekáním" tvaru na vícero částí, ale já bych potřeboval spíš zvětšit tiskárnu grinning smiley Protože i tak se někdy možná stane že to bude na víc částí grinning smiley

Máte tu, prosím, někdo s větším tiskem zkušenosti, nebo nevíte o tiskárně která by to zvládla a byla za rozumné peníze, řekněme do 50k.

Díky za rady a nápady....
Re: Tisk větších objektů
August 24, 2015 04:26PM
Nikdo? :-(
dan
Re: Tisk větších objektů
August 24, 2015 04:40PM
Abych pravdu rekl, tak do 50k se to asi postavit da a jako experiment bych do toho treba i sel, ale jedine s tiskem PLA ci jineho nesmrstujiciho se filamentu. Jake mas predstavy o detailnosti tisku? Tedy velikost trysky a vysky vrstvy? To uz neni na beznou 0.4mm, nebo snad dokonce min, casove by uz takove tisky nabilahy do nekolikadennich.

Edited 1 time(s). Last edit at 08/24/2015 04:41PM by dan.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Tisk větších objektů
August 25, 2015 02:01AM
Ahoj Dane,
díky za odpověď! Přesnost tisku stačí u těchto větších věcí do 1mm. Detailnější malé kousky bych pak tiskl na malé tiskárně. Co se týká velikosti trysky a výšky vrstvy to by se asi muselo vyzkoušet, nebo máš nějakou představu..?
dan
Re: Tisk větších objektů
August 25, 2015 02:23AM
No, je potreba vyjit asi z dostupnych prumeru fulamentu. Tedy bezne 1.75mm a 3mm. Velikost trysky bude urcovat detailnost tisku, tedy podle toho co chces, by se nemelo jit s tryskou nad 1mm. Od tloustky trysky se odvozuje maximalni vyska vrstvy, ktera ma byt pro bezny tisk vzdy mensi, nez prumer trysky.

Jen pro predstavu jsem simuloval tisk uzavrene kostky s vnitrni vyplni 20% 1x1x1m trysknou 1mm pri rychlosti tisku okolo 100mm/s. Odhadovany cas tisku podle slic3r je 875h, coz dle zkusenosti bude urcite vice.
Tedy ma pro tebe smysl tisk takoveho objektu 36 dni ???? A to nemluvim o spotrebe filamentu, ta je prez 20kg

Kostka neni samozrejme idealni model, pokud budes mit neco konkretniho, zkusim to s tim.

Edited 2 time(s). Last edit at 08/25/2015 02:27AM by dan.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Tisk větších objektů
August 25, 2015 07:08AM
Dle mého osobního názoru je to celé prostě trochu blbost. Dan spočítal dobu tisku kostky o hraně 1 m na 900 h, v realitě to bude řekněme 1200–1500 hodin. Když to shrnu:

– kostka 1x1x1 metr, s velmi řídkou výplní (20%)
– čas tisku: cca 1300 hodin
– spotř. materiál: 20 kg
– cena materiálu na tento tisk: cca 25000 Kč
– počet spotřebovaných běžných "špulek": 40 kusů (nutno nějak měnit v průběhu tisku)
– cena za elektřinu na tento tisk: cca 2000 Kč (nebo se pletu?)

Jasně, kostku metr na metr asi tisknout nikdo nebude, ale když vezmu v úvahu kostku 50 x 50 x 50 cm, tak to je asi reál objekt pro tak velkou tiskárnu. Tam to vyjde řádově takto:

– kostka 0,5x0,5x0,5 metr, s velmi řídkou výplní (20%)
– čas tisku: cca 160 hodin
– spotř. materiál: 2,5 kg
– cena materiálu na tento tisk: cca 1500 Kč
– počet spotřebovaných běžných "špulek": 2,5 kusů (nutno nějak měnit v průběhu tisku)
– cena za elektřinu na tento tisk: cca 240 Kč

To bychom měli kostku, která je ale velice bezproblémová a hlavně rychlá na tisk. Cokoliv tvarově složitějšího budeš tisknout min. 2x déle, tj. tiskové časy kolem 350 hodin, což je přes 14 dní souvislého provozu. Akcelerace atd. na takové tiskárně budou muset být asi nižší než běžné, pokud ji nebude náležitě dimenzovat, což u tiskárny za 50k asi nebude. A vůbec nebudu uvažovat zkažené tisky, kterých určitě bude hodně, obzvlášt pokud tazatel má zhruba tyto zkušenosti: "Ahoj, zatím tiskárnu nemám, ale dost silně nad ní přemýšlím".

Osobně si myslím, že "velká" tiskárna by musela být založená na dost velké trysce, aby byly adekvátně rozměrům silné vrstvy a tiskové rychlosti. Jenže to je prostě na "zkoumání a hraní si", ne na postavení na bílém papíře bez zkušeností. Klidně se do toho pusťte, ale já tomu prostě nevěřím smiling smiley
dan
Re: Tisk větších objektů
August 25, 2015 07:37AM
Stavba je jedna vec, s tou jsem ochoten i zaexperimentovat, ale samozrejme realne vyuziti je vec druha a to neresim, to si musi spocitat besir smiling smiley

Kazdopadne vim ne jen o jedne aplikaci obdobne velke tiskarny, kdy vytisk skutecne vyjde v nakladu treba na 15-20 tisic, ovsem tvorba toho modelu jinou metodou, treba rezbarem vyjde na 150 tisic. Zde jiz evidentni uspora je.

Nepredpokladam, ze takove monstrum nema byt pro prilezitostne tisky vazicek pro zname, ale ze ma jasne cileny zamer.

Edited 1 time(s). Last edit at 08/25/2015 07:37AM by dan.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Tisk větších objektů
August 25, 2015 07:49AM
Já samozřejmě nezpochybňuju existenci takové tiskárny obecně, nebo Danovou erudovanost takovou věc sestavit. Věřím že komerčně vychytané zařízení je schopné generovat tisky v makro–velikostech za 20000 Kč, ovšem jako experiment mi to přijde prostě jako drahý špás... Kdo třeba zasponzoruje tisk prvních velkých modelů, třeba za 10000 Kč v materiálu? Jako všecko je možný... Jsem zvědavý s čím besir vyleze :-)
Re: Tisk větších objektů
August 25, 2015 01:24PM
Ahoj, tyjo pekne jset se rozepsali, díky!

Výsledné produkty budou sice velké na výšku a na šíšku, ale o tloušťce v řádu milimetrů. Nejčastěji 2-3mm. Je mi jasné, že i na tom se tisk zdrží, protože jelikož nepujde o samotnou rovnou desku tak bude potřeba počkat na adekvátní vychlazení. V zájmu ochrany mého obchodního záměru se omlouvám, ale nemohu říct konkrétní účel, ikdyž mnozí to z indícií asi v klidu poznají.

Takže budou to ve finále objekty i třeba větší (počítám se svařením z cca 3 dílů "profilovaného" materiálu o celkových (průměrně) předpokládanách velikostech 230cm x 70 cm x 0.3cm. Může být do oblouku, jde spíš o množství materiálu... Další podmínkou musí být přiměřená pružnost při mrazech. To znamená potřeboval bych aby celý vytisknutý produkt byl přiměřeně pružný.

Z toho mě napadá další otázka, je nutné tisknout ze špulky? Nedá se tisknout třeba z plastových kuliček, nebo tak něco, pak by se dalo uvažovat o recyklaci odstraneneho přebytečného materiálu ve formě třeba kuliček...?

Btw: Běžná cena tohoto produktu v obchodě je kolem 40k, takže si myslím, že se s tiskem i tak dostanu na cenu nižší... a další věc, kalibrovat se dá i na menších tisknutých věcech na dané tiskárně ne?

Snad to dává nějaký smysl grinning smiley
dan
Re: Tisk větších objektů
August 25, 2015 01:45PM
1. je potreba su ujasnit, zda to, co chces tisknout, pujde touto technologii vubec vytisknout. Takze pokud nechces zverejnit konkretni model, najdi, nebo vymodeluj neco, co odpovida slozitosti a objemem tomu co potrebujes.

2. lze tisknout z ledasceho, ale tiskova hlava na "strunu" je urcite podstatne levnejsi nez extruder na granulat. Pokud to tedy ma byt k necemu. O recyklaci pouziteho materialu vubec nepremyslej, po propasirovanim extruderem meni sve vlastnosti, takze pro dalsi tisk se stava v podstate nepouzitelny.

3. pruznost/pevnost/mechanicke vlastnosti budou urcite trochu jine v tistenem modelu, nez striknuteho do formy. Tudiz opet je tu otazka nejakeho posouzeni, zda vubec to co chces tisknout splni ony pozadavky a opet jsme u toho, ze se to neda posoudit, kdyz nevime co se bude tisknout smiling smiley

Konkretne treba u PLA, ktere je idealni na vetsi modely je problem treba s teplotami nad cca 40st.C. Pokud takovy model bude na slunci a nedej boze v cerne barve, zbyde z neho hrouda plastu.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Tisk větších objektů
August 25, 2015 01:56PM
A ono je to vlastne asi jedno, konec koncu proc to nerict... Jedna se o dily na auta na miru, narazniky, prahy, zrcatka, vydechy atp.

No toho ze material zmeni sve vlastnosti jsem se bal :-/ No a je pravdou ze bych byl nerad aby to dopadlo jako s narazniky na renaultu [tn.nova.cz]
dan
Re: Tisk větších objektů
August 25, 2015 02:03PM
No, tak to je docela dilema. Tim padem uplne jednoznacne pada PLA, protoze se blbe opracovava a tepelne je pro autodily jednoznacne nevhodne. Tudiz dle meho to je tak na carbonovy filament a to v dnesni dobe neni nic lacineho.
A uprime receno, treba zrovna naraznik si ani tak moc nedovedu predstavit, jak ho rozumne tisknout.

Edited 3 time(s). Last edit at 08/25/2015 02:04PM by dan.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
dan
Re: Tisk větších objektů
August 25, 2015 04:17PM
Jestli to dobre chapu, tak se samozrejme jedna o tuningove dily, ale konkterne u narazniku bych ani omylem do tisteneho dilu nesel. Urcite z hlediska deformacnich zon je to dost choulostiva zalezitost. Mam na auote neco takoveho, ovsem z lamionatu, pry homologovaneho, ale z hlediska pevnosti a tlumeni narazu je to absolutni nesmysl. Bud ten kdo to schvaloval dostal naducanou obalku, nebo byl na slupky grinning smiley Ale to je na jine tema i forum. Mozna bych zustal u tisku nejakych bezpecnostne nenarocnych dilu. Rozhodne bych se d narazniku nepoustel, tot ale jen muj nazor.Tim padem by mozna i stacila mensi tiskarna ????? winking smiley

Edited 2 time(s). Last edit at 08/25/2015 04:18PM by dan.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Tisk větších objektů
August 25, 2015 05:00PM
Chápeš dobře Dane, ale... tímto to nechci obhajovat a je mi jasné, že deformační zóny budou jiné, ale u ucelí vystuženého lamina je to ještě horší než tohle, navíc jediné kde může být nárazník nebezpečný je při srážce s chodcem, jinak vše chytají vystýlky pod nárazníkem, "brýle" a to vše co je za tim. Pokud se nebude plast tříštit na extrémě ostré kousky tak bude vždy bezpečnější než lamino. Další výhodou je jeho relativní opravitelnost a každý si dá na auto raději plast než lamino (teda každý s kým jsem mluvil). Už vůbec nemluvě o tom že oskenuju auto, udělám návrh a uvidíš přesně jak to bude vypadat, pak se to vyladí a vytiskne. A nemusí to být jen tuningové, když pujdu do Peugeotu a budu chtít nárazník na mou 406 coupé tak za něj dám 40k a pod tuhle částku se dostanu snad vždy... Možná na fabii to bude levnější než vytisknout...

Myslim si, že za zkoušku to stojí... Pochopil jsem z prvního příspěvku že bys mi s tim byl ochoten pomoci? Ale myslím si, že lepší to bude přes extruder na kuličky, hlavně cenově, ale to mlžem eventuelně pak přestavět ne?
dan
Re: Tisk větších objektů
August 26, 2015 01:34AM
Byt tebou bych asi zacal opacne. Postav neco maleho a nauc se tisknout nejake drobosti.

Nebude sranda tisknout tak velke modely a jeste navic pomerne slozite. Takovej naraznik tisknutej z CARBON materialu by vysel mozna i draz, nez jinak vyrobenej, protoze pri tisku takove zalezitosti by se musel generovat podpurny material a ten sezere take dost matrose.
Je zde reseni pouziti 2. extrudery pro 2 materialy, ale to je opet dalsi komplikace.
O extruderu na granulat vubec nepremyslim, to je dalsi level, ktery opet urcitym zpusobem komplikuje vlastni tisk a u malotryskoveho extruderu i znacne spomaluje.

Edited 1 time(s). Last edit at 08/26/2015 01:36AM by dan.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Tisk větších objektů
August 26, 2015 02:57AM
Zrovna je na kickstarteri kampan na tlac priamo z peliet. [www.kickstarter.com]
Vysledok ale nie je doladeny a podla mna este mali na tom popracovat...
Re: Tisk větších objektů
August 31, 2015 09:21AM
uprimne dle mych zkusenosti s tiskem, bych az na nejake drobnosti neprodaval zadne vytisky, ktere maji mit vice funkci, nez jen jako prezentacni model.
Nemluvim o kravinkach co si clovek vytiskne pro sebe a pro zname, plus par veci, kde ti je fuk, ze mas nezarucenou celistvost vyrobku.
tot muj nazor...
Re: Tisk větších objektů
August 31, 2015 09:24AM
jinak kdyz to vztahnu k tem autum. Asi bych se nebal prodavat personalizovany drzak osvezovace vzduchu, ktery chytnes na vetrak. Ale uz bych neprodaval personalizovany volant. ktery se jednou zlomi pri rizeni v pulce, protoze ti nekde uprostred zablbnula tiskarna, aniz by to slo z vnejsu poznat.
Re: Tisk větších objektů
September 11, 2015 06:19AM
Quote
Bajn
jinak kdyz to vztahnu k tem autum. Asi bych se nebal prodavat personalizovany drzak osvezovace vzduchu, ktery chytnes na vetrak. Ale uz bych neprodaval personalizovany volant. ktery se jednou zlomi pri rizeni v pulce, protoze ti nekde uprostred zablbnula tiskarna, aniz by to slo z vnejsu poznat.

Rozumim Ti, ale zase narazniky apod. v podstate nejsou namahane casti a tlak vzduchu by mohla vyresit dobre umistena vyztuha, ktere jsou i na origo naraznicich... Jen podle toho co posloucham ta technologie /v mych financnich moznostech resp. tom co do toho jsem ochoten investovat/ jeste neni tak daleko :-(
Re: Tisk větších objektů
February 27, 2016 06:55PM
Pridam k tomu (ackoliv je to "stare") svuj nazor. Ta technologie nikdy nebude dostatecne daleko, jelikoz to vzdycky bude drazsi nez laminovane casti, plechove casti a dokonce i drazsi nez karbonove casti. V ramci jednovyroby MOZNA ne (ackoliv bych se hodne divil!), ale v ramci velkovyroby urcite. Vzdy je levnejsi vyrobit poradnou formu a pak uz jenom karbon a "karbonovat, karbonovat, karbonovat", nez neustale predelavat modely, kupovat nove materialy (ktere v takovem mnozstvi PREVYSI cenu karbonu a jinych relativne lehkych materialu. Nehlede na to, opravdu tohle by ti ani nikdo nezlegalizoval (nemluve o CR, kde uz ted nikdo zadne tuningove dily nekoupi, jelikoz ti nezapisou ani homologovane dily a ostatni byt zkratka NESMI, takze si to troufne jen opravdu male procento lidi) - kam jsme se to dostali ceska republiko (ale to je na jinou debatu, jinde a podstatne rozsirenejsi).

Ja uprimne take planuju vyrabet veci na auto, ale opravdu jen "chujoviny" typu drzak na piti, usb, atp. Nejvetsi plan mam snad vyrobit kostru na predni lipy (vytisknout) a nasledne ji vyplnit polystyrenem, vybrousit a zalaminovat. Jelikoz to vyjde levneji (a hlavne to bude vetsi zabava) nez kupovat silikony, separatory, atp. Ale i tak to pak bude laminovane a natrefim-li na policajta, ktery bude mit problem, tak me na tom vezme vzdycky (nehlede o STK, na kterou to budu muset neustale sundavat, ackoliv do budoucna na to bude napojeny kompletni difuzor pro lepsi pritlak a tak i zlepseni jizdnich vlastnosti. Proste to na aute nesmi byt).

Kazdopadne, jen si dovolim "rypnout" (ale neber to zle smiling smiley), ale pokud stoji spoiler na 406ku 40tisic, tak bych to auto okamzite hodil ze skaly, pac samotna 406ka vyjde levneji. Porozhlednul bych se pak po necem, co neni z francie smiling smiley tam jsou dily evidentne levnejsi a o kvalite vozu ani nemluve.

Dle meho skromneho nezkuseneho nazoru dava smysl vyrabet na tiskarne opravdu JEN prototypy (ve velikosti nekolika desitek cm maximalne, pokud je treba neco pulmetroveho, pak to coby prototyp slepit, udelat formu a jit cestou laminat - tvarovani plastu treba vakuem (tam se obavam, ze jdou jen nekolikamilimetrove plasty) - karbon. Ten tisk tech dilu opravdu nepujde bohuzel nikdy.

Nehlede na to, opravdu podstatne nebezpecnejsi bude plast v porovnani s laminem. Lamino se zlomi na relativne velke casti a upadne (je podstatne lehci! takze nebude ani tolik litat). A nekolika mm vrstva (psal si ~3mm) by ti pri vetru delala docela dost velkou neplechu vzhledem ke kvalite napojeni vrstev..
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login