Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Česká komunita

Posted by prusajr 
Re: Česká komunita
September 25, 2011 06:04AM
Ahoj,
potřeboval bych někoho, kdo by mi vyrobil (vytiskl) součástky na Reprap typu Prusa Mendel. Hledal jsem na netu, ale objevil jsem jen plastové součástky za 2000 Kč ( to mi přijde trošku moc přehnaná cena), a tak bych chtěl poprosit o co nejlepší nabídku. Popřípadě bych se chtěl domluvit na nějakou spolupráci na elektronice, programování a konstrukce není problém, ale spíše to zapojení confused smiley. Kdyby jste někdo objevil české manuály, návody, obrázky, nebo něco podobného v češtině, prosím napište mi.

Tak bych chtěl poprosit o nabídky, buď sem na fórum, nebo na skype: s.w.a.ll.o.w96


DÍKY MOC ZA POMOC.
Stehle
Re: Česká komunita
October 07, 2011 06:15AM
Zdravím, takže jsem se dopracoval do fáze elektroniky, mám RAMPS 1.4 a Arduino Mega 1280, nahrál jsem Sprintera do Arduina a na NB mám RepSnapper, tiskárnu připojím, ale jelikož ještě nemám hot end, tak jsem chtěl vyzkoušet jestli to vůbec jezdí. Zkoušel jsem v tom programu zadávat hodnoty kam se má osa x nebo y posunout ale ono nic, jenom motory hrčí nebo se osy posunou poskakováním o milimetr tam a zpět. Někde mám chybu ale nevím kde, popř. je někde návod jak postupovat po zapojení elektroniky? Jinak mám motorky 42HS48DF10. Díky za pomoc
Re: Česká komunita
October 07, 2011 06:14PM
Zkoušel sis pohrát s trimrama na "krokovačích" motorů?
Stehle
Re: Česká komunita
October 09, 2011 04:25AM
Díky za odpověď, to byla první věc, kterou jsem dělal ale nepomohlo. Pak jsem přišel na to, že jsou jinak značené barvy drátků motorů oproti nákresu zapojení RAMPS. Takže jsem to vyřešil nastavením trimrů a prohodil jsem drátky podle datasheetu od motorů.
Re: Česká komunita
October 21, 2011 04:51AM
Zdravim,

prave som zbastlil zo stavebnice jedneho Prusu, doteraz som si vystacil sam, ale teraz by som potreboval radu skusenejsieho. Mam RAMPS 1.3 a Wade/Arcol print head ako riadiaci SW mam Sprinter. bohuzial to neviem dokopy nejak zladit. Neprechadza mi roztavene PLA cez trysku, mam podozrenie, ze PLA filament je prilis hruby nedostane sa do trysky (nozzle). Takze by som potreboval inu trysku, alebo tak pol metra ineho PLA na testovanie?
Nemate nahodou predstavu, ako sa v Prusovi bude tvarit 2.5mm silon do kosacky na travu?

Ostatne problemy (preskakovane motorcekov a SW na tlacenie) sa tu uz spominali, tak vdaka.
oz
Re: Česká komunita
November 07, 2011 11:57AM
No celkem jednoduchý způsob jak vyzkoušet extruder je ho zahřát a zkoušet protlačovat materiál ručně. PLA potřebuje nižší teplotu než ABS. Neměl by být problém ho po zahřátí trysky na 200°C protlačit ručně.
Nevím z čeho je teda struna na sekačku ale necpal bych ji tam. Nejhorší co můžeš udělat, je "zasrat" si trysku jiným materiálem.
Dporučuju na začátek použít repsnapper v kombinaci se sprinter FW a zkusit neprve zahřát hlavu (M104 S210), odečítat teplotu (M105) a protlačovat materiál ručně. Až tohle bude ok, pokračovat dál.
Re: Česká komunita
November 09, 2011 12:15PM
Dal som si urobit dve nove trysky mozem dalej experimentovat. Teraz mam doma 3 trysky takze mozem jednu obetovat na silon z kosacky.

Ked to len tak pretlacam rucne ide to celkom v pohode, zjavne bolo treba kus opravit trysku.

Nejak mi strajkuje posuvac neviet mi niekto poradit, co by tam mohol byt za problem
Re: Česká komunita
November 10, 2011 03:11AM
Zkus to více specifikovat....
Re: Česká komunita
November 16, 2011 10:52AM
Vyzera, ze som to uz vyriesil. Problem je v dyza, mal som maly priemer, na 3mm PLA je 0.5mm dyza prilis mala a nepretekal material. Vyvrtal som na 0.7mm a je to daleko lespie.
Strcil som do tlaciarne silon z kosacky okrem toho, ze to smedi viac ako PLA tak to ide celkom fajn. Dyzu tym nezaseriete.
Re: Česká komunita
November 21, 2011 07:52PM
Ahoj. Postavil jsem si Průšu a protože mi dalo dost práce poshánět potřebný informace, tady jsou moje postřehy a rady:
1: Stavba - návod na hrubou stavbu se dá najít na spoustě míst. Hodně postřehů v češtině včetně rozpisu potřebnýho materiálu a kde se dá sehnat je třeba tady: [stehlik.net] nebo [jakub.serych.cz]. Motorky sem ale koupil jinde. V akci za 330,- na [www.microcon.cz] typ: SX17-0905. Jinak vytištěné díly na Průšu můžu dodat včetně dílů na extruder (to je ta část, která posouvá materiál do tiskové trysky (hot endu)).

2. Elektronika - Tady jsem si trochu usnadnil práci. Sám sice programuju, ale PICy a reprapy jsem viděl převážně s ATMELy. Pak mi padl do oka hotový kit na [reprapworld.com] . Konkrétně tady [reprapworld.com] je za přijatelných 108 éček k mání experimentální deska Arduino mega 1280, plně osazená rampa RAMPS 1.4 (nadstavba pro výkonové konce k motorkům) a 4 x stepper drivery - to jsou ty výkonové konce. Všechno se to zastrká do sebe a tvoří to kompaktní celek. Sadomasochisté si můžou rampu i sami osadit a pár éček ušetřit. Ještě jsem tu koupil relativně levně PLA i ABS materiál pro tisk, Endstopy (vypínače, které zajistí, že se motorek v krajní poloze dráhy zastaví), řemeničky a ložiska. Je to holandská stránka, ale balík dorazil během pár dní a naprosto v pořádku. Endstopy stačí tři na začátky drah. Před tiskem je jen potřeba kliknout na home a zkalibrovat tak všechny tři osy.Pokud chcete tiskárnu zkusit bez endstopů, musíte hodit jumpery na příslušné konektory, protože jde vlastně o rozpínače a bez nich to prostě nejede. Pozor při placení přes paypal na téhle stránce. Je holandská a tak ve výběru zemí Czech rep nenajdete. Hledejte pod Tsech... nějaký takový patvar. :-) Hotendy a nebo jejich části, případně naopak kompletní extruder se dají koupit třeba tady: [reprap-fab.org] Jsou ale docela drazí a jak říkám, díly na extruder vám můžu vyprintit...

3. Seřízení - Četl jsem spoustu článků o tom, jak seřízení trvalo x dní a nocí... Jsou to bláboly. Při pečlivé práci jsem to včetně osazení motorů sfoukl za dva večery čistýho času. Včetně řezání tyček. Trochu jsem ale obrátil postup. Osu Z - stůl - jsem si nechal na konec, až už byla nosná kostra napevno utažená.

4. Oživení. Zatímco stránek popisujících stavbu jsou mraky, popisů oživení je minimum a ještě různě útržkovitě. Já jsem instaloval pod linux i windows. Popíšu to druhé:
- Z [arduino.cc] jsem stáhl programovací soft desky a z [github.com] firmware. Spusťte arduino a v menu nastavte COM port desky a typ (arduino mega 1280). Zkuste, jestli je deska (zatím bez rampy) připojená a komunikuje.
-Sprintera rozbalte do nějaké složky a v arduinu z této složky otevřete sprinter.pde. Kromě tohohle souboru se jich otevře jeětě hafol dalších. Mimo jiné Configuration. Ten obsahuje základní nastavení. Pro Průšu s Wade's extruderem není potřeba skoro nic měnit. Jenom nahoře #define MOTHERBOARD 3 je potřeba přepsat na 33, což je nastavení pro RAMPS 1.3 - funguje i pro 1.4... Pak už jenom verify a upload.
- Do této chvíle deska zuřivě blikala. Teď se uklidní. Je potřeba otestovat, jestli je skutečně program v procesoru. Na to už ale potřebujeme nějaký program pro tisk. Pro začátek si stáhněte printrun. Verzi pro windows hledejte pod názvem printrundist. Rozbalte a spusťte
pronterface.exe . Nastavte správný port a přenosovou rychlost 115200 (Jestli vám z jakéhokoliv důvodu nebude chtít fungovat, zkuste třeba Repsnapper). Pokud se vám po stisku connect podaří spojit s deskou, máte vyhráno :-) Hlášky SD failed si bez zapojené rampy nevšímejte. Komunikaci můžete otestovat zaškrtnutím políčka monitor printer. Bude vám to vypisovat teploty hot endu a podložky - samozřejmě nějaký bláboly, ale to nás teď nemusí trápit.
- Desku odpojte, nasaďte na ni rampu a konec pro jeden motor. Schema zapojení i s nákresem připojení motorů podobné rampy 1.3 je tady: [reprap.org] . Napájecí vstupy je možné propojit a napájet jedním zdrojem. Já používám starý 200W z počítače a bohatě stačí. Pozor na destičky konců. Zastrčení opačně= její smrt. Stejně tak odpojování nebo připojování motorků za chodu. Z motorku vede celkem 8 drátů - od každé cívky 2. Rampa má ale pro každý motor jenom 4 výstupy. Tuším, že se tomu říká sériové bipolární zapojení, ale úplně jistý si tím nejsem. Každopádně já jsem s motorky dostal poštou i možnosti zapojení a je to to vlevo nahoře :-) Ten papír už bohužel nemůžu najít... K připojení jsem použil konektory. Někteří blázni ale pájí motorky k rampě napevno. Přímo na rampě jsou u vývodů popisy. Dva motorky osy Z jsou zapojeny společně na jedny vývody. Koncák to v pohodě vydrží. Když natočíte Rampu napájením vlevo, spodní řada tří destiček jsou osy X,Y,Z a horní jedna extruder. Na pokusy doporučuju extruder. (nemusíte řešit endstopy)
- Zasuňte destičku koncáku do rampy, připojte napájení a kablík od arduina zastrčte do počítače. Ještě před tím doporučuju vypnout printrun a teď ho spustit znovu. Klikněte na connect a po připojení zkuste extrude nebo reverse (pokud je motor připojený jako extruder...). Jestli motor vrčí, ale netočí se, zkuste pohýbat maličkým trimrem na výkonové destičce. S citem! Trimrem se mění proud do cívek. Hodně proudu= velká síla, ale zbytečné silné přehřívání motorů i koncáků. Malý proud=malá síla a motorek může 'přeskakovat' .Pokud se ani při otáčení nic neděje, máte špatně zapojené vývody motoru. Je potřeba u zapojování trochu přemýšlet. Někdo označuje fáze jako AÁ, BB´ a někdo zase 1A1B, 2A2B . Vždycky jsou to dvě fáze, ale tohle může způsobit zmatky. Pokud se motorek točí, Zabudujte všechny motory do tiskárny, nainstalujte endstopy podle návodu, hot end s termistorem a můžete tisknout. :-)

5. Ovládací soft. Těch je několik pod Linux i Windows. Já zůstanu u printrunu, který je podle mě pro začátečníky nejpřijatelnější a je v obou systémech. Jenom pozor, na starém notebooku mi nechtěl převádět stl na gcode. Jinak to dělá automaticky po načtení souboru a dělá to docela dobře. Pod sedmičkama šlape úplně v pohodě. Jako alternativa se dá použít už zmíněný repsnapper (má hodně kvalitní zobrazování 3D objektů), reprap-mendel (ten se mi nepovedlo rozchodit ani v linuxech, ani ve woknech) a nebo třeba Skeniforge (výborný, ale pro zkušenější uživatele). Obrovská spousta STL souborů s hotovými objekty se dá stahnout třeba tady: [www.thingiverse.com]. S použitím moderního softu a 3D tiskárny se vám otevírají super možnosti. Existuje třeba program, který dokáže převést fotky na 3D objekt. S pomocí jiného se dá vytvořit stl soubor a ten pak jde vytisknout :-) Kdyby něco, napište. Rád poradím.
tom.petrzela(zavináč) post.cz
Re: Česká komunita
December 15, 2011 02:10PM
Zdravím pánové. Tak před půl rokem jsem narazil na Rep rep a šíleně po něm zatoužil. S angličtinou mám trochu potíže. Nic méně jsem se rozhodl pr Průšovu verzi. Takže to dopadlo tak že jsem si od tud [www.xyzprinters.com] obědnal vše co potřebuju pro stabu. Kamarád mi pomohl s elektronikou, zatím co já sem dal dohromady více méně zbytek. Bohužel jsem pak musel odjed na stáž a nemohl jsem si vzít tiskárnu sebou. Ani jsem neztihl zapojit elektroniku. Holt se až teď postupně dočítám o vhodné volbě elektroniky, následovném ladění a ovládnutí všech potřebných programů. Mám takový pocit že jsem na to všechno dost levej a byl bych mooo vděčný kdyby se tady našla dobrá duše, kterou bych moh se svou tiskárnou navštívit pro podrobnější vysvětlení a pomoc s zprovozněním. Do čech se vracím teď na vánoce a pak až kolem poloviny ůnora. Každá pomoc bude velmi vítána.
Re: Česká komunita
December 22, 2011 05:16PM
Zdravím pánové, velmi mě zaujala myšlenka stavby vlastní 3D tiskárny a rád bych se o to pokusil. Návody vypadají celkem schůdně, přístup k 3D tisku i slušně vybavenou strojařskou dílnu mám taky, takže by to nemusel být zase až tak veliký problém. Než se do toho ale pustím, rád bych naživo omrknul, co to vlastně umí, jak se to chová a vůbec prohodil pár slov s někým, kdo už to má vyzkoušené a funkční. Je někdo z vás z Brna a byl by ochoten věnovat mi chvíli času? Pokud ano, dejte mi prosím vedět na můj email futurexp@gmail.com. Děkuji.
Re: Česká komunita
January 04, 2012 09:14AM
Nazdar

mam otazku: Je tu niekto, kto pouziva Reprap z Bratislavy alebo okolia?
Rad by som sa stretol osobne a podiskutoval smiling smiley
Piste na moj e-mail: strba.tomas@gmail.com
Dik moc.
Re: Česká komunita
January 09, 2012 12:10PM
Stehle Wrote:
-------------------------------------------------------
>> Aha díky za informace smiling smiley

slimr Wrote:
-------------------------------------------------------
> Nafotil sem Ti jak to vypadá. Poslední 3. fotky v albu viz PICASA

Ahoj.
Zveřejníš ty fotky ještě, prosím. Odkaz není aktuální. Díky

Edited 1 time(s). Last edit at 01/09/2012 12:17PM by vrestihnat.
Re: Česká komunita
January 10, 2012 02:35AM
Opraven odkaz spinning smiley sticking its tongue out
Re: Česká komunita
January 17, 2012 01:55AM
Chtěl bych se zeptat, který materiál je vhodnější pro první testy? PLA nebo ABS?
Re: Česká komunita
January 17, 2012 08:00AM
PLA víc teče, menší teplota tání. ABS není tak sračkoidní. .... ale zase ho musíš víc topit. Asi bych doporučil ABS s ohledem na lepší držení tvaru. yawning smiley


www.reprap-parts.cz
Re: Česká komunita
January 29, 2012 04:54PM
Zdravím všechny nadšence.
RepRap je sice původní myšlenka, ale i ta žila svým životem a má své pokračovatele. Když jsem si chtěl poprvé postavit RepRap, objevil se na trhu mladší bratříček RapMan. Nakonec u mě zvítězila lenost a koupil jsem si hotovou věc. Konstrukčně jde o stejnou záležitost.
Nejsem znalý zázemí těchto projektů, docela by mě ( ze zvědavosti ) to zajímalo.
Už před rokem jsem na tom tisku vyráběl složitější modely:

V současné době existuje řada projektů od 3d skenerů ( laserem i pomocí projektorů ), po 3d fotoskenování až po výkonné 3d modelovací programy zadarmo.

Dnes jsem viděl pana Průšu v pořadu Marka Ebena, před nějakou dobou jsem jej slyšel na radiožurnálu. Oceňuji snahu o propagaci 3D, byť jde o starou vyšlapanou cestu. Nové tu je jen cenová dostupnost široké mase a skutečnost, že se ukazuje neznalost - až neschopnost novinářů.

Osobně si myslím, že kvalita 3d tisku metodou vytlačování plastu je vhodná jen pro výtvarné předměty velikosti 5 cm a více. Pár desítek výrobků jsem na tom dělal a dovolím si konstatovat, že v režimu nadšence může vyhovovat jakýkoli výsledek, ale komerčně či skutečně k užitku se jiné rozměry na tom tisknout nedají.
Ta plastika pařátu se srdcem byla cenou za amatérský hororový snímek. To je tím ideálním rozměrem pro tenhle 3D tisk.
UFO
Re: Česká komunita
January 29, 2012 07:10PM
mne to prijde jako to same, jen RapMan je to sada za cenu přes 20 tisic, postavit se to da asi levneji... (co jsem tak googlil, ale...)

Dnes jsem videl v TV porad Na plovarne. Zaujal a tak jsem zacal googlit. A jsem docela zaskocen a zklaman. Informace aby clovek pohledal, a hlavne psane cesky. To mi unika... mluvi se tu poruznu o prapagaci projektu v Cechach, ale stranky reprap.cz jsou o nicem, reprap.org neni cesky. Pak ruzna fora, kde clovek aby cetl vlakna. K ucelenemu popisu aby se clvoek dostal je docela fuska... Chtel jsem mit jen predstavu o narocnosti vystavby a to se mi vazne nechtelo louskat odkazy sem tam a jeste k tomu anglicky. ne kazdy je v anglictine uplny profik.... nastesti jeden odkaz jsme nasel (jakub.serych.cz/RepRap), a konecne mel predstavu. Ikdyz pokud by clovek (laik a nadsenec) sel stavet, tak proste okopiruji jeho... Tedy jste sice platforma opensource, ale vlastne pritom "uzavreni"... (tak mi to prislo a nadseni ze mne vyprchalo)
Re: Česká komunita
January 30, 2012 01:38AM
Aha.
Občas kouknu na různá fóra, zabývající se 3D. Nevšiml jsem si, že by existovalo něco, co by uceleně informovalo o možnostech, které dnes nabízí různé projekty z celého světa. Mám tím na mysli takové projekty, které jsou cenově přístupné široké mase zájemců. Ono těch komerčních projektů je ještě více.

Zaujalo mě, že se konečně o problematiku zajímají školy. 3D je takovou revolucí ve výtvarničině, jako fotografie v malování Pokládám za ostudné, že se vysoké školy nevrhly tímto směrem dravěji. V zájmu širší informovanosti napíšu někdy v průběhu února článek. Pokusím se v něm shrnout co znám. Odkaz na něj hodím tady a na další fóra, zabývející se různými segmenty 3D. Hádám, že pro dost lidí to budou nové informace.

A konečně. Uložil jsem do budoucna myšlenku na předělání tiskárny pro tisk jinou hmotou, než jakou je tavná pistole. Vím o materiálech, které jsou vhodné. Jen jsem nějak zamrzl ve vymýšlení - obrazně řečeno - " stříkačky " - která by byla vhodná k nanášení.
Rád bych se zeptal jestli už někdo vyřešil techniku vytlačování řídké hmoty z uzavřené nádobky, třeba tím půjde vstříc mé lenosti. Nemusel nic vymýšlet a mohl bych rovnou změnit materiál k tisku.
Re: Česká komunita
February 06, 2012 06:26AM
Zdravím :-)

potřeboval bych poradit ohledně tiskárny REPRAP MENDEL , sepisuju si potřebné materiály ale narazil jsem na jeden problem a to s rozpisem součástek v tomto dokumentu ke stažení zde

sou tam spojovací tyče D1 a D2 ale podle jinych obrátku jsou tam ne 2 ale 4 spojovací tyče jako tady

sice sou d1 a d2 po 2 kusech ale chtěl bych mit jistotu než objednam material že to je spravně.

Pro někoho kdo by chtěl koupit material na jednom mistě sem našel tento obchod: AKROS
maji tam, matky podložky šrouby zavitove tyče a plne tyče v nerezu za dobre ceny a je možne kupovat šroubky matky atd. po kusech a tyče po 1m, volal jsem tam a na přani je i nařežou, Kompletni součastky na RepRap mendel mi vychazi zatim na cca 1200 Kč. Zajemcům mužu poslat přimo odkazy na součastky ( maji to tam řazene podle nakych norem a kvalit což bylo pro mě na delší hledani).

Druhou vec bych potřeboval poradit zda by někdo byl ochotny vytisknout součásti na RepRap Mendel pokud to bude rozumna cena :-) stači vytisknou, očistil bych si je sám.

A třetí vec jestli je dobre pouzit tuto elektroniku.

Předem diky za odpovědi :-)
Re: Česká komunita
February 06, 2012 11:01AM
Proč radši nepostavíš “Průšu“ ?


www.reprap-parts.cz
Re: Česká komunita
February 06, 2012 04:04PM
Já vím je jednodušší a má to dobrou podporu, ale konstrukčně se mi libí více ta původní verze :-)
Re: Česká komunita
February 11, 2012 03:18PM
Další bratříček na obzoru. Anebo spíše sestřička:
[cubify.com]
Re: Česká komunita
February 15, 2012 05:04AM
Zdravim ceskou komunitu RepRap. Jiz drive jsem se o tenhle projekt zajimal, ale nejak nebyl cas se tomu venovat, ted se to trochu uklidnilo a rad bych se k RepRapu vratil a take si nejaky postavil smiling smiley
Po nejakem tom googleni a hledani informaci jsem dosel k par nazorum>
Postavit Prusa-Mendel verzi
Prestoze jsem se toho na prumyslovce pred lety napajel dost, tak desky chci rozhodne kupovat jako osazene
Pokud to pujde, tak co nejvice vyuzivat ceske dodavatele, jednak kvuli jednodussi komunikaci, tak pro podporu reprapu u nas.

Analyza materialu:
Vytisknute casti http://www.reprap-parts.cz/ nebo nekdo dalsi z komunity 2000kc
Arduino Mega 2560 http://www.hwkitchen.com/ 1200kc
Ramps 1.4 http://shop.snailinstruments.com/ 1000kc
Pololu1182 http://shop.snailinstruments.com/ 5x370= 1850kc
motory SX17-0905 http://www.microcon.cz/ 5*330 1650
vitaminy Ferona 300kc
extruder + hotend ??? tady zatim nevim, to bych potreboval poradit, idealne vhodny pro tisk z reprap-parts.cz a aby sestaveni nebylo narocne
reminky 500kc
vyhrivana deska ??? zatim nereseno detailne, rad si necham poradit
material na tisk - zatim se mi nepodarilo sehnat nic za rozumnou cenu v cechach, tak to se jeste doresi
nejake dalsi casti???

Pokud by mel nekdo z vas cas a mohl kouknout, zda ta kombinace soucastek co jsem vybral, pripadne doporadil co jeste schazi, pripadne jaky extruder atd. tak bych byl moc vdecny, diky moc a 3d tisku zdar.
Bajn
Re: Česká komunita
February 15, 2012 09:21AM
Máš to v E-MAILU. spinning smiley sticking its tongue out


www.reprap-parts.cz
Re: Česká komunita
February 15, 2012 09:47AM
slimr:
Diky za info.

Nekdo nejaky tip na hot-end pro zacatek? Nechce se mi bez zkusenosti neco bastlit sam.
Diky
Re: Česká komunita
February 25, 2012 03:51PM
Taky bych byl rád, kdyby se někdo podělil o zkušenosti s hot-endem.
Re: Česká komunita
February 28, 2012 08:42AM
Zdravím všechny. Vytiskl by mi někdo 1 ozubene kolečko? Vymodelovat to v nějakém programu už bych zvládnul a očistit taky.
Je to vůbec realizovatelne?
[imageupload.org]
Re: Česká komunita
February 28, 2012 10:12AM
Pokud to není maličké není problém.


www.reprap-parts.cz
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login