Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

3D delta tiskárna D200x300 z plechových výpaků

Posted by VasekK 
3D delta tiskárna D200x300 z plechových výpaků
January 22, 2017 02:17PM
Ahoj,
rád bych zde představil a zkonzultoval svou variaci na "Delta" 3d tiskárnu s tiskovým objemem cca KR 200 - 300, jež je dán použitým heat bedem a dékou komerčních uhlíkových ramen s neodymovými magnetickými kulovými čepy.
Rám má být tvořen z výpalků z rovnaného plechu DC 01 tl. 2 mm sbodovaných TIG v zámcích v do sebe zapadajících dílech, to proto, aby se rám při bodování nekroutil. Vozíky Z1, Z2, Z3 se pohybují vždy pod dvou tyčích KR12h9 z mat. S 235, tyto budou uloženy pro eliminaci nepřesností rámu a vymezení vůlí v gumových kabelových průchodkách, dvou dole s roztečí 100 mm a jedné nahoře na jednu tyč. rozteč tyčí je 40mm, ve finále budou tyče ošetřeny teflonovým sprayem, rolny jsou 3 na jeden vozík, poměr roztečí bočních rolen a rozteče vodících tyčí je 2:1. Rám, tedy výpalky, s dalšími plechovými díly, viz. níže je poptán v neodlehčené variantě za cca 2000 Kč, což je dost, ale pořát to vychází levněji, než alu profily od např. AluteKK. A člověk z toho má větší radost, než z hotového rámu. Nicméně rám má s vodicími tyčemi 12 kg! Pohon os. Z je pomocí krokových motorů NEMA 17, nejmenší typ, s řemenicemi GT2/16T napřímo, motory jsou v dolní části rámu, napínací řemenice s kuličkovým ložiskem v horní. Horní řemenice má napínací drážku. Zde je můj první dotaz, musím mít, po napnutí řemenu "Natrvdo" pružinový napínák i u této koncepce? Osobně myslím, že hmotnost vozíků s rameny a hlavou s hot-endem by řemínky mohla napnout dostatečně. Silově mi to zatím vychází, že moment kr. motorů bez přívodu el. proudu by měl hot-end udržet na pozici bez vyvažovacích gumicuků, či balanceru.
Vozíky budou vypáleny z 2 mm tlustého částečně tvrzeného Al plechu, budou zde vypáleny otvory pro magnetická lůžka kulových čepů, za kterými budou šrouby M2 přišroubovány feromagnetické podložky, které budou lůžka držet v otvorech tj. bez lepidla. Délka CF ramen je cca 200 mm +/- 0,05 mm, tedy na Ebay to píší... Delta hlava je/bude z Al plechu tl. 1 mm ohraněná na ohraňovacím lise., uchycení mag. lůžek totožné.
Co se koncáků týká, zatím jsem zvolil koncepci viz. obr., tj. na sebe kolmé "Šlicové" díry a klínový nájezd ohnutý z plechu ( často jsem viděl kolmý nájezd na koncák, ale za to mě v práci elektroprojektanti slušně řečeno neměli rádi...).
Pro odvíjení filementu jsem zvolil koncepci "Rybářský naviják" s kabelovou vývodkou PG9 pro bowden do extruderu.
Elektronika bude na bázi Arduina s firmware Merlin.

To o koncepci zatím vše, níže uvedu dotazy na obec vlastníků, stavitelů a provozovatelů 3D tiskáren:
1. Jak jsem již zmínil, jsou při této koncepci nutné napínáky např. s pružinou?
2. V jakých geom. tol. musí být rám s vedeními vyroben, plechy budou podle našeho technologa prý rovné, tyče jakž takž, ale mám strach, že vršek rámu uhne z osy... kolega konstruktér z dceřiné firmy podobně konstruuje přípravky, ale z mat. tl. 5 mm, ty se nekroutí, ještě je tu možnost rám slepit metakrilátem...
3.Potřeboval bych vytisknout tyto díly, viz. přiložené rozměry, rozměr největšího je cca KR15-15: Podložka rolny - 9 ks, Napinak 3 ks, materiál zatím nerozhoduje, časem bych si je nechal vysoustružit, nebo vytiskl, ABS by ale bylo asi nejlepší. Modely v požadovaném formátu bych dodal, cenu nabidněte, může to být i na dobírku, lépe však Praha a osobně.

Díky za případné rady a názory.

Vašek K.
Attachments:
open | download - 015_SESTAVA_3D_DELTA_TISKARNY.jpg (67.1 KB)
open | download - Koncak.jpg (106.9 KB)
open | download - Napinak.jpg (75.8 KB)
open | download - Podlozka_rolny.jpg (31.1 KB)
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login