Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

sad smiley Soru : Z ekseni yüksekliği ayarının belirli koordinatlarda sabitlenmesi hakkında.

Posted by systemmania 
Merhaba arkadaşlar,

Aşağıda görselini hazırlamaya çalıştığım resim üzerinden sorumu yöneltmek istiyorum.



Edited 1 time(s). Last edit at 05/17/2016 08:06AM by systemmania.
Re: sad smiley Soru : Z ekseni yüksekliği ayarının belirli koordinatlarda sabitlenmesi hakkında.
May 20, 2016 03:05PM
merhaba,
Auto bed level icin matrix'i elle yapmak istiyorsunuz anladigim kadariyla ama özel bir nedeni var mi?
Eger yoksa, tavsiyem kesinlikle auto bed leveli her seferinde yapmaniz olacaktir. Isitici tabla ve nozzle yakinligi mikron seviyelerinde oldugu icin yazicinin üstüne sikacaginiz yapistirici malzemeden veya yazicinin yerini degistirmenizden dahi matrix degistirebilir. Size cözümden cok zulüm olarak geri dönecektir. Auto bed level icin bir cok basit ve hesapli cözüm bulabilirsiniz.

iyi calismalar
Elmek hocam işin açıkçası bunun ayarlarını Marlin üzerinden nereden yapıldığını öğrenmek istiyordum smiling smiley Ama yüzyılın problemi olan Auto bed level problemi için gerçekten sizden yüzyılın video ve makalesini talep edib biraz yüzsüzlük yapacağım. Umarım projeleriniz arasında bu bilgi fukaraları içinde böyle bir çalışmaya yer ayırabilirsiniz. Desteğiniz için çok teşekkürler.
Re: sad smiley Soru : Z ekseni yüksekliği ayarının belirli koordinatlarda sabitlenmesi hakkında.
May 23, 2016 08:42PM
Estagfurullah, video cekme isi cok uzun sürer plan, program, malzeme lazim. Zaten zaman yoksunuyum. Isin acikcasi bu konuda makale yazmayi düsünüyordum ama öyle bi vakit bulamiyorum.
Yine de bir girizgah yapalim, sonra parcalari birlestiririz. Tek siz sorunyorsunuz ama umarim bir cok arkadasa faydasi olur. Türkce kaynaklarin cogalmasi milli servetimizi cogaltacaktir.

Önce teknoljiyi taniyalim/tanisalim

Auto bed level ama neden?
Ilk model yazicilarda isitici tabla 3 veya 4 ayarlanabilir vida yardimi ile her yönde yüksekligi esit olacak sekilde ayarlaniyordu. Daha sonra bozulmadigi sürece bu sekilde kullanilmaya devam ediyordu.
Hem zahmet hem de en ufak bir müdahelede yeniden bozulan ayarlar gayet sinir bozucu, zaman alici ve sürekli deneme ile insani bezdirici bir hale büründü.

Akilli insanlar daha sonra Auto bed level'i gelistirip bunu bircok modern Firmware icine eklediler.

Auto bed level isitici tablanin en az 3 noktasindaki yükseklik degerlerini ölcerek bir matrix cikartir. Bu matrix ile egim her noktada oranti hesabi ile bulunabilir. Ölcüler mümkün olan en uzak köselerden alinmalidir. Böylece egim cok daha iyi hesaplanir. Cam gibi tamamen düz oldugu varsayilan bir yüzey icin bile en az 4 noktadan ölcüm yapilmalidir. Böylece olusan matrix daha iyi bir hizalama saglar.

Cok daha büyük ve/veya düz olmayan yüzeyler icin cok noktadan ölcüm yapilir. Örnegin alüminyum gibi tamemen düz bir yüzeyi olmayan hem de isininca sekil degistiren tablalarda, yüzeyin büyüklügüne göre 4, 9, 16 veya daha fazla noktadan ölcüm yapilabilir. Olusan matrix artik egim farkindan cok tablanin haritasi gibidir. Okunan nokta sayisi arttikca matrixinde hassasiyeti artacaktir.

Ölcüm yapmak icin tablanin gereken isiya ulasmasi ve bir süre bu isida (1-3dk) bekletilmesi ölcümün kalitesini artirir. Zira isinan yüzeyler sekil degistirir ve isinin yayilmasi homojen degildir.

Ölcüm yapmak icin bir cok yöntem vardir. Burada bir kacini örnekle anlatmaya calisicam kisaca avantajlarina/dezavantajlarina deginicem. Kendi yaziciniza uygun olan yöntemi secersiniz.

a) Cam tablanin altina 4 adet microswich koymak. Bu switchlerin Z min olarak tanimlamak. (Tavsiye etmiyorum)
Nozzle her ölcümden önce isitilmali ve temizlenmelidir ayrica microswitchler belirli bir agirliktan sonra inebilirler.

b) Her kösedeki vidaya Z min - ama.nozzle Z min + baglayarak ölcüm yapmak. (Tavsiye etmiyorum)
Her ölcümden önce nozzle isitilmis ve temizlenmis olmali. Bu yöntemi Taz 4 modeli yazicilarda kullanilmaktadir.

c) Z eksenine baglanan bir switch/opto switch ve ona bagli bir kol ile manuel ölcüm. (Tavsiye etmiyorum, zahmetli)
Bu yöntemde Z eksenine minik bir kol ucunada switch eklenir. Ölcüm yapilmadan önce kol asagi indirilerek ölcüm yapilir. Ölcüm bitirilince kol kaldirilp yazdirmaya hazir hale getirlir.

d. Z eksenine baglanan bir switch/opto switch ve ona bagli bir micro servo ile ölcüm.
Bu yöntemde servonunun ucuna bir kol eklenir. Kolun ucuna switch baglanir. Ölcüm yapilacagi zaman servo kolu indirir ölcümlerini yapar isi bitince kaldirir. Her yüzeyden iyi ölcümler alinabilir. Dikkat edilmesi gereken bir kac nokta vardir. Tablanin nispeten yaylarinin gergin olmasi gerekir. Böylece ölcümdeki hata payi azaltilir. Ayrica micro servolar özellikle isininca hassasiyetlerini kaybederler. Bu sebeple opto switch daha iyi bir fikirdir. Ayrica forumda servo nasil kullanilir basligini okuyabilirsiniz. Bu yöntem de oldukca ucuz ve kullanilslidir.

e) Z eksenine baglanan uzaklik/metal vb sensörleri ile uzaktan temazsiz ölcüm
Burada yüzeyler ve sensörler birbirinden ayriliyorlar

e.1) Indüktif sensörler: Manyetik alanina giren metalleri tespit ederler. Alüminyum tablarlar icin en ideal cözümdür. Cam ve benzeri tablalarda calismazlar. Fakat camin köselerine yapistirilacak alüminyum folyo parcalari veya metal vidalar üzerinden ölcüm alinabilir. Ucuzdur genelde 6 -36v arasi calisirlar. 5volt ilede calistiklari olur. Bu durumda direkt 3 pin ramps üzerinden baglayabilirsiniz yoksa 2 direnc ile basit bir voltaj bölücü devresi eklemeniz gerekir.

e.2) Kapasitif sensörler: Cam, tahta, plastik gibi yüzeylere de tepki gösterirler. Kendi gözlemlerimde ve kullanimimda iyi ölcümler alamadigim icin bunu bir cok kisinin kullanmasina ragmen önermiyorum. Cünkü tablanin et kalinligina göre (altindan gecen kablolardan dahi) etkileniyorlar. Tavsiyem cok daha ucuz olan indüktif sensör veya servo ile ölcüm.

e.3) Agirlik sensörleri/basinc sensörleri: Kendiniz yapabilir veya hazir alabilirsiniz. Iyi calistiklari söylenmektedir ama pahalidir.

Genel olarak yöntemler bunlar internette, youtube da örneklerine bakabilirsiniz. Umarim birileri faydalanir ve nasil yapilir basligi altinda foruma kendi yaptiklarinida ekler.
Daha sonra vakit olursa Marlin icin auto bed leveli ve g-code ile kullanimina deginirim.

iyi calismalar.
Quote
e) Z eksenine baglanan uzaklik/metal vb sensörleri ile uzaktan temazsiz ölcüm Burada yüzeyler ve sensörler birbirinden ayriliyorlar

Acaba Ultasonic mesafe olçen sensorler baglanabilirmi ?
Re: sad smiley Soru : Z ekseni yüksekliği ayarının belirli koordinatlarda sabitlenmesi hakkında.
September 30, 2016 08:56PM
Piyasada arduino uyumlu satilan ultrasonik sensörler kisa mesafelerde hassas degiller.
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login