Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Acemi Sorunları

Posted by aoyilmaz 
Acemi Sorunları
July 31, 2016 08:27AM
Merhaba,

Prusa i3 rework modelinin montajını tamamladım. Kalibrasyon kısmına geçtim. Pronterface kullanıyorum. X ve ekseni ile extruderde sıkıntı yok. Ancak z eksenini home tuşu ile sıfıra gönder dediğimde motorlar sıkışıp kalıyor ve elimle ikisine birden hafifçe dokunuca hareket ediyorlar. Normalde aşağı ve yukarı doğru manuel kontrol edebiliyorum. Nerede hata yapıyor olabilirim?
Re: Acemi Sorunları
July 31, 2016 08:04PM
Kulagima ivmelenme gibi geldi.
Z ekseni icin Maximum Feedrate ve Maximum Accelration degerleri fazla olabilir.

Örnegin X Y eksende saniyede 50mm hareket edebilirken Z eksende 4mm hareket edebilir.
Re: Acemi Sorunları
August 02, 2016 04:48AM
@elmek6, ilgin için çok teşekkür ederim.

Bu videoda sorunu gösterdim. Önce 10 mm aşağı gönderdim manuel olarak. Sorunsuz şekilde indi ve end switch e dokunduğunda durdu. 10 mm yukarı gönderip bu sefer home konumuna gönder dediğimde sıkışıp kaldı.

#define HOMING_FEEDRATE_Z (2*60)
// 4*60 tı. 2*60 yaptım.

#define DEFAULT_MAX_ACCELERATION {3000,3000,50,10000}
//Burayı da 100 den 50 ye çektim. Sonuç değişmedi.

Kaçırdığım başka bir nokta mı var?
Re: Acemi Sorunları
August 02, 2016 07:26AM
düsür düsür Feedrate'i 5 yap dene smiling smiley
Bu arada z aksindaki vidalari yaglarsan iyi olurasiri sürtünme sesi geliyor.
Re: Acemi Sorunları
August 02, 2016 09:55AM
Öncelikle vidaları yağladım. Ardından feedrate i 5 yaptım. Sorun halloldu. Çok teşekkür ederim @elmek6. smiling smiley

Şimdi sıra ilk baskıyı yapmaya geldi.
Re: Acemi Sorunları
August 02, 2016 11:42AM
İlk baskıyı alırken 3-4 katman sonra nozzle dan hammadde gelmemeye başladı. Kapatıp baktığımda filamenti çekerken içerisine sıkışmış olduğunu gördüm. Bu ne neden oluyor olabilir?


Re: Acemi Sorunları
August 03, 2016 08:17AM
Evet asil zorluklar simdi baslamis..Bir cok sorun olabilir bu noktada benim aklima ilk gelen filamentin itilme noktasindan sonra destege ihtiyaci var gibi gözüküyor.
Su videoda 1. dakikadaki cözümü uygulamaya calisin.
Tom's page
Re: Acemi Sorunları
August 06, 2016 01:04PM
Aynen hocam dediğiniz gibi sorunlar yeni başladı. Videodakine benzer bir şeyler uydurup o sorunu hallettim. Şimdi katmanların yapışmama sorunu var. ilk 2-3 katmanda çok güzel ilerliyor. Zemine iyi yapışıyor. Köşelerden kalkma olmuyor. Ancak sonrasında katmanlar birbirine yapışmıyor ve nozzle ın ağzında topaklanıyor. Burada sorunumu dile getirmeden önce çok yerde araştırıyorum. Tatmin olmazsam soru soruyorum. Sizleri de sıkmam istemem.


Re: Acemi Sorunları
August 06, 2016 05:08PM
Burada sordugun icin aslinda tek sen sormus olmuyorsun ilerde bu sorunla karsilacaklara rehber hazirlamis oluyoruz.
Görebildigim kadariyla cok kücük bir obje yazdiriyorsun. Su anda bu kadar kücük bir obje yazdirmak icin cok erken cünkü onun icin iyi bir isitma/sogutma kalibrasyonu gerekiyor.
En az 4x4cm capinda bir obje yazdirmayi dene, tabii yine video olarak cekersen hele bir de bu sorunlari o videolarin altina icerik olarak eklersen hem daha iyi yarimci olabilir hem de ilerde bu videonu görenler sorunlarini cözerler.

kolay gelsin
Re: Acemi Sorunları
August 07, 2016 07:42AM
Videoyu yüklemeyi tamamladım. 4x4x4 cm lik bir küp yazdırmayı denedim. İlk 2-3 katmandan sonra havaya basmaya başladı. İşlemin en başından itibaren kaydetmeye başladım. Son 2-3 dakikasında sorun görülebiliyor. Birde yeni farkettiğim birşey var: Hammadde nozzledan sanki topak topak çıkıyor gibi.

Not: Gelen cızırtılı/gürültülü ses extruderin silindir bloğuna soğutan fandan çıkıyor. Çalışır vaziyetteyken yanlışlıkla tornavidayla dokundum. Bir kanadı kırılıdı.
Re: Acemi Sorunları
August 07, 2016 10:35AM
Video iyi olmus, sirayla gözlemlediklerimi yazayim

1- PLA icin 190/50 ve ABS icin 220/90 kullanmani tavsiye ederim. (Bu arada PLA yazicina daha uygun ve daha mutlu olursun)
2- 250° kullandigin nozzle icin cok fazla onun icerisinde kücük bir PTFE tüp var bu kadar yüksek sicaklikta izalasyon görevini yerine getiremeyebilir. Cikartip bak ve erimediginden emin ol.
3- Extruder icin steps per mm degeri ne? Cünkü gördügüm kadariyla (under extrusion) yani yetersiz bir besleme var. Filamenti 100mm ölc ve keceli kalemle isaretle ve sicakken 100mm bastir. Yavas, düzgün ve filament kacirmadan cikartmasi lazim. (Video cekersen yine daha cok yardimci olabilirim)
4- Filamentin itildigi yerdeki yaylari biraz daha gerginlestir (baski artsin, disler filament kaciriyor olabilir)
5- Tablaya cok yakin yazdiriyorsun birazcik uzaklasmani tavsiye ederim.
6. Fan biraz fazla yukarida mümkünse 15mm asagi alirsan daha iyi olur.
7. 10mm Z aksini yukari alinca 10mm cikiyor mu?
Re: Acemi Sorunları
August 13, 2016 05:56AM
1- ABS filament satın almıştım. Isıları 220/90 olarak ayarladım. Artık bir sonrakine PLA alırım.
2-Tüp erimemiş. Kontrol ettim. Ancak çok sağlam birşey bulamadığım için filament yine bükülmeye başladı.
3-Extruder icin steps per mm değeri 500 idi. Dediğin gibi tekrar ölçüm yapınca yarı yarıya düşük extrude ediyor. Birkaç defa daha ölçtükten sonra değeri tekrar hesaplayarak 1000 yaptım. (Aslında video çekecektim. Ama bu aralar evde benden başka kimse olmayınca çekim yapamadım. Tek başıma yapmaya çalıştım. O zamanda birçok nokta eksik kalmış oluyor.)
4-Normalde tek vida takıyordum. İkisini de takıp iyice sıktım.
5-Tekrar tabla kalibrasyonu yaptım. Orta kısımda içeriye doğru biraz bombe var. Üzerine cam kestirmeyi düşünüyorum. Uygun olur mu?
6-Fanı biraz daha aşağıya alabilmek için o kısmı yeni bir parça basmayı düşünüyorum. Şu an aşağıya nasıl alabilirm bilmiyorum.
7-Evet. 10 mm yukarı al deyince tam olarak 10 mm yukarı çıkıyor.

Sonuç olarak: Filamentin extruderin girişinde bükülmemesi için kalıcı bir çözüm bulmam lazım. Tablanın üzerine cam kestirip tekrar tabla kalibrasyonu yapmam lazım. Fanı biraz daha aşağı almam lazım.
Re: Acemi Sorunları
August 13, 2016 05:59PM
Yaylari cok gergin yapmakta iyi degil tatli sert olacaklar grinning smiley (benim kullandigim sistemde yaklasik 1-1,5 KG basinc ile yayi itebiliyorum)
Üzerine cam bulup takabilirsen daha iyi olur. "En sert" yazan sac spreyi kullaniyorum 2 haftada bir hafif gezdiriyorum cok iyi yapisiyor ABS icin üstüne belki kapton tape veya boya bandi atabilirsin.
Yazdirma hizini saniyede 25mm civarlarina cekip dene belki kullandigin nozzle yüksek hizi tolere edemiyor olabilir
Re: Acemi Sorunları
August 14, 2016 06:21AM
Sormayı unuttum: Tabla ile nozzle arasındaki mesafe kaç mm olmalı? İnternette araştırdığım kadarıyla 1 parça kağıt geçecek kadar ayarlıyorlar. Belli bir mesafe var mı? Yoksa zamanla ve tecrübeyle mi ayarlıyoruz?
Re: Acemi Sorunları
August 14, 2016 10:52AM
Kagit ile nozzle (sicakken ve ucunda erimis plastik olmamasina dikkat) tatli sert smiling smiley yani sürtünme olacak ama zorlanmadan kagit cikacak kadar bosluk iyidir.
Re: Acemi Sorunları
August 16, 2016 03:12PM
Son yazışmaların ardından yaptığım işleri anlatayım: Tabla üzerine cam kestirdim. Vidaların geldiğim kısımlarda pah kırdım. Camın bütün yüzeyi tabla üzerine gelecek şekilde yerleştirmiş oldum. Cam ile nozzle arasındaki mesafeyi bir kağıt geçecek şekilde tatlı sert smiling smiley ayarladım. Fanın üzerindeki vidayı çıkarıp bakır tel ile sağlamca bağlayarak 10-15 mm aşağı aldım. Eksenleri tekrar kontrol ettim. 100 mm git deyince 100 mm gidiyor. Filamentin sıkıştırıldığı kısımdaki vidaları yine tatlı sert smiling smiley ayarlamaya çalıştım. İkisini birde takınca dişli filamenti yiyor. Gerçi tek takınca da filamenti aşındırıp yediğini gördüm.

Yazıcının besleme sorunu var. Extruder kalibrasyonu için 4-5 defa uğraştım. Kiminde 3,5 mm çekti kiminde 5,5 mm. Videoya aldığım kısımda hammaddenin nozzle dan düzensiz çıktığı da görülüyor. Çözüm önerin var mı? Ben iyice tıkandım kaldım. sad smiley
Re: Acemi Sorunları
August 17, 2016 08:39AM
Bu clone nozzle'lar cok sorunlu oluyorlar. Nozzle gerekli miktarda filamenti cikartamiyor ya da baska ifadeyle nozzle da termal dengesizlik var.
Extruder'in yaylarini tak iyice gerginlestir. Max. Feedrate degerini düsür (veya yazdirirken feedrate oranini %75 ve %50 yap dene / flowrate ile oynama)
Bu arada fani eski yerine tekrar aldigin zaman daha iyi sonuc veriyor mu? Maalesef bu noktada sonra nozzle ile ugrasman gerekiyor....

Bir ipucu daha bu clone nozzle isitip bekletme. Yani baski alacaksan herseyi ayarla yatagi isit ve sonra baski al (nozzle sicakta beklediginde isi izalasyonu kendini bloke ediyor)
Re: Acemi Sorunları
August 17, 2016 01:41PM
Söylediklerini 1-2 içinde uygulayacağım. Peki direct drive extruderle birlikte orijinal bir nozzle kullansam nasıl olur? Sen ne kullanıyorsun?
Re: Acemi Sorunları
August 17, 2016 07:36PM
Elimde bir kac model nozzle var. Isimleri ve cisimleri bazen uyusmuyor ama siralamam söyle
MK8 Extruder with nozzle (motorla birlikte satilan bir set direct drive ve redüksiyon yok)
J-Head MK IV (geeetech ürünleri iyi)
E3D Clone V5 (seninkinden, redüksiyon ve 40cm bowden tube ile kullaniyorum yaylarim gergin ve itis gücü yüksek bir sistem yani)

Bendekilerin hepsi iyi calisiyor ama özellikle E3D klon ürünleri icin gergin yaylar (filament kaldirabildigi kadar) ve redüksiyonlu bir itme sistemi gerekiyor. Ayrica MK8 bronz itici kullaniyorum.

Senin siteminde yaylar ve redüksiyon zaten var gerekiyorsa motorun biraz daha gücünü artir ve yaylari biraz daha ger, hizi biraz daha düsür yine de saniyede 25mm civarinda 250µ ile rahat yazdirabilmen gerekiyor. Kullandigim yaylar ~0.8mm capindalar daha incesini güclü itki sistemi icin tavsiye etmem.
Re: Acemi Sorunları
September 09, 2016 09:00AM
1-2 gün dedim ama 1-2 hafta oldu neredeyse. Bu arada yeni bir nozzle sipariş etmiştim. O geldi. ısıtma bloğunun etrafını yalttım. Bir kanadı kırık olan fanı da değiştirdim. Son hali şu şekilde:



Ardından kalibrasyon için 100 mm ölçüp extrude ettim. Yine önceki videolarda olduğu gibi dengesiz bir besleme gözlemledim. Silindir bloğu çıkarıp motorun düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edeyim dedim. Yine 100 mm ölçüp extrude et dedim. Biraz sapma vardı. Hesaplayıp DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT değerini değiştirdim. Tekrar 100 mm extrude et dedim. Bu anda birşey farkettim. Yazılımda başka hiçbir değişiklik yapmama rağmen bu sefer extude ederken bir öncekine göre daha yavaş extrude etti.
Re: Acemi Sorunları
September 09, 2016 09:57AM
+ - 1mm sapma pek problem olmaz.
Repetier üzerinde iki türlü extrude secenegi var birisi yavas birisi hizli. Hizli sadece test icin kullanilir normalde yazdirirken yavas yazdirilir.
Tekrar yazdirmayi denediginizde ne oluyor?
Re: Acemi Sorunları
September 09, 2016 09:59AM
Yazdırmayı denediğimde filamentin 6-7 cm inde gayet iyi gidiyor. Bir süre sonra nozzle dan hammadde akışı duruyor.
Re: Acemi Sorunları
September 10, 2016 07:18PM
Yeni baslik aciyorum bu konu icin, zira bir cok kisi ve ben defalarca bu sorunlar karsilastim.
Re: Acemi Sorunları
January 01, 2017 01:46PM
MK8 extruder için steps per mm ayarı ne olmalı sizce
Re: Acemi Sorunları
January 01, 2017 11:02PM
En ideali kendiniz ayarlayin. Cünkü mikro adim, kullanilan disliler ve mk8 hangi varyasyonu hepsi etkiliyor. 100mm deyince 100mm cikiyorsa dogrudur.
Re: Acemi Sorunları
January 02, 2017 05:02AM
çıkartayım o zaman nozzleyi 100mm gönderteyim bakalım gönderebiliyor mu doğru yapana kadar azaltır ya da arttırırım doğru mu anladım
Re: Acemi Sorunları
January 02, 2017 06:35AM
evet, dogru.
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login