Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Delta Yazıcı Yapımı

Posted by serkank 
Delta Yazıcı Yapımı
September 29, 2016 12:49PM
Öncelikle herekeze merhaba . (foruma yeni uye oldum)

Delta yazıcı yapmak niyetindeyim. ilk defa kalkısıyorum bu işe . fakat Elektronik ve Yazılım bilgim var (Arduino , Step motor gibi elekronik malzemeleri bilirim)
Bilmediğim ve Öğrenmem gereken bazı sorularım var.


Malzemeleri nerden nemin edebilirm . Sanırım Cnc , Rulman vb parça satan yerlerden temin edilebilinir ancak Malzemelerin isimleri nedir bilmiyorum delta printerda kullanılan parça isimlerini söylebilirmisiniz.
mesela Google gorsellerden arayıp buldum bir parca (Rod) bu parcanın ucunda hareketli bir parça daha var. bunun adını bulamadım.

Ayrıca alibaba hariç turkiye içinden fiyatları azda olsa daha ucuza bulabilceğim bir internet sitesi varmı.. (Alibabadan sipariş edip 2 ay beklemek istemiyorum)

Bu işe ilk başlayan biri olduğum için aklımda ilk oluşan sorular bunlardı. belki zamanla baska sorularda olusur.
Sizin bana Bak surda Söyle bir delta yazıcı var onu yap. Yada Şunları yap, Şunları Öğren. Diyeceğinizz Bilgi ve Tavsiyeleriniz varsa bunlarda çok iyi olur.

Edited 1 time(s). Last edit at 09/29/2016 12:51PM by serkank.
Re: Delta Yazıcı Yapımı
September 29, 2016 01:12PM
Merhaba,
Eger ilk defa bir yazici toplayacaksaniz, size tavsiyem hazir kit almaniz. Isterseniz elekronik bilesenleri ayri ayri alabilirsiniz ama mekanik bilesenleri hazir almaniz daha iyi olacaktir.
Bahsettiginiz parca Rod end joint olabilir mi?
Forumda satici listeleri var, birazda googlelayarak saticilari bulabilirsiiniz.
Re: Delta Yazıcı Yapımı
September 29, 2016 01:27PM
Merhaba

ilk defa bir yazıcı toplıyacağım evet . fakat hazır yazıcı alıp toplamak istemiyorum. (amacım Kendime yazıcı yapmak değil. ) evde basit bir 3d kartezyen yazıcım var zaten.(biraz problemli smiling smiley )
Ben birşeyler yapmayı uğraşmayı seviyorum. Yazıcıyı yı yapmak hazırını almaktan pahalıya gelse yinede paramın yettiği yere kadar uğraşmayı tercih ederim . işin sonunda başarısızlık olsa bile.

Rot end Joint evet .. Google gorsellerden baktım O... Yani bu parça Cnc Parçaları satan yerlerde vadır heralde. Cnc Malzemeleri Satan bir yere Gidip Rot end joint desem anlarmı acaba yoksa bunun turkcede bir isimi varmı..

Googleda araştırıyorum aslında şu anda parça satıcılarını . Ben türkiye içinden bulmak istiyorum satıcıları. Sizin bahsettiğiniz forumdaki satıcılar Yabancı ise (Sanırım yabancıdır) Malzemenin gelme suresi uzun sureceğinden ve sabırsız biri oldugumda en son bulamadıgım parçaları yabancı kaynaklardan almayı dusunuyorum.
Re: Delta Yazıcı Yapımı
September 29, 2016 01:47PM
Bir kac yöntem var rod kolu icin. Bazilari manyetik bilyeler kullaniyor, bazilari modelcilerde satilan araba rotlarini (traxxas rod) vs. vs.
Delta icin kollar ve rodlarin acilari önemli. Ciktinin capini belirliyorlar. O yüzden kendinize bir tane mesela rostock ölcülerini alin ve ona göre insa edin.
Re: Delta Yazıcı Yapımı
September 29, 2016 03:33PM
çok yardımcı oldun. Teşekkür ederim

rostock olculerini githubtan buldum .. Resimleri falan inceledim , malzemeleri basit ve kolay ( rod ends 'ten cokta emin degilim. )
yanlız githubta rod ve rod ends oluclerini belirtmemiş

Stepper motors: 4x NEMA 17 (plus extruder motors)
Timing belt: High-torque GT2 belt (2 mm pitch)
Pulleys: 12 groove aluminum (7.6 mm pitch diameter)
Filament drive(s): similar to Ultimaker
Ball bearings: 8x 608 (skateboard bearings)
Linear bearings: 8x LM8UU
Smooth rod: 8x 762x8 mm
Diagonal rods: hollow carbon fiber rods from kite shop
Diagonal rod ends: cheap ball joints used for model race cars
Hotend(s): MakerGear 1.75 mm
Top and bottom frame: laser-cut plywood

Edited 1 time(s). Last edit at 09/29/2016 03:35PM by serkank.
Re: Delta Yazıcı Yapımı
September 29, 2016 03:57PM
kol uzunlugu merkezden merkeze 250mm olmasi lazim
Re: Delta Yazıcı Yapımı
October 03, 2016 03:55AM
Rosctock Malzemelerini çıkartıyordum hala eksik 5 parça var ve benim printerin yatak ayarı kaçtı ve duzeltim derken iyice bozdum . Pazar gunu butun gun ugrastım. Autobed levelin yaptırmayı dusunuyorum ama korkuyorum. Firmware ayarını yaparken yanlış yaparsam Tamamen printerı işe yaramaz hale getirmekten..
Elmek6 Sen Printer yapmıssın sanırım Tecrubelisin

birkaç kaynaktan gördüğüm kadarıylla Firmware ayarında Autobedlevel için birkaç satırda duzenleme yapılıyor. peki Diğer ayarları yapmadan bırakırsak sorun olmazmı?
mesela adım sayısı kac mm ye eşit ... Bu varsayılan ayarlar çalışırmı ?
Bendeki printerı x ve y ekseni Kayış ile Z ekseni 6mm lik vidalı mil ile hareket ediyor her printer bir birinden farklıdır heralde. O zaman bu ayarlarıda değiştimem gerekicek. ama Bunlardan başka birşeyleride değiştirmem gerekirmi ?
Re: Delta Yazıcı Yapımı
October 03, 2016 07:44AM
Merhaba,
forumdaki Auto bed level ile ilgili basliklarini okumani tavsiye ederim.
Re: Delta Yazıcı Yapımı
October 03, 2016 02:04PM
Merhaba,

fazla bilgi sahibi sayilmam ama bir forumda liner hareket icin arabali kizak oneriliyordu, alternatif olarak aklinizda bulunsun,
Re: Delta Yazıcı Yapımı
October 03, 2016 04:27PM
Rulman ve Cnc Parçaları Satan yerler var. Diyagonal Rod için için parça bakmak için gitmiştim . Bu Rods ends ler Mafsal diye satılıyor.

arabalı kızak gibi parçalarıda inceledim. Ama Şu an ilk Modeli Direk Rostock Parcaları ile yapıp çalıştırmak amacım. ileride Zamanla Parçaları Degiştiririm belki. Şu an Plastik aksaamları tamamlayamadım hala.
Re: Delta Yazıcı Yapımı
October 08, 2016 05:05PM
arkadaşlar ben bir delta yazıcı inşa ettim ama çalışmıyor düzgün bir şekilde 3 boyutlu yazıcı yapımı diye bir kitap aldım kitap iyi güzel ama bazı hataları var araştırdım kendi bilgilerimi ekledim bir yazıcı oluşturdum ama gitmesini istediğim mesafe ile gittiği mesafe çok farklı ne yaptıysam çözemedim olayı. Yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler
Re: Delta Yazıcı Yapımı
October 09, 2016 03:24PM
merhaba
Henüz bir printer yapamadım daha ama bu konu hakkında surekli birşeyleri araştırıp okuyorum. Sorun kalibrasyonlamı alakalı yoksa Printerın hareketli aksaamından mı kaynaklı bilmiyoum
Fakat Kalibrasyonla ilgili Şöyle bir yazı buldum
[grauonline.de] ayrıca burda birde şu link var. [prusaprinters.org] firmwaredeki bazı degerleri hesaplayabiliyorsun

Belki diğer tecrübeli arkadaşlar sorunu nasıl cözceğini detaylı anlatır.
Re: Delta Yazıcı Yapımı
October 15, 2016 10:01AM
Printerdan rostockun parcalarını cıkartmayı tamamladım.

malzemeleri almaya gittim

6 tane 8mm 1 metre boyunda mil ve rulmanını aldım 177 TL tuttu (Çokmu pahalı anlamadım. ama sanki biraz kazıklandım gibi hissetim smiling smiley )
rulman aldım 6 tane flanslı 6 tane duz 70 tl de ona para verdım


GT2 kayıs bulamadım bir yere sordum su an elimde yok ama getiririz dediler 3x1.5 metre 200 tl diyor ??

induksiyonlu millerin monte edildiği ust ve alt kısmı gidip bir Pelksiciye sordum tanesi 50 tane istiyor 4 tane dusunuyorum (saglam olsun diye) e buda 200 tl yapıyor

Buraya kadar 647 tl tuttuyor. Daha ısıtıcı tablası , Extruderı falan var. Herhalde delta printerın hazır yapılmısınıda 1000-1500tl ye satıyorlardır. prusa falan oyle cunku

Kayış induksiyonlu mil ve rulmanı daha pahalı.O yuzden Kayıs ve Pleksileri Alamadım bir gunde bu kadar parayı harcamak istemedim Gidip arastıp bir bakarım, daha ucuzu vardır diye dusundum.

iyiki Elimdeki daha önceden kalma Arduino , Ramp , ve ekranlar var herhalde bunların toplamıda 70 tl falan eder en fazla

Sizce Fiyatlar cokmu ? yoksa normalmi ?

Birde induksiyonlu millerden b,r kol yapıp denedim Liner rulmanlar bazı noktalarda hafiften takılıyor. neden takılıyor anlamadım hersey daha yeni , sorun olurmu acaba ?
Re: Delta Yazıcı Yapımı
October 15, 2016 10:41AM
kolay gelsin,
fiyatlar bana yüksek geldi.
Gittigidiyor sitesinde satis yapanlar var. "GT2 3d" diye aratinca cikiyorlar. 5 metre GT2 icin 200 lira fiyat anormal pahali.
Re: Delta Yazıcı Yapımı
October 15, 2016 12:12PM
baktım gittti gidiyora 8TL 9TL arası .. bugun 4-5 yere gittim adamlar bu kayışı bulamassın buralarda çok kullanılmayan bir kayış dedi.
Demekki bu durumu fırsata çevirmeye çalışıyorlar. Yanlız 200 TL de gerçekten çok saçma gelmişti bana Çelik Mil ve Rulmanlar bile 200 TL tutmuyor.
aslında ben birkaç yere bakmıştım ama onlar kayış ve Kasnağını Takım 2li takım halinde sattıklarında Farkı Tam anlayamıyordum. gittigidiyorda sadece kayışın fiyatını gorunce sevindim
Re: Delta Yazıcı Yapımı
November 04, 2016 03:48PM
3 haftadan fazla iş için şehir dışına çıkmıştım . yeni geldim. 4 gundur ugrasıyorum yazıcıyla.
Topladım yazıcıyı ilk gun gelir gelmez Pleksi işi yapan bir yerden ust ve alt tabanları yaptırdım . Alırken dikkat etmedim Montajdan sonra Pleksilerde bir yamukluk oldugunu gordum.

Firmware ile ugrastım dun butun gun. bir kac firmware indirdim internetten Fakat arduino ide derlemedi. araştırdım Ya daha güncelini indirin yada arduino 1.0.6 ile compile edin demişler
3 firmware bulup denedim 3 'ude olmadı . bende 1.0.6 IDE ile compile ettim ensonunda.

Farketmeden endstopları ters takmısım. Bozuldu galiba MAX End Stop Portları.. Bende Min-End-stop Portlarını Kullandım.. Pinleri Max End Stopa aktardım yani...

Yaptıgım teste Z ekseninde 1-2mm yanlışlık var

Bakalım Duzeltebilecekmiyim..

Hala Yatak ısıtıcı kısmı ve Extruder kısmını Sipariş vermedim..
Extruder için Gittigidiyordan siparişvermeyi düşünüyorum..

Nasıl birşey almalıyım emin değilim
Ayrıca Elmek Extruder Paylaşımını gördüm, senin bu konuda çok tecruben var.. Ne önerirsin

Edited 1 time(s). Last edit at 11/04/2016 03:48PM by serkank.
Re: Delta Yazıcı Yapımı
November 04, 2016 11:20PM
Videoyu izlediysen orada olan kombinasyonlardan birini edinebilirsin.
Re: Delta Yazıcı Yapımı
November 11, 2016 01:17PM
merhaba.

Autobed levelingi ayarlamaya çalışıyorum fakat bir sorun var.. G29 komutuydu sanırım unuttum şu an.. G29 Komutunu verince printer Proximity ile kalibrasyon yapmaya başlıyor Prob ile gelip Metal cismin uzerinde dolaşıyor buraya kadar herşey normal fakat en son adım da yatagın uzerinde durmak yerine aşşağı inmeye devam ediyor. Marlin Kullanıyorum Firmware olarak..
Sorun nerde olabilir ?
Re: Delta Yazıcı Yapımı
November 11, 2016 11:22PM
z offset degeri yanlis olabilir. G-Start code icerisinde gecici offset verebilirsin.

G28 X0 Y0
G29
G1 Z+2.5 ;veya -2.5 gibi negatif bir deger verilebilir.
Re: Delta Yazıcı Yapımı
November 12, 2016 02:10AM
Şimdi anlayamadığım bir olay var bu autobed leveling ile ilgili.
Firmwareden Z Homepos olarak 450 kadar ayarlayabiliyorum.
Proximitye zarar vermesin diye Test yaparken kare seklinde kapak gibi bir metal kullandım bu metalin uzerine baskı yapınca iceri dogru çöküyor.

G30 A yapıyorum bunun uzerinde dolasıyor . Kapak biraz egimli dolayısı ile her nokta farklı Z degerine sahip.
G30 A işini birirdikten sonra Homeall yapıp Tekrar bir noktaya gonderiyorum Gidip o noktanın uzerinde durucagına o noktaya baskı yapıyor.


G29 dada Kapak uzerinde dolasıyor.. fakat algılama işini bitirince en son bir noktaya gidiyor sonra asagı dogru iniyor.. (Burda Proximity algılama yapmasına ragmen inmeye devam ediyor.ve metal uzerine baya baskı yapıyor.. Sanırım 5mm fazladan asagı iniyor) Sonra yukarı cıkıyor ve yaklasık 5mm yukarda duruyor..

Benmi yanlış yapıyorum ? Autobed leveling için okudugum dokumanlara gore yapmaya calısıyorum ama..

Ayrıca Marlin Firmwarede Şu ayarlar var auto leveling için ..
Bunlardan Bed Diameter pek anlamadım Yatagın çapı mı yoksa Proximity ile yatak arasındaki mesafemi..? yatak - probe arası mesafe olsa neden 170 diye ayarlamıslar default configuration.h ta anlamadım.. bu 17cm demek sanırım ama proximity zaten 2mm de algılama yapıyor minumun..
Bu degeri 100 ve 200 ile degistirdim gozle gorulur bir fark olsumadı..
Diger Değerlerden de pek bişey anlamadım..

Bunlarla alakalı olabilirmi acaba?
// Precision for G30 delta autocalibration function
#define AUTOCALIBRATION_PRECISION 0.03 // mm

// Diameter of print bed - this is used to set the distance that autocalibration probes the bed at.
#define BED_DIAMETER 170 // mm

// Z-Probe variables
// Start and end location values are used to deploy/retract the probe (will move from start to end and back again) 
#define Z_PROBE_OFFSET {0, 10, -5.6, 0}  // X, Y, Z, E distance between hotend nozzle and deployed bed leveling probe.
#define Z_PROBE_DEPLOY_START_LOCATION {20, 96, 30, 0}   // X, Y, Z, E start location for z-probe deployment sequence
#define Z_PROBE_DEPLOY_END_LOCATION {5, 96, 30, 0} 	  // X, Y, Z, E end location for z-probe deployment sequence
#define Z_PROBE_RETRACT_START_LOCATION {49, 84, 20, 0}  // X, Y, Z, E start location for z-probe retract sequence
#define Z_PROBE_RETRACT_END_LOCATION {49, 84, 1, 0}     // X, Y, Z, E end location for z-probe retract sequence 

#define AUTOLEVEL_GRID 27 // Distance between autolevel Z probing points, should be less than print surface radius/3.

Re: Delta Yazıcı Yapımı
November 12, 2016 08:39AM
Yenisinde öylemidir bilmem ama eski marlin firmwarelerinde auto bed level kullaniminda z min kullanilmamasi öneriliyordu. Cünkü o zaman matrix bozulabiliyor veya z min tetiklendiginde sorun cikabiliyor yazma asamasinda.
G30 x ve y degeri icin z yi belirler. Yani buradaki kullanim amacini anlamadim, ben yalniz test icin kullaniyorum G30 ve G31 komutlarini.
Ayrica home all yaptigin zaman yine matrix i bozabilirsin. onun yerine yalnizca X ve Y home yapmak daha dogru (yeni sürümde durum nedir bilmiyorum)

Yani benim verdigim g-start code ile deneme yapmani tavsiye ederim.

G28 X0 Y0 ;X ve Y home pozisyonuna gecsin
G29 ;matrix hesapla
G1 Z+2.5 ;veya -2.5 gibi negatif bir deger verilebilir.

buradan sonra tekrar hesaplamaya dahil olacak bir kod gönderme
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login