Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında

Posted by Prusa i3 Stell 
Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
September 05, 2018 12:48PM
Merhabalar ben yeni foruma katıldım. İlk defa 3d printer parça halinde toplayıp kurdum. Bu kurulum aşamalarında çözdüğüm sorunlar oldu çözemediğim sorunlar hala var ve şuan baskı yapamadım. Öncelikle çözdüğüm sorunları söyleyeyim.

1.) 3D PRİNTERİN ÇALIŞMAMASI
Parçaların hepsini doğru şekilde montajını yaptım. Daha sonra bilgisayar açıkken 3D printerin fişini üçlü prize taktım daha sonra USB kablosunu taktım yazıcının çalışmadığını gördüm sadece yazıcının güç kaynağı çalışıyordu. RAMPS kartında sadece kırmızı LED ışık iki defa yanıp sönüyordu ve öyle kalıyordu. Ne yaptımsa bir türlü açamadım. Daha sonra aklım bir fikir geldi tesadüfen bu yolla çalıştırdım. Önce bilgisayarın bağlı olduğu üçlü prizin fişini evin prizinden yani şebeke elektriğinden çektim Elektrik tam anlamıyla kesildikten sonra üçlü prize 3D printerin fişini ve USB kablosunu da bilgisayara taktım. Daha sonra üçlü prizin fişini evin prizine taktım bu şekilde çalışmaya başladı 3 D printer. Burada dikkat etmeniz gereken yer elektriğe takarken USB ve elektrik kablosunu beraber takmanız. Bu şekilde yaparsanız 3D printer açılacaktır. Tabi her şeyi doğru bir şekilde yaptıysanız. Bu yöntemi bir defaya mahsus uyguladım ikinci defa bu şekilde yapmama gerek kalmadı. Çünkü artık aynı anda taksam da takmasam da çalışıyor.

2.) STEP MOTORLARIN İSTEDİĞİM YAZILIMI AYARLAMAMA RAĞMEN SESLİ VE TAKILARAK ÇALIŞMASI FAKAT DÖNMEMESİ
Şimdi buraya kadar yazıcı çalıştı ancak yeni bir sorun çıktı. Step motorlara yazılımı yüklememe rağmen step motorlar sesli ve takılarak çalışıyordu ama dönmüyordu. Burada dikkat etmeniz gereken nokta yazılımı arduino üzerinden yüklemekle iş bitmiyor. Yani yazılımı arduinodan yükledikten sonra LCD panelde de yüklemeniz gerekiyor.
Peki nasıl LCD panele yükleyeceğim ?
Cevabı şu şekilde:
Arduino üzerinde yükledikten sonra LCD panelde Control > İnitialize EEPROM ' a basınız zaten bip sesi duyacaksınız.Step motor ayarlanız böylece gerçek anlamda yüklendi. Bu arada arduinoda kullandığım yazılım marlin

Peki yüklendiğini nasıl anlayacağım?
Onunda cevabı şu şekilde:
LCD panelde Control > Motion daha sonra çıkan ekranda velocity ,acceleration,step gibi başlıklar göreceksiniz onlara bastığınızda yüklediğiniz ayarlar görünecektir.Bu arada bunları yaptıktan sonra mekanik parçaları yani T8 trapez milleride yağladım ses azaldı. Kullandığım yağ dikiş makinesi yağıydı

Bu maddede açıkladığım durum benim başıma geldi ben arduino programında sadece yüklendiğini sanıyordum. O yüzden benim gibi aynı duruma düşenlere bir rehber olsun diye yazdım ilerde karşılaştığım sorunları güncelleyerek tekrar yazarım.

Gelelim çözemediğim sorunlara
1) LCD panelde AUTO HOME komutuna bastığımda yazıcı tablanın köşe kenarlarında durmuyor ortalarına yakın yerde duruyor bunu nasıl düzeltebilirim?

2) Extruderi filament olmadan deneme amaçlı açtım 210 dereceye kadar çıkacaktı ancak 100 derece üzerine çıkınca nozzle üstünde bulunan ısıtıcı bloktan dumanlar çıktı hafif hafif ben de hemen prizden çektim. Acaba bu normal bir durum mu? Yani ısıttığı için haliyle duman çıkması gerekiyor mu ısıtıcı bloktan?

Edited 3 time(s). Last edit at 09/05/2018 01:06PM by Prusa i3 Stell.
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
September 05, 2018 02:09PM
Merhaba ve hosgeldiniz.

Madde 1 de bahsettiginiz durum, genel olarak (ucuz) elektronik ürünlerde elekrik yükü birikmesi sonucu olusuyor. Devre üzerinde statik veya kondansatörlerde kalmis voltaj devrenin dogru calismasini engelliyor. Dediginiz gibi topraklayarak ve/veya bekleyerek tam desarj sonrasi acilmayan sistem birden aciliyor. Ayni seyi benim bilgisayarim da yapiyor bazen.

Madde 2 sanirim madde 1 in yazilimsal hali smiling smiley

Auto home yaptiginizda normalde end stop (bitis noktalarina) geldikten sonra güvenlik maksadi ile 1 ile 5mm arasinda dügme takili kalmasin diye ilerler.
Elle (g-code) home komutu göndermeyi denediniz mi ?
Marlin ayarlari icerisinde yazicinin 0,0 noktasini tablanin merkezi (Delta yazici) secmis olabilirsiniz.
Yazicinizda auto bed level özelligi var mi? G28'e verdigi sonuc nedir?

Eger isitici kartus ilk defa calisiyorsa 5 dakika duman cikmasi ve kokmasi normal. Büyük ihtimalle üzerindeki korezyon koruyucu tabaka/yag yaniyordur.
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
September 05, 2018 02:34PM
Merhabalar. Benim bilgisayarda şimdiye kadar böyle bir durum olmadı ama ilk defa 3d printerda karşılaştım.smiling smiley

Kusura bakmayın bu işte yeniyim. g code nasıl elle gönderiliyor? Tarif ederseniz uygularım.
Auto bed özelliği yanlış bilmiyorsam yok.
Bu arada söylemeyi unuttum Z eksenindeki endstop kartının konumu nasıl olmalı yani tabladan daha yükseğe mi yoksa daha alçağa mı vidalamam lazım? Endstop üzerine Z eksenini indirince endstopa değip motorlar takılıyor ve zııırrr diye ses veriyor. Bunun ölçüsü ne olmalı? Teşekkürler.
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
September 08, 2018 01:48PM
Yine merhaba elmek6 hocam.Bugün yazıcıyı tam bitirdim baskı alacağım derken yine bir sorun çıktı. Şöyle anlatayım. Önce yazıcıyı 210 dereceye ayarladım ve ısındı sonra filamenti taktım filament nozzledan dışarı tel gibi çıktı buraya kadar her şey normal sonra basacağım parçayı repetier host programı üzerinden basım için başlattım. Yazıcı basmaya başladıktan sonra yine filament çıktı ancak bir 30 saniye sonra filament çıkmadığını gördüm ve basımı iptal ettim. Daha sonra hotend V6 ve nozzle ucunun çıkardım bir de ne göreyim hotendin içi filamentle tıkanmış. Daha sonra ne yapayım derken aklıma ocak geldi ocağın üstüne hotendi koyup içindeki filamenti erittim ve tekrar yazıcıya parçaları birleştirerek taktım. İkinci denemede yine aynı durum oldu tekrar çıkarıp hotendi temizledim ve şuan hazır bir şekilde bekliyor sizce sorun neden kaynaklı olabilir. Extruder (E) per unit (mm) ayarını ayarlamadım daha doğrusu repetier hosta sadece filament sıcaklığını ve dolgu oranını %30 yaptım arduino üzerinden de X, Y, Z eksenlerinin per unit değerlerini değiştirdim. Geri kalan ayarlara hiç dokunmadım acaba diğer ayarlarda değişiklik olur mu diye resimleri aşağıda verdim bu ayarlara bakıp düzeltmem gereken yer var mı? Mesela extruderin resulation değerini kaç yapmalıyım? ve tabi diğer ayarlar ne olmalı? Bu arada nozzle ucu 0.4 mm ölçüsünde ve step motor sürücülerinin akım ayarını şuan yapmadım önce bir baskı alayım dedim.. Teşekkürler.

Edited 3 time(s). Last edit at 09/08/2018 02:03PM by Prusa i3 Stell.
Attachments:
open | download - EPPROM.PNG (54.3 KB)
open | download - EXTRUDER.PNG (25.2 KB)
open | download - EXTRUSİON.PNG (38.2 KB)
open | download - FİLAMENT AYARI.PNG (24.4 KB)
open | download - GCODE.PNG (36.2 KB)
open | download - SPEED AND QUALİTY.PNG (52.7 KB)
open | download - STRUCTURES.PNG (36 KB)
open | download - YAZICI AYARLARI BAĞLANTI.PNG (30.8 KB)
open | download - YAZICI.PNG (34.9 KB)
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
September 09, 2018 05:15PM
Hocam G28 sonucu X:100.00 Y:100.00 Z;0.00 E: 0.00 Count X:8000 Y:8000 Z:0 Extruder ve Z eksen ayarı yapılmamış galiba. bu sonuca göre.
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
September 10, 2018 11:17AM
Öncelikle forumdaki basliklari okumanizi tavsiye ederim. Karsilastiginiz ve karsilacaginiz cogu sorun icin cözümler mevcut. (Örnegin filament tikanmasi)

Yazici.png dosyasinda Park Pozisyonu olarak 180x190x2 degerini vermissiniz, neden?

Ya ayarlar bozuk ya da yazici oryantasyonu Cartesian degil de Delta
Repetier'i yeni bir default profil olusturun veya yeniden kurmayi deneyin (tüm ayarlari silin)
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
September 10, 2018 12:06PM
Park pozisyonunu X endstop switchini 200 mm olacak şekilde yerleştiremediğim için 180 yaptım Z eksenindeki 2 değerini endstopu ayarlayamadığım için kafadan yazdım. filament olmadan parça basma denemesi yaptığımda nozzle tablaya çarpıyor tabla ayarını çarptıktan sonra yeniden ayarladığımda tabla nozzle arası 1 mm den fazla boşluk oluyor halen çözemedim

Ayarlarda bozukluk var galiba ancak birkaç ayarı doğru yaptığımı düşünüyorum mesela X Y Z per unit değerlerini düzeltmeden önce motorlar çalışıyordu ama sesli bir şekilde ve dönmüyordu. X Y Z ayarlarını düzelttim onlarla ilgili sorun kalmadı sayılır. Ama Z ekseni kalibrasyonu ve Extruderin kalibrasyonunu nasıl yapacağım çözemedim you tube da videolarda extruder adım hesaplamasını nasıl yapıyorlar?

Delta ayarları değil X Y Z eksenli yani tablası ileri geri giden sistem olandan.
En iyisi tekrar ayarları silip kurduktan sonra size resimli olarak gösteririm.

Edited 1 time(s). Last edit at 09/10/2018 12:09PM by Prusa i3 Stell.
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
September 10, 2018 12:08PM
Hocam peki bu ayarı ne şekilde yapıyoruz? G28 sonucu X:100.00 Y:100.00 Z;0.00 E: 0.00 Count X:8000 Y:8000 Z:0
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
September 11, 2018 09:04AM
Cartesian bir makineniz varsa aslinda park degerlerine ihtiyaciniz olmamali (X0 Y0 Z0 olmalilar.)
G28 X0 Y0 komutu isinizi görüyor mu?
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
November 17, 2018 05:54AM
Uzun bir aradan sonra yine geldim. Karşılaştığım sorunlar şimdiye kadar çok oldu. Çözdüğüm sorunlar oldu şimdi artık sorunlar azaldı. Size bu sorunları şimdi buraya yazmayacağım . O kadar sorun oldu ki aklıma gelmeyen bile var ama ben bu sorunları yazıcı tam anlamıyla baskı çıkardıktan sonra liste halinde hazırlayıp burada paylaşacağım.

Elmek hocam park pozisyonu sizinde dediğiniz gibi Prusa i3 için pek önemli değil aslında benim yapmak istediğim şey yazıcı baskıyı tamamladığında Y eksenindeki tablanın öne doğru gelmesiydi ama neyse bitince extruder sola kayıp o şekilde bitiriyor. Tablada ortada duruyor.

Şimdi gelelim baskı kalitesiyle ilgili sorunlara. Aslında güzel baskılar aldım . Tabi ilk baskılar düzgün değildi çünkü yazıcı sürekli önüme türlü türlü sorunlar çıkarıyordu. Nihayet 2-3 ay içerisinde çoğu sorunu çözdüm bununla beraber baskı kalitesinde ciddi ilerleme katettim. Ancak ufak tefek çözemediğim baskı sorunları var internette araştırdım ve internette söylenen çözümleri denedim ancak bir türlü olmadı şimdi resimleri yükleyip hangi sorunların olduğunu aşağıdaki resimlerde göstererek açıklayacağım.

Resim 1 deki gördüğünüz parça thinkingverse sitesinde hazır bulamadığım Prusa i3 stell modelinin Y eksen yatağındaki millerin oynamasını engelleyen parça. Bu parçayı kendim tasarlayıp bastım. İsteyen olursa thinkingverse sitesine yüklerim. Tabi şuan 4 dört tane basıp denemem gerekiyor. Şayet istediğim gibi olursa isteyenler için yüklerim.
Resim 1 de duvar problemi var. Nasıl derseniz görüyorsunuz tırnağımla duvar aralarını ayırabiliyorum. Normal olanı oranın kapalı olması gerekmiyor mu? Yani tırnağımı oraya koyduğumda orası ayrılmaması lazım değil mi? Sli3r dilimleme programında advanced (gelişmiş ) ayarlarda 0,45 olarak extrusion genişliğini ayarladım %85 overlap ayarını yaptım. Nozzle çapı da 0.4. Duvar sayısı 8 Duvar kalınlığı 3.2 mm.

Resim 2 duvar ve dolgu arasında boşlukları görüyorsunuz. Overlap değeri %85 yine yukarıdaki resim1 de bahsettiğim ayarlarla aynı. Bu sorun hakkında sizin bildiğiniz çözüm var mı?
MARVİN resminde ise marvinin gözünün üstünde boşluklu çizgi oluşmuş acaba bu sorun Z eksenindeki adım sayısı 400 bunu ben kalibrasyon küpünü hesapladığımda normalde 20 mm olması lazımken 20,1 çıktı küpün Z ekseni bu hesaba göre hesapladığımda;
400/20.1 x 20.0 mm =398.009 adım sayısı çıkıyor. Bu şekilde ayarlarsam bu çizgi kaybolur mu?

MARVİN AYAK ALTI resminde ayağını çizerken ilk halkayı yaparken biraz eğrilik oluyor haliyle dolgu içinde düzensiz oluyor. Bunun çözümü nasıl olur?

Son olarak X Y Z kalibrasyon küpünün üstünde duvarlar arasındaki çizgiler muhtemelen Prusa i3 için tasarladığım parçadaki aynı sorun. Şimdiye kadar sorunlar bu kadar. Bunların çözümüne yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler şimdiden.

Edited 1 time(s). Last edit at 11/17/2018 05:57AM by Prusa i3 Stell.
Attachments:
open | download - RESİM 1 DUVAR PROBLEMİ.jpg (312.8 KB)
open | download - RESİM 2 DUVAR VE DOLGU ARASINDA BOŞLUKLAR.jpg (326.3 KB)
open | download - MARVİN.jpg (373.2 KB)
open | download - MARVİN AYAK ALTI.jpg (375 KB)
open | download - X Y Z KALİBRASYON KÜPÜ.jpg (370.3 KB)
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
November 18, 2018 07:02AM
merhabalar,
gördügüm kadariyla under extrusion (yetersiz besleme) var, olasi ihtimaller söyle
extruder yeteri kadar adim atmiyor (100 mm besleme yapip gercekten 100mm ileledigini dogrulayin)
filament kalinligini, dogru sectiginize emin olun (filamentinizin kalinligini ölcün)
extruder adim atliyor olabilir
extruder fazla soguk calisiyor olabilir
z eksenini tablaya biraz daha yaklastirin
z ekseni icin kullandigniz dislinin tam boyu nedir, online hesaplama programlarina hesaplatin

iyi calismalar
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
February 24, 2019 06:07AM
Merhabalar elmek hocam. Kusura bakmayın uzun zaman geçti. Başka işlerimde olduğu için fırsatım olmadı.Dediğiniz önerilerden ilkini denedim ve dediğiniz gibi çıktı.
Yetersiz beslenmeden dolayı böyle oluyormuş.
Çözümü ise ilk dediğiniz madde yani extruder adım sayısı yeterli derecede olmadığı için oluyordu.Extruder adım Ayarını düzeltmeden önce yanlış hatırlamıyorsam adım sayısı 565 'ti. Ancak ben bunu siz demeden önce yapmayı denedim.
100 mm filamenti tam olarak ilerleyip ilerlemediğini ölçtüğümde ilerlemediğini gördüm ve çıkan sonuca göre hesaplama yaptığımda 757.57 adım sayısı olması gerekiyordu ve bu adım sayısını kaydettim sonra tekrar filamenti akıttım 100 mm.
Ancak filamenti geri sarmak istediğimde step motordan ses geldi ve takıldı. Böyle olunca bu sefer extruderin feedrate orjinal ayarı olan 25'ti. Bunu 15 'e düşürdüm ve bu sorunu çözdüm. Feedrate ayarınıda başka bir sitede benim gibi bu sorunu yaşayan biri yazmıştı.Tabi bu feedrate ayarını bir hesaplama yaparak ayarlamadım.
Kendi kafamdan 15 diye esti denedim baktımki takılmıyor step motor feedrate 15'te kalsın dedim. Hocam bu feedrate ayarı içinde özel bir hesaplama yapmak gerekiyor mu? Yoksa benim yaptığım gibi tahmini olarak düşürünce mi en uygun şekilde karar veriyoruz?

Yeni bir sorun daha var şimdi aşağıda fotoğrafları vereceğim. Z eksen için iki adet motor tutucu parça yapmak istedim bu parçalar 4 cm den fazla alanı kapladığı için bir kaç katmandan sonra parçanın köşelerinden veya ortasından kalkma yapıyor. Kullandığım filament PLA ve tavsiye edilen sıcaklıklar arasında baskı sıcaklığını ayarlıyorum yani 210 derecede.
Tablayı ısıtmadan kullanıyorum. Ancak şimdi tablayı ısıtarak baskı yapmayı deneyeceğim. Yalnız soracağım bir soru var. Tablanın üstünde cam var ve ben tablayı 60 dereceye ayarlarsam cam patlarmı? Cevabınız patlamaz ise peki camın üzerine ısıtırken birde yapıştırıcı sürsem sorun olur mu? Bu arada tablayı ısıtmadan parça bastığımda yapıştırıcı kullanıyordum.
Şimdilik teşekkürler resimler aşağıda.
Attachments:
open | download - 20181209_144014.jpg (346.7 KB)
open | download - 20181209_144020.jpg (250.7 KB)
open | download - 20181209_144026.jpg (271.4 KB)
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
February 24, 2019 09:02AM
merhaba,
iki kavrami netlestirelim extrude feedrate (besleme) ve retract speed (geri besleme/cekme)
Besleme ve geri besleme hizlarinin limitlerini, kullandiginiz sistem belirler. Eger 15mm iyiyse orda birakin. Daha üstüne cikarsaniz adim kacirmalar veya anormallikler baslar. Geri besleme icin daha yüksek hizlar olabilir ama yinede iyi olan bir noktayi yakalarsaniz fazla ugrasmayin.

PLA ile isitilmamis cam yüzeyde ciktida zorlanirsiniz. 60° ye kadar sorun olacagini sanmiyorum, siz 50, 55 ve 60° hangisinde iyi sonuc aldiginiza bakin. Cami iyi temizlerseniz PLA yapisacaktir (alkol veya detarjan ile temizleyip kurutun ama hic bir leke özellikle su ve el izi kalmamasi cok önemli)
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
March 01, 2019 07:12AM
Merhabalar elmek hocam. İlk defa dün tablaya termistör kablosunu kapton bantla tablanın altına yapıştırdım ve marlin yazılımında tabla sıcaklığı için gerekli ayarlamaları yaptım. Ancak sıra çalıştırıp denemeye gelince böyle bir sorunla karşılaştım.
Çoğu kişide tabla ısınmama sorunu oluyor bende ise tabla ısınıyor buraya kadar sorun yok.
Tabla sıcaklığını repetier host programında 60 dereceye ayarladım. Ancak nozzle ve tablayı repetierden başlattığım zaman doğal olarak fanı da açık tutmam lazım ki nozzleda filament tıkanmasın diye.
Fanı açık konuma getirdiğim zaman tabla sıcaklığı 65 dereceyi geçiyor ve durmuyor 75 dereceye kadar görünce bağlantıyı kesmek zorunda kaldım. Burada ne yapabilirim?
Bu arada slicer programı ile bir parça bastırdım yine 65 dereceyi geçiyor. Aşağıdaki RESİM 1 de ilk katman 65 dereceydi sonra üst katmana geçince 60 derecede olması gerekirken 74 dereceye gelmiş ve hala yükseliyor.Bu durumda ne yapmam lazım?
RESİM 2 de fark ederseniz parçanın kenarında kıvrılma olmuş bunun sebebi tablanın 60 dereceden fazla ısınması diye tahmin ediyorum.Resimleri de aşağıda yükledim. Teşekkürler
Attachments:
open | download - RESİM 1.jpg (366.3 KB)
open | download - RESİM 2.jpg (385.1 KB)
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
March 05, 2019 06:39AM
Yine merhabalar elmek hocam.

Yukarıda belirttiğim sorundan önce bu sorunu çözebilirsek iyi olacak çünkü artık repetierden yazıcı çalışmıyor desem yeridir.
Aslında Çalışıyor şöyleki yazıcının prizini taktığımda LCD ekran güç kaynağı ramps çalışıyor. Hatta LCD ekran üzerinden motorları hareket ettirebiliyorum home ayarlarına getirebiliyorum. Yani yazıcıyla bütün komutlar yapılıyor.
Ancak sorun repetierde olan durumla alakalı.

Dün yukarıda da yazmıştım hotend tıkanmasın diye fanı açık olması gerektiğini .Bende dün deneme baskısı almak isteediğimde fan haliyle bir çalışıp bir duruyor bir baktımki aniden extruder dişlisi yani hobelt bolt takılma yaptı ve filament içinde sıkıştığını anladım.
Repetierden acil durdurma yaptım ve yazıcının fişini prizden çektim ve fanı rampstan çıkardım sonra güç kaynağına taktım. Sonra nozzle tıkandığı için yeni nozzle taktım ve hotendin içindeki sıkışan filamenti çıkardım ve yerine taktım. Sıra geldi test baskısı yapmaya.

Test baskısı işçin repetieri açtım ve basacağım parçayı repetierde koyup baskı komutuna bastım ancak yazıcı parça basımına başlamadı.
Aşağıdaki RESİM 1 de gördüğünüz gibi ''No start signal detected - forcing start'' ve altında kırmızı yazı ''Communication timeout - reset send buffer block'' yazısı çıktı.

RESİM 2 de görüldüğpü üzere heatbed ve nozzle kapalı olduğu halde sıcaklık sıfır normalde önceleri nozzle heatbed kapalıyken 24-25 dercelerde görünürdü yani yazıcının LCD ekranında göründüğü gibi olurdu.
Ancak şimdi LCD ekranda 24-25 değerleri görünüyor kapalyken ama repetierde sıfıra inmiş.Ayrıca yukarıda komut bekliyor yazısı her zaman bir boşta diyor bir de 1 komut bekliyor diyor.

RESİM 3 te gördüğünüz gibi heatbedi ve nozzle açmama rağmen sıfır derecede kalıyor ve yazıcıda haliyle çalışmıyor.

RESİM 4 te Port: COM3 'te = bu değer her zaman 3 'tü.
Transfer hızı: 115200 = bu hızı 250000 ede çıkardım yine bir şey değişmedi.
Transfer Protokolü: Autodetect


Bundan sonra aklıma başka bir fikir geldi bilgisayarı formatladım. Ramps ve arduino kartı birbirinden çıkardım.
Arduino megayı tek başına USB kabloyla bilgisayara taktım. Blink uygulamasını yüklüyor mu acaba dedim ve yükleme butonuna bastım. Önce derledi sonra yükleniyor dedi. En sonda ''taslak yüklenirken bir hata oluştu'' hatası verdi.
Daha sonra projeler için kenarda bıraktığım arduino uno ya blink uygulamasını yükledim ve uno sorunsuz çalıştı. Ancak arduino mega hata verdi.
Bu arada arduino uno yu taktığımda bilgisayara önce TX RX ışığı yandı sonra L nin yanında olan sarı ışık yandı ama arduino megada direk sadece 'ON'' yani açık olduğunu gösteren yeşil ışık ve L nin yanında olan sarı ışık yandı o kadar.


İnternette bu sorunu yaşayan başka kişilerde var. Bunun Port ve baud hızı ile alakalı olduğunu söylüyorlar o çözümleri denedim ancak bir sonuç alamadım. Bazıları da arduinoyu değiştirin diyor.
Bu sorun hakkında bir fikriniz var mı? Benim en fazla sorun yaşadığım en büyük sorun bence bu. Bunun çözümünü bulursam iyi bir rehber yapacağım 3d printerlarla ilgili.Teşekkürler.
Attachments:
open | download - RESİM 1.PNG (100.3 KB)
open | download - RESİM 2.PNG (160.3 KB)
open | download - RESİM 3.PNG (160.2 KB)
open | download - RESİM 4.PNG (168.4 KB)
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
March 26, 2019 07:11PM
Gecmis olsun, izinde oldugum icin göremedim, umarim sorunu cözmüssünüzdür. Cözülmediyse su an ne asamada?
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
March 27, 2019 04:10PM
Merhaba elmek hocam. Sorun değil olabilir bazen benimde işim çıkıyor.

Gelelim konumuza yukarda yazdığım gibi Arduino mega halen maalesef hataa veriyor. Blink uygulamasını bile taslak yüklenirken hata oluştu diye hata veriyor.
Benim kanaatimce bu repetier ile ilgisi olmayan bir sorun yani asıl sorun Arduino da blink uygulamasını yüklemediğine göre sorun megada olduğunu düşünüyorum.
Böyle bir sorun olduğunda repetier de denenecek yolları ilerde forumda açıklarım ama bu sorunla karşılaşan için çözüm olur mu bilmem zaten repetierle ilgisi yoksa sorun Aruinodadır diye düşünüyorum.
Yabancı forumlarda arduino megada bu sorunun aynısı çıkanlar var ve çözümü bulamayan çok.
Tabi kimisi reset tuşuna yükleme yapma esnasında basın düzelir diyor kimi başka bir şey tabi hepsi aynı çözüm yoluyla çözülemiyor maalesef.

Bende yeni Arduino mega aldım ve taktım hatta yanında ramps kartta aldım ancak eski rampsı kullanıyorum. Yeni rampsın X eksen motoru komut verdiğimde hareket etmiyor.
Bende eski rampsı kullanıyorum. Ama megada oluşan sorunu çözmek için bir iki yol daha deneyeceğim çözersem burada paylaşırım.

Şuan yeni mega ile baskı yapıyorum ancak bazı sorunlar var bunları çözmek istiyorum.



SKİRT ETEK VE BRİM ARASINDAKİ AÇIKLIK:

Bugün yeni bir parça basarken tabi bu her zaman böyle önceleride böyle oluyordu bu sorun mu bilmiyorum yine de söyleyeyim dedim.
Skirt ve brim yaparken araları boşluklu oluyor birbirine yapışmıyor sizce bir yapılmamış ayardan mı kaynaklanyor bu durum?
RESİM 1 de gördüğünüz gibi brim aralarını tırnaklarımla kolayca ayırabiliyorum.
RESİM 2 de biraz bulanık görünüyor aralarında hafif ayrılma var brimlerin.


PARÇANIN TABANDAN KALKMASI:

Isıtıcı yatağı ilk katmanı 65 dereceye ayarladım diğer katmanlar ise 60 derecede ancak skirt ve brim yapmama rağmen yine kalkma yapıyor ilk katmanda sorun olmuyor 3 ve 4.cü katmandan sonra kalkma yapıyor.
RESİM 3 RESİM 4 RESİM 5 ve RESİM 6 da göründüğü gibi.



STEP MOTOR SÜRÜCÜ AKIM AYARI VE PARÇADA EKSEN KAYMASI:

Bu sorunu şöyle açıklayayım. Öncelikle şu ana kadar step motor sürücülerinin akım ayarını yapmadım. Bende ayarlayayım dedim.
Önce step motorun ve sürücünün özelliğini söyleyeyim ona göre hesaplama formülünden ayarladığım akımı söyleyeyim.

STEP MOTOR MODEL : SL42STH34-1504A
RATED VOLTAGE: 4.2
CURRENT PHASE : 1.5 A
RESİSTANCE PHASE: 1.5

STEP MOTOR SÜRÜCÜ MODEL: A4988
AKIM : 2.0 A


Yukardaki özelliklere göre önce Z ekseni 0.60 diğer eksenleri 0.70 volt olarak multimetreden ölçüm yaparak ayarladım.
Daha sonra resimlerde gördüğünüz parçayı basmaya başladım. Ancak bu parçanın ilkini bastığımda bir kaç katman yükseldikten sonra yazıcının gerisine doğru katmanlar arasında kaymalar oluştu. Yani Y ekseni tarafında oluştu bu kaymalar.
Ben akım ayarını değiştirmeden önce parça basarken 0.95 volt olarak ölçmüştüm Y eksenini sonradan dediğim gibi 0.70 volta düşürdüğümde parça bastığımda eksen kayması oluştu.
Baktım ki olmuyor bu sefer 0.90 volta yükselttim şuan gördüğünüz PARÇADA EKSEN KAYMA VE PARÇÇADA EKSEN KAYMASI 2 resimlerinde 0.90 voltta yaptığım parça.

Y ekseninin akım hesabını yaparsak:
step motorun akımı 1.5 A
O zaman 0.90 volt X 2.0 (A4988 sürücü akımı) = 1.80 amper çıkıyor. Peki bendeki step motor akımı en fazla 1.5 amper.
Bu hesaplamada çıkan değer step motorun amper değerinden fazla bu değer motoru bozmaz mı? Yada daha tehlikeli yangın patlama gibi durumlar yapmaz mı? Bu arada 12 cm lik soğutmak için fan kullanıyorum.

Z ekseninin ilk ölçtüğümde 0.60 dı. Yine 0.60 olarak bıraktım değiştirmedim. Bu şekilde bırakmamın sebebi tek sürücüde iki step motor olmasından dolayı. Yani bir step motor sürücüsüne iki motor takılırsa ve akımları Y eksenindeki gibi olursa bir sorun olur mu?

Birde başka forumlarda acceleration ayarlarını yarıya indirin diye okudum hem eksen kayması hemde hemde akım ayarını çok yükseltmemek için bu ayar yapıldığında motorlar daha az akım istiyor böylece düzgün çalışıyorlarmış. Siz ne dersiniz bu konuda?
Eksen kayması marlinde accelaration ayarları aşağıdaki resimlerde görebilirsiniz. Marlin ayarlarında mavi çizdiğim benim sonradan ayarladıklarım kırmızılar ise orjinal değiştirilmemiş ayarlar. İki tane resim daha vardı marlin ayarları ve parça ile ilgili galiba sistem 10 dan fazla resim kabul etmiyor sonra yüklerim onları da. Şimdiden teşekkür ederim .

Edited 3 time(s). Last edit at 03/27/2019 04:43PM by Prusa i3 Stell.
Attachments:
open | download - RESİM 1.jpg (317.3 KB)
open | download - RESİM 2.jpg (332.2 KB)
open | download - RESİM 3.jpg (378.9 KB)
open | download - RESİM 4.jpg (343.5 KB)
open | download - RESİM 5.jpg (362.7 KB)
open | download - RESİM 6.jpg (319.6 KB)
open | download - TABANDAN KALKMA 2.jpg (308.3 KB)
open | download - TABANDAN KALKMA.jpg (332.2 KB)
open | download - PARÇADA EKSEN KAYMA.jpg (331.2 KB)
open | download - PARÇADA EKSEN KAYMA 2.jpg (324.2 KB)
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
March 27, 2019 06:01PM
Arduino megaya bootlaeder yüklemeyi bir deneyin, voltajlari kontrol edin.

Skirt problemi icin, 3 ihtimal var.
1. Tablaya yeterince yakin degil nozzle
2. Under extrusion problemi (mekanik veya kalibrasyon)
3. Slicer programinda hata var

Cama yapismasi icin tablaya nozzle yaklastirin.
Cam tertemiz olmali (alkolle temizlik mesela) su veya parmak izi lekesi olmamali.

Adim kacirma problemi icin
1. Motora takili pulleyleri kontrol edin, gevsemis olabilir.
2. GT2 kayisi bir kontrol edin, bazi ucuz kayislar zamanla bozuluyor.
3. Ekseni elinizle bir bastan sona ilerletin takilma hissi var mi, yoksa her yönde rahat hareket ediyormu?
4. Kablolari kontrol edin, gevseyen var mi?
5. Motorlarda veya kablolar 10 dakika calisma sonunda isi ne durumda? Motorlarin el yakmamasi lazim. Kablolar hic isinmamali.
Son olarak ben motorlari hep dinleyerek ayarladim. Sessiz ve yumusak calistigi noktada elimle kontrol ederim 250-400 grama yakin itme gücü fazlasiyla yeterli, üstüne gerek yok. Bu asamada bir de holdda bekletin yine sessiz ise orada mutludur, birakin orada kalsin.

Umarim sorun cözülür.
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
April 27, 2019 02:00AM
Merhaba. Aradan uzun zaman geçti. Bunun sebebi ikinci Arduinoyu yakmam ve bir ay sonra yeni arduinoyu almam. Arduinoyu yakma olayını şimdilik geçelim. Sonra anlatırım.

Arduino yanmadan önce sizin tavsiye ettiğiniz gibi ilk önce tablayı önceki halinden biraz daha yaklaştırdım. Daha sonra baskı yaptım sonuç istediğim gibi skirt dümdüz ve tablaya yapışmış ayrıca parçada tam olarak yapıştı. İlk baskı yapışma konusunda başarılı oldu.
Ancak hafif bir eksen kayması parçada oldu o kadar.
Ama sonraki baskılarda tekrar yapışmama durumu oluyordu. Bunun sebebi zannedersem tabla her baskıdan sonra nozzle hafif yukarı çıkmasındandır diye düşünüyorum her baskıdan sonra nozzle ve tabla arasını 0.2 mm olacak şekilde kontrol ediyorum.

Şimdi yeni aldığım Arduino ile bir parça daha bastım bu parçanın basım süresi yedi buçuk saat sürüyordu ancak beş saat sonra eksen kayması başladı ve parçanın basımını iptal ettim.
Daha sonra Accelaration ayarını MAX ACCELERATİON 3000'den 1000'e indirdim Default ACCELERATİON'U ve DEFAULT TRAVEL'i de 3000'den 1000' indirdim. DEFAULT REFRECTİON 3000'de onda bir değişiklik yapmadım.
Bugün yine yedi buçuk saat süresi olan baskıyı tekrar basmak istedim baskıya başladım. Ancak 65 derece olan tabla sıcaklığı 70'e yükseldi ve kapatmasam daha da yükselecekti ayrıca yanık kokusu çıkıyordu ve tablanın kablosuna dokunduğumda ısınma vardı.
Kapattıktan sonra tekrar fişi ve USB kabloyu taktığımda bu sefer baskıyı başlatmadan durduk yere tabla sıcaklığı yükseliyor yani sadece fiş ve usb kablosu takılı halde baskı yapmadan da tabla sıcaklığı yükseliyor. Bu sorunu nasıl düzeltebilirim?
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
April 27, 2019 02:39AM
Gecmis olsun. Eger halen sahip degilseniz size ABL (auto bed leveling) sistemi kurmanizi tavsiye ederim.
Arduino ve ramps kullaniyorsaniz, muhakkak iyi kötü bir fan ve sogutucularla destekleyin.
Ramps üzerindeki mosfet arizalanmis olabilir, genelde soketlerin oldugu yerde de erime oluyor. Harici mosfet kontrolcü alin, bir daha problem yasamayin. (mosfet 210a diye aratin)
Son olarak eksen kaymasinin bir cok sebebi olabilir, Benim basima gecen hafta geldi,motor üstündeki gt2 pulley gevsemisti.
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
April 27, 2019 05:30AM
Hocam 120 mm fan kullanıyorum bu baskıda fan üzerine yerleştirmeyi unuttum. Belki o yüzden ramps bozulmuş ve tabla sürekli ısınıyor.

Bir ay önce Arduino mega ile beraber aldığım ramps var şimdi onu takıp çalıştırmayı denedim. Home komutu verdiğimde Z ekseni yükseliyor ancak X eksenine sıra geldiğinde duruyor. Ben bunun rampsa takılan jumperlarla ilgili olduğunu düşünüyorum. İnternette jumperları farklı şekilde takanlar var onları deneyeceğim. Sizde önerilerinizi söyleyebilirsiniz jumper sıralaması hakkında.

Eksen kayması ile ilgili yanlış düşünüyorsam beni düzeltin. Öncelikle kayışları sıktım. Sonra yedi buçuk saatlik baskıya başladı ve beş saat sonra kayma başladı. Eğer kayışlarla ilgili olsaydı beş saat sonra kayma başlayabilir miydi? Yoksa daha erken mi başlardı? Ben bunun motorla ilgili olduğunu düşünüyorum. Çünkü Y eksen motoru beş saatin sonunda çok ısınmıştı. Akım değeri 0.91 amperdi.

Hocam tavsiye ettiğiniz mosfet 210a zannersem üstü siyah pcb kart olan. Bu kart ilerde ramps gibi arıza yapar mı? Bu arıza ramps kartıda yakar mı?
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
April 27, 2019 09:50AM
X ekseni hic mi hareket etmiyor, yoksa home pozisyona mi, girmiyor? M119 yazarak dogru tetiklendigine emin olun. Belki firmwarede X ile ilgili ayarlarda hata vardir.
Ramps step motor sürücüsü altinda kalan jumperlar mikro adim sayisi secmeye yarar.

Eksen kaymasi icin bir cok neden olabilir. Benim basima geleni yazdim. Bununla ilgili forumda kontrol edilecekler listesi var.

Evet, bahsi gecen mosfet ile yüksek akimi Ramps üzerinden alip, tamamen bu devreye aktarirsiniz. Yani bir nevi düsük güc/yüksek güc izalasyonu diyelim. Ramps üzerinden bulnan mosfet ~50A iken bu mosfet ~210A civarinda dayanima sahip. Sorun yasiyorsanuz buna gecin derim.
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
April 27, 2019 11:37AM
Hocam X ekseni hem X YZ ile beraber çalışan home da hareket etmiyor hemde sadece X 'e home komutunu verince de hareket etmiyor.

Jumperlarla ilgili eski ramps kartında nasıl jumperlar takıldıysa yenisinde de aynı şekilde taktım. İnternette araştırdığıma göre MS1 :evet MS 2 evet MS3 evet olacak diye söyleniyor. Benim sürücüm A4988 galiba 1/16 adım olması lazım evet evet evet şeklinde. Peki ramps karta ayar yapmak lazım mı yazılımsal olarak? Yoksa jumperları takar takmaz çalışması lazım mı? Şuan X ekseninin çalışmaması bu yüzden mi?

M119 komutu verdim aşağıdaki resimde bunun anlamı nedir?
Birde rampsa taktığım jumperların takılma şekillerini de aşağıda paylaştım.
Attachments:
open | download - M119.PNG (133.3 KB)
open | download - JUMPER.jpg (487.1 KB)
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
April 27, 2019 01:45PM
X ile Y motorlarinin yerini degistirip bir deneyin. Sonra sürücüleri degistirip deneyin. Sorun elektronik mi yoksa yazilimsal mi? Onu anlamak lazim.
M119 komutu home pozisyon bilgilerini verir. Yani motor son limitine gelince tetiklenen switchleri. Elle switche basili tutup, tekrar M119 yap, durumlarin degistigini görürsün.
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
April 27, 2019 02:04PM
Hocam sürücüleri X Y eksen motorlarının kablolarının yerini değiştirdikten sonra mı değiştireyim? Bu arada şimdi X in kablosunu Y portuna Ynin kablosunu X portuna taktım X ekseni limit switchin tersi yönüne geldi. Yani limit switchi sağ tarafta ve sağa doğru gitmesi gerekirken sola doğru gitti.
Y eksenine gelince Y ekseni yerinden kıpırdamadı.Yani X ekseni nasıl çalışmıyorsa Y 'de o şekilde.
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
April 27, 2019 02:23PM
Bunu yapmamizin mantigi arizali parcayi bulmak. Sirayla gitmek lazim. Önce motorlar, Motorlar degistikten sonra sürücüler.
Eger motorlar yer degisiminden sonra calistiysa motorun, motor kablolarinin saglam diyebiliriz.
Eger motor sürücüsü degistikten sonra yine calisirlarsa sürücürde saglam. Degilse, problem baska. Is biraz uzayacak smiling smiley

(Motorun ters yöne gitmesi önemli degil, kablolarin yönü degistirilerek veya firmware ayarlarindan düzeltilebilir.Bu arada jumperler dogru)
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
April 27, 2019 02:46PM
Hocam hem motorları şimdi denedim hem de step motor sürücülerinin yerini değiştirdim. Sürücüler çalışıyor. Step motorlarda çalışıyor. Kablolarda temassızlık yok onlarda iyi.thumbs upsmiling smiley

Benim aklıma tek şey geliyor o da yazılımsal sorun gibi ama emin değilim siz daha iyi anlarsınız.
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
April 27, 2019 03:15PM
Eski ve düzgün calisan marlin sürümünü sakladiysaniz onu yükleyin. Yoksa en yeni versionu cekip calisir hale getirin. Tek tek firmware ayarlariyla zaman kaybetmekten daha az zaman kaybettirir.
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
April 27, 2019 03:29PM
Hocam afedersiniz yanlış mantık yürüttüm. yazılımsal sorun değil. Şöyle açıklayayım.
X eksende olan motoru Y sürücüsüne taktığımda ve Y eksenine home komutu verdiğimde Y ekseni X ekseninin görevini yapıyor ancak Y eksenindeki motor X sürücüne taktığımda çalışmıyor bu da şu anlama geliyor sorun sanki yazılımsal değil Ramps kartında bir sorun olduğu gibime geliyor. Belki jumperla ilgili mi bilmiyorum .

Edited 1 time(s). Last edit at 04/27/2019 03:31PM by Prusa i3 Stell.
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
April 27, 2019 04:07PM
Yazilim degilse, o zaman adim adim test etmek gerekir.
Önelikle ramps karti arduino'dan bir ayirip bakmak gerekiyor. Arduino saglam mi?
Mümkünse her yol avo metre ile test edilmeli.
En kötü ihtimalle Extruder1 icin ayrilan portu X motoru icin kullanabilirsin. (biraz firmware ve pin ayarlarini kurcalaman gerekecek)
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login