Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında

Posted by Prusa i3 Stell 
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
April 27, 2019 04:14PM
Tabi ya ben E1 için olan motoru düşünmemiştim. E1 e' X eksenini atarsam X ekseni çalışabilir ancak nasıl firmwareden yapıldığını bilmiyorum.Teşekkürler hocam yarın arduino yu deneyeceğim büyük ihtimal düzgün çalışıyordur. biraz yoruldum iyi akşamlar. Yarın yine deneyip size ne yaptığımı söylerim.smiling smiley
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
April 28, 2019 08:44AM
Hocam merhaba

Bugün Arduinoyu ayırıp arduinoya blink uygulamasını yükledim sorunsuz çalıştı hata vermedi. Arduinoda sorun yok.
Bende multimetre var. Multimetrede hangi kademeye alarak ramps kartı kontrol edebiliriz. Kart üzerinde nereyi kontrol edeceğiz?

Bu arada önceki yani ısıtıcı yatak bölümü arızalanan rampsın resmini de yükledim resimde mosfetin yanık görüntüsü görünüyor bu mosfetin yandığını mı belirtiyor? Diğerlerinin rengi böyle değil.
X eksenine gelince internette araştırma yaptım. Marlinin pins_RAMPS.h dosyasında Steppers bölümünde eksenlere ait kodlar var.
Aşağıdaki resimde görebilirsiniz. Kırmızı olarak işaretlediğim mavi bölüme, mavi olarak işaretlediğim kırmızı bölüme gelecek şekilde olması gerekli söyleyenler var. Bazıları bu ayarlardan yaparken pinleri yakıyor ve çalışmıyormuş motorlar. Buradan mı yapılıyor eksen değişikliği?
Bendeki Ramps kart 1.4 versiyon pins_RAMPS.h dosyası 1.4 versiyonu destekliyor. Bir dosya daha var 1.2 versiyonunu destekliyor onun adı pins_RAMPS.OLD.h dosyası.

Edited 1 time(s). Last edit at 04/28/2019 09:03AM by Prusa i3 Stell.
Attachments:
open | download - RAMPS KART.jpg (324.3 KB)
open | download - pins ramps.h (68.6 KB)
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
April 28, 2019 09:32AM
AVO metrenin kisa devre testine getirip, yollarin gercekten iletim yaptigindan emin ol (genelde avo metre bu kademede bip sesi cikartir)
Ayrica E1 ye ait mosfeti söküp heatbed kontrolü icin kullanaiblirsin, tabii artik E1 mosfeti calismayacak. (belki direkt baglanabilir ama hangi sigortaya bagli E1 bakmak lazim)
Define E1 X gibi bir komut belki isini görür ama yeni Marlin sürümünde X_DUAL_STEPPER_DRIVERS varmis, hic ugrasma yeni sürüme gec.

Elindeki rampsi ögrenme ve idare icin kullan ama yeni ramps ve mosfet siparisini vermen iyi olacak.
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
April 28, 2019 11:24AM
Doğru yeni mosfet ve ramps almayı düşünüyorum önümüzdeki ay. Aliexpresste iki mosfet 26 lira gibi. Mosfet 210 a dan iki tane alsam birini zaten heatbed için diğerini de ısıtıcı kırmızı olan filamenti eritmeye yarayan kablo için kullanabilir miyim? Yoksa ısıtıcı kablo için gerek yok mu dersiniz sonuçta tabla ısınıyorsa bu kabloda ısıtıyor ve rampsa bağlı zararı olur mu rampsa?

Peki marlinin Configiration_adv.h dosyasında X_DUAL_ STEPPER_DRİVERS kodunu buldum bu mudur? Eğer buysa ben bunu aktif edersem ve X motorunu E1 portuna takarsam E1 yazılımda açık kalmayacak mı? E1 'İ marlinin başka dosyasından mı kapatmam gerek? Yoksa X DUAL STEPPER DRİVERS'I aktif et E1 portuna da motoru tak direkt kullanırsın E1'i kodunu kapatmana gerek yok mu dersiniz?
Attachments:
open | download - X DUAL STEPPERS.PNG (92.8 KB)
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
April 28, 2019 11:49AM
Extruder icin harici mosfete gerek yok.
Evet o isaretli yer, zaten aciklamasinda yaziyor. X ekseni icin extra olan sürücüyü sürer diyor. (büyük ihtimalle E1 dir, extra dedigi)
Bu mantikla X sürücüsüz (bos) E1 ise X gibi davranacak. "//INVERT_X2..." ile baslayan satir iptal, emin degilim ama baska bir ayar yapmaya gerek yok.
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
April 28, 2019 01:08PM
Hocam INVERT X2 yi kapatıp derleme yapınca böyle bir hata verdi buradan da turuncu renkli satırı kapatayım mı?
Attachments:
open | download - İNVERT X2.PNG (78.8 KB)
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
April 28, 2019 01:16PM
#define INVERT_X2.... false
onun yerine yukardaki gibi yapinca oluyor mu?
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
April 28, 2019 01:36PM
aktif halde false olarak değiştirdim hata vermedi ama kapattığım zaman hata veriyor.
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
April 29, 2020 10:05AM
Uzun bir aradan sonra tekrar merhabalar. Hocam uzun zamandır hem elektronikle uğraşıyordum hem derslerim vardı o yüzden yazıcıya vakit ayıramadım.
Ancak en son buraya yazdıktan sonra sorunu çözdüm resimi sonra yükleyeceğim galiba site fazla resim kabul etmiyor.

Şimdi ise parçanın tabladan kalkması sorununu çözdüm. Bu sorunun çözümü nasıl yapıldığını öğrendim ve size bir örnekle açıklamak istiyorum.
Şu şekilde çözdüm marlin yazılımında tablanın 9 noktasını tek tek nozzle ve tabla arasındaki mesafeyi ayarlayan bir bölüm var. Buna mesh bed leveling deniyor. Bunu manual yani kendiniz ayarlıyorsunuz otomatik olarak değil.

Peki tabla ayarı mesh bed levelingle nasıl yapılıyor derseniz adım adım açıklayalım. Bunu iki yolunuda yapmanızı tavsiye ederim.

1) Marlin yazılımına giriyoruz Bed leveling başlığı altında olan Mesh bed leveling satırını aktif hale getiriyoruz. Yandaki slash işaretlerini silerek aktif hale getireceğiz.
2) Bu satırın altında restore leveling after G28 komutu var bunu da aktif değilse aktif hale getiriyoruz.
3) Daha sonra aşağı bölümlere indiğinizde Mesh Başlıklı bölüme geliyoruz. Bu bölümde yazıcının LCD ekranında bed leveling özelliğini görebilmemiz için bu komutu aktif hale getireceğiz.
Bu komut (LCD BED LEVELİNG)satırını aktif hale getiriyoruz. Bu komutları yükledikten sonra store settings ayarlarına kaydediyoruz.

İkinci yapacağımız işlem ise Repeter host programı üzerinden olacak. Bu işlemi yazıcıya gcode olarak komutlar vererek yapacağız.

Yazıcımızı açıyoruz sonra repetier programını açıyoruz ve bağlan kısmına basıp programı aktif hale getiriyoruz. Gcode yazan bölüme tabla ayarını yapabilmemeiz için bazı komutlar vereceğiz. Bu komutla tabla 9 noktadan ölçüm alacak.

İlk komutu aşağıda yüklediğim repetier mesh bed leveling resimde görebilirsiniz. G29 S1 önce yazıp bu kodu yolla ya tıklayarak yazıcı tablanın ilk noktasına gidecek ve orada duracak daha sonra şu komutu yollayacağız G1 Z0.20 (Bu yazdığım Z0.20 bir örnektir 0.20 sizde tablanızın seviyesine göre değişebilir yani 0.10 da olabilir 0.30 da olabilir.Bu komutu vererek A4 kağıdıyla istenilen aralığa gelene kadar ayarı deneyerek en doğru sonuca ulaşabilirsiniz.Bir A4 kağıdı ile tabla ve nozzle arasında en dar aralık olacak şekilde ayarlayacağız.
Burada dikkat etmemiz gerekn nokta kağıdın sıkışmaması ve kağıt arada hafif sürtme yapması gerekir. Böylece 9 noktanın birini ayarlamış olduk.
İkinci nokta ayarını yapabilmek için YİNE G29 ancak S1 olmayacak S2 yazarak komutu yollayacağız. Yani şu şekilde G29 S2 diğer noktalardada aynı kodu yollayacağız. Bu komuttan sonra yine aynı işlemi uygulayıp 9. noktadaki işlemide bitirdikten sonra yine son defa G29 S2 yazacağız ve nozzle ucu yazıcıcnın home bölümüne dıt sesi vererek gelecek.


Üçüncü adım ise buraya kadar yaptığımız ayarları kaydetmek olacak. Yine Gcode bölümüne M500 yazıp yollayacağız böylece yaptığımız ayarlar kaydolacak repetier programında yapılan her işlemi rapor olarak tutan alt bölümde store settings diye yazı gördüğünüzde işlemler kaydedilmiş olacak.

Peki repetierde mesh bed levelingin aktif olduğunu nasıl anlayacağız?
Gcode bölümüne M420 S1 yazıp yolladığımızda repetierde Bed leveling ON yazısını göreceksiniz. ON ise bed level açıktır.

En son komut ise bu yapılan tabla ayarlarının değerleri rapor hainde görebilmeniz için bu komutu yollayarak görebilirsiniz. Verilecek komut G29 S0

Birde bu ayarı kullandığınız dilimleme programınada kaydederseniz o programda bed level açık duruma gelecektir. Mesela ben slicer programını kullanıyorum. Start Gcode bölümüne M420 S1 yazarak kaydediyorum. Bundan sonra bu program üzerinden yaptığım dilimlemede level bed açık konuma gelecek.
Attachments:
open | download - MESH BED LEVELİNG 1.PNG (41.8 KB)
open | download - MESH LCD BED LEVELİNG.PNG (42.6 KB)
open | download - REPETİER MESH BED LEVELİNG AYARI 1.PNG (160.9 KB)
open | download - Slicer M420 S1 KAYIT.PNG (27.6 KB)
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
May 03, 2020 09:38AM
Başka bir sorun ise Tablanın merkez noktasının sağa doğru kayması. Merkez noktasını manual olarak nasıl ayarlayabiliriz sorusunu şöyle cevaplıyalım.

1) Ayarlamayı yapmadan önce yazıcı tablamızın ölçüsünü bilmemiz gerekli. Mesela bendeki tabla 200mm x 200mm.
200 mm lik bir tabla üzerinden ayarlama yaparsak;
Önce bir A4 kağıdını tablamızın ölçüsünde kesiyoruz ve tablanın çapraz köşelerinde ince beyaz çizgiye kadar bir cetvel yardımıyla X çiziyoruz ve X in tam ortasını merkez kabul ediyoruz. Kağıdı tablanın üzerine sabitlemek için evrak mandalı kullandım.
Tabi daha kolay mandalla uğraşmak istemiyorsanız yazıcı üzerine yapışan mavi bantlar var onu yapıştırıp üzerine X harfini çizebilirsiniz. A4 kağıdı ile resimde gördüğünüz gibi yaptım.

2) Şimdi ise yazılım ayarının nasıl yapıldığnı açıklayalım.

Ben repetier üzerinden ayarladım. Önce Repetieri açıyoruz ve home komutu verip yazıcıyı başlangıç noktasına alıyoruz.
Daha sonra G code komutu olarak G1 X100 Y100 Z2 değeri vererek yolluyoruz. Bu işlemi yaptıktan sonra yazıcımızın nozzle ucu bu verdiğimiz koordinata gidecektir. Tabi X ve Y ekseninde 100 değerini vermemin sebebi tablamın 200 mm olmasından dolayı yani tam ortalamasını almış oluyorum.
Belki sizin tablanız 400mm X 400mm ölçüsü var o zaman G1 X200 Y200 Z2 olarak komut göndereceksiniz.

3)Bir sonraki adım ise yukarıda söylediğim koordinat sistemine nozzle gitti ama atıyorum merkez noktasından biraz daha sağa kaymış şekilde durduğunu farkettiniz.
O zaman Repetier üzeirnden X ve Y eksenlerini kendiniz Repetier merkez ayarı olarak aşağıda kaydettiğim resimdeki X Y eksenlerini hareket ettirerek üst kısımda bulunan koordinat değerlerinin değiştiğini göreceksiniz bu değerleri merkeze doğru eksenleri hareket ettirin ve nozzle tam çizdiğiniz merkez üzerine geldiğinde ortaya çıkan değerleri hesaplayacaksınız.
Burada hesaplama formülü devreye giriyor.

hesaplama formülü;Bendeki tabla 200mm Gönderdiğimiz Gcode; G1 X100 Y100 Z2
Farz edelimki bu komuttan sonra repetier üzerinden kendiniz X ve Y eksenini çizdiğiniz X harfinin tam ortasına getirdiniz ancak kendiniz getirdiğinizde merkezde kayma varsa bu 100 olarak görünmeyecek.
Atıyorum nozzle merkez üzerine geldiğinde X ekseni 105 Y ekseni 90 olarak sonuç çıktığını gördünüz.

Hesaplayacak olursak; X: 100-105 = -5 Y: 100-90 = 10 olarak bir sonuç çıkacak. Bu sonuç doğru merkez noktasını ifade ediyor. Hesaplama işlemi bitti şimdi bu hesabı Marline yüklemek kaldı.

4) Repetieri kapatıp Marlin programını açıyoruz.
Mesh başlığı altında olan resimde gördüğünüz MANUAL HOME POS X ve MANUAL HOME POS Y böümünü görüyorsunuz buradaki değerler benim yazıcıma ait değerlerdir sizde farklı olabilir. Bu arada burasını hiç ayarlamamışsanız 0 olarak görünür.
Bunları önce aktif hale getiriyoruz sonra X ve Y eksenine hesapladığımız sonuçta çıkan değerleri yazıyoruz. X -5 ve Y 10 yazdıktan sonra yüklüyoruz daha sonra LCD ekrandan EPPROMA kaydediyoruz.
Daha sonra marlinden çıkıp Repetiere tekrar giriyoruz ve yine G1 X100 Y100 Z2 olarak komut gönderiyoruz. Eğer A4 kağıdı üzerinde işaretlediğimiz orta merkez nokta üstüne nozzle geldiyse yaptığımız hesap doğru demektir değilse orta noktaya gelene kadar doğru değerleri bulmamız gerekiyor..

Bu arada tabla üzerine çizdiğim X harfi şeklindeki çizgiyi siteye yükleyemedim nedense hata veriyor. Tabla üzerine A4 kağıdı koyup tabla ölçüsünde kağıdı kesip kalemle çizerseniz hesaplayabilirsiniz.
Attachments:
open | download - REPETİER MERKEZ AYARI.PNG (59.8 KB)
open | download - CENTER (MERKEZ).PNG (61.3 KB)
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
May 03, 2020 09:56AM
Elmek hocam X eksenini E1 e şu şekilde taşıdım aynen dediğiniz gibi yaptım aşağıdaki resimden benim gibi sorun yaşayan varsa bu yöntemi uygulayabilirler

True yazan yeri False olarak değiştirin ve en solda slash işaretini kaldırın böylece aktif hale gelecektirthumbs up
Attachments:
open | download - X EKSENİNİ E1 BÖLÜMÜNE TAŞIMA.PNG (37.6 KB)
Re: Prusa i3 Stell kurulumunda karşılaştığım sorunlar hakkında
May 06, 2020 08:37AM
Eline saglik, cogu zaman burada yalniz ve yetersiz oldugumu hissediyorum ama senin gibi arkadaslar icerik sagladikca mutlu oluyorum.
Umarim bu yazdiklarini °Manuel Mesh Bed Leveling" veya yazina ne uygun görüyorsan bir baslik altina acip, makale seklinde yazarsin.

Iyi calismalar
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login