Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Tryska 0.3 na ABS 3mm

Posted by Arminius 
Tryska 0.3 na ABS 3mm
March 24, 2013 05:01PM
Zdravíčko.

Stavím RR se zakoupenou tryskou MK IV-B 0.3 mm zakoupenou zde:
[www.2printbeta.de]

Hnací šroub jsem si vyráběl vlastní v tomto duchu:
[www.dropbox.com]
Ačkoliv tahá celkem dobře, v momentě, kdy se struna zasekne, protáčí a vydlabe do ni důlek.


Extruder nedokáže plast protlačovat. Teplota samozřejmě nastavena na 230 °C. Tak bych se rád zeptal, zda někdo tiskne z ABS na 0.3 mm. Bez ohledu na šroub (který mi po chvíli vybrousí do struny prohlubeň, takže dál se ani nesnaží strunu tlačit dovnitř), mám problém plast protlačovat i manuálně = nad extruderem vzít strunu do kleští a (za otáčení velkého kola extruderu) jej kleštěmi tlačit dovnitř. Neumím si představit, jak bych při reálném tisku několik jednotek až desítek mm/s měl extruder stíhat plast tlačit.

Mám zkrátka obavu, že hustota plastu po roztavení je příliš vysoká, nebo se plast z původní 3 mm struny nedokáže tak rychle tavit na potřebnou "řídkost"

Díky za jakékoliv tipy, poznámky či připomínky.
A.

Edited 1 time(s). Last edit at 03/24/2013 05:02PM by Arminius.
Re: Tryska 0.3 na ABS 3mm
March 25, 2013 05:10PM
Zkus nejdřív přidat na teplotě. Klidně 280°C. Dřív nebo později to musí začít tavit. Pokud se ti hotend vyloženě neucpává (většinou z přepálení plastu, pak je plnej takovejch hnědejch zkaramelizovanejch sajrajtů), tak by podle mě ani 0,3mm tryska neměla vadit. Taky nemusíš mít správně seřízený termistor, takže reálná teplota může být nižší.
Re: Tryska 0.3 na ABS 3mm
March 26, 2013 02:15PM
Myslel bych si, že hodně záleží na plastu. Mám ABS z Německa, který z trysky 0,5 "vyrábí" nudli 0,3mm širokou a pak mám bílej ABS s Mladče který z trysky 0,5 vyrábá nudli 0,45-0,5mm. Takže pokud máš kvalitní plast nemusí to tou tryskou projít. Resp. zkus nastavit tenší vrstvu a uvidíš. Podle mne tam cpeš mnoho materiálu než se stihne protlačit, proto to probrousí drážku (pokud máš pružiny na extruderu dobře utažené). Na nastavení teploty se mi osvědčilo vypnout extruder a ohřát hlavu a protlačovat to ručně. Poznám až to jde "dobře" a to je ta správná teplota. Pak se taky dá z výsledné "nudle" odměřit tloušťka a podle toho nastavit tloušťku vrstvy. Neplatí, že tryska 0,5 vyrábá vrstvu 0,5...
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login