Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Nevzhledný povrch tisku

Posted by MVano 
Nevzhledný povrch tisku
July 01, 2019 02:15PM
Ahoj. Tady jsem nový, ale tisknu už nějakou dobu a řeším stále drobné problémy. Většinou úspěšně ale jeden mě trápí a nevím co s tím. Už jsem proto prostudoval vše co jsem našel, vyzkoušel vše co mne napadlo a spotřeboval kila materiálu. Zatím bezvýsledně. Tak to chci zkusit tady. Možná přijdete nato čím to je.
Prvně mám sice levnou čínskou tiskárnu, ale vylepšenou. A tím myslím zpevnění takové že se nehne ani o setinu mm. Pojezdové ložiska jsou téměř bez vůle (ta je 0,01mm) a to jenom proto, aby lehounce jezdili. Takže nic vůli nemá, vše je tuhé a jinak funguje spolehlivě a dobře. Dobře, ale ne výborně, protože povrch tisku se mi nelíbí. Spousta lidí mi tvrdí že lepší neviděli, ale já ano. A proto se snažím (podle spousty z vás nejspíš zbytečně) to dotáhnout k dokonalosti. Jinak spoustu součástí jsem pro tiskárnu vyráběl na přesném CNC stroji v tisícinách milimetru a proto si myslím, že v jistých ohledech předčí i ty dražší a lepší. Ale kdyby tomu bylo na 100% nepsal bych sem o radu.
Proto prosím zkušenější jestli nemají nějaký nápad jak to opravit a zlepšit.
Jak jsem psal jde o nevzhledný povrch. Tím myslím, takové zvláštní pruhování v celé výšce tisku, pravidelně se opakující po cca 6-7 vrstvách. V určitých úhlech pohledu to vůbec není vidět, ale v určitých to vyleze a bije do očí. Třeba u malých figurek do 80mm výšky je to zřetelné a nehezké.
Přikládám fotografie jak to vypadá a moc prosím o pomoc. Děkuji za váš čas.
Re: Nevzhledný povrch tisku
July 01, 2019 02:18PM
Fotografie:
Attachments:
open | download - 0001.jpg (258.3 KB)
open | download - 0002.jpg (250.8 KB)
dan
Re: Nevzhledný povrch tisku
July 09, 2019 06:42AM
Tohle fórum je lehce "mrtvé" moc lidí sem asi nechodí, tak zde asi moc rad nečekej, ale třeba se zadaří smiling smiley Hledal bych problém nejspíš v kolísající teplotě vyhřívaného BEDu. Pokud ti teplota nedrží dostatečně přesně, určitě to chce na desetinu stupně, tak klasický BED MK2 pravuje a periodicky mění výšku +- nějaká ta stovka. Pak by to ještě mohl dělat posuv Z, ale tzv. "šmajdající závitovky" by vrstvy lehce posouvali, což mi z fotek nepřipadá.
D.

Edited 1 time(s). Last edit at 07/09/2019 06:42AM by dan.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Nevzhledný povrch tisku
July 10, 2019 10:09AM
Ahoj, z mého pohledu je to jasná chyba na ose Z. Buď šmajdá nebo zkus použít vyší microstep na driveru a nebo vyší napětí na driveru pro Z. Motor neudrží přesnou polohu.
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login