Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Prvni tisk

Posted by volt 
Prvni tisk
March 12, 2013 06:13AM
Sestrojil jsem reprap a zkousim se vyporadat s uvodnim nastavenim pro tisk. Pokousim se tisknout z PLA plastu, ktery ma mensi teplotu taveni, a co jsem cetl tak neni nutne pouzivat vyhrivany stolek. Pri tisku se mi ale stava, ze roztavena hmota se za hotendem staci do kudrlinky a nasledne se lepi na konec hotendu.
A druhy problem....na stolku mam polozenou tabulku skla. Pri vytlacovani z hotendu hmota po skle klouze a vysledny tisk je "vlacen" po jejim hladkem povrchu. Na konci tisku mam jednu velkou hroudu hmoty nabalenou na hotend.

nemate s tim nekdo zkusenosti? Je mozne to resit upravou nastaveni nebo se vyplati vyhrivany stolek i na PLA?

diky
Volt
Re: Prvni tisk
March 12, 2013 07:13AM
Určitě doporučuji vyhřívaný stolek i na PLA, začínám rovněž s tiskem PLA na sklo, ale vyhřívané a krásně mi to chytá. Důležité je také dobře seřídit výšku hot-endu pro první vrstvu. Sklo je určitě dobré před tiskem něčím odmastit (stačí nějakým přípravkem na okna nebo jarem).

Co to dělá pro změnu mě je, že na skle vznikají kapičky a ne táhlý proužek. To bych ale viděl na nějaký problém s dávkováním materiálu.
Re: Prvni tisk
March 12, 2013 08:06AM
Kdy jsem tisknul z PLA tak stačilo odmaštěné sklo na nahřáté podložce. Výška hotendu musí být, tak aby se hmota přitlačila k podložce. Teď tisknu z ABS a tam jsem potřel sklo řídkým roztokem ABS v acetonu a drží to skvěle. Až podložka zchládne, tak se díly lehce "odloupnou".
Takže rozhodně pořídit vyhřívanou podložku.
Re: Prvni tisk
March 12, 2013 08:34AM
Hlavně si nekupujte 3D GLUE v lahvičce za 460,- není to nic jen rozpuštenej plast v acetonu. Někde jse dokonce viděl že doporučují sklo potřít v lihu rozpuštěnou kalafunu.
Re: Prvni tisk
March 12, 2013 08:41AM
a potirate to pred kazdym tiskem ?
neni povrch po 10 vytiscich hrbolaty ?
Re: Prvni tisk
March 12, 2013 09:12AM
Hrbolaty to neni - aspoň ne tak aby to bylo vidět nebo aby to nějak vadilo. Ono se to odloupne z toho skla i s výrobkem... Takže v tom filmu vlastně vznikne "dira". No a novým natřením se zaplácne...
Re: Prvni tisk
March 12, 2013 12:16PM
Vynalezl jsem drobnou fintu: po nanesení roztoku z ABS rozpušteného v acetonu dám sklo do vyhřáté trouby zapéct. Cca 10minut na plný výkon stačí. Výsledkem je, že nanesená vrstva se po odloupnutí výtisku neodstraní a pozoruju lepší přilnavost než před zapečením. Odloupnutí výtisku je stále v pohodě po ochlazení desky o 30-40°C. I PLA na to v pohodě tisknu.

Jinak ten úvodní problém může z mých zkušeností mít 4 důvody:
- mastná podložka
- špatná přilnavost materiálu
- špatná kalibrace osy Z (v nulové poloze se tryska musí dotýkat podložky)
- nízká teplota podložky

PLA jsem ale na nevyhřívanou podložku zatím nezkoušel. Pokud zatím nemáte vyhřívání, můžete vyzkoušet podložku zahřít například v té troubě a spustit tisk než vychladne. Pokud pak materiál přilne v pohodě, bude to chtít upgrade ;-)


{ Eshop [ohin.cz] - uspokojíme váš 3D hlad }
Re: Prvni tisk
March 13, 2013 09:29AM
Zkusil jsem roztok kalafuny s lihem a funguje to hezky i bez vyhrivaneho stolku.
Kazdopadne mam jiny problem a to ze mi misto cary kresli v presne danych vzdalenostech tecky. Zkusil jsem zklalibrovat extruder podle calibrace, tedy v prontoface mi hmota popojede o presny pocet milimetru, ale na vysledek to nema prilis vliv.

Hadam ze bude potreba upresnit vztah mezi velikosti diry hotendu(0.5) a rychlosti posunu extruderu, ale kde se to nastavuje ?
Re: Prvni tisk
March 13, 2013 11:49AM
To je prapodivné. Nešlo by udělat fotku nebo ještě lépe natočit video? Zkusil bych se pohrát s teplotou extruderu (asi ji zvýšit), případně zkusit jestli pomůže vytlačovat pomaleji.

Vztah mezi velikostí díry hotendu a rychlosti extruderu neexistuje/nenastavuje se - předpokládá se totiž, že když se 1cm3 vtlačí do hlavy, tak se i 1cm3 z trysky vytlačí, nezávisle na průměru jejího otvoru. Jediné co jde zadat v konfiguraci firmware je maximální rychlost vytlačování.


{ Eshop [ohin.cz] - uspokojíme váš 3D hlad }
Re: Prvni tisk
March 13, 2013 01:15PM
Nemáš tiskovou hlavu moc nízko nad tiskovou plochou? (ideálně nastavit na tloušťku kancelářského papíru, aby to tak lehce drhlo, když s ním pohybuješ). Takže když tiskovou hlavu zvedneš a Printer interface si zkusíš vytlačit třeba 10mm, tak do "vzduchu" to plast v pohodě vytlačí?

Edited 1 time(s). Last edit at 03/13/2013 01:23PM by jokejoke.
Re: Prvni tisk
March 13, 2013 05:45PM
Klucí, na tisk PLA stačí papírová páska - v USA značená jako blueTape, u nás spíš bílá nebo žlutá obyčejná malířská krepová vykrývací páska. Nepotřebujete na to žádný sklo, tím méně vyhřívané nebo natírané nějakým pro PLA nesmyslným nátěrem.

Tip: Na odmašťování se mi osvědčil isopropylalkohol (k sehnání v elektro-obchodech jako je GMko nebo GES).

Tečky místo čáry při tisku znamenají málo materiálu. Důvody jsou buď pomalý přísuv, tj. nastavení generátoru g-code (Volte, co vlastně používáš: skeinforge, slic3r nebo něco jiného?), nízká teplota - extruder nezvládne protlačit dost materiálu, nebo příliš velká rychlost - drát prochází extruderem tak rychle, že se nestačí dostatečně natavit, takže je to v důsledku taky nízká teplota.
Re: Prvni tisk
March 14, 2013 04:37AM
po vcerejsich experimentech jsem zjistil ze pokud necham testovaci ctverecek pripravit v slic3r a vytisknout pomoci pronterface tak se mi ozubena kola otaci a ctverecek se v nejake forme vytiskne. Pokud to ale rozrezu v skeinforge+pronterface tak se extruder ani nehne (nebo se pohybuje tak pomalu ze to neni ani videt). Zkousel jsem nastavovat ruzne hodnoty v nastaveni Speed (feed rate/flow rate) ale zda se, ze na to nema vubec vliv. Otazkou tedy jej jak prinutit pronterface aby pouzival nastaveni z skeinforge. (installaci jsem stahnout jako hotovy balicek pro ubuntu viz link).
Re: Prvni tisk
March 14, 2013 04:52AM
Zkontroluj ve Skeinforge na záložce Speed, zda máš pro začátek ve Flow Rate stejnou hodnotu jako ve Feed Rate... Viz zde
Re: Prvni tisk
March 14, 2013 05:03AM
Chyba není v pronterface, ale v nastaveni skeinforge. Pronterface jediné co dělá je, že veme gcode soubor a ten postupně odesílá do tiskárny. Popravdě, mně se nikdy ze skeinforge nepodařilo vytáhnout schopný výsledek. Používám jenom Slic3r a naprostá spokojenost. Vývoj jde na Slic3ru mílovými kroky vpřed. Akorát pokud vím, tak Slic3r v posledních verzích nejde moc dobře integrovat do Pronterface, což ale vzhledem k vylepšním, které přibyly není až takový problém. Prostě otevřeš Slic3r, vygeneruješ gcode soubor, otevřeš pronterface a ten gcode soubor do něj načteš.


{ Eshop [ohin.cz] - uspokojíme váš 3D hlad }
Re: Prvni tisk
March 14, 2013 05:29AM
Tak já jsem na tom přesně obráceně - po tom, co se mi ze slic3ru začalo tisknout původně duté těleso jako vyplněné, tak jsem přešel ke skeinforge a řekl bych že mi to tiskne líp... Je to o nastavení, musel jsem si hodně počíst v helpu k jednotlivým položkám, ale spokojenost...winking smiley
Re: Prvni tisk
March 14, 2013 05:41AM
Hehe, tak to jsi dobrý. Já jsem se s tím nějaký týden trápil, a neříkám, že mi to nefungovalo, ale přišlo mi pak třeba hloupé, když jsem chtěl upravit nějakou hodnotu, že jsem kvůli tomu někdy musel na víc míst. A stále jsem v tom rozhraní něco hledal, není to příliš intuitivní :-) Pro pokročilého uživatele je tam určitě spousta parametrů, s kterými se dá vyhrát, ale začátečníkovi bych radši doporučil Slic3r: nastavit teploty, průměr materiálu, průměr trysky, na nic jiného nesahat a zkoušet tisknout... smoking smiley


{ Eshop [ohin.cz] - uspokojíme váš 3D hlad }
Re: Prvni tisk
March 14, 2013 05:45AM
Na druhou stranu je pravda, je že jsem se asi tím experimentováním se skeinforge dost naučil :-) Takže možná se to dá rozdělit: mám čas se s tím hrát - skeinforge, chci tisknout: slic3r.

A ještě k tomu problému co jsi zmínil, že tě jsi měl dutý objekt plný. Nějaké mouchy se vždycky najdou, taky se mi stalo, že mi jednou slic3r vygeneroval na každé hraně bodlinky (fakt vtipný bug :-) ). Ale aktualizoval jsem a bylo po problému.


{ Eshop [ohin.cz] - uspokojíme váš 3D hlad }
Re: Prvni tisk
March 14, 2013 05:54AM
na neco podobneho jsem v slic3r narazil take....ctverecek ma ve skeinforgi 4 vrstvy ale slic3r udela pouze jednu ktera je tenka jako papir. Dle fota by mela byt tlustsi.
Muzu info jakym zpusobem pouzivas skeinforge ? Prijde mi ze parametry z profilu skeinforge neprebiji do pronterface. Zkousel jsem nejdrive v pronterface v menu Setting/Slicing settingnastavit Speed pro vlastni profil PLA a nasledne stiskem tlacitka save all ulozit. Zavru okno, vratim se zpet do pronterface a zde zadam load file a po nahrani stisknu tlacitko Print. Predpokladam, ze pro vytvoreni bere to co jsem nastavil ale takto to vypada ze spise ne.
Re: Prvni tisk
March 14, 2013 05:55AM
No já to mám teď nastavené tak, že přijdu, zapnu tiskárnu, nechám nahřát, zatím ve skeinforge zvolím podle barvy (!) a druhu (i prodejce) materiálu profil, nařežu objekt a pak tisknu - nic nenastavuju - u těch materiállů, který mám vyzkoušený - z Mladče teď modrý a žlutý jsou OK, pak mám nějaké PLA a ABS z Německa. Ten bílý z Mladče se mi nepovedl nastavit aby uspokojivě tisknul - zatím. Ještě mu dám šanci...
Re: Prvni tisk
March 14, 2013 05:58AM
Ten Skeinforge (nebo SLiC3R )vyrobí soubor s G-cody a pronterface ho jenom načte a pošle na tiskárnu . Nic k tomu nepřidává. Teď dodělávám display a SD kartu k tiskárně a pak se obejdu bez pronterface a bez připojení k PC.
Re: Prvni tisk
March 14, 2013 06:27AM
Ferdasek Wrote:
-------------------------------------------------------
> No já to mám teď nastavené tak, že přijdu,
> zapnu tiskárnu, nechám nahřát, zatím ve
> skeinforge zvolím podle barvy (!) a druhu (i
> prodejce) materiálu profil, nařežu objekt a pak
> tisknu - nic nenastavuju .....

a jakym zpusobem to narezes ? Pres pronterface (load file) nebo to lze v skeinforge udelat nejak rucne primo ?
Re: Prvni tisk
March 14, 2013 08:45AM
Ve skeinforge zmacknu vlevo dole tlacitko Skeinforge, vyberu soubor "*.stl" pro nařezání a pak se mi v okně terminálu zobrazí postup řezání - které moduly se použijou a na závěr kolik materiálu se použije, jaký čas to zabere, kolik stojí materál a cenu za provoz tiskárny... Pokud mám nastavené preview, zobrazí se mi nové okno s obrázkem jednotlivých vstvev.
V pronterface pak vyberu ten soubor s gcody (má příponu .gcode) a tisknu - už nic jiného nedělám. V pronterface jenom nastavím home a zahřeju hlavu a bed.
Ve Skeinforge tlačítko s otazníkem vedle názvu vybraného modulu zobrazí nápovědu k zobrazenému modulu v HTML...

Edited 2 time(s). Last edit at 03/14/2013 08:48AM by Ferdasek.
Re: Prvni tisk
March 14, 2013 04:52PM
vyzkoušej tohle [www.repetier.com]
mam gen7 + firmware repetier krájení dělám pomocí sli3r funguje to super
Re: Prvni tisk
March 15, 2013 04:59AM
tak nakonec to vypada ze problem byl v tom, ze jsem v skeinforge nemel zapnuty plugin dimension. Zda se, ze bez neho nelze spolu s Marlin firmwarem tisknout. Po zapnuti toci extruderem jako o zavod.
Re: Prvni tisk
March 15, 2013 05:26AM
Zdravim, nahral jsem firmware do Arduina, Printrunem se pripojim. Kdyz tam nenasadim rampu, hazi teplota cisla okolo 130, s rampou jsou oboje teploty 0. Pařád mi z číny neprisly 4 drivery, takže jsem chtěl vyzkouset alespon vyhřívání heatbedu, ale prisel jsem nato, ze na ty velky patici s 6 ti vstupy neni zadny napeti, Počítačovej zdroj mam pripojenej. Dokážu nejak otestovat heatbed a hotend bez tech driveru k motorkum? Je někde na rampsu vystup na 5 voltu? Chci nato pripojit vetracky, protoze 12v zbytecne moc rve. Můžu to pripojit rovnou ze zdroje, ale jen se ptam jestli je tu ta moznost.
Do Arduina jsem nahrál Sprinter.

Děkuju
Re: Prvni tisk
March 15, 2013 05:53AM
V tom pluginu Dimension se nastavuje hlavně rychlost Extruderu a průměr drátu, takže asi to bez toho nevědělo jak rychle točit extruderem....
Re: Prvni tisk
March 15, 2013 06:08AM
Jestli ti to ukazuje teplotu 0 bez pripojenych termistoru, tak to by melo byt v poradku... V Marlinu v "Configuration.h" je volba #define HEATER_0_MINTEMP a #define BED_MINTEMP, ktere definuji minimalni teplotu, kdy je mozne zapnout vyhrivani (ochrana proti poskozenym/nepripojenym termistorum). Sprinter bude mit zrejme neco podobneho/stejneho taky, proto te to nenecha zapnout heatbed. Takze zkus pripojit termistory a uvidis jestli neco uvidissmiling smiley
Re: Prvni tisk
March 23, 2013 09:35AM
Se Skeinforge jsem trochu bojoval, ale nakonec se mi ho podařilo úspěšně vyladit. Je pravda, že některý nastavení ignoruje. Na drhou stranu slic3r se na mém obstarožním PC (win XP) ve verzi 9 a vyšší vůbec nespustí a verze 8.4 některý věci nezvládá (dutý věci, chybné stl modely, úzké stěny), takže se bez skeinforge neobejdu. Na svém blogu jsem sepsal pár pár rad k ovládnutí skeinforge, tak doufám, že někomu z vás pomůžou.
cermii
Re: Prvni tisk
March 31, 2013 08:51AM
Potřeboval bych poradit při startu tisku všechny 3 osy najedou na endstopy a o kousek se vrátí to vše funguje v pořádku ale když začne tisk osa x a y se posune o těch 100 mm na to vystředění ale směrem na ty endstopy takže pás začne přeskakovat. Jediná osa Z funguje tak jak má a přitom mam motory stejně zapojené. Tak bych potřeboval nastavit aby při tisku se osy x a y točily motory na druhou stranu děkuji za rady.
Re: Prvni tisk
April 01, 2013 08:16AM
To je divný. Co si vzpomínám, tak sprinter má ve výchozím nastavení jednu osu, tuším Z, reverzovanou. Ale aby homování proběhlo v pořádku a potom se to začalo hýbat do mínusu?!? Podívej se pro jistotu do vygenerovaného gcodu, jestli tam náhodou nemáš záporné souřadnice. Taky bych zkusil buď otočit konektor k motoru o 180° nebo ve sprinterovi reverzovat osu (soubor Configuration.h, řádky kolem 125). Výsledný efekt je stejný. Akorát myslím, že pak ti nebude fungovat homování, protože ta otočená osa bude hledat endstop na druhé straně.
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login