Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Nefunkční koncáky osy Y a Z

Posted by adera 
Nefunkční koncáky osy Y a Z
June 18, 2013 08:16AM
Ahoj všichni,

potřeboval bych pomoc. Už více než dva měsíce jsem v pohodě tisknul, tedy až do včereška. Chtěl jsem si tiskárnu vylepšit , zpřesnit a také přepojit na jiné PC a bcyh mohl v blízké budoucnosti ovládat dvě tiskárny. Tak jsem já "borec" odpojil z RAMPS všechny kablíky. U jiného PC jsem vše nainstaloval Arduino, Spintera a Pronterface a poté zapojil kablíky.Tiskárnu vytunil...
A chtěl jsem tisknout. A nic.
V pohodě mi běhá osa X (tam i zpátky a zastavuje se na endstopu). Ovšem Y a Z mi nejdříve fungovaly pouze na jednu stranu a při stisku "Home" jeli pouze přískokem.
TAk jsem někde na foru našel, že se dá ve firmware změnit položka ENDSTPPULLUPS z "false" na "true". Změnil jsem to u obou os X a Z, Nyní obě osy jezdí tam i zpět, resp. nahoru a dolu. Ovšem na koncák stále nereagují.
Nevíte někdo jestli jsem něco někde neopomněl nastavit. PLS. PLS.
Re: Nefunkční koncáky osy Y a Z
June 18, 2013 08:22AM
Ahoj, nezastaví, protože asi čeká na opačnej koncák (min nebo max) a nebo ti nefungujou. Já bych tam nahrál zpět tu verzi firmware, která ti fungovala a kouknul se spíš na to, jestli ti ty koncáky fungujou a jestli je máš správně zapojený jako před tím...
June 18, 2013 10:53AM
Nejdřív by bylo fajn, kdyby jsi napsal, jaké koncáky používáš.

Pokud se jedná o opto, pak je pravdou ze ve sprinterovi je potreba v config.h upravit ENDSTOPPULLUPS, ale take to znamena, ze do koncaku nezapojujes rezistor a neprivadis napajeni - viz dokumentace:

Note: if you use Teacup or Sprinter firmware, resistor R1 and the connection to 5V are obsolete. The ATmega has internal pullup resistors, which can be turned on. That's done with the USE_INTERNAL_PULLUPS flag in config.h (Teacup) or ENDSTOPPULLUPS in configuration.h (Sprinter).

Pokud se jedná o mechanické:
- jsou dobře zapojené (obvykle je jeden kontakt spínací a druhý naopak rozpínací)?
- opravdu fungují (otestovat měřákem)?
June 18, 2013 11:53AM
Používám mechanické mikrospínače. Jsou zapojené dobře a jsou funkční.
Pokud např. koncák z osy Y zapojím k motorku na ose X, tak v pohodě sepne, ale pokud chci k motorku na ose Y připojit koncák z osy X, tak nesepíná. Jako by něco nefungovalo na ramps u vývodů na koncáky Y a Z nebo ve firmwaru
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login