Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

chovani extruderu

Posted by Bajn 
chovani extruderu
April 25, 2014 10:42AM
Zdravim, resim ted problem s HE(celokov) v kombinaci s PLA od 3dfact a fillamentum. Oba tyto materialy maji vetsi tepelnou vodivost, coz mi dela problemy.
Konkretne teda hlavne pri prvni vrstve, pripadne sem tam v prubehu tisku, kdy dojde k priucpani trysky. V tu chvili diky nahrati materialu az prilis daleko se zacne v breaku rozsirovat struna (nasledne tak zatvrdne), az dojde k tomu, ze uz ji neni schopen protlacit a sekne se struna.
Jak by se spravne mel chovat extruder v pripade priucpani trysky?
1: mel by zacit vynechavat kroky a diky tomu netlacit material? (neni dle meho mozne dosahnout na zprevodovanem extruderu, nebot ma velkou silu a vybrousi diru do struny)
2: pritlak pruzin na sroub by mel byt natolik maly, aby se mohl protacet sroub extruderu, aniz by vykousaval diru. To je dle meho hodne tezke, protoze by to muselo reagovat rychle a to se tezko dosahuje

Jeste nejaky napad nebo zkusenost?
Zkousel jsem menit teplotu (od 160 do 220), zkousel jsem menit pritlak pruzin, chlazeni udrzuje teplotu chladice na cca 40C, vzdy stejny problem.

Samozrejme pominemeli vymenu struny, nejak to na tom celokovu proste musi jit vytisknout smiling smiley

Jinak otestovano asi 4 barvy od 3dfact a 5barev od fillamentum, vsechny se chovaji vicemene podobne.

Kdyz si s tim clovek hodne vyhraje, tak se da prvni vrstva vytisknout, ale spolehat se na to, ze nedojde k priucpani trysky v prubehu dlouhych tisku je velke riziko a nestoji to za to.

diky za nazor
Re: chovani extruderu
April 26, 2014 04:41AM
Podle mě by se to extruder měl snažit protlačit za každou cenu. Když vidím, že motor dělá do filamentu díru, tak trošku rukou zvětším přítlak na strunu a tak v 70% to pomůže a tiskárna tiskne dál. Pokud motor přeskakuje, tak už je většinou konec. Ale větší přítlak i tehdy může pomoct (Ač to zní divně...).

Hlavní je ale zajistit to, aby se extruder vůbec nezasekával a ne řešit to, jak se má chovat když se zasekne :-).
April 28, 2014 12:10PM
jde ale o prvotni problem, tzn. v danem okamziku ucpana tryska a jak by se mel zachovat extruder. Tlacit za kazdou cenu strunu dal neni reseni. Bud opravdu neni kam a nebo to vytlaci matros tam kam nema. V horsim pripade nekde v extruderu, kde je mistecko, protoze dopredu skrz trysku proste nemuze a nemel by.

Edited 1 time(s). Last edit at 04/28/2014 12:11PM by Bajn.
April 28, 2014 04:35PM
zajimavy problem...
a jak bys to chtel zajistit? (vzhledem k urcitim osobam, to neni mysleno zle)... smiling smiley

muselo by se nejak zjistovat, ze se zmenil prutok extruderem... tzn bud pokud se zvysi tlak v trysce, tak mechanicky odtlacit pritlacovac filamentu (coz by mohla zajistovat spravne pritazena pruzina/pruziny - nutnost ale znat tlak pritlaku pri spravnem chodu a pri snizenem prutoku)

elektronicky, pokud nebudes mit v hotendu nejake cidlo tlaku nebo vysku "sloupce" nataveneho plastu, tak jedine pomoci porovnani spravne rychlosti k aktualni podavaci nebo snimat zatizeni hridele extruder motoru a po prekroceni meze sw retraktnout nebo pozastavit / zrusit vykonavani gcodu (vcetne buferu). u prevodovaneho to opravdu asi jinak nepujde...

ja s PLA teda zatim nejedu, ale ABS 1.75mm se mi chovalo ruzne... mam wade a ruzne ABS se bud namotalo a pak prervalo na hnacim sroubu (M8 sroub podavani) nebo prebrousilo. nikdy se mi motor nezastavil nebo nepreskakoval.

predpokladam, ze ti nevadi tolik, ze se to potentononcovalo, jako to, ze das tisk a des sledovat film a po 40 minutach zjistis, ze cca 100 a vic metru materialu je vcudu + pripadny opruz z cistenim hotendu...

vlastni navrh plus ve vystavbe CoreXY

Thingiverse : [www.thingiverse.com]
git: [github.com]
shop: [shop.daje.cz]
Teorie relativity:
vysvetleni 1: sahnes-li na rozpalenou panev, vteriny jsou jak hodiny. sahnes-li na rozpalenou zenu, hodiny jsou jak vteriny...
vysvetleni 2: strcis-li mi nos do zadnice, pak ja mam nos v zadku, ty mas nos v zadku, ale ja sem na tom relativne lip smiling smiley
June 21, 2014 03:52PM
Ahoj, řeším podobný problém ale nevím jestli je přičina to samé. Dám nahřívat extrudér, ten se nahřeje, ale struna protlačit nejde, ani motorkem, ani rukou, pokud je extrudér smontovaný, tak se začne kroutit a zasekne se... Když to za tepla rozmontuju, strunu vytáhnu úplně z extrudéru ven, uštípnu konec a znovu jí zasunu, tak najednou extruder extruduje v pohodě. Když ale vypnu vyhřívání, nechám to vychladnout, tak po nahřátí je to zase neprůchodný a musím strunu vytáhnout zpět a zase znovu zavést, kdy to už jde... Fakt netuším co je příčina a docela mě to štve. Jinak mám celokovový J-head s chlazeným tělem.
June 22, 2014 04:08AM
Petrk> Dobře se podivej na ten vytažený uštipnutý konec, jestli na něm nejsou bublinky, občas to hlavně levnější fillamenty z číny a jiných pochybných produkcí dělají.. že mají na sobě bublinku a ta se pak díky to mu zasekne při vchodu do hotendu... Než jsem si toho všiml taky mi to chvilku trvalo...
June 22, 2014 05:37AM
Když to vytáhnu za teplého hotendu tak je konec struny natavený, takže to evidentně dolezlo až těsne trysce nebo toho heatbloku. Začalo to ale až když jsem kompletně povyměňoval extrudér, tak si říkám jestli to nemůže být nekvalitní tryskou, ale už jsem ji čistil, aceton, mikrovrtáky... No objednal jsem si trysku z jiného materiálu, teď mám mosaznou, tak uvidím co to dělá...
June 22, 2014 04:48PM
Petrk> Nemyslim v místě kde se to taví ale v místě kde filament vstupuje do hotendu.. tedy prochází ještě studenou částí... stačí jen malé zakolísání průměru do + a je konec s tiskem....

Edited 1 time(s). Last edit at 06/22/2014 04:48PM by dj_god.
June 22, 2014 05:00PM
Mohlo by to být tou teplotou, teď na základě posledních pokusů jsem seznal že teplota by mohla být moc vysoká. Doteď mě to nenapadlo protože na minulý filament jsem tisknul na 235° a tenhle vypadá že i 220 je moc... Ale řeším zároveň ještě další problém s nekvalitním heatblokem, vypadává z něj termistor a dochází tam k úniku materiálu, tak to budu muset postupně otestovat až to vyladím...
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login