Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

problem Z-motory

Posted by Bajn 
problem Z-motory
April 28, 2014 07:59PM
Hoja vsem, pri tisku jsem se dostal k zajimavemu problemu, uz nekolikrat se mi stalo, ze po vytisku par strun se mi zblazni Z motory a prestanou posouvat, pripadne aby to jeste vylepsily, tak kdyz vypnu tisk, tak se nasledne pri rucnim ovladani posouvaji jen jednim smerem, at uz zadam pohyb nahoru nebo dolu. Vetsinou pomuze reset, ale ted aktualne ani vypnuti napajeni.
Nenapada nekoho co by to mohlo zpusobit?
Elektronika arduino plus ramps 1.4
Napada me nejake ruseni na kabelech nebo elektronice, zatim jsem nekontroloval dpsky, je mozne, ze bude nekde studak na directu. Ale neresil nekdo neco podobneho na softwarove urovni? G code je v poradku
Chyba se objevuje nahodne. vzdy oba motory stejne.

Diky za napady
Re: problem Z-motory
April 29, 2014 02:52AM
Skus prehodit pololu, ked to robia oba motory...
Pri tlaci sa neprehrieva driver? Co motory, su studene pri tlaci? Mali by byt, su najmenej zatazovane.
dan
April 29, 2014 03:06AM
Podobny problem jsem mel u jedne tiskarny, akorat ze na jine ose. Nakonec to byl studenak na endstopu, ktery se projevoval az pri tisku, kdy se tikaran dostetcne klepala. Takze bych typoval na vakl ve vedeni ke koncaky Z, nebo primo koncak.

Edited 1 time(s). Last edit at 04/29/2014 03:06AM by dan.

April 29, 2014 03:16AM
Koncák mě napadl taky.
Nebo (pokud si dobře vzpomínám) okodous měl podobný problém způsobený vaklem v konektoru jednoho z těch motorů.
April 29, 2014 04:26AM
Teplota by mela byt v poho, chladice co tam mam jsou tak max hodne hodne lehce teple a pridelane jsou dostatecne.
Zkusim pak overit ty studenaky, potazmo driver.
co znamena v prazske hantyrce "způsobený vaklem v konektoru"? smiling smiley Jestli tim je mysleny spatny kontakt, je realne, ze by se to pak prenaselo i na druhy motor? Ze by to ty civky az tak moc vzajemne ovlivnovaly?
April 29, 2014 04:36AM
Bajn
... tak se nasledne pri rucnim ovladani posouvaji jen jednim smerem, at uz zadam pohyb nahoru nebo dolu. ...

Tohle je symptom endstopu... Udělej novej konektor, zkontroluj samotný endstop a můžeš proměřit pájení na DPS... Když to rovnou propájíš, tak nic nezkazíš... Prdni tam dost kalafuny, ať se ti to na jisto chytne i na konektor, ne jen na DPS...
April 29, 2014 04:59AM
Jo, vakl (=výkyv hovorově) znamená asi kontakt který někdy je a někdy ne moody smiley. A ty paralelně spojený motory pak dělaly fakt divný věci, náhodný směr krokování třeba.
April 29, 2014 05:26AM
Zkusim overit, je pravda, ze aktualne mam puvodni kratke kabely prodlouzene pres konektory, tak je spousta mist, kde by to mohlo delat bordel. Diky za napady.

Btw: kdyz uz tu resim ty elektro veci, vzhledem k tomu, ze mam jeste puvodni 1005 s osmi kabely, tak jsem ty dve nevyuzite dvojice jen stocil a prilozil k motoru. Myslite ze je v oblasti tiskaren nekdy realne vyuzit je v plnem 8vodicovem zapojeni? Ze bych je fest zkratil at nezavazi a nechal jen par cm, kdyby mozna neco v budoucnu smiling smiley Dle meho asi stejne nebude potreba ty civky v tomhle pouziti nikdy resit zvlast.
April 29, 2014 05:30AM
Já ty vývody zkracuju. Ani paralelní zapojení (cca dvojnásobný proud) ani unipolární drivery nehrozej.
April 29, 2014 05:37AM
taky si to myslim, po vikendu to teda vidim na zuslechteni tiskarny a kontrolu kontaktu smiling smiley
diky za help
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login