Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Tisk s 2 extrudery

Posted by dan 
dan
Tisk s 2 extrudery
May 05, 2014 07:56AM
Ma tu nekdo zkusenosti s tiskem 2 extruderovou masinkou?
Mam nasledujici dotazy.

1. Ve slic3r jsem nenasel volbu pro teplotu 2 extruderu, koukam nekde spatne? jedna se mi hlavne o tisk ze 2 ruznych materialu, tedy treba support z PVA a vlastni model treba z ABS, kde budou urcite jine teploty nastaveni.

2. Kdyz pominu bod 1. tedy tisknu ze 2 stejnych materialu, nastavim tedy tu jednu teplotu, kterou jsem ve slic3r nasel a jeden extruder nastavim na perimetry a druhy na infil. Dle g-codu se setnou obe teploty, hotendy se nahreji a to je vse, na neco to ceka a netusim na co.
Pokud vyhazim nastaveni teplot z g-codu a nahreju ruco, tak pri spusteni normalne tisk jede. Kde muzu mit chybku? Pouzivam Repetier-host i fw.
Je tedy kazdopadne zvlastni, ze na stavove liste repetieru mi to ukazuje vzdy pouze jednu teplotu, podle toho, ktery extruder je navolen v manualnim ovladani, nic mene hreji oba.
Byla by nejaka prakticka zkusenost?

3. dvoubarevny tisk jako takovy podle amf toje mi vubec zahadou, volba extruderu atd. ale to jsem moc neresil, jen jsem neco malo pocet, nic mene pokud nekdo vi a usetri mi tim prekladani en textu, tak budu velice rad grinning smiley

SORRY, blby FORUM, prosim o presunuti grinning smiley

Edited 3 time(s). Last edit at 05/05/2014 08:04AM by dan.

May 05, 2014 08:07AM
Slic3r mi spadne, když dám dva extrudery, ale...

[manual.slic3r.org]

In the Printer Settings tab there is an Extruders option, under Capabilities, which allows the number of extruders to be defined. Incrementing this value will dynamically add another extruder definition to the left-hand pane.

Tzn naklikneš si dva, udělají se dva a na hlavní obrazovce pro každej budeš most vybrat svůj profil filamentu, kde už každej má svoji teplotu, atd.

Ty si taky REBEL, že to nejdřív postavíš a až pak řešíš soft :-D.

EDIT: x64verze spadne... Ale v x86 to funguje tak, jak jsem popsal.

EDIT2:

Když pak nastavím druhej extruder na perimetry, tak začátek gcodu bude vypydat takto:

G21 ; set units to millimeters
M107
M104 S200 T0 ; set temperature
M104 S200 T1 ; set temperature
G28 ; home all axes
G1 Z5 F5000 ; lift nozzle

M109 S200 T0 ; wait for temperature to be reached
M109 S200 T1 ; wait for temperature to be reached
G90 ; use absolute coordinates
G92 E0
M82 ; use absolute distances for extrusion
T0
... tady dělám skirt... bla bla bla kódy
... a tady už něco jinýho...
T1
G92 E0
G1 F1800.000 E-1.00000
G92 E0
G1 X127.241 Y77.494 F7800.000
G1 E1.00000 F1800.000
G1 X127.241 Y82.823 E1.17336 F540.000
G1 X90.682 Y82.823 E2.36282
G1 X90.682 Y79.316 E2.47689
G1 X90.483 Y79.257 E2.48366
G1 X89.888 Y80.159 E2.51882
G1 X89.489 Y80.618 E2.53862
G1 X88.855 Y81.184 E2.56626
G1 X88.115 Y81.665 E2.59498
G1 X87.484 Y81.979 E2.61792
G1 X86.379 Y82.369 E2.65604
G1 X84.679 Y82.681 E2.71226
G1 X83.987 Y82.739 E2.73487

EDIT3: Ještě otázka, co mě vrtá hlavou delší dobu... Čím si pomůžu, když budu tisknout perimetry malou tryskou a infill velkou?

Edited 3 time(s). Last edit at 05/05/2014 08:21AM by FBITuco.
Re: Tisk s 2 extrudery
May 05, 2014 08:12AM
Netisk jsem, ale nastavení mě zajímalo. Takže - v slic3ru 0.9.8:
1. nechceš teplotu extruderu, ale teplotu vlakna. Takze když máš v PrintSettings zvolený dva extrudery (druhý třeba pro tisk podpor), v Plateru se objeví další okýnko pro volbu druhýho vlákna (vlastnosti musíš předem editovat a uložit v záložce vlákna).
2.-3.Repetier nepoužívám a dvoubarvu jsem neřešil. Sorry.
dan
May 05, 2014 08:26AM
grinning smiley jo, navolene 2 extrudery mam, ale v profilech mam stale jedny teploty sad smiley Ale je fakt, ze se ten slic3r chova s 2 extrudery chova dost zvlastne, nekdy spadne, nekdy mam v nastaveni extruderu oba vedle sebe v prave casti okna atp. grinning smiley Uvidime, budu laborovat.

Co se tyce softu, tak to je vzdy to posledni co resim, nejdrive musi byt neco videt a pak teprve u toho muzu sedet a doubat se v softu grinning smiley

Co se tyce tisku perimetru a infilu jinou tryskou, tak efekt to asi ve vysledku nema zadny, mozna trosku pevnejsi infil pri mensi hustote, nevim, to neresim, Ted to resim proto, ze kalibruji trysky a je jasne videt, kde to leze prez smiling smiley Ale jinak ty 2 barevny dily perimetry/infily vybadaji dost noblesne pri pouziti transparentni barvy/plny grinning smiley takova trochu uchylarna grinning smiley

Me by se libilo a pripadalo by mi to i logiceke tisknout perimetry mensi trysknou, ve 2 vrstvach kvuli vzhledu a po 2 vrstvach perimetru tam naholakat jednu silnejsi vrstvu infilu. To by mohlo znamenat minimalne rychlejsi tisk, nez vse jednou mensi tryskou. To je ovsem teorie, jelikoz jsem ve slicru nenasel ani moznost nastaveni vysky vrstec pro kazdy extruder zvlast, tak je to zatim asi pouze utopie grinning smiley

Edited 1 time(s). Last edit at 05/05/2014 08:32AM by dan.

May 05, 2014 08:32AM
Já teda nevím, co děláš, ale mě to funguje normálně :-D

M104 S300 T0 ; set temperature
M104 S400 T1 ; set temperature

Koukal jsem do kódu repetiteru a takto zapsanej příkaz to normálně příjme a vykoná..

see image
and g-code

Co by jsi ale mohl vykoumat (Viděl jsem to dneska někde napsaný, že repetiter to umí, ale nemůžu to najííít) je to, aby jsi tiskl dvouma extruderama dva totožné objekty naráz ;-)

Edited 2 time(s). Last edit at 05/05/2014 08:47AM by FBITuco.
dan
May 05, 2014 08:47AM
Kua, presunuto a neulozil se ten sloh, co jsem psal, tak tedy znovu a strucneji grinning smiley

Me to proste nemakalo, ale asi to bylo vcera uz prepracovany grinning smiley
Dnes to podoubu znovu.

Jinak je je to dobra gamesa, zase neco novyho.

K tomu tisku z perimetr/infil jinou tryskou. Pokud by se daly vytisknout 2 nizke vrstvy perimetru mensi tryskou a nasledne 1 infil o sirce tech 2 perimetru, tak super, ale to zatim asi slicr neumi, vidim v nem nastaveni pouze jedne vrstvy, coz bych u 2 ruznych trysek videl zvlast.

Jinak primarne resim 2. trysku kvuli supportu z PVA.

2 barevny tisk kvuli kalibraci offsety trysek, ale i presto vypadaji 2barevne dily perimetr/infil jinou, treba transparenbtni barvou dost dobre grinning smiley

Edited 1 time(s). Last edit at 05/05/2014 08:48AM by dan.

May 05, 2014 09:18AM
Jinak s temi materialy a volbami teplot jsem slepej, uz to vidim, dik za nakopnuti, obrazky jsou nejlepsi grinning smiley

May 05, 2014 04:54PM
Tak bohuzel jsem dospel k zaveru, ze ten konfigurator v91 repetier fw pri 2 extruderech neco kravi. 2. extruder to sice nejako meri, netusim jak, ale ta stavova lista kdyz neukazuje 2. teplotu, tak to proste nejede. jako by to z nejakeho duvodu ten 2. extruder byl defektni. pritom pri rucnim navoleni v manualnim nastaveni teplotu ukazuje. nevim, diky laboracim s tim fw jsem se dnes k nicemu dalsimu bohuzel nedostal.

marlin ukazuje spravne ale zase nehomuje tak jak bych si predsatvoval, tzn. 1. najeti na koncak a 2. pomalejsi, to mi nedela a diky pomerne rychlemu pojezdu Z to potrebuji.

Repetier fw 85 se chova take dost divne. sice homuje na 2x, ale obcas meri a obcas ne. uz jsem z toho jelen, musim si dat od toho pauzu sad smiley

May 06, 2014 12:51AM
Jak dojdu dom, tak to kdyžtak skusím odsimulovat. Ve FW podle mě problém nebude... Skus normálně Slic3r a Pronterface místo toho Rep. Sw.
May 06, 2014 01:07AM
Marlin v některý verzi nehoumoval, jak pises.Ale v novejsi se to spravilo. Kterou zkousis?
dan
May 06, 2014 02:28AM
Myslim ze to byla nejaka 1.0, Marlin a jeho verze moc neznam, tak jsem vzal 1. co mi vylezo z google.

May 06, 2014 11:25AM
Mám verzi se soubory datovanými 27.11.2013.
V configuration_adv.h bys měl najít (kolem řádky 215) tohle:
//homing hits the endstop, then retracts by this distance, before it tries to slowly bump again:
#define X_HOME_RETRACT_MM 5
#define Y_HOME_RETRACT_MM 5
#define Z_HOME_RETRACT_MM 1
dan
May 06, 2014 11:40AM
To tam prave je, ale nefunguje to. Vecer udelam dalsi vyzkum grinning smiley

May 06, 2014 12:24PM
Marlin obcas blbe najizdi na home kdyz mas blbou kombinaci endstop pullup rezistoru. Uz sem to tu z nekym resil a odzkousel sem si to. Pokud je to blbe udela jen jedno priblizeni.

vlastni navrh plus ve vystavbe CoreXY

Thingiverse : [www.thingiverse.com]
git: [github.com]
shop: [shop.daje.cz]
Teorie relativity:
vysvetleni 1: sahnes-li na rozpalenou panev, vteriny jsou jak hodiny. sahnes-li na rozpalenou zenu, hodiny jsou jak vteriny...
vysvetleni 2: strcis-li mi nos do zadnice, pak ja mam nos v zadku, ty mas nos v zadku, ale ja sem na tom relativne lip smiling smiley
dan
May 06, 2014 01:29PM
Vspomenes si jak, nebo mi sem nekdo muzete postnout funkcni cast konfigu endstopu z marlina? mam pozite rozepnute kontakty v home a endstopy jen na min.
Ten repetier FW 91 ma nejakou chybu pri mereni teploty 2 extruderu. sice se natopi, ale neposila teplotu zpet.

Edited 1 time(s). Last edit at 05/06/2014 01:30PM by dan.

May 06, 2014 01:50PM
Mrknu snad zitra a poslu. Ted se zas kuriru...

vlastni navrh plus ve vystavbe CoreXY

Thingiverse : [www.thingiverse.com]
git: [github.com]
shop: [shop.daje.cz]
Teorie relativity:
vysvetleni 1: sahnes-li na rozpalenou panev, vteriny jsou jak hodiny. sahnes-li na rozpalenou zenu, hodiny jsou jak vteriny...
vysvetleni 2: strcis-li mi nos do zadnice, pak ja mam nos v zadku, ty mas nos v zadku, ale ja sem na tom relativne lip smiling smiley
dan
May 06, 2014 02:09PM
huz jsem na to prisel, je potreba odkomentovat a tim vypnout max endstopy grinning smiley

#define DISABLE_MAX_ENDSTOPS

May 13, 2014 05:09PM
Musim se omluvit tvurcum Repetier FW 91, ze jsem je nadch z toho, ze nefunguje pri 2 extruderech grinning smiley
Chyba byla samozrejme mezi zidli a klavesnici. Problem byl v tom, ze 2. extruder, pokud mel tisknout samostatne, tak se tisk nechtel rozebehnout. Prikladal jsem to nejake chybe ve FW diky nelogickemu zobrazeni teploty po spusteni tisku v Repetier-host.

Ovsem chyba byla samozrejme nekde jinde a prisel jsem na to, az kdyz jsem dal na tiskarnu LCD kde bylo jasne videt mereni teploty extruderu grinning smiley
Diky spatne nastavene PID regulaci HE se totiz 2. hotend nahral o stupen nize, nez bylo potreba a tim padem se tisk nespustil grinning smiley
Nekde jsem tu podobne problemy videl i u jednoho extruderu, ale bohuzel mi to nedocvaklo smiling smiley

Takze jsem zpet na repetier fw a jako jednu ze zasadnich vyhod oproti Marlinovi vidim v moznosti nastaveni kroku/mm pro kazdy extruder zvlast. Da se to pri Marlinovi resit ve slicru, ale to se mi zdalo dost neohrabane, protoze jsem musel vytvorit pro kazdy extruder solo profil pri stejnem materialu.

June 02, 2014 07:46AM
FBITuco:
Ahoj,
pokud Tě ještě zajímá současný tisk oběma extruderama - ve webkonfigu firmwaru je to volba "enable ditto printing" v obrazovce Features. Ve configuration.h: #define FEATURE_DITTO_PRINTING 1.
A pak myslím tlačítko v Repetier hostu.

Edited 1 time(s). Last edit at 06/02/2014 07:47AM by jirpil.
June 02, 2014 08:43AM
Díky, bude se hodit :-)
June 02, 2014 09:46AM
Jak to tu někde napsal Dan - je to zábavná nová hračka.
první pokus
June 02, 2014 10:30AM
jirpil: trysky jsou stejne velikosti? Nejake zaznamenane problemy? Udelej pls nejakou fotku tiskarny winking smiley
June 02, 2014 11:05AM
Trysky jsou 0.35 a 0.4.
Problémy - s konfigurací Repetier firmwaru. Řekl bych, že na dva extrudery je Repetier suite lépe vybavena než Marlin+Pronterface, ale jsou v tom zatím neodchytané mouchy.
Tiskárna(na profilech X20), extrudery(Drive Gear MK8) celokovové hotendy - vlastní konstrukce.

June 02, 2014 12:25PM
To jirpil: Moc hezká práce smiling smiley Taky se chystám na 2 extrudery a tam teda už konečně použiju tu 1.75 smiling smiley Tohle mě fakt dostalo - FlexyDualie .

3D tiskárna RebeliX
www.reprap4u.cz
July 30, 2014 07:40AM
Zdravím ve spolek, pánové,
tisk dvěma extrudery mne taky moc zajímá, jen jsem zatím nikde nenašel, jak vlastně mám nachystat 3D model pro 2 barvy? Používám Rhino 3D, Slic3r a Pronterface. Zkoušel jsem v Rhinu udělat dvoubarevný model, ve Slic3ru jsem nastavil dva extrudery, ale asi zas obvyklá chyba mezi klávesnicí a židlí - udělalo to jeden objekt v jedné barvě... A ruční editace g kódu asi nebude to pravé ořechové...
Poradí, prosím, někdo?
Díky
t.
July 30, 2014 08:53AM
July 30, 2014 08:58AM
Ahoj,
já jsem zatím žádný pokročilejší nástroj nenašel ( a jak jsme se o tom bavili na posledním srazu v Praze, nejsem sám). Teoreticky je to popsáno třeba tady.
A že prej na Thingiverse je dost modelů :-(
dan
July 30, 2014 09:09AM
ja to resim tak, ze namaluju 2 modely, ktere pak vlozim v repetieru prez sebe.
Nesmeji se prekryvat a musi mit stejny pudorys. Cura ma podobnou volbu, jen neumi zatim 2 prumery trysek.
Pouziji v repetieru pro oba modely vycentrovani, kdy se ty modely vsadi do sebe.
Pak vyberu pro kazdy model jiny HE a dam vyslicovat. Repetier se sice brani, ze se modely prekryvaji, coz ignoruji smiling smiley

December 12, 2014 06:50AM
Zdar,

jaka je idealni elektronika pro dual extruder tisk. Druhou hlavu chci jenom pro podpurni material. Muj ideal je:

podpora dual extruder
podpora rizeni chlazeni
start a end stopy
32x mikrokroky.
mozna autoleveling ? smiling smiley

Vse idealne bez nutnosti mechanickeho dohackovavani. Existuje ?

dik smiling smiley

m.
dan
December 12, 2014 08:04AM
Na 2 extrudery ti bohate staci Mega+Ramps.
Autoleveling umi taky, ale levelingovat osy Z vuci krivemu stolku jehloupost. Konstrukcne si musis zajistit kolmost os a pak uz staci jen castecny leveling, ktery ti bude hlidat vysku trysky nad stolkem pri vymene tiskoveho podkladu.
Ja treba autoleveling nepouzivam vubec. Pokud potrebuji zkorigovat vysku trysky nad stolkem, udelam to jednou za cas na endstopu.

Click here to login