Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

PLA a celokov

Posted by dan 
dan
PLA a celokov
June 01, 2014 06:06PM
Chtel bych se zeptat na zkusenosti s tiskem PLA od Fillamentum ci Plasty Mladec s pouzitim celokovoveho HE typu E3D.
Vim, ze se tu ten problem jiz nekde zresil, v ramci jinych vlaken, ale nenasel jsem ucelene info, zda a jak si s tim kdo poradil.

Problem, ktery pozoruji je, ze pri zpomaleni tisku vlivem kratsih drach/tisk mensich ploch, castejsich prejezdu a zvyseni poctu retrakci (ac jsem zkousel retrakce i vypnout) se vytvori v HeatBreaku tesne nad tryskou "bambule" z filamentu, ktera zastavi jeho posun a tim padem se driverem filamentu v nem vybrousi zlabek a tisk se zastavi.
Zkousel jsem laborovat retrakcemi a jejich rychlostmi, s teplotami, zda tisknout radsi s vyssi, nebo nizsi a pomaleji a da se rici ze bez vetsiho efektu. Evidentne je to zpusobeno vetsi tepelnou vodivosti filamentu od zminenych vyrobcu, protoze PLA z reprapworldu toto nedela a s celokovy se da tisknout bez problemu.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: PLA a celokov
June 02, 2014 04:43AM
dan: uplne ten stejny problem jsem resil taky a v podstate jedine reseni bylo prejit na abs.Jeste tam muzes pridat i vyrobce 3d factories.
Me tenhle problem nastal ani ne tak retrakcemi, jako pri jakemkoli priucpani trysky (nejcasteji pri prvni vrstve). Material se az prilis hreje nahoru, break to nestaci uchladit, extruder tlaci dal, diky tomu ze je struna u breaku mekka, tak se struna rozsiri a v tu ranu je to konecna.

Zkousel jsem: mzenu teplot v celeme rozsahu (165-240) zmeny pritlaku (od temer netlacim az po vysekavam zuby do struny), zmenu proudu extruderu (od standarniho co jsem pouzival az po pri jakemkoli zhorsenem pruchodu struny zastav motor)

Nic z toho bohuzel nepomohlo.

Edited 1 time(s). Last edit at 06/02/2014 04:43AM by Bajn.
dan
Re: PLA a celokov
June 02, 2014 04:56AM
Co se tyce toho chlazeni breaku, tak bych rekl, ze to je asi presne naopak. Respektive pri pouziti PTFE vlozky az po trysku se tyto problemy udajne neprojevuji, viz treba HE RECREUS a je to zrejme delsi meltzonou a zaroven i pruznosti toho PTFE.
Az najdu chvilku, predelam HE a uvidime.

Edited 1 time(s). Last edit at 06/02/2014 04:57AM by dan.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: PLA a celokov
June 02, 2014 05:07AM
no ptfe to urcite vyresi, kdyz se to dobre implementuje. Dle meho to je tim, ze breake to schladi, ale az ve chvili kdy uz je vlastne pozde.
Re: PLA a celokov
June 02, 2014 06:09AM
Chlazenej celokov od majkla nemá s PLA problém... Kupovaný jak na 3draty, tak na at3d.cz...

Možná to bude tím, že majklův break není až tak úzký, takže určitý natavení filamentu ustojí (Nemám to s čím srovnat, takže možná je to tak všude). Možná to taky bude tím, že používám rychlosti nad 100mm/s... A možná to taky bude tím, že chladím jak HE chladič, tak samotný konec HE navíc ještě dvěma ventilátorama... (Při týto konfiguraci se mi po začátku tisku ochladí BED o 20°C a už se nikdy nevrátí tam, kam by se vrátit s teplotou měl :-D).

Jestli mi někdo do Kroměříže dostanete vzorek problematickýho filamentu, tak to můžu skusit se svým setupem a uvidíme, jestli se někam dostaneme...

Popisované problémy s ucpáváním jak na konci trysky, tak v breaku jsem měl... Vypálit HE a umýt ho v jarový vodě... Najednou stačila teplota o 20°C nižší, jak předtím... A to mám break zkroucenej (=není rovně průchozí, klade vyšší odpor).

Když už sem píšu... Už 2x se mi rozjebal tisk při tisku dílu extruderu na RII.. Jednou povolil přítlak (Mám slabou pružinu, tak tam strkám kalibrační kostičku (Svýma rozměrama tam perfektně pasuje:-D))... Ale jednou se mi dostal filament mimo zubatici... Nechápu jak, zubatice je utažená, všecko je jak má.. Ale prostě to vyjelo ven :-D:
Re: PLA a celokov
June 02, 2014 06:37AM
majkluv (nekdy z prosince) HE mam u brachy taky k dispozici a popisoval podobne problemy. Otazka jestli ma cenu resit HE nebo strunu.
Dost by me zajimala i kombinace celokovu a PTFE trubicky uvnitr, jak ma treba E3D v posledni verzi. Ta ale konci v pulce breaku, tak tezko rici jestli by to melo vliv i na tohle.

Posli kdyz tak pls fotku toho jak mas vetraky. S majklovym HE jeste bracha zaznamenal i problem, ze to az moc hralo pod sebe, takze uz kostky kolem 2cm se az prilis nahrivaly bez ofuku.
dan
Re: PLA a celokov
June 02, 2014 07:04AM
Nemam problem pri tisku velkych ploch rychlosti nad 100mm/s to jde, ale jakmile se zacnout tisknout napriklad steny krabicky a nedej boze je ve stene nejakej otvor, cimz se zmensi tiskova plocha a delka drahy, infily ve stene znacne snizi rychlost a zpomali prisun filamentu. Nasledne dojde k onomu zminenemu prohrevu vyse a konci tisku.
Podobny jev nastane, kdyz nepravidelny objekt postupne prechazi do "malych perimetru".
Odzkouseno jak s HE 3DRATY, tak DS. Jedine, co mi zatim toto PLA vytisklo dle potreby, tak byl PEEKovej HE typu J. Ovsem prehazovani HE je dosti neprakticke grinning smiley


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: PLA a celokov
June 02, 2014 08:46AM
Za chvíli půjdu z práce, vyfotím.

Ano... Majklův HE má trysku hrozně placatou - hodně tepla je vyzářeno přímo pod ní (Už jsem o tom s ním mluvil, jestli zkoušel jiný tvar nevím, zapomněl jsem na to)... Tisknout jeden malý samostatný objekt je nemožné. Tištěná ložiska LM8UU (Ty válečkový, nevím teďka jak to je..) se mi dařilo na rychlost 30mm/s tisknout až od počtu 4 kusů naráz. Tehdy jsem měl ale myslím jeden ventilátor. Platí to ale obecně... Malé předměty tisknout v sadě, výsledek je mnohem lepší.

EDIT: Dan... Skus mi sem dát nějakej objekt se kterým je problém a já to pak vytisknu a napíšu sem přesný nastavení...

Edited 1 time(s). Last edit at 06/02/2014 08:46AM by FBITuco.
Re: PLA a celokov
June 02, 2014 09:38AM
jij taky uz to s majklem resim, pry bude mit v nejblizsi dobe k dispozici termo kameru a zkusi neco vymyslet.

Ono ten vetrak je treba dobre reseni pro PLA, ale pro ABS neni moc dobre foukat si jednak na vytisk, tak hlavne i na heatbed, to zavani odlepenim vytisku
Re: PLA a celokov
June 02, 2014 03:07PM
Máš pravdu... Ale já ABS nepoužívám a PLA drží na cukrové vodě a 90° bedu...

Vyfotit to nemůžu, nemám foťák a v mobilu mi nefunguje...

Každopádně tam mám dva 50, nebo 60mm větráky, který foukají na trysku HE... Zepředu a zezadu.
dan
Re: PLA a celokov
June 02, 2014 04:49PM
Tak jestli mohu poprosit, treba takovou uplne obycejnou krabicku. Pak ji od tebe koupim, at nemas zbytecne ztraty.
Pokud to vytisknes, posli sem prosimte kompletni nastaveni slicru. Vytisknu (nebo se spis pokusim) to se stejnym nastavenim a uvidime, kazdopadne verim tomu, ze ty vetraky delaji sve.
Kazdopadne pokud pouzivas jiny filament, tak tomu verim, ze to pujde.
Zkousel jsem to z PLA Mladec, a podle meho maji jejich PLA i AT3D

Edited 1 time(s). Last edit at 06/02/2014 04:50PM by dan.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Attachments:
open | download - Krabicka_spodek.STL (61.2 KB)
Re: PLA a celokov
June 02, 2014 05:43PM
at3d ma mladec, viz forum o filamentech
dan
Re: PLA a celokov
June 05, 2014 02:58PM
Na HE od majkla jsem udelal drzak ventilatoru s ofukem HeatBreaku, tak uvidime. Na fotce je prvotni verze. V2 mam ten ofuk o 1mm nize/bliz k topnemu bloku a je protazenej, aby tolik blok neofukoval (ten otestuji po v1).
Testuji, uvidime. Kdo ma zajem a ma stejny HE, at vyzkousi a postne poznatky smiling smiley


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Attachments:
open | download - Fan_mount_3draty.STL (131.6 KB)
open | download - Fan_mount_3draty_v2.STL (129.3 KB)
open | download - fm3draty.jpg (241.8 KB)
dan
Re: PLA a celokov
June 07, 2014 11:24AM
Tak bohuzel bez vetsiho rozdilu sad smiley Ona "bambule" se udela sice cca o polovinu kratsi, nic mene k zaseknuti dojde stejne sad smiley


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: PLA a celokov
September 22, 2014 09:00AM
Tak to jsem myslel, že jsem jedinný, kdo má ohnutý heatbrake. Mám HE z RRO a je vcelku použitelný. Pasuje tam i tryska z 3Draty, ale má asi trochu jiné zaoblení.
Poslední dobou se mi ucpává tak jednou denně. Čištění už je ale docela rychlé, po té co jsem přesunul auto bed level dolu, misto napravo. Stává se mi ale, že po
vyčištění tiskne nepravidelně - trochu to tam asi drhne. Heatbrake jsem provrtal dvojkou vrtákem, ale jen akušroubovákem, budou tam tedy asi rýhy.. Jde to ale
o trochu lépe.

FBITuco : Tu sladkou vodu musím zkusit, já pořád lak na PLA. Na bed okolo 90. To skříkáš rozprašovačem, nebo nanášíš štětcem? Vydrží víc výtisků?

Jinak černý PLA Mladeč se mi s allmetal hotendem začal nějak lesknout, dříve byl matný. Najednou to ale dělá i J-head, tak nevím... :-)
dan
Re: PLA a celokov
September 22, 2014 12:20PM
Ohnutym breakem primarne sekani filamentu ale neni smiling smiley


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: PLA a celokov
September 22, 2014 09:31PM
A jaký máte nastavený retrac? Já mám 0.9. Ten HE je velmi podobný E3D V5. Nemáte jej někdo vyladěný?
Re: PLA a celokov
September 23, 2014 12:37AM
Quote
Korny
FBITuco : Tu sladkou vodu musím zkusit, já pořád lak na PLA. Na bed okolo 90. To skříkáš rozprašovačem, nebo nanášíš štětcem? Vydrží víc výtisků?

Rozetřu to papírovým kapesníkem, nebo tak něco... Vydrží to maximálně pět, pak je potřeba umýt sklo a nanést znova.
Ale přešel jsem na lepidlo (Kores, to v tý trubičce). Je to lepší.
Re: PLA a celokov
September 23, 2014 05:05AM
Omlouvám se za mírný offtopic, ale koress mi dělal problémy. Buď nedržel, nebo ho tam bylo moc a tak divně se to rozpláclo do první vrstvy..
Korunu jsem tomu nasadil když mi ruplo sklo.. Ale to bylo ještě s j-head.

A jaký máte průměr? Já mám HE jak na 1.75 tak na 3mm. Ale s tou trojkou mi to vůbec nejde. Asi se mi moc kroutí filament v extruderu,
prostě jsem vytiskl max. tak testprint a i ten se někdy sekl.. Takže jedu na 1.75 jako vždycky. Jak nasadím rebela, tak zkusím zase 3mm.
Re: PLA a celokov
October 10, 2014 01:39PM
Sorry,ze vam lezu do diskuze. Mam PLA od 3d factories a dela me to taky :/.Me tak napadlo co zkusit vodni chlazeni takze heatbrake by mohl byt vlasne co nejmensi cca 1mm mezera od bloku k chladici nadobce,nepomohlo by to?Samozrejme ze by to znamenalo komplet jinej hotend,jistou predstavu uz mam,ale tak si rikam jestli to ma cenu vyrabet...
Vypoustim zatim z hlavy cirkulaci,jen na zkousku by tam zatim proudila voda z kohoutku,nasedne do odpadu jestli to ma cenu nebo ne.
Budu rad za jakykoliv nazor a pripominku...

Edited 1 time(s). Last edit at 10/10/2014 01:43PM by paklic.
Re: PLA a celokov
October 10, 2014 04:49PM
Zkus ofukovat heatbrake, někomu zabralo i poslat kapku oleje po filamentu.


3draty.cz - celokovový hotend
Re: PLA a celokov
October 10, 2014 06:05PM
Mám E3D v5 bowden, zasekávání PLA vyřešilo posunutí ofuku až k heatbloku a stříknutí silikonového oleje do HE (dal jsem toho tam celkem dost). Tisknu na samolepící papír (A4 papír na etikety - k dostání v "každém" papíráku) a drží to parádně. První vrstva 20 mm/s, výška 0,25 mm (skutečná změřená výška je 0,15 mm, kolem 0,2 mm už moc nedrží), teplota HB 60°C, po schladnutí o 10 - 20°C jde celkem snadno odloupnout smiling smiley

Edited 1 time(s). Last edit at 10/10/2014 06:05PM by Vinie.
Re: PLA a celokov
October 12, 2014 06:57AM
To me prijde dost drasticky tam rvat olej k filamentu a vetrak me taky nepomohl,takze delam vlastni HE na vodu.Tak uvidim jak to pujde.Jeste musim postavit vlasni tiskarnu,protoze to co sem mel,bych nejradsi rozslapal a vyhodil z okna.
Re: PLA a celokov
December 15, 2014 03:51AM
Tak problem jsem vyresil vodnim chlazenim smiling smiley PLA 3d factories zelena.Velikost cca jako 5koruna neseka se, drat jede plynule. Na to ze to byl prvni pokus tak to dopadlo celkem dobre.obrazek viz priloha.
Heat block -hlinik
Tryska -0.4
Teplota -198 C°
Vodni chlazeni -med -zatim jedu pres kyble samospadem.Vypada to ze je vse ok, tak budu resit cerpadlo a vymenik.
Attachments:
open | download - factories.jpg (433.3 KB)
Re: PLA a celokov
November 20, 2015 12:12PM
Tak musím říct, že co mám teď HE 3Draty na jedné a rebel mod na druhé tiskárně tak jsem nečistil ani nepamatuju. Jen ten retrak trochu nechává bambulky.
Btw ta cukrová voda je hrozná, nechává strašný fleky.
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login