Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Feedrate

Posted by ZheFear 
Feedrate
July 22, 2014 07:12PM
Stále marně zkouším zkalibrovat svojí tiskárnu. Nedávno jsem narazil na toto video. Zkalibroval jsem motory, extruder. Stáhnul jsem si z githubu SFACT kalibrační stl soubory, nastavil slic3r vygeneroval gcode a pustil se do tisku. Tisk se celkem nevedl, ale když jsme stáhl manuálně v repetier-host feedrate na 50% tak výsledek vypadal velmi uspokojivě
zde jsou ještě moje nastavení slicer_config.ini _40x20.gcode Configuration.h

Netušíte co se vlastně přesně stalo, když jsem v repetier-host stáhnul feedrate na 50%?
Předpokládám, že pokud mám vše dobře nastavené tak by mělo být na 100% feedrate i flowrate.
Je něco špatně v mém nastavení sliceru případně firmwaru?

Při feedrate na 100% mi extruder nepodává dost materiálu ale hotend se pohybuje rychleji, ale ve správných souřadnicích.
Re: Feedrate
July 23, 2014 12:28AM
Feedrate je rychlost tisku. Proste ti to polovicni rychlosti tiskne lip, coz je celkem ocekavartelne. Ted se asi budes zabyvat tim, proc to netiskne normalni rychlosti. Ale kalibraci to neni. Jaky mas HE?
July 23, 2014 04:04AM
Mám dva roky starý hotend J-head Mk V-B.
Čekal bych, že pokud zvýším rychlost tisku zvýší se poměrově i rychlost extruderu a tedy by to též mělo tisknout dobře. Co může být tedy problém?
Mám-li nastaven feedrate na 100% a pošlu příkaz na extrudování 30mm tak extruder nemá problém.

Nebude to tedy špatně vygenerovaný gcode, špatně nastavený slicer?
July 23, 2014 04:48AM
Proč teda měníš rychlost tisku v repetiteru a nenastavíš místo toho rovnou jinou rychlost ve slic3ru při tvorbě G-kódu?
July 23, 2014 06:05AM
Má ten J-head topné tělísko (40W) nebo rezistor? Nekolísá teplota HE při tisku normální rychlostí? Zkusil jsi teplotu tisku zvednout (cca o 5°třeba)?
July 23, 2014 09:41AM
A mas fotku toho, jak to vypada pri plne rychlosti? Jestli jsi tisknul jenom tuhle malou vec z ABS, tak pri plne rychlosti nejspis bude dochazet k prehrivani ABS (pokladas horkou vrstvu na jeste nevychladlou) a cely tisk se borti - to by i odpovidalo tomu, ze kdyz ten tisk zpomalis, tak to vypada lepe, protoze to ma cas chladnout. Tech pricin muze byt samozrejme vic... Zkus treba tisknout ty veci dve najednou...

3D tiskárna RebeliX
www.reprap4u.cz
July 23, 2014 11:18AM
Při plné rychlosti z extruderu téměř nic neleze.
Při pomalejších rychlostech není průtok ABS plynulý a extruder vynechává.
Vzhledem k tomu že je to single wall objekt tak další vrstva na předchozí neúplné vrstvě moc nedrží a tisk se nevede, ale ne protože by se ABS filament přehříval .. možná naopak, že při vyšší rychlosti není dost horký a extruder ABS neprotlačí.

V sliceru mám tiskovou teplotu nastavenou na 235°C.
Můžu dodat fotku objektu při 75% rychlosti ... bude celkem potrhaný ale mohlo by něco být vidět.

Edited 1 time(s). Last edit at 07/23/2014 11:20AM by ZheFear.
July 23, 2014 01:13PM
Proto se ptám, jak je hotend vyhřívaný a jestli jsi zkusil zvednout teplotu. 235 může být málo.
July 23, 2014 05:24PM
presneji feedrate je rychlost pohybu HE v XY ose a flow rate rychlost davkovani extruderem. tedy alespon podle Skeinforge.

ZheFear :
obecne tvuj problem vypada bud na problem s prohrevem plastu, mozna i poladit stepstikum nastaveni proudu do motoru u extruderu,
zkontrolovat teplotu, jestli nekolisa...

rukou protlacis to ABS pri jake teplote?

mam teda celokov HE, ale u me je normalni ze ABS se da rukou protlacit kolem 235°C, ale tisk az kolem 260°C jinak objekt bud praska nebo ruzne "koralkuje" infill...

neboj ABS casto snese dost takze klidne zvedni o 10 - 20 °C nahoru a uvidis

vlastni navrh plus ve vystavbe CoreXY

Thingiverse : [www.thingiverse.com]
git: [github.com]
shop: [shop.daje.cz]
Teorie relativity:
vysvetleni 1: sahnes-li na rozpalenou panev, vteriny jsou jak hodiny. sahnes-li na rozpalenou zenu, hodiny jsou jak vteriny...
vysvetleni 2: strcis-li mi nos do zadnice, pak ja mam nos v zadku, ty mas nos v zadku, ale ja sem na tom relativne lip smiling smiley
July 29, 2014 05:38AM
Tisková teplota 235°C je ok. Zkoušel jsem zvedat teplotu ale to už bylo riziko že odtavím J-head.
Při měření teploty nezávislím teploměrem, ale pozoruji kolísání teploty na extruderu při vyších rychlostech čím by to mohlo být?
July 29, 2014 06:30AM
1) slade topne telisko
2) spatnej kontakt topneho deliska s heatblokem
3) material ti pri vysisch rychlostech funguje i jak castecne chladici medium. tusiz se musi zvedat teplota pri vyssich rychlostech. jinak se ti i nestihne spravne prohrat
4) mozna i spatne nastavene PID nebo limit v firmwaru (na max PWM pro ohrev HE)
5) spatnej HE
6) HE pro nizsi rychlosti
atd...

navic taky zalezi jak presnej si pouzil externi teplomer a jestli FW dela prumerovani hodnot a jak rychle sampluje.
pokud si pamatuju dobre, tak termoclanek ma rychlejsi dobu odezvy oproti NTC, ktere jsou pouzivany na cteni teploty u reprapu. takze nemusis na HE postrehnout zmenu, pokud ty hodnoty porovnavas
tudiz otazka take zni: o kolik ti teplota kolisa?
podle me pokud se vejdes do +- 1°C je to ok... ja sem se spokojil s +-0,5 az 0,7 °C a vetsina ABS (co sem testoval) se s tim spokojila taky... smiling smiley

a druha otazka: zmena je samovolna ( i behem dloheho useku, kdy se ti nemeni rychlost) nebo jen pri zmene rychlosti (napr perimetr tisknes 30mms oproti 120mms na infil)

Edited 3 time(s). Last edit at 07/29/2014 06:41AM by raptik.

vlastni navrh plus ve vystavbe CoreXY

Thingiverse : [www.thingiverse.com]
git: [github.com]
shop: [shop.daje.cz]
Teorie relativity:
vysvetleni 1: sahnes-li na rozpalenou panev, vteriny jsou jak hodiny. sahnes-li na rozpalenou zenu, hodiny jsou jak vteriny...
vysvetleni 2: strcis-li mi nos do zadnice, pak ja mam nos v zadku, ty mas nos v zadku, ale ja sem na tom relativne lip smiling smiley
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login