Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

problem motory sa tocia iba jednym smerom

Posted by torrus 
problem motory sa tocia iba jednym smerom
December 27, 2014 04:01PM
Zdravim

po dlhsom case cumenia a ocumovania som sa rozhodol postavit si tiez jednu 3d tlaciaren a tak som siel do prusa i3

elektronika je arduino mega 2560 rev 3 + RAMPS 1,4
motory mam NEMA 17 DW42HS40-1204JA05
heatbet je mk3 ALU
ram j hlinnikovy aj ked fuserina ale ako tak sedi
osa z posuv je M5 nerezova zavitova tyc spojena pruznymi spojkami
remenice na ozubeny rremen su hlinnikove ako na motore tak na napinaku
endstopy mechanicke
termistory 100K NTC
topny rezistor 12V 40W
extruder asi E3D ci ako sa to vola priamy posuv filamentu hlinnikove telo
Zdroj ATX 500W 28 A z toho 20 A na +12V a 1.2A na -12V

som v stadiu testu elektroniky a tak som otestoval arduino s blink programom na to som tam narval ramps setko je ok
postupne som nastavil stepsticky 2x stepstick A4988 na 350 mA osa X Y , 1x A4988 na 500mA osa Z a 1x DRV8825 na 500mA extruder
pri tom som si vsimol ze motory cez pronterface idu iba jednym smerom

tak som skusil pronterface aj repetier host vzdy len na jednu stranu ked obratim konektor motora a zapojim otocene tak zas len na jednu stranu ale logicky na druhu
skusal som aj zakladny marlin a sprinter stale to iste predpokladdam ze to bude treba asi nastavit v konfiguracii ale z toho som jelen zatial tak by som rad keby m v tom niekto z vas helpol co mam este skusit alebo zmenit v konfiguracii a podobne skor ako z toho budem na prasky a spravim s toho samocinne delo smiling smiley

popravde napad testnut elektroniku som dostal po tom co som videl na nete hrat motormi zvucku zo starwars inac by som na to prisiel az ked by to bolo poskladane
Re: problem motory sa tocia iba jednym smerom
December 27, 2014 04:47PM
zkontroluj endstopy a jejich nastaveni v firmware.
ted sestavuju tiskarnu a mam cerstve overene s marlinem, ze pokud si marlin mysli, ze je sepnutej koncak pro home pozici, pusti ti posun jen smerem od koncaku (pozice home), ale ne zpet.

samozrejme je i mozna vada na rampsu, ze mas presusenou vodivou trasu k stepstiku na zmenu smeru (pin DIR pro stepstick) ale pochybuju, ze by to bylo na vsech driverech pro osy...

extruder ti jede obousmer??? tusim M302 si povolis u marlina extruzi bez teploty...

vlastni navrh plus ve vystavbe CoreXY

Thingiverse : [www.thingiverse.com]
git: [github.com]
shop: [shop.daje.cz]
Teorie relativity:
vysvetleni 1: sahnes-li na rozpalenou panev, vteriny jsou jak hodiny. sahnes-li na rozpalenou zenu, hodiny jsou jak vteriny...
vysvetleni 2: strcis-li mi nos do zadnice, pak ja mam nos v zadku, ty mas nos v zadku, ale ja sem na tom relativne lip smiling smiley
December 27, 2014 04:50PM
end stopy som zatial nezapajal takze tam by nemall mat ziadne zopnutie nakolko motory su na stole predo mnou nie v konstrukcii
December 27, 2014 04:57PM
to zalezi jestli mas ve firmware invertovani detekcniho signalu... pokud jo, i kdyz nemas pripojen koncak, bude to hlasit, ze je aktivni (sepnutej) taky sem na to ted zapomel smiling smiley a upravovaval smiling smiley

Teorie relativity:
vysvetleni 1: sahnes-li na rozpalenou panev, vteriny jsou jak hodiny. sahnes-li na rozpalenou zenu, hodiny jsou jak vteriny...
vysvetleni 2: strcis-li mi nos do zadnice, pak ja mam nos v zadku, ty mas nos v zadku, ale ja sem na tom relativne lip smiling smiley
December 27, 2014 05:08PM
blbo sa spytam smiling smiley
ktore su to presne riadky ?
December 27, 2014 05:14PM
torrus
blbo sa spytam smiling smiley
ktore su to presne riadky ?

pro marlin:

// The pullups are needed if you directly connect a mechanical endswitch between the signal and ground pins.
const bool X_MIN_ENDSTOP_INVERTING = true; // set to true to invert the logic of the endstop.
const bool Y_MIN_ENDSTOP_INVERTING = true; // set to true to invert the logic of the endstop.
const bool Z_MIN_ENDSTOP_INVERTING = true; // set to true to invert the logic of the endstop.
const bool X_MAX_ENDSTOP_INVERTING = true; // set to true to invert the logic of the endstop.
const bool Y_MAX_ENDSTOP_INVERTING = true; // set to true to invert the logic of the endstop.
const bool Z_MAX_ENDSTOP_INVERTING = true; // set to true to invert the logic of the endstop.

Teorie relativity:
December 27, 2014 05:27PM
no mam to presne takto ako si to pastol sad smiley
December 27, 2014 05:40PM
//#define DISABLE_MAX_ENDSTOPS

odmaz tam dve lomitka, pokud nepouzivas endstopy na MAX pozici

a u min zkus dat false misto true

const bool X_MIN_ENDSTOP_INVERTING = false; // set to true to invert the logic of the endstop.
const bool Y_MIN_ENDSTOP_INVERTING = false; // set to true to invert the logic of the endstop.
const bool Z_MIN_ENDSTOP_INVERTING = false; // set to true to invert the logic of the endstop.

a bejt tebou, tak to zkousim s endstopama... smiling smiley

Edited 1 time(s). Last edit at 12/27/2014 05:42PM by raptik.

Teorie relativity:
December 27, 2014 06:51PM
jo super pomohlo odkomentovat disable max endstops a ten zvysok nechat na true

takzze vysledok je ze motory a elektronika frci dobre akurat jeden driver nejak blbne ale na nom je asi liznuty ten potenciometer lebo ked som sa to snazil jemne naladit na 350mA tak to bol v celku porod skakali tam hodnoty velmi rychlo takze radsej asi kupim novy aj tak som premyslal ze na Z osu kde su dva motory dam DRV8825 a na XY staci aj ten A4988

tie endstopy tam urcite dam pri montazi len jeden drziak sa mi urval tak musim zhlobit nejaky druhy z niecoho co sa mi tu povaluje a potom si snad vytlacim druhe ked to nejak spojazdnim grinning smiley

takze dik za to ze si ma strpel a mozno budem otravovat znova smiling smiley
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login