Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

prilnavost ABS na karbon

Posted by chaluha 
prilnavost ABS na karbon
December 30, 2014 04:27AM
Ahoj, potykam se delsi dobu pri tisku na karbonovou podlozku s klasickym problemem zvedajicich se rohu u tisknuteho objektu.

Tiskarna Prusa i3, pouzivany filament ABS Prusa bily a cerny, teplota na trysce 275, bed 110-120, karbonova podlozka tl. 3mm viz. [www.reprapsource.com].
Levlim ca na 0,15 - 0,2mm.

Karbon se mi zatim jevi jako pohodlne reseni, ktere nepotrebuje zadnou pripravu. Tisknu celkem casto neco do prace a klasicka priprava tisku na sklo s ABS juicem a Koresem byla casove narocnejsi.
Navic se mi parkrat stalo, ze vetsi chladnouci objekt doslova vytrhl kus skla z podlozky, jak moc to drzelo.

Na karbon tisknu necely rok ruzne velke i tvarovane objekty, zkousel jsem ladit rychosti tisku, sily a sirky vrstev, zmeny teplot, atd. a mimo kruhovych typu objektu se stale objevuje mirne zvedanĂ­ rohu ci koncu vlivem smrstovani.
Ani nastaveny brim 4-5mm kolem tomu nepomuze, kraj brimu zustane pilepeny a pod krajem objektu se to stejne zvedne.
Jinak objekt jako takovy drzi dostatecne a z podlozky se nikdy sam za tepla neutrhne, a jakmile se po prvnich milimetrech tisk srovna, jsou vyssi objekty naprosto v pohode. Ovsem rovina je na kraji vzdy lehce prizvedla z podlozky.

Na vine bude nedostatecna prilnavost, u karbonu jsem si vsiml ze staci jen vycistit lihem a uz to drzi mnohem hure. Treba mate nekdo zkusenost, co by na to mohlo zabrat, jiny vyrobce ABS, ci nejaka uprava povrchu atd..?

Krychle 50x50x50mm s brimem :

Edited 1 time(s). Last edit at 12/30/2014 04:51AM by chaluha.
Attachments:
open | download - IMG_1601.jpg (163.9 KB)
open | download - IMG_1602.jpg (170.3 KB)
Re: prilnavost ABS na karbon
December 30, 2014 06:59PM
ahoj,
nekdo mi rikal, ze je dobry tuhle mrsku trosku protrit ABS s acetonem a pak to na ni drzi lip, ze samotnej plat sice udrzi, ale ne tak idealne...
pak jednou za cas zas pretrit, jak se z poru dostane jusik pryc...

no, ABS od prusy tu mam na test taky a popravde moc z nej odvazanej nejsem... (cerna a modra ABS 1,75mm) i kdyz ta cerna se tvari rozumnejsi nez modra...
potrebuje hodne tepla na HE a rad se krouti...

zkus sainsmart (bila 90mm/s 0,3 vrstva) nebo filamentum (natural, RAL5015 obe kolem 120mm/s na 0,2 vrstve) z obema mam odzkouseny objekty kolem 130x110x30 (modely baracku a krabky na multimetry)

vlastni navrh plus ve vystavbe CoreXY

Thingiverse : [www.thingiverse.com]
git: [github.com]
shop: [shop.daje.cz]
Teorie relativity:
vysvetleni 1: sahnes-li na rozpalenou panev, vteriny jsou jak hodiny. sahnes-li na rozpalenou zenu, hodiny jsou jak vteriny...
vysvetleni 2: strcis-li mi nos do zadnice, pak ja mam nos v zadku, ty mas nos v zadku, ale ja sem na tom relativne lip smiling smiley
Re: prilnavost ABS na karbon
December 31, 2014 10:55AM
Dik za tip,
vyzkousel jsem a tiskova rovina ja k z praku. Uz mne to driv napadlo, ale bal jsem se kombinace acetonu a pryskyrice, pac mam karbon jen jeden.
Ovsem pri sundani tisku s nim z karbonu zmizi i vrstvicka ABS, takze takto v podstate funguje jako sklo, ktere se nemusi patlat Koresem a pred tiskem se pretre juicem.

Jo, Prusa ABS ma rado vysokou teplotu, jinak neleze-nelepi-nedrzi, takze maly objekty mi s nim narychlo moc hezky nevychazej. Dik za tip nahradniho materialu, vyzkousim.
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login