Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Tisk dilu na RC letadla Brno

Posted by Bojkas 
Tisk dilu na RC letadla Brno
April 12, 2015 04:56PM
Ahoj,
Mam v planu si poridit 3D tiskarnu na rc modely letadel., proto me zajima, jestli se na to da pouzit 3d tisk namisto preklizky. Chci zkusit, jaka je vysledna pevnost a kvalita tisku na reprapu, jak dlouho a kolik bude pak bude model stat.
Dal by nekdo k dispozici tiskarnu a vytiskl zebra do kridla dvoumetroveho letadla? Potrebuji zkusit napriklad vytisknout pouze jedno kridlo na testovani, ktere pak potahnu balsou a zjistit tak presny cas a mnozstvi spotrebovaneho materialu.

Pokud by pripadne nekdo poradil, jak prekreslit zebra tak, aby to vzalo co nejmene materialu, casu, ale bylo dostatecne lehke a odolne.

Nabidnete.

Dekuji
Re: Tisk dilu na RC letadla Brno
April 12, 2015 05:37PM
Ps: melo by to byt z ABS, nechci, aby se mi letadlo rozpustilo v aute. ;-)

Tady je model, ktery pak chci vytisknout na vlastni tiskarne. [www.outerzone.co.uk]

Edited 1 time(s). Last edit at 04/12/2015 05:39PM by Bojkas.
April 13, 2015 10:35AM
Asi takhle: "standardní" tiskárna má stolek 20x20cm, takže maximální délka žebra v uhlopříčce je s odřenýma ušima 28cm. Bude to stačit na dvooumetrový éro? Pokud by ses spokojil s menším, dá se o tom uvažovat. Bude to chtít dost polaborovat, a to jak s návrhem, tak s tiskem, aby byl optimální poměr pevnost/hmotnost. Trik na převedení obrázku do .STL neznám, snad něco podobnýho se řeší tadyhle, ale před třema rokama a nezdá se, že by se to moc ujalo.
April 13, 2015 01:52PM
Asi bych pro zacatek zkusil neco mensiho. Tady na foru je celkem pekny navod jak jednoduse neco prekreslit z obrazku. Zkusim najit pripadne neco uz hotoveho v CADu.

Ty by si mel pripadne volnou tiskarnu s praci ciste za naklady?
April 13, 2015 02:34PM
Ale jo, jsem taky modelář :-)
April 13, 2015 02:58PM
Super!! :-) Dle tveho nazoru, jak je tomu abs s pevnosti a vahou? Ma predstava je takova, ze se napriklad vytiskne zebro kridla 2mm a dalsi 2mm by pak byl lem okolo, aby se to dalo snadno potahnout.myslis, ze by to mohlo nahradit preklizku?
Urcite by bylo dobre zebra celeho letadla pak spojovat klasickym smrkovym hranolem a potahnout bud folii, nebo balsou.
April 13, 2015 03:03PM
[youtu.be] tady se do toho dokonce uz nekdo pustil. ;-)
April 13, 2015 03:14PM
Uhlíkový by to rozhodně bylo lepší :-)
Ale jo, mohlo by to fungovat. Ale dneska už se balsou a potahováním málokdo zabývá.
April 14, 2015 05:36AM
Tak to určitě! :-) Hele, připravil jsem z plánku žebra křídla pro cessnu 172 v 54" (v příloze ve formátu SLT). Mohl by si nahodit odhad spotřebovaného materiálu a ceny? Z balzy by to vyšlo cca na 50kč, ale byla by to hromada řezání.
Attachments:
open | download - cessna-kridlo.rar (203.4 KB)
April 14, 2015 08:34AM
Jen pro info, je ještě jednodušší způsob, jak udělat z obrázku 3D.

Stačí Photoshop a za 10 minut můžu celý plánek předělat do 3D s přesnou tloušťkou stěny a exportovat do STL! :-)
April 14, 2015 11:19AM
Ono to bohužel nebude tak snadné. Ty .STL modely nejsou platné. Stáhni a nainstaluj si programy Slic3r a netfab Studio Basic. Rozřezání modelu na vrstvy tisku se dělá Slic3rem, k ověření platnosti modelu a někdy i opravám se dá použít netfab. S těmahle modelama bohužel nejde dělat nic.
April 14, 2015 02:44PM
Nešlo by to lépe řezat laserem jak tisknout ?
April 15, 2015 02:06AM
Jirpil: ok, zkusim dnes neco pripravit. Netusil jsem, ze je to potreba, cetl jsem jen o tom STL.

Jirkamorava: Urcite slo, taky by pripadne bylo lepsi i cnc, ale to neni tak univerzalni a skoncil bych jen u rezani zeber a mam v planu 3D tiskarnu kupovat, tak potrebuji zjistit, jak moc ji budu moct v modelarine vyuzit. :-)
April 15, 2015 02:22AM
Ps: na jak silne vrstvy to mam narezat a co vse mam nastavit ve slic3ru, aby to tva tiskarna protlacila?
April 15, 2015 02:59AM
Nech Slic3r v defautnim nastaveni (na zacatku se spousti Wizard, kterej se pta na parametry tiskarny- vsechno odklikej OK). Uspech by byl, kdyby se ti to podarilo jakkoliv narezat. Ale ono se ti to nepovede a Slic3r bude jen padat. Ty modely totiž nejsou regulérní. Pokus o opravu netfabem je na připojeném obrázku. Mimo jiné jsou špatně rozměry - nulová výška, délka 0.19mm, šířka 0.07mm.
Možná, že kdyby se ti povedlo změnit měřítko a exportovat ty obrysy jako .DXF, dalo by se s tím pracovat v openSCADu.
Attachments:
open | download - zebra.gif (178.7 KB)
April 15, 2015 05:17AM
Přikládám gcode a stl. Takto je to uz v poradku? Tentokrat jsem to udelal ve fotoshopu trochu jinak a protahl Slic3rem. Na gcode simulátoru mi to probíhá v pořádku, jen je to otočené v ose. Pokud to přetočím, tak to zabírá namísto 50KB cca 11MB. Je to zvláštní.
Attachments:
open | download - kridlo.gcode (47.9 KB)
open | download - kridlo.stl (15.6 KB)
April 15, 2015 05:38AM
Tohle žebro je už vpořádku (cca 189x27x2mm), gcode je celkem na nic, to si musí každý vyrobit přesně podle své tiskárny a materiálu.
V čem to maluješ že vypadla předtím taková katastrofa ?
April 15, 2015 05:40AM
Jo, to je jiná. Při běžném tisku cca 3m vlákna 1.75mm, 18 minut tisku. Ale bylo by asi zajímavější nedělat to žebra plná (hmotnost, úspora materiálu).
Attachments:
open | download - zebro.gif (129.2 KB)
-
April 15, 2015 05:51AM
-

Edited 1 time(s). Last edit at 04/15/2015 07:50AM by jirpil.
April 15, 2015 06:18AM
Budem muset pokračovat přes PM, skvělý Phorum mi píše, že jsem asi robot.

Něco jako tenhle první hloupej nástřel?
zebro.pdf

Edited 1 time(s). Last edit at 04/15/2015 06:20AM by jirpil.
April 15, 2015 07:37AM
lubosjerabek: Předtím jsem to dělal přes inkscape a Blender, teď už je to čistě photoshop.
April 15, 2015 07:51AM
inkscape by měl mít plugin pro přímý export do stl, skoro všechny tutoriály kde se převádí 2D obrázek do 3D, tak je tam zmiňován postup inkscape ->stl, takže to asi mrvý blender
April 15, 2015 11:20AM
Téměř celé křídlo, odhad dle simulátoru 2:30h z PLA (potřebuji ABS), tloušťka vrstvy 0,39mm, hmotnost 42,71g, cena 1,28euro.

Zjistil jsem, že export z photoshopu do STL nefunguje korektně, ale do OBJ "perfektně" včetně zachování rozměrů. Přikládám oba.
Attachments:
open | download - kridlo.rar (423.1 KB)
April 16, 2015 04:11AM
Další pokus, zkusil jsem rozšířit na 4mm, jsou tři verze.

Široké okraje + příčky
Nejširší okraje + jedna příčka
Plné 4 mm
Attachments:
open | download - zebro.stl (65.3 KB)
open | download - zebro.obj (145 KB)
April 21, 2015 07:28AM
Ahojte,

tak tady mám téměř kompletní konstrukci k tisku, byl by někdo ochotný vytisknout z ABS? :-)

Případné připomínky k modelu beru.
Attachments:
open | download - Zebra priprava.rar (392.1 KB)
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login