Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Workshop - přijďte si postavit 3D tiskárnu KRYAL Cube!

Posted by tynian 
Workshop - přijďte si postavit 3D tiskárnu KRYAL Cube!
July 01, 2015 02:51PM
Uvažujete o 3D tiskárně, ale na stavebnici si sami netroufáte? Chcete si pořídit 3D tiskárnu, ale nejste si jisti, jak ji používat a dosáhnout co nejlepších výsledků? Nebo si jen chcete postavit vlastní 3D tiskárnu pod dohledem zkušených lektorů?

Přijďte si k nám postavit 3D tiskárnu KRYAL Cube na prázdninový workshop.



[www.kryal.eu]

Prázdninová sleva - do 31.8. jen za 22.000,-Kč.

Na letošní prázdniny jsme pro zájemce o workshop “Stavba 3D tiskárny KRYAL Cube” připravili speciální akci ve které nabízíme zmíněný workshop za sníženou cenu 22.000,-Kč namísto původních 24.990,-Kč. Počet míst je omezený, proto neváhejte s registrací!

Abychom vše stihli a mohli se důkladně věnovat všem detailům nejen při stavbě, ale i během oživování a následném tisku, je školení rozděleno na dva dny. První den je věnovaný sestavení tiskárny a její kalibraci. Druhý den se pak naučíte vlastnoručně sestavenou tiskárnu ovládat a vytisknete si své první 3D objekty.

Školení se mohou zúčastnit max. 2 osoby na jednu sestavovanou tiskárnu.

Co na školení získáte?
Kompletní stavebnici 3D tiskárny KRYAL Cube
Veškeré potřebné nářadí k sestavení (není potřeba nic pájet)
1 kg tiskového materiálu PLA zdarma
Zkušenosti s údržbou a ovládáním své nové 3D tiskárny
Termíny školení

Na letošní prázdniny máme na výběr ze dvou termínů školení:
25.-26. července 2015 (vždy od 9:00 do 18:00)
1.-2. srpna 2015 (vždy od 9:00 do 18:00)

Místo konání
Korunní 926/30, Praha 2. Tramvajová zastávka Šumavská (linky 10 a 16).

Registrace
V případě zájmu se můžete registrovat zde:
[www.kryal.eu]
Re: Workshop - přijďte si postavit 3D tiskárnu KRYAL Cube!
September 21, 2015 06:08PM
Dobrý večer,

důrazně nedoporučuji tuto firmu (nebo vlastně spíš rádoby podnikatele).

Chtěl jsem si tuto tiskárnu koupit do své firmy a kontaktoval jsem pana Bláhu 3.6.2015 s prosbou o zaslání podrobnějších informací. Ještě ten den jsem obdržel emailem odpověď se všemi reklamními informacemi.

Odeslal jsem další dotazy. Ptal jsem se, zda je pan Bláha plátce DPH, tedy zda cena je včetně DPH, nebo si DPH neodečtu. Ptal jsem se, kdo mi vlastně vůbec bude tiskárnu prodávat, jestli jsou tiskárny skladem a jestli mohu vidět návod, abych zjistil, jestli stavbu zvládnu sám, nebo budu potřebovat pomoc. Opět jsem velmi rychle dostal odpověď. Dozvěděl jsem se ale, že návod mi pan Bláha poskytnout nemůže. Tím jsem trochu znejistěl.

Poslal jsem tedy další email a zeptal se proč to není možné. Je snad v návodu něco hodně tajného nebo snad něco, co bych neměl vidět před nákupem? Také jsem se zeptal, jestli při nákupu získám potřebné soubory mechanických dílů ve zdrojovém tvaru, zdrojový kód firmware apod. Abych si mohl tiskárnu upravovat, tisknout náhradní díly nebo dokonce vytisknout celou tiskárnu. Je to přece RepRap tiskárna a projekt RepRap je open source.

Dostal jsem opět velmi rychle email se dvěma zajímavými odpověďmi. Za prvé, návod nemohu získat ne proto, že bych ho neměl nebo nesměl vidět před nákupem, ale proto, že ho jeho kolega omylem smazal. Prý bude během několika dnů znovu sepsaný. Za druhé, Kryal Cube vychází z projektu RepRap, ale tištěné díly jsou výsledkem 3/4 roku usilovné práce a veřejně dostupné nejsou.

Toto mne hodně udivilo. Nejsem odborníkem na projekt RepRap, ale myslím si, že když se někdo chlubí tím, že jeho 3D tiskárna vychází z open source projektu RepRap, měl by dodržovat licenci, jeho projekt by zase měl být RepRap a tedy open source. Pan Bláha píše, že z projektu RepRap vycházel a navíc veřejně na webu píše, že se jedná o projekt RepRap. Je hodně divné, že si z volného projektu od komunity hodně vezme, ale zpět komunitě už nevrátí vůbec nic. Dále si autoři firmware Marlin nepřejí, aby byl jejich firmware používán v uzavřených tiskárnách, ale pan Bláha ho vesele používá. Je to celé nějaké podivné.

Přesto jsem ještě stále uvažoval o tom, že si tuto 3D tiskárnu pořídím. Přemýšlel jsem o tom, že bych možná využil i dvě. Proto jsem se ptal, jestli si mohu druhou vytisknout. Teď jsem tedy přemýšlel o tom, že bych si dvě koupil, když nedostanu soubory k vytištění.

Od 5.6.2015 jsem čekal až do 18.7.2015, tedy jeden a půl měsíce, jestli se mi pan Bláha ozve. Přece s tím omylem vymazaným návodem. Zase tolik jsem na nákup nespěchal. V tento den jsem se tedy panu Bláhovi emailem připomněl. Zatímco předtím byly jeho reakce velmi rychlé a odpověděl vždy do 24 hodin, tentokrát jsem na odpověď čekal marně. Napadlo mne, že je možná na dovolené, proto jsem mu dal čas. Opět jsem se ozval emailem po dalším více než měsíci, konkrétně 29.8.2015. A znovu jsem marně čekal na odpověď.

Dnes je 21.9.2015. Uplynul další měsíc. Odpověď už nepřijde, to je celkem jasné. Stejně tak jasné mi už je i celé to divadlo. Dokud jsem byl zájemce, který nic nechtěl a pouze byl připraven utratit 20 tisíc, komunikace fungovala. Jakmile jsem chtěl před nákupem nějaké další informace, už jsem se stal nežádoucím, komunikace nefunguje. Je to snad špatně chtít vědět, jestli tiskárnu sestavím? Jestli tu nebudu mít hromadu dílů za 20 tisíc, ze které nic nebude? Navíc pokud bych zjistil, že nesestavím, zaplatil bych si výše uvedený workshop. Dokonce bych si od něj koupil tiskárny dvě... Možná je návod hrozně moc tajný. Je jich sice na internetu mnoho, ale tento je určitě něčím výjimečný. Možná jsem pana Bláhu vylekal, že jsem si dovolil dotaz na projekt RepRap a open source. Možná se lekl, že bych tiskárnu okopíroval a vytiskl si ještě jednu.

V každém případě, tohle mi přijde velmi neseriózní jednání. Možná jen zkrachoval, možná je dlouhodobě v nemocnici, možná zemřel. Pak se velmi omlouvám.

Jiří Smetana
Re: Workshop - přijďte si postavit 3D tiskárnu KRYAL Cube!
September 28, 2015 05:43AM
Vážený pane Smetano,

nějak nechápu, před čím varujete čtenáře tohoto fóra.

Před tím, že Vám pravdivě a rychle odpovídám na všechny Vaše dotazy?
Před tím, že si cením své (dnes již celoroční) práce a nechci dát její výsledky zdarma na internet?
Před tím, že Vám nemohu poslat něco, co nemám, protože jsem to omylem smazal a ještě Vás o tom pravdivě informuji?
Před tím, že zjednoduším použitelnost programu jeho překladem do češtiny a tyto úpravy dále poskytuji všem zákazníkům?
Před tím, že Vám neodpovím na mail, který mi nedorazil?

Pojďme si to shrnout.

Jak sám uvádíte, reagoval jsem na Vaše emaily vždy v co nejkratší době a pokaždé jsem uváděl úplné a pravdivé informace. A to i o nešťastné náhodě se smazaným návodem, kterou jsem zavinil já, nikoliv můj kolega. Dokonce jsem Vám nabízel, že si tiskárnu můžete před jejím nákupem osobně prohlédnout, vyzkoušet a teprve pak se rozhodonout, zda si jí koupíte.

Co se zdrojových kódů k dílům tiskárny týče, tak se nedomnívám, že bych byl nějakým způsobem nucen je zveřejňovat. Každý díl tiskárny je mým osobním dílem bez toho, že bych použil kód nebo část kódu z jiného projektu. Ano, každý znak, chcete-li byte, je mým vlastním dílem a nepoužil jsem ani jeden cizí. Proto je mou svobodnou vůlí, zda zdrojové kódy zveřejním. Správně citujete z našich stránek, že vycházíme z projektu RepRap, ale to nutně nemusí znamenat, že naše tiskárna je nebo bude RepRap.

Co se licence k firmware Marlin týče, tak na stránkách projektu Marlin se píše:

Marlin is published under the GPL license because we believe in open development. The GPL comes with both rights and obligations. Whether you use Marlin firmware as the driver for your open or closed-source product, you must keep Marlin open, and you must provide your compatible Marlin source code to end users upon request. The most straightforward way to comply with the Marlin license is to make a fork of Marlin on Github, perform your modifications, and direct users to your modified fork.

While we can't prevent the use of this code in products (3D printers, CNC, etc.) that are closed source or crippled by a patent, we would prefer that you choose another firmware or, better yet, make your own.

Z toho jasně vyplývá, že použití firmware Marlin v uzavřených projektech NENÍ zakázáno! My našim zákazníkům poskytujeme zdrojový kód, který jsme navíc proti původní verzi doplnili o překlad do českého jazyka. Tím se tato verze stává pro českého uživatele přívětivější, což můžeme označit za přínos do projektu Marlin.

Pojďme zpět k návodu. Aktuálně připravujeme návod nový, zcela přepracovaný a plný návodných obrázků. Po jeho kompletním dokončení bude veřejně dostupný pro každého zájemce o tiskárnu ke stažení bez ohledu na to, zda si tiskárnu koupí nebo ne. Klidně bych Vám zaslal ukázkovou kapitolu, ale bojím se, že ve Vašem případě to je už stejně bezpředmětné :-)

Dále tvrdíte, že jste mi 29.8 zaslal email s připomenutím. Jistě bych Vám na něj odpověděl, ale já jsem od Vás toho dne žádný email nedostal. Tady se bohužel dostáváme do situace, kdy je to tvrzení proti tvrzení

A na závěr ještě jedna osobní otázka, která se týká Vašeho tvrzení, že jsem si z RepRapu hodně vzal, ale zpět jsem mu už nic nedal.

Jak jste na to přišel?

Víte o tom, že v Praze již třetím rokem organizuji Repraper dílnu, která je hojně navštěvovaná?
Víte o tom, že se v rámci této dílny podařilo vyřešit mhoho problémů začínajících 3D tiskařů?
Víte o tom, že jsem již dvakrát zorganizoval výstavu 3Dexpo, která je určená všem lidem se zájmem o 3D tisk?

To vše dělám ve svém volném čase a bez nároku na honorář. Opravdu jsem RepRap komunitě nic nedal?

S pozdravem
Petr Bláha

Edited 1 time(s). Last edit at 09/28/2015 05:53AM by P3T3.


Průša i3 -> Rebel 2 s modifikovaným X vozíkem -> KRYAL Cube
repraper.cz & 3dexpo & KRYAL Cube
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login