Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

WEB: nabídky poptávky zakázkového 3D tisku

Posted by Douby 
WEB: nabídky poptávky zakázkového 3D tisku
June 12, 2013 07:32AM
Zdravím,

rád bych využil této příležitosti a zeptal se kovaných architektů 3d tiskáren :-)
zda existuje v komunitě zájem o online službu (web) , například www.3dtisknabidkapoptavka.cz která by

1. zájemcům o zakázkový 3d tisk
umožnila vkládat poptávky i s 3d modely a požadovanými parametry tisku,

2. vlastníkům takovýchto 3d tiskáren by naopak
umožnila reagovat na tyto poptávky a nabízet konkrétní cenové kalkulace

Co myslíte, stálo by to za to ?

Jsem web vývojář, pokud by to dávalo smysl a po takové službě existuje hlad, pustil bych se do toho prakticky ihned.
Re: WEB: nabídky poptávky zakázkového 3D tisku
June 12, 2013 07:46AM
výhodou je, že spousta lidí by si nemusela stavět na čas nákladnou 3D tiskárnu a pokud jednou za čas potřebují vyjet nějaký vlastní tvar prostě by jen na takový web poslali poptávku - 3D model a čekali na kolik je to od jednotlivých vlastníků tiskáren přijde tisk.

Vlastníci tiskáren si tak mohou přijít na pěkné peníze, určitě by se to časem dalo vylepšit i tak, že ti kteří budou tisknout zakázkově takřka nepřetržitě by mohli u tiskárny umístit web kameru a zadavatel by tak mohl shlédnout timelapse zrychlený záznam celého tisku objednaného modelu. ...
Re: WEB: nabídky poptávky zakázkového 3D tisku
June 12, 2013 08:08AM
Ahoj,
řek bych, že poptávka je určující. Netuším, jak je silná, jestli by vůbec stála za tu práci.
Re: WEB: nabídky poptávky zakázkového 3D tisku
June 12, 2013 08:10AM
No nejsem si uplne jisty, jestli pro neco podobneho staci komunita reprapu. Firem tisknouci na "profi" tiskarnach je spousty. Verim ze i jejich zakazniku je spousty. Stale to je ale podle me dost individualni domluva zakaznik/tiskar. Firma, ktera potrebuje hodne prototypu si koupi vlastni tiskarnu, nekdo kdo potrebuje vytisknout jeden model model proste zagoogli. Myslim, ze pro ty, kteri si stavi reprap tiskarnu neni hlavni duvod stavby pouze to, ze si pak vytisknu neco, ale z velke casti i stavba tiskarny, jeji vylepsovani apod.
Priklady podobnych nabidka/poptavka systemu:
Nekde jsem videl plakat na web zabyvajici se tim samym, ale v oblasti velkoformatoveho banneroveho tisku.
Potazmo c-n-c foru na to staci bezne diskuzni forum, kde ja zadam nabidku/poptavku a opacna strana posle nabidku/poptavku pres PM
Re: WEB: nabídky poptávky zakázkového 3D tisku
June 12, 2013 08:31AM
jirpil Wrote:
-------------------------------------------------------
> řek bych, že poptávka je určující.
> Netuším, jak je silná, jestli by vůbec stála
> za tu práci.

nápodobně, také nemám tušení, jen vím že své 3d modely bych raději nechal v dávkách tisknout nějakého reprapera (potřebuji 3D modely různých malých šasi pro elektroniku chytré domácnosti) než abych kvůli tomu vlastní tiskárnu stavěl - údržba by byl jeho problém, software by byl jeho problém, já bych se soustředil jen na své modely a svůj projekt který s nimi přímo souvisí :-) Ale možná jsem jediný a většinu opravdu baví 3D tiskárna sama o sobě aniž by v tom měli schovaný jiný projekt, jiný účel ...


Bajn Wrote:
-------------------------------------------------------
> Firem tisknouci
> na "profi" tiskarnach je spousty. Verim ze i
> jejich zakazniku je spousty.

to jistě ano, a jsou také dost drahé. Chybí něco čím je třeba AUKRO, místo kde získám totéž za mnohem rozumější cenu která neživí celou firmu ale jen pomáhá platit účty za elektřinu jednotlivce :-)

Bajn Wrote:
-------------------------------------------------------
> Stale to je ale podle me dost individualni domluva zakaznik/tiskar.

Systém by individuální domluvě nebránil, jen by pomohl s počáteční filtrací realizátorů třeba podle ceny, kvality, materiálu, místa předání, atp...

Bajn Wrote:
-------------------------------------------------------
> Firma, ktera potrebuje hodne prototypu si koupi
> vlastni tiskarnu, nekdo kdo potrebuje vytisknout
> jeden model model proste zagoogli.

Patřím do druhé skupiny a hned po googlení mě napadlo že by to chtělo nějaké ostře konkurenční prostředí (jakým je třeba heureka.cz v oblasti běžného zboží) nejen pro velké firmy kde bych mohl tisknout podstatně levněji a neživit tím zbytečně management firem. :-)

Bajn Wrote:
-------------------------------------------------------
> Myslim, ze pro
> ty, kteri si stavi reprap tiskarnu neni hlavni
> duvod stavby pouze to, ze si pak vytisknu neco,
> ale z velke casti i stavba tiskarny, jeji
> vylepsovani apod.

Osobně by mě opravdu zajímalo kolik je lidí co chtějí 3D tiskárnu pro nějaký svůj jiný projekt a pro kolik lidí je projektem no.1 sama .. kdybych to věděl s jistotou nemusel bych váhat zda do takového webu jít nebo ne :-)

Bajn Wrote:
-------------------------------------------------------
> Priklady podobnych nabidka/poptavka systemu:
> Nekde jsem videl plakat na web zabyvajici se tim
> samym, ale v oblasti velkoformatoveho banneroveho
> tisku.

Ano, takových nabídka/poptávka serverů je skutečně hodně.
A tento by svým konceptem nijak zvlášť neuhýbal, byl by jen důkladně optimalizován a i jeho SEO bybylo zaměřeno výhradně a pouze na oblast zakázkového 3D tisku.
Re: WEB: nabídky poptávky zakázkového 3D tisku
June 12, 2013 08:42AM
No rozhodne to chce pouvazovat zda vynalozene usili stoji za tu namahu. Pokud se ma web zivit jen reklamou, tak otazka je, kolik bude mit prokliku, vzhledem k velikosti komunity. Pokud budes mit z tisku marzi za zprostredkovani, tak aby se pak radsi lidem nevyplatilo spolecnosti oslovit primo.
Dle meho jde porad jeste o dost specificky trh. Ale kazdopadne drzim palce, pokud se to podari winking smiley
dan
Re: WEB: nabídky poptávky zakázkového 3D tisku
June 12, 2013 08:57AM
V teto komunite se ve sve podstate tisknou poze tiskarny a zase tiskarny. Pro me je osobne tiskarna presne tim nastrojem, ktery potrebuji v modelarine a elektronice, kdy proste potrebuji nejeke to sasi (Douby), ci rafek na RC auticko, nebo rameno, drzak na kameru ci GPS .... a spousta dalsich veci, na ktere clovek narazi a horko tezko pak resi co s tim, z ceho to vypizlat atp.. Uz jenom distancni sloupky, ktrere v GME koupim po cca 2,-/ks na tiskarne vytisknu za 0,0 prd ,- a presne tak jak potrebuji. V tom pro me osobne tkvi obrovsky potencial techto stroju, protoze umi za relativne dobrou cenu vytvorit cokoli na miru.
Portal ktery by nabizel touto cesto neco takoveho, tzn, ne jen tisk dalsich tiskaren, ale produktu na miru, by byl podle me pro ceske (nejen) bastlire necim neocenitelnym. Jsem osobne priznivcem tohoto projektu. Pokud bude "Douby" potrebovat nejak pomoci, ci zajisti hosting, prispet na domenu jsem jen pro a urcite pomuzu ci podporim.
Myslim si ze si takovy portal sve obdivovatele najde, pokud se na nem nebudou nabizet zase jenom tiskarny, ty bych opravdu s klidnym svedomim nechal tady a myslim si, ze tu i zustanou, je to tu zabehle a zvyk je zelezna kosile grinning smiley

Edited 2 time(s). Last edit at 06/12/2013 09:20AM by dan.
Re: WEB: nabídky poptávky zakázkového 3D tisku
June 12, 2013 10:29AM
Osobne bych uvítal nejaky zpusob jak snadno vytvaret a urpavovat modely. Dlouhodobe pouzivam a kreslim v autocadu ale potreboval bych neco, cim snadno vytvaret ty modely. Kazdopadne todle si nejspis sve zakazniky najde.
Re: WEB: nabídky poptávky zakázkového 3D tisku
June 12, 2013 10:30AM
Asi bych takový web uvítal.
Sám se problematikou 3Dtisku zabývám cca 3 měsíce. Tisknu cokoliv, zatím zjišťují co každý materiál potřebuje, tak aby byl výsledek co možná nejkvalitnější. Problémem zůstává při ¨větších součástek pnutí a smršťování materiálu. Domnívám se, že by se při trochu větší poblicitě zákazníci našli, neboť se domnívám, že "public" 3d tiskem otevírají dveře cokoliv komukoliv vyrobit.
Re: WEB: nabídky poptávky zakázkového 3D tisku
June 12, 2013 10:44AM
Otazka ale zni v jakem mnozstvi. Dan tu zminoval spousty veci co tisknout, s tim naprosto souhlasim a to je temer totozny plan co mam s tiskarnou sam. Proste aby clovek co se tyka vyroby cehokoliv nemusel soustredit na zakladni konstrukci, tu si clovek jednoduse vytiskne a pak resi ty "technictejsi" veci.
Ale pro cloveka co rekneme neco potrebuje vytisknout bude v pripade bezne dostupne veci lepsi si ji rovnou koupit, protoze zakazkova vyroba vetsinou vychazi draz (majitel tiskarny si to vytiskne, ten to neresi). Potazmo narazi na problem kresleni v CADU, 3DS MAX apod. Pripadne nakresli jednoduchy nakres, ktery ale potom bude muset majitel tiskarny kreslit. Tzn. celkova vyroba se zase prodrazi.

Nerikam, ze tohle zbozi nema sveho kupce, naopak. Ale spis bych radsi videl 3d tiskarny na urovni beznych tiskaren pred cca 10-15 lety. Tzn ne kazdy ji mel doma, ale vzdy byl nekdo v blizkem okoli u koho se dalo tisknout. To uz je ale hudba budoucnosti a jestli vubec smiling smiley
v současné době lze objednat tisknutí 3d modelů přez čajovnu Shangri-la v Praze.
Mají tiskárnu a tisknou velmi kvalitně a za hubičku tuším něco kolem 20 Kč za hodinu tisku (oproti komerčním tiskům za 150Kč za hodinu). To je 7x méně než jiní lidé mají to pro zabavu. Kontakt na provozního je tel. 723139765. Pan Holek.
Re: WEB: nabídky poptávky zakázkového 3D tisku
June 12, 2013 05:15PM
Anubish Wrote:
-------------------------------------------------------
> v současné době lze objednat tisknutí 3d
> modelů přez čajovnu Shangri-la v Praze.



ano a přesně pro tyto nízkonákladové poskytovatele doposud poschovávané všude možně by byl centrální specializovaný poptávkový web z poloviny určen, z druhé poloviny pak pochopitelně pro ty kteří chtějí tisknout levně a nemají potřebu kvůli tomu tiskárnu vlastnit.

Zkusím to dotáhnout do konce, ale bude potřeba dostat do toho v počáteční fázi několik betatesterů na pozice majitelů tiskáren, repraperů ... každý zákazník, který poptává tisk musí uploadovat hotový model (to je prostě podmínka, neexistuje že by dotyčný jen nahrál čmáranici nebo slovní popis ... s tím by měl majitel tiskárny jen zbytečnou práci a službu by to ve finále prodražovalo) web bude pro zájemce o tisk samozřejmě obsahovat návody jak modelovat jednoduché objekty a exportovat do potřebného formátu například v jednoduchém editoru Google SketchUp takže při troše snahy by v tom nemusel být problém.

Za zvážení stojí zda kromě repraperů nezavedem na webu i službu grafiků, kteří z popisu v diskusi budou schopnii pochopitelně opět za úplatu model pro reprapera vytvořit. Ale tento stupeň si schovám až do prokročilejších fází projektu, zprostředkování tisku pro ty kteří umí pracovat s 3d editory bude úkol do první fáze.
Re: WEB: nabídky poptávky zakázkového 3D tisku
June 13, 2013 02:44AM
no jde videt, ze mas jasnou predstavu, to je dobre smiling smiley
kazdopadne drzim palce.
Jenom bych to neomezoval striktne na to stlko, proste dal i kategorii prace, kde je jen nacrt a cena za praci by zaroven obsahovala i prekresleni.
Re: WEB: nabídky poptávky zakázkového 3D tisku
June 14, 2013 03:00PM
Nestálo by za to udělat ten web srozumitelný v angličtině? Mezinárodní poptávku bych nepodceňoval...
Re: WEB: nabídky poptávky zakázkového 3D tisku
June 21, 2013 03:37AM
Bajn Wrote:
-------------------------------------------------------
> Jenom bych to neomezoval striktne na to stlko,
> proste dal i kategorii prace, kde je jen nacrt a
> cena za praci by zaroven obsahovala i prekresleni.

Souhlasím, časem to tak bude, ale z v průběhu prvního veřejného betatestu bude podporováno jen vkládání STL, už mám připraveny lokální skripty na serveru, které ihned po uploadování vygenerují 3D náhledy pomocí POV-Ray. Časem pak jen umožním místo STL uploadovat volitelně i jen JPG/PNG s vlastním nákresem, s tím, že zadavatel bude upozorněn že to bude o "hodinovou" práci 3d grafika dražší.

jirpil Wrote:
-------------------------------------------------------
> Nestálo by za to udělat ten web srozumitelný v
> angličtině? Mezinárodní poptávku bych
> nepodceňoval...

Snad stálo, jakmile to bude hotové nebude už lokalizace představat velký problém - spíš to bude jen banalitka na den-dva i s registrací patřičné com domény, ale to zjistíme jistě až po úspěšném testu v naší malé české kotlině. Rád bych se svoji troškou podílel na zpřístupnění fascinujících možností tohoto oboru masám především u nás :-)

Edited 2 time(s). Last edit at 06/21/2013 03:41AM by Douby.
Re: WEB: nabídky poptávky zakázkového 3D tisku
August 05, 2013 08:50AM
O takovou aplikaci bych určitě stál.
Jde o to automatizovat veškeré činnosti související se získáváním dat pro tisk, a jejich aplikací na strojích. A nemusí to být jen tiskárna ale třeba i CNC obráběcí stroj, pokud bude ovladatelný po síti.

Jako provozovatel strojů bych potřeboval:
- Webovské rozhraní pro spotřebitele, kde by mohl poslat .stl soubor a příp. poznámky
- program automaticky analyzující soubor, který vyhodnotí, zdali a pro který stroj je daná zakázka vhodná a stanoví odhad ceny (zatím sci-fi, musí to udělat provozovatel stroj(e/ů))
- automatizované oznámení spotřebiteli, že je možné zakázku zpracovat, za jakou cenu a dokdy. Pokud bude mít na výběr, možnit mu výběr a potvrzení zadání, případně on-line platbu.
- po potvrzení spotřebitelem automatické spuštění tisku na vybraném stroji. Současné oznámení akce provozovateli.
- vzdálené ovládání/kontrolu činnosti stroje/ů provozovatelem (kamera, ovládací panel)

Částečná řešení již existují - https://www.botqueue.com/
ale komplexně řešená aplikace s příslušným rozhraním pro spotřebitele (navíc lokalizovaná) mi tu chybí.

V případě více nezávislých provozovatelů strojů by výšeuvedený popis doznal jistých změn jen pro programátora, nikoli však pro provozovatele nebo spotřebitele.

Pro provozovatele stroje je určitě výhodnější mít web spravovaný někým jiným a platit za provoz, nejlépe podílem ze zisku z realizovaných zakázek (pokud nevydělá nebude platit), než spravovat vlastní server s aplikací.

Pokud se tento způsob výroby/využití kapacit stane alespoň funkčním, určitě si jakési místo na trhu získá. Záležet bude především na spolehlivosti jednotlivých provozovatelů strojů, kterých bude nepochybně přibývat.
Re: WEB: nabídky poptávky zakázkového 3D tisku
August 06, 2013 06:14AM
pak se ovšem přímo nabízí udělat vnější část do značné míry kompatibilní s řešením BotQueue.
Prozkoumám tuto možnost, děkuji za velmi inspirativní reakci.

Edited 1 time(s). Last edit at 08/06/2013 06:14AM by Douby.
Re: WEB: nabídky poptávky zakázkového 3D tisku
August 20, 2013 05:32AM
To Douby:

Už máš nějaký ten beta web.
Hlásím se jako tester.

Mej se a držím palce,
V.
Re: WEB: nabídky poptávky zakázkového 3D tisku
February 04, 2014 08:13PM
2 Douby

stejná otázka: jak to vypadá s webem? Jsem z Olomouce a stavím i3. Jakmile bude hotová, tak
bych ji klidně pronajímal. Hlásím se do betatestu a můžeme i osobně konzultovat.

Korny
Re: WEB: nabídky poptávky zakázkového 3D tisku
February 05, 2014 10:38AM
Korny s tim to vidim spatne ale kdyztak te pridam do mapy puvodne to melo byt neco podobneho akorat ne taak interaktivn goo.gl/JS30Po
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login