Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

tisk plošných spojů - Atmel-powered EX

Posted by jirpil 
tisk plošných spojů - Atmel-powered EX
November 16, 2013 01:40PM
Není to tak úplně 3D tisk, ale každopádně zajímavé:
Atmel-powered EX
Re: tisk plošných spojů - Atmel-powered EX
November 17, 2013 12:33AM
To je boží: [www.kickstarter.com]

Zrovna včera jsme o tom s kámošem mluvili, jak se budou na "papír" tisknout jednotlivé vrstvy přímo součástek a vznikat tak 3D spoje a obvody. Tak ještě chvilku a je to tu smiling smiley Představoval jsem si to jako inkoustovou tiskárnu, ale asi je potřeba, aby ten podklad byl rovnej a nějak se to nerozmázlo než nanesou tu druhou chemikálii.

Každopádně super, už se těším na inkoustovou hlavu.
Re: tisk plošných spojů - Atmel-powered EX
November 17, 2013 10:48AM
jestli jsem to pochopil spravne, tak by nemel byt potom problem vyuzit beznou 3d tiskarnu s upravenym firmwarem, udela se jen nove uchyceni hlavy, plus misto nahrivani a thermistoru se pridela rizeni te jejich cartrige
Re: tisk plošných spojů - Atmel-powered EX
November 17, 2013 11:15AM
Jo.

Kdysi jsem zahlídnul i nějakej pokus ovládat HP InkJet cartdridge. Tohle bude podobný.

Tady je experiment Adriana Bowera: [reprap.org] celkem vtipný. Ale umim si představit takhle cákat nějakou kyselinu.

Edited 1 time(s). Last edit at 11/17/2013 11:17AM by majkl.
Re: tisk plošných spojů - Atmel-powered EX
November 18, 2013 08:54AM
Zaregistroval jsem toto vlákno a musím i já trochou přispět: v oblasti tištěné elektroniky se pohybuji několik let a výsledkem je vytištěný LED display - mám i video, ale to má přes 5MB, tak ho sem nemohu přiložit (nicméně, když poradíte jak tak velký soubor sem zveřejnit, tak nemám problém.)

Tisknu to na Dimatixu od Fuji, akorát to není nejlevnější mašinka....ale proti 3d tiskárně má výrazně více dpi.
Nicméně, akorat pro jednodussi ucely ted predelavame jednu 3d tiskarnu na aplikaci kapalin.

Celý obor tištěné elektroniky je nesmírně zajímavý....ale naráží na mraky problémů jednak s materiály, tak s jejich přesnou aplikací a také jak zajistit dlouhodobou stabilitu výtisku (proti oxidaci)
Materiály jsou neskutečně drahé a špatně se shání (navíc jsou v restriktivním režimu kvůli možnému zneužití teroristy) , jen pro zkoušky jsme spotřebovali celkem 6 kg tiskových inkoustů, v celkové ceně asi 3750 EUR!!
Cena za 1 kg takových inkoustů se pohybuje od 100 do 1200 EUR.
Re: tisk plošných spojů - Atmel-powered EX
November 18, 2013 10:02AM
Hoď to na youtube, případně dropbox, ulozto atp. winking smiley
Re: tisk plošných spojů - Atmel-powered EX
November 18, 2013 10:35AM
atwa: Mohl bys přiblížit o jaké materiály se jedná?
Re: tisk plošných spojů - Atmel-powered EX
November 18, 2013 03:01PM
Taky by mne to zajimalo, delam tistaky od rucniho kresleni, pres kresleni na plotru az po fotocestu ale tisknout je primo, to je parada ale asi se to nevyplati.
Re: tisk plošných spojů - Atmel-powered EX
November 18, 2013 07:13PM
Pro ilustraci jsem přiložil schéma struktury OLED prvku. Jedná se o polovodič, takže z principu je to jen o kladení vrstev.

Těch tiskový technik pro tištěnou elektroniku je několik, ale v zásadě se jedná o depozici speciálních inkoustů či past na tiskový substrát.

Substrát - tedy plocha na kterou se tisk aplikuje, je vetšinou folie z PET, PEN, nebo PC, která má přesně definovaný povrchový odpor a na jejichž povrchu je již od výrobce nanesena elektroda - vstvička ITO (indium-cín oxid).

Inkousty mají také definované parametry, jako je např. vodivost, měrný povrchový odpor, viskozita ap. Pro každou z vrstev se liší, pro elektrody jsou vhodné mikro/nano částice kovů (Al,Ag,Cu) kvůli vodivosti, v polymerní matrici.
Aktivní vrstvy jsou na bázi bud světlo emitujících polymerů, nebo organických fosforescentů.
Transportní vrstva je PEDOTtongue sticking out smileySS.

V zásadě se jedná o velmi čisté a speciální chemikálie a k dovozu jsme museli nejprve získat individuální exportní licenci od Spolkového úřadu pro hospodářství a kontrolu vývozu.

S jednoduchými aplikacemi tištěné elektroniky se setkáváte: flexibilní konektory pro klávesnice, mikrospínače, RFID čipy... Tisknout tranzistory je už jiný kafe. smiling smiley


Jo a to video jsem uložil tady: printed OLED test
Attachments:
open | download - OLED structure.png (69.9 KB)
Re: tisk plošných spojů - Atmel-powered EX
November 18, 2013 09:17PM
Tak to je pěkně hustý. Klobouk dolu.

Je reálný získat vodivej inkoust pro domácí tisk plošňáků? Jen spojů bez polovodičů.
Re: tisk plošných spojů - Atmel-powered EX
November 19, 2013 01:25AM
arwa: Mile mě prekvapilo, ze se dneska někde v ČR (předpokládám v soukromém sektoru?) najdou penize a zájem se do něčeho takového pustit. Klobouk dolu!

Edited 1 time(s). Last edit at 11/19/2013 01:26AM by jirpil.
Re: tisk plošných spojů - Atmel-powered EX
November 20, 2013 06:16AM
Dobrý den,

je to částečně z veřejných zdrojů - do vývoje během 5 let investujeme 25 mil. CZK, z toho polovina je z dotací, bez nich by to bylo složitější - to uznávám. smiling smiley
Děláme to ve spolupráci s univerzitními pracovišti, to není zvládnutelné ve firemních podmínkách...už jen kvůli přístrojovému vybavení.
V oblasti tisku elektroniky je mnoho možností, ale zatím to je tak, že pokud chcete aby to mělo i ekonomiku, tak musíte tisknout jednoduché věci ve velkých sériích - takže typicky RFID, jednoduché tlakové či teplotní senzory (na fóliích), nebo prostě jen fólie s vodivými vrstvami. To se ale nedělá ink-jetem, ale velkoprodukčními tiskovými technikami: sítotisk, ofset...

V případě ink-jetu se to vyplatí jen pro speciální aplikace. Zatím (celosvětově) je nejméně dořešená otázka životnosti - materiály jsou nesmírně citlivé k oxidaci a tak se vytištěné prvky musí proti kyslíku chránit krycími vrstvami, ale vrstva která je tenká a umožňuje flexibilitu, vykazuje relativně vysokou prermeabilitu pro kyslík... sad smiley

Materiály seženete tady: [www.heraeus-clevios.com]
Re: tisk plošných spojů - Atmel-powered EX
December 25, 2013 05:22PM
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login