Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Autonomni tisk

Posted by Bajn 
Autonomni tisk
November 27, 2013 06:42AM
Zdravim vsechny.uz na prvnim srazu v Praze se resila myslenka "Nechavate tiskarnu tisknout bez dozoru?" v podstate vsichni se shodli, ze maximalne s kontrolou z vedlejsi mistnosti. Pokud bychom ale chteli docilit automniho provozu, tak zakladni otazka zni:

Co vse je potreba hlidat, aby se zajistila bezpecnost autonomniho tisku. ale take se zajistila kontrola funkcnosti tisku.

Bezpecnost tisku:
-Protipozarni cidlo v blizkosti tiskarny
-Kontrola teploty okoli tiskarny?

funkcnost tisku:
Kontrola zda tiskarna odebira filament
-staci jednoduche mechanicko-elektronicke zarizeni, kdy by napr mezi "dirkovanym" kolem a pritlacnym loziskem prochazel filament od spulky. Kolo by se pak tocilo na druhe strane mezi optoclenem a stacilo by kontrolovat kmity.
Kontrola, zda se vyrobek neodtrhl od podlozky
-asi formou web kamery, kde by se po castecnem vytisknuti nastavila oblast kontroly, pri odtrhnuti by potom v danem miste system zaznamenal zmenu obrazu a vyhodnotil jako problem.
Kontrola okoli tisknuteho vyrobku (navazuje na predchozi bod)
- pokud by u kartezskych tiskaren byla kamera pridelana k voziku, potazmo u delty vedle heatbedu, tak by bylo realne kontrollovat i zda se nejak neuvolnil hotend. apod. Kdyby pak napr zacal pribyvat material kde nema, tak by mohlo byt vyhodnoceno jako chyba


tezko hlidatelne parametry:
Zda se spravne tiskne (navaznost vrstev apod.)

Napada vas co jeste je potreba kontrolovat, a jak?

Edited 2 time(s). Last edit at 11/27/2013 06:46AM by Bajn.
Re: Autonomni tisk
November 28, 2013 04:20AM
Pre pripad poruchy termistora by som kontroloval cez nezavisle termistory teplotu heat bed a hotendu(ov), pripadne okolie RAMPS. Stacila by zvukova signalizacia pripadnych problemov.

Edited 1 time(s). Last edit at 11/28/2013 04:28AM by olisoft.
dan
Re: Autonomni tisk
November 28, 2013 04:48AM
Bohuzel po prakticke zkusenosti s pozarem, ktery nebyl dle pozarni expertizy primo zpusoben tiskarnou, ale prodluzovaci snurou, ktera k ni vedla je podle me nejjednodussim, nejlevnejsim a nejefektivnejsim resenim, uzavreni tiskarny do nehorlaveho boxu na nehorlave podlozce, popripade s odvodem "spalin" mimo mistnost. Idealni stara, uzavrena rackova bedna. Bez dozoru v podstate dnes netiskneme.
Nevim, jestli si dovedete predstavit, co umi 10kg spaleneho ABS a par drobnosti okolo ve 2 patrovem rodinnem dome, ale po teto zkusenosti jiz nezustavaji v zasuvkach zadne zbytecne spotrebice a cinske zdroje.
Jen par obrazku pro ilustraci:


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Autonomni tisk
November 28, 2013 04:58AM
Ufff. Drsne. Dik za info i fota. Je videt ze to je zatim velky risk nechat tiskarnu bez dozoru.
Sam to vidis na problem ve snure nebo spis v tiskarne?


THVS [www.thingiverse.com] FB [www.facebook.com] TWTR [www.twitter.com]
Re: Autonomni tisk
November 28, 2013 05:10AM
tak tohle vypada jako jasny dukaz proti reseni autonomnich tiskaren :-/
dan
Re: Autonomni tisk
November 28, 2013 05:17AM
No, kazdy rok, prodelavame skoleni BOZP a bezpecak nam vzdy tvrdi, ze 90% procent pozaru jsou prave prodluzovacky a docela uz tomu i verim. Vysvetleni je pomerne jednoduche, ale na delsi text, tak to sem nechci psat, je to OT. My jsme nevyloucili i cizi zavineni z duvodu otevrene ventilacky, ale to je jen polemika bez dukazu, ktere shorely a jak rikal a hasic i policejni vysetrovatel "Nejsme kriminalka LasVegas" grinning smiley
Takze kdyz pominu prodluzovacku jako takovou, je vznik pozaru na tiskarne pomerne malo pravdepodobny. V podstate na ni neni nic, co by dosahlo teploty vzniceni. Az na keramicke topne teleso, bez omezeneho proudu. Sice je fajn, ze se hotend nazhavi do minuty, ale v podstate je to pouze jedina vyhoda a vzhledem kcelove dobe tisku nepodstatna. Vypadle topne teleso se rozpali do ruda a to uz neco zapalit dokaze. V pripade vypadnuteho termistoru (ne porouhaneho) zdemoluje fotend vcetne extruderu a nasledne to same, take bude do ruda.

Na druhou stranu muze nastat X dalsich poruch tiskarny, ktere muzou neco zapalit a nebudou se dat uhlidat, jako jsou prechodaky na konektorech, svorkovnicich, PC zdroje take pekne hori atd.
Tudiz zaligrovana bedan se mi zda jako optimalni a levne reseni. Kdo potrebuje tisknout hodne, at si postavi vic tiskaren a obcas na ne radsi koukne, usetri tim filament pri ucpani trysky a dalsich investic do opatreni, ktere nebudou levna, kdyz by mela za neco stat.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
dan
Re: Autonomni tisk
November 28, 2013 05:23AM
Autonomni tisk bych bral, pouzivam ho, ale do te miry, ze jsem schopen na dalku tisk spustit/zastavit, kouknout se, co to dela a v pripade potreby zavolam, at mi doma stlucou spatny dily, vymeni filament atd.
Doba, kdy jsem nechal tislkarnu bezet prez noc skoncila a asi bych to nikomu moc nedoporucoval, pokud ji nema v prazdne, dobre pojistene garazi. Nema to dle meho zadny vyznam. Naopak bych treba hlidal pritomnost filamentu, aby pri ucpani trysky, nebo jeho spotrebovani zbytecne tiskarna nejezdila a nezrala elektriku. To se mi zda jako pomerne jednoducha modifikace o pomerne uzitecna.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Autonomni tisk
November 28, 2013 07:09AM
taky jsem si rikal, ze protipozarni cidlo a kontrola odebirani filamentu (klidne jen akusticky) jsou dostatecne proto, aby clovek mohl byt ve vedlejsi mistnosti a sem tam to zkontroloval.
Re: Autonomni tisk
November 28, 2013 07:31AM
Fire sensor: [dx.com]
Smoke sensor: [dx.com]

Nevim jestli ale spoléhat na čínu u takovejch věcí smiling smiley
Re: Autonomni tisk
November 28, 2013 07:50AM
Quote
dan
No, kazdy rok, prodelavame skoleni BOZP a bezpecak nam vzdy tvrdi, ze 90% procent pozaru jsou prave prodluzovacky a docela uz tomu i verim. ...

Ono se není ani čemu divit. Domovní zásuvkové rozvody jsou dělané 3x2,5 mm2 (pokud se nejedná o starší zástavbu), ale prodlužovačky, většinou čínské produkce, jsou silně poddimenzované, často někde kolem 0,75 mm2. Do takové prodlužovačky se připojí několik spotřebičů, zásuvkový okruh je jištěný 16A a je jen otázka času, kdy přijde malér.
dan
Re: Autonomni tisk
November 28, 2013 07:54AM
To mas sice pravdu, ale zde se nejednalo (a ve vetsine pripadu ani nejedna) o pretizeni prodluzovacky. Byla v ni tiskarna a notebook, tzn. 250W = cca 1A.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Autonomni tisk
December 02, 2013 05:21AM
Jsem v 3D tisku nový a nad rizikem plynoucím z poruchy jsem ještě nepřemýšlel... docela síla! Ty fotky mě šokovaly a snad dodstatečně vystrašily.

Zkusím přispět svými pěti haléři:

Když shrneme rizika:
- elektřina: úraz nebo poškození,
- oheň (jako sekundární riziko, zato pořádně - ty fotky mě dostaly :-O ).

Jako řešení se tedy nabízí:
- nenechávat tiskárnu bez odborného dozoru (chválihodné, ale to bude napsáno v manuálu u každého spotřebiče a kdo to dělá, že?),,
- na elektřinu: jistič, proudový chráníč a/nebo proudové relé na ohlídání, zda elektrika "nejspíš" dělá co má (drží se kde má a nejde jí do stroje moc - ten jistič a chránič je spíš o elektroinstalaci, ale to proudové relé by se začlenit dalo),
- na požár: mimo filamentu toho na tiskárně zase tolik k hoření není a pokud nebude stát na sudu s petrolejem, tak by to mohla řešit nehořlavá podložka. Aby případný "malý" požár nebo rozžhavená součástka nemohly zapálit filament, na to se nabízí buď umístit špulku dále od tiskárny a/nebo např. nastražit prohořívací, zhášecí nádobu (např. PET lahev, která by případný požár uhasila)

Bylo by hezké do návrhu zahrnout i nějaké bezpečnostní prvky.

EDIT: riziko může být i objemný, roztištěný model

Edited 1 time(s). Last edit at 12/02/2013 05:29AM by camel1cz.
dan
Re: Autonomni tisk
December 02, 2013 05:37AM
Myslim si, ze zabezpecit tiskarnu (a v podstate i jakykoli jiny spotrebic) tak, aby nic nezapalila, kdyz uz na ni tedy cokoli chytne je docela problem, pokud ji skutecne nezavru do nehorlave bedny.
Ono nejde zase tak az o tu skodu na tiskarne, ale na majetku okolo. Neda se v podstate odhadnout, kdyz uz tedy neco tafne, kam z toho vystreli rozpalenej fet, bebo kus horiciho plastu atp.
Za me nehorlava bedna s bezpecnym privodem, klidne OBI prodluzka, ale urcite ne valejici se po zemi, ale aspon v liste, aby byla chranena proti mechanickemu poskozeni a nasledne obcas sahnout na tu zastrcku, kam je zapojena, jestli netopi. Nalomena prodluzka klidne v pulce muze chytnout a zapalit neco v okoli klidne za nekolik mesicu. Ne nadarmo (ac je to samozrejme kseft) jsou firmy nuceny (potazmo i zakonem a pojistovnama) delat pravidelne revize elektrickych spotrebicu a naradi. A pritom pozar jako takovy je v podstate prd, daleko vetsi pruser je, kdyz pri tom nekdo zarve sad smiley


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Autonomni tisk
December 02, 2013 05:48AM
Jasně, v podstatě souhlas... já jen tvrdím, že se nedá čekat, že by se stala nehořlavá bedna standardní součásti tiskárny - a potažmo, že by bylo fajn udělat alespoň něco pro zvýšení bezpečnosti.

Na ochranu tiskárny jsem až tak nemyslel - viz prohořívací nádržka s vodou :-) Fakt jsem pochopil, jaký to může být prů*er.
Anonymous User
Re: Autonomni tisk
December 04, 2013 01:36PM
lidi zas takovej problem to neni ;-)

dneska existuje cidlo fosgen/difosgen , oxid uhelnaty

coz je pomerne 100% sance zjisteni i zacatku vzniku pozaru tiskarny ;-) spojit s modulem gsm pro varovani spravou uz je hracka ;-)
da se skombinovat i z bezne dostupnym FLAME senzorem ;-) vim ze tohle neochrani pred vznikem pozaru ale da vam to sanci vcas pribehnout hasit :-D

a pak uz je to jednoducha matematika ;-) kolikrat se vam tiskarna vznitila ? tak vidite , vysilovat kuli sanci 1% je trochu zvlastni ;-) sance je mnesi nez u primotopu ktery jspou dns defakto soucasti kazde domacnosti ;-) teda apon tady, vim ze v cechach moc ne :-D

samozrejme nechci zlehcovat tragedii nekoho jinyho , me taky pred 3ma rokama vyhorela komplet cela lod kuli zavade na diesel topeni ;-) ale to neznamena ze prestanu topit, nebo se zacnu bat topeni a udelam z lodi iglu ;-) proste jen je na miste zvazit pravdepodobnost a adekvatni ochranu/varovani ;-) i kdyyyyz samo hasizi system pro tiskarny by mohl byt zajimavy update ;-)

PS nahodil jsem to technikovy a docela by to slo ;-) zajimal by nekoho samohasici system pro 3d tiskarny ? :-)

Edited 1 time(s). Last edit at 12/04/2013 01:42PM by Zvire.
Re: Autonomni tisk
December 04, 2013 02:21PM
hele, ano mas pravdu ze kvuli 1% nema cenu blaznit, ale problem se statistikou je ten, ze pro to 1% to 1% neni, ale 100% trefa

zajimavejsi to bude, az pojistovny kvuli 3d tiskarnam zavedou doplnky k pojisteni a podminkou bude nakej varovnej / zabezpecujici system...


vlastni navrh plus ve vystavbe CoreXY

Thingiverse : [www.thingiverse.com]
git: [github.com]
shop: [shop.daje.cz]
Teorie relativity:
vysvetleni 1: sahnes-li na rozpalenou panev, vteriny jsou jak hodiny. sahnes-li na rozpalenou zenu, hodiny jsou jak vteriny...
vysvetleni 2: strcis-li mi nos do zadnice, pak ja mam nos v zadku, ty mas nos v zadku, ale ja sem na tom relativne lip smiling smiley
Re: Autonomni tisk
December 05, 2013 01:12AM
zvire: samohasiaci system myslis tie "hadice", co sa pri ohni pretrhnu a vypustia hasiaci prostriedok?
To ma napadlo ako jedno z rieseni. smiling smiley Len ako (kam) ju dat pre maximalizaciu ucinnosti (a minimalizaciu pripadnych skod)...
Re: Autonomni tisk
December 05, 2013 02:54AM
Tak takový systém se uz prodává a používá se v RC letadlech se spalovakem , ale nevýhoda je cena
Re: Autonomni tisk
December 05, 2013 05:56AM
Mas nejaky link? Zatial som to nevidel ani vo velkych maketach.
Zato som uz videl aplikaciu v aute, zo spodnej strany kapoty prichytena rurka, keby horelo, zahasi to bleskove.
Anonymous User
Re: Autonomni tisk
December 06, 2013 04:28AM
rc asi pouzit nepujde, ten je podle me optimalizovan na haseni ropnyho produktu ( predpokladam ze likviduje pozar pri uniku paliva )

hadice by se zrovna trhat nemuseli , a mohlo by to tiskarnu napriklad prudce schladit co2 ;-) jen by byl zapotreby aby system take rekl majitely ze se aktivoval ;-) aby stim majitel pocital pri vstupu do mistnosti. Co2 neni toxicke ale vytesnuje z prostoru vzduch, tak aby to majitele nestalo vic nez tiskarnu ;-)
Anonymous User
Re: Autonomni tisk
December 06, 2013 04:30AM
jinak podobny zhaseci system existuje napriklad u leteckych proudovyvh motoru ;-) delfin l29 ho ma taky ;-) nevyhodou je ze hasici medium je toxicke ;-) ale pri dnesnich tchnologiich by me nasli urcite i neco netoxickeho ;-) jako treba ten co2 ;-) a sifonova bombicka stoji prd :-)
Re: Autonomni tisk
December 09, 2013 12:37AM
Když už někdo potřebuje používat bezobslužný tisk, jako nejjednodušší mi připadá umístit tiskárnu někam, kde nemá co shořet (kromě vlastní tiskárny). Do nějakého kamrlíku, bez nábytku a dalších krámů. A zajistit odpojení napájení v případě problému, třeba pomocí požárního hlásiče.
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login