Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

rezani polystyrenu 3d tiskarnou

Posted by Bajn 
rezani polystyrenu 3d tiskarnou
December 17, 2013 10:27AM
Kolega v praci resil neco ohledne rezacky na polystyren, tak me samozrejme napadlo jak by sla vyuzit 3d tiskarna smiling smiley
co jsem googlil, tak procesorem rizene rezacky funguji bud jako 2d, kdy je napnuty drat na rameni, ktere tvori jednu osu a druha osa je pohybovanim stolku s polystyrenem.
Dalsi reseni je klasicka cnc bruska, tam neni co resit.
Co rikate ale nasledujicimu reseni:
Polystyren se upne nad heatbed (s nejakou mezerou) (heatbed se samozrejme nenahriva)
pokud mame celokovovy hotend, tak tryska se vysroubuje a misto ni se pridela nastavec na rezani, ten si predstavuji jako kdyby jste skrz trysku napevno umistily hrot daneho prumeru/delky/materialu.
Tot vse.
Staci najit vhodnou teplotu, kdy uz se polystyren bez odporu reze, ale samozrejme neni prilis vysoka, aby nevypaloval sirokou diru.

Bezne 2d rezani neni vubec zadny problem, nahreje se hrot, zajede do polystyrenu a jede a vypaluje tvar.
Verim, ale ze by mohlo fungovat i polovicni 3d rezani. s tim ze princip je podobny jako u 2d rezani, jen by se dodal pohyb s ruznym zahloubenim a tesne vedle sebe ukrjovanim po vrstvach, neco jako kdybychom odbrusovali na cnc. Otazka ale je, jak moc velke mnozstvi materialu je mozno "odpalit" vedle sebe, aniz by vznikalo moc bordelu s odpaleneho materialu.

Co si o tom myslite? smiling smiley
Samozrejme pominme omezeni velikosti tiskarny. Spis jde o tu myslenku, ze dodelanim drzaku polystyrenu a vymenou hrotu na hotendu jsme schopni neco podobneho dokazat smiling smiley
Anonymous User
Re: rezani polystyrenu 3d tiskarnou
December 17, 2013 11:13AM
bo problem vidim jev tom ze ten nastavec bude mit asi odost vetsi plochu nez tryska, takze ohrat ho nebude snadne ;-)
bylo by na to asi nutne pouzit heatblock z dvema teliskama ( napriklad nas HTB v1.0 ;-) )

jaka teplota je na rezani polystyrenu potreba ?
Re: rezani polystyrenu 3d tiskarnou
December 17, 2013 03:31PM
Jak píše zvíře - hotend to těžko utáhne - na řezání potřebuješ dlouhý a tenký "nůž" a ten bude s délkou strašně rychle chladnout. To nepůjde uhřát - rozhodně ne běžným hotendem.

Viděl bych to fakt na ten odporový drát, ozkoušené a elegantní řešení. Určitě by šel vymyslet nástavec na hotend s topným drátem.

K teplotě: taje při 100 stupních, ale to by byla dost malá řezná rychlost a/nebo vysoký odpor.
Re: rezani polystyrenu 3d tiskarnou
December 18, 2013 12:24AM
Další problém bych viděl mechanický. Ideální k řezání by byl kovový hrot s co nejmenším průměrem, který by co nejvěrněji imitoval drát. hrot bude muset mít nějakou délku a bude jednostranně upnutý. Podle mě bude mít tendenci k ohybu.
Anonymous User
Re: rezani polystyrenu 3d tiskarnou
December 18, 2013 05:24AM
axi: to by mohla castecne vyresit teplota, kdyz bude velika polystiren bude pred tim doslova utikat ;-) Takze odpor bude maly, ovsem autor vlakna se nezminil jak silny polystyren chce rezat
Re: rezani polystyrenu 3d tiskarnou
December 18, 2013 05:36AM
autorovi vlakna je fuk, jakou bude mit polystyren tloustku smiling smiley Neminim to realne stavet, ale napadlo me to, tak jsem tu myslenku trochu rozvedl, kdyby to nekdo vyuzil smiling smiley
Ale pocitam, ze 30mm by mohlo byt realne.
Je pravda, ze idealni je odporovy drat, ale verim tomu, ze s tim hrotem by to mohlo fungovat. Otazka je jak jste zminovali, jestli by se to az prilis neochlazovalo a stihalo by to.
Druha vec je ta mechanicka zalezitost, aby se to neohlo, ale ta teplota by to mohla vyresit.
Re: rezani polystyrenu 3d tiskarnou
December 18, 2013 05:43AM
Síla materiálu je základní otázka. Vyšší teplota by to určitě řešila, ale pak by kontura mohla být dost nepřesná. Záleží na detailech zadání. Vzhledem k tomu, že reprap má většinou dost malé rozjezdy osy X a Y, lze předpokládat, že půjde o drobné dílce, takže ani tloušťka materiálu zřejmě nebude velká.
Anonymous User
Re: rezani polystyrenu 3d tiskarnou
December 18, 2013 05:46AM
mi delame ted High Temperature Block ;-) to je pro nas DS hotend blok s dvema teliskama, urcen pro polycarbonat a jine tepelne slozite materialy.
Verim ze tenhle blok by to uzivil, 80w je docela dobrej vykon ;-) a polistiren sam o sobe je izolant tak toho tepla moc neodebere ;-) takze nejvic tepla spotrebujou straty ze vzduchem na tom hrotu ;-) ale podle me pri vysoky teplote a rozumny rezny rychlosti to 3cm da ;-)
Anonymous User
Re: rezani polystyrenu 3d tiskarnou
December 18, 2013 05:51AM
axi , conturu ti vyresi software, je jasny ze pri vetsi teplote bude sirsi rez, ale rezaci softy maji silu rezu natavitelnou ;-) to by problem byt nemel winking smiley
Re: rezani polystyrenu 3d tiskarnou
December 18, 2013 06:14AM
Axamith: jij to mas recht, sila materialu je dulezity parametr, ale pocitam, ze vzhledem k tomu, ze plocha rezu je dost mala, tak bych pouziti spis videl na drobnejsi modely (architektura apod.) pripadne jako kopyta pro odlevani mensich veci.
Otazka uz pak samozrejme je, jestli se nevykaslat na horky hrot a nedelat to rovnou motorem a frezkou (pominme rachot a bordel). Odpor materialu je minimalni, takze to dost problemu resi.
Re: rezani polystyrenu 3d tiskarnou
December 18, 2013 06:59AM
Vysoko obrátkový motor a jemno zubá technická fréza by podle mě byla lepší než horký hrot. Ale jak píšeš, bordelu je z toho šíleně. Kdysi jsem dělal na cnc gravírkách a staticky nabité piliny jsem si nosil domů i ve spodním prádle smiling smiley.
Re: rezani polystyrenu 3d tiskarnou
December 18, 2013 08:29AM
presne jak pises, vzhledem k tomu, ze vetsina ma tiskarnu postavenou normalne v pracovnach apod. to je nerealn reseni smiling smiley Mozna bych to tema uzavrel s tim, ze horky hrot je realny, ale musi se vyladit prumer a ohrev. Pokud to ma byt ve velkem vyuzita funkce, tak pak jit do motoru a frezky s tim, ale ze to dela bordel a rachot smiling smiley
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login