Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

bacon printer

Posted by buben 
bacon printer
December 20, 2013 09:03AM
Ahoj,

po dlohé době vývoje bych vám chtěl představit svou 3D tiskárnu - "bacon".

Základní vlastnosti tiskárny jsou:
  • 200 mm x 200 mm x 200 mm tiskový rozsah
  • Řezaná laserem z 6 mm silného materiálu
  • Vyvážená osa X pomocí protizávaží
  • Heatbed upevněný na třech bodech

Jedná se fork tiskárny S. Grabera, kterou jsem kompletně přepracoval. Její detailnější popis a zdrojové soubory jsou dostupné na GitHubu projektu.

V galerii potom můžetě naléz více obrázků.

Jedná se zatím o beta verzi, na které stále ještě pracuji. Budu velmi vděčen za vaše podněty a diskuzi.


Anonymous User
Re: bacon printer
December 20, 2013 10:23AM
z meho pohledu velmi zajimave ;-) vim kolik prace a usili stoji za vyvojem ;-) takze klobouk dolu pane ;-)
nektere veci mi prijdou resene zvlastne,ale kazdy mame svuj pristup k problemum a technologiim ;-) takze je to nepodstatne ;-)

jako nejvetsi problem vidim nemoznost replikace ;-) ale soude dle modelu AIR atd to jiz zrejme neni priorita reprapu ;-)

takze za DRONE SOLUTION muzu rict ze mas nas obdiv ;-)

s pozdravem

Zvire

ps: jakou vyhodu maji mit protizavazi na ose z ( efekt na osu x ? ) , ja se totiz domnivam ze gravitacni efekt , respetive pritacna sila smerem dolu je pro osu x prospesna ;-) docela by me zajimalo co te vedlo k tomuto reseni ;-)

Edited 1 time(s). Last edit at 12/20/2013 10:26AM by Zvire.
Re: bacon printer
December 20, 2013 06:41PM
Moc díky smiling smiley

Prodizávaží tam jsou z důvodu dopředné kompatibility. Tu celou osu zvedají dvě M5 závitové tyče a při větší hmotnosti se jednoduše závity začnou deformovat. Nevím kolik ta osa (tak jak je na obrázku) bude vážit, nicméně rád bych někdy použil i jiný extruder, dal na ni webku, větrák nebo cokoli jiného. Při větších hmotnostech se jednoduše zvýší protizávaží a závitovka ani Z motory nic nepoznají.

Jinak samozřejmě hmotnost protizávaží se nesmí nikdy rovnat hmotnosti osy X. Ta se musí vždy opírat pouze o jednu stranu závitu. Závaží ji mají nadlehčit, ne dokonale vyvážit smiling smiley
Anonymous User
Re: bacon printer
December 20, 2013 07:53PM
nebylo by jednoduzsi zvolit odolnejsi material zavitovek ? napriklad m8 inox ;-) o povrchovem kaleni nemluve ? nebo napriklad vymena metrickeho zavitu na trapezovy ( ma vetsi odolnost ) , v extremnim pripade pouzit kulickove srouby ? :-) nechci nijak napadat tve reseni ;-) spis me zajma jestli jsi tyto moznosti zvazil a pokud ano co hovorilo v jejich neprospech ;-)

Edited 2 time(s). Last edit at 12/21/2013 06:10AM by Zvire.
Re: bacon printer
December 21, 2013 08:33PM
Uvažoval jsem nad různými alternativami závitovek ale nakonec mi příšlo jako optimální použít to, co se dá sehnat v běžném železářství. Nevím jak je to s dostupností kalených tyčí. M8 by se tam asi vešla (blbě ale nejspíš ano smiling smiley ), M5 se ale zas dá levně spojit s motorem, viz wiki
Re: bacon printer
December 22, 2013 02:00AM
Ahoj,
jsi strojař? (Já ne). Trochu mě zaráží Tvoje úvaha o deformaci závitu M5. Povolené zatížení šroubu M5 je podle Internetu 8230N. I když v tiskárně rozhodně nejde o takový extrém, je to přece jen hodnota asi tisíckrát větší než kolik váží osa X. Ano, metrické závitové tyče na tohle nejsou ideální (obzvlášť v provedení pozink, četl jsem), je potřeba je mazat aby se nadměrně neopotřebovávaly. Ale deformace závitu?
Já už na pohon osy Z nic jiného než nerez M5 nepoužívám a nepozoruju vůbec žádné problémy i bez protizávaží.
Jinak supr konstrukce a obrázky jak z nejlepšího profi marketingového leafletu. Moc pěkný.
Re: bacon printer
December 22, 2013 05:27AM
Pokud budeš dávat M5ky, tak rozhodně nedávej zinek, snadno se zadřívá a bez pořádnýho mazání je zachvíly po, takže raději, mosaz, nerez winking smiley
Re: bacon printer
January 03, 2014 08:15PM
Chybí mi tam absence LED panelu.. jak klasiky 24x2 tak i většího... Ještě bych jako jistou inovaci viděl kompletní zakrytování jako má mendel90 a odnímatelný stoleček jak používají třeba Be3D... dodělej tohle a sgrabra vyhodím a jdu do toho...
Re: bacon printer
January 05, 2014 11:39AM
Ahoj . Jak psal Vinie . M5 závitovku Nerez,a matici Mosaz-bronz . Používám ji na soustruhu kde je zatížení mnohonásobně větší . A to mám velmi jemný závit M10x0.5 . ještě jemnější než M5 . Do matice vetřu lehce grafitu,aby se při projíždění zajela plocha závitu,a je to pořád v tvém provozu ..

Edited 1 time(s). Last edit at 01/05/2014 11:40AM by milou.


www.3d-konstrukce.cz
Re: bacon printer
January 08, 2014 08:51PM
Ahoj,
moc díky za příspěvky. Doufal jsem že budu stíhat reagovat svižněji. Buhužel mi mezi tím počítač odešel do křemíku a teď jen tak tak stíhám zápočty a zkouškové smiling smiley

Takže jedno po druhém. Za strojaře se opravdu nepovažuju, nicméně maturitu ze strojárny mám. Deformací závitu jsem měl na mysli opotřebení kvůli tření, špatně jsem se vyjádřil. Závaží tam byla víceméně jako takový koncept, že by se mohla hodit (jsem totiž programátor smiling smiley ). Původně jsem chtěl oprášit nějaké výpočty ze střední ale čas na to není a koukám že je tu dost lidí, co s M5 závitovkama nemá problémy. Takže ještě jednou díky, odstraním je.

Display tam samořejmě bude. Mám v plánu dopředu umístit panel s ovládacími prvky, podobně jako u sgrabera.

Zakrytování by neměl být problém, taky jsem s tou myšlenkou pohrával smiling smiley

S odnímatelným stolkem si moc jistý zas nejsem. Teď v rychlosti se mi zatím existující řešení nepodařilo vygooglit. Nicméně mám obavu, jestli by to nemělo vliv na kvalitu tisku. Přeci jen je to část která se kalibruje a nějaké hot-swap řešení té přesnosti ubere.
Re: bacon printer
January 09, 2014 03:29AM
Odnímatelny stolek můžou byt jen nalepené magnety na podkladové vyhřívané desce a rámu pojezdu s nějakejma aretačníma jehlama tak jak to mají BE3D to řešení se mi líbí už jen z toho důvodu že prostě se s předmětem nemusí jebat uvnitř tiskárny když zrovna nejde odlepit.. každopádně připojení na plochej vodič je taky supr.. a podle mě i plochej vodič třeba ve dvou řadách může vést k hlavě s extruderem..
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login