Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

SphereBot

Posted by Bajn 
SphereBot
February 14, 2014 08:42AM
Hoja vsem, uz jsem dlouho neprudil s novou zbytecnosti k vyrobe, tak se zase ozyvam smiling smiley
[www.thingiverse.com]
Tak kdopak na to letos pujde o velikonocich technicky? smiling smiley

Neuvazovali jste nekdo o sestrojeni? Ja jsem tak na pul rozhodnuty, ale kdyby se nas seslo vice k paralelni stavbe, tak uz by to mohlo byt veselejsi smiling smiley
Re: SphereBot
February 14, 2014 08:53AM
Do toho pujdu :-)
Re: SphereBot
February 14, 2014 09:48AM
no ja jsem to ted trochu premyslel a nez kreslit po sferickych predmetech, tak by pro me bylo lepsi kreslit/gravirovat valcove predmety (stamprle, sklenicky). Navic se mi nechce resit firmware, takze ja asi udelam nasledujici.

Vezmu bezny firmware/software pro reprap tiskarny, z elektroniky arduino, ramps, tri motory, endstopy a konstrukce bude nasledujici:

osa Y: zprevodovany motor v ose valce, zprevodovany kvuli ziskani vetsiho rozliseni(chce to vyzkouset, mozna bude stacit to co je a motor pujde naprimo). Endstop formou "matka s vystupkem", kdy se pri toceni bude vystupek s matkou v drazce posovouvat az dojede k endstopu. Protikus na uchyceni predmetu by bylo mozna vhodnejsi udelat pres vozik, kvuyli vetsi variabilite, ale to je detail, ktery bych spise videl jako nice to have.
osa X: bude normalni vozik jak u 3d tiskaren, vodici tyce, remen, vozik bude jezdit podel valce, endstop normalne na konci
osa Z: vse bude pridelano na voziku co jezdi po Xku: zprevodovany motor na vykyvne rameno (soucasni ramene bude v ose otaceni velke kolo prevodu) proti nemu motor s malym kolem. Zaroven bude k ramenu pridelan stavitelny sroubek, ktery pri uplnem natoceni sepne endstop.
Zkusim to pak nakreslit, at je to lepsi na pochopeni.

Co se tyka firmwaru, tak jedine co bude treba je nastavit spravne steps per mm na jednotlivych osach. Diky Z endstopu a zmeny Zmax rozmeru pujde snad uzpusobit nulovou hladinu pri zmene velikosti valce. Jedine co bude navic potreba pri zmene valce zmenit je stepy na Y, protoze se samozrejme pri zmene obvodu valce tenhle udaj zmeni.

Pro ty co maji v zaloze mmotory a endstopy to znamena par sroubku, par vytisknutych dilu, hlazenky a loziska pro X. Nejspise zavitovku pro Y a muze se jit na to smiling smiley

Otazky pro komunitu:
Jak moc je gravirovani skla narocne na robustnost konstrukce? V zakladu bych asi pouzil Dremela (mysleno takovou tu mensi prodluzovaci hlavu). Rikam si, ze tim, ze se jedna jen o probrus ve vysokych otackach, tak by to tak extremmni jako frezovani byt nemelo.

Edited 1 time(s). Last edit at 02/14/2014 09:50AM by Bajn.
Re: SphereBot
February 16, 2014 04:22AM
Ahoj . Sklo jde dremelem celkem dobře . Kamennou stopkovou frézkou D 6 mm ,a otáčky 25-26 000 . Doporučuju okraj skleněné tabulky obehnat plastelinou-udělát rámeček vysoký 5 mm , a na sklo nalít vodu tak 2 mm . Aby byl nástroj neustále utopený .
Re: SphereBot
February 16, 2014 01:02PM
milou: jak moc velky problem je, kdyz by se to brousilo bez vody na sucho? brouseny predmem bude ve vzduchu. Samozrejme by to asi slo vymyslet s nejakou nadobou, ale bylo by to st komplikovane.
Re: SphereBot
February 16, 2014 04:28PM
Tohle už jsem řešil.. stačí motor z akvárka a hadičku nasměrovanou na hrot a nechat volně stékat do nějaký nádobky.. :-) Na sucho je to fakt nic moc a ještě se ukrutně práší...
Re: SphereBot
February 16, 2014 05:42PM
A nepomuze pripadne sklo necim pretrit, nejakym olejickem? Necim hustsim, co by vicemene na tom skle drzelo, zamezilo praseni, ale zaroven nebranito gravirovani?
To s tou hadickou uz je realnejsi, zkusim promyslet. Puvodne jsem prave kvuli praseni premyslel nad uzavrenou verzi.
Re: SphereBot
February 17, 2014 03:18AM
Hadice s čerpadlem z akvárka taky dobré řešení . Každopádně nástroj by měl být pod filmem vody . o prach nejde ani tak moc,jako o opotřebení nástroje . Ta brusná část by ti hrozně rychle zmizela .
Re: SphereBot
February 17, 2014 04:09AM
No me jeste pripadne napadlo tam pridat nejake "navlhcovadlo" povrchu pres nejakou houbku apod. Ale tim padem to opotrebeni nastroje neomezi. Jak bude chvilka, tak zkusim vyzkouset gravirovani v ruce, preci jenom uz je to nejaky cas co jsem to delal naposled smiling smiley

Btw: nejaky tip na vhodny tvar hrotu pro strojove gravirovani? Spise neco kuloviteho nebo spicatejsiho? Prumery pomijim vzhledem k tomu, ze pak zalezi spis na konkretni obrazku. Potazmo nejaky vyrobce/prodejce? Mam tu asi jeste neco z dremel sady a asi jeste nejaky noname
Re: SphereBot
February 17, 2014 06:33AM
CHodím k zubaři . Tam je nástrojů,že se z toho jeden zblázní . winking smiley
Re: SphereBot
February 17, 2014 07:16AM
grinning smiley to radsi ani nepripominej smiling smiley

Jeste k tomu opotrebeni, jak moc vyraznejsi je pri gravirovani opotrebeni bez vody? Ve vysledku potrebuji vyrobit 50 sklenicek a jestli k tomu spotrebuji dva hroty po stovce, tak je to v poho.
Ono s tou hadickou a cerpadlem to je jeste realne, ale s vanickou uz je to slozitejsi. Nemate nekdo pripadne tip na "neco v duchu loziska" co by bylo ve stene nadoby a skrz co by prochazela 8mm hlazenka,, pohybovalo se to v tom jak v lozisku, ale zaroven to bylo vodotesne? smiling smiley Vim ze existuji vodotesne loziska, ale netusim, jestli jsou treba na tohle vhodne.
Re: SphereBot
February 17, 2014 07:42AM
Stačí když budeš mít nádobku do které to bude stékat (třeba 2cm vody), celou konstrukci v ní položenou, čerpadýlko a hadičku winking smiley
Re: SphereBot
February 17, 2014 08:53AM
Jak říká Vinie . čerpadýlko,a hadičku . Pokud se ti nechce kupovat čerpadýlko za 500 kč ze zverimexu, tak zajdi k vietnamcům . Oni prodávají fontánky na vodu na 3V . z dvou AA tužkových baterií . To čerpadýlko má výtlak Asi 500 mm . Na to ti to bude stačit . Já s ním chladím motor v mém modelu Monster truck 1:8 . A jede dobře . Opotřebení ti neporadím . nikdy jsem to bez vody ani nezkoušel . Všichni to dělají po vodou,tak to má asi smysl .
Re: SphereBot
February 17, 2014 09:33AM
zkusim to nejak prokutit a uvidime, diky za rady.

Uz to mam trochu rozkreslene, tak to sem pak hodim
Re: SphereBot
March 09, 2014 03:54PM
Už to máš? Ja se nemužu dopídit jak správně vytisknout pen-top díl z tyhle sady: [www.thingiverse.com] nevím proč ale vždycky mě to tak 3-6 vrstev vyplní tam kde nemá a nemužu na to přijít proč to dělá...jedině že by to děla slicer, v solidu je to v pořádku, i v jinych softech to otevře v pořádku, ale v Gcodu mě vždycky vyplní tu oblast pro tužku...

Jinak k tomu gravírování, koukal jsem jak to ma original EGGBot.. a mají tam vibračku z telefonu a diamantovej hrot :-) velice dobrej nápad...
Re: SphereBot
March 11, 2014 05:21AM
no realne k tisku dilu jsem se dostal teprve vcera, navic to delam komplet podle sveho navrhu, takze s timhle ti nepomuzu.
Moje konstrukce je lehce podobna:
dva ctverce 100x100 spojene pres 4 zavitove tyce (diky tomu zajisten posun pro zmenu velikosti)
osa y: motor uprostred jednoho ctverce, proti tomu M4x80 sroub ve dvouch loziskach opatreny pruzinou pro pritlak obrobku.
osa x: misto puvodniho motoru urceneho pro otoceni ramena budu mit bezny vozik co byva na tiskarnach na 8mm hlazenkach a lm8uu loziskach podel cele delky.
osa z: misto serva mam motor pridelany na voziku, s tim, ze pro tuzku a pripadne gravirovani pres vibrace(jak jsi popisoval, to me hodne nadchlo) je na konci ramene volne ulozene dalsi rameno, ktere je pres lozisko a jeho minimum je udelano ploskou, diky gravitace stejne jako u puvodniho reseni je reseno prilozeni nastroje k obrobku. Motor pak slouzi k odtahnuti ramene. vyhoda oproti loziska je presne nastaveni nulove hladiny.
pokud bych preci jen graviroval dremelem, tak drzak bude napevno na rameno motoru.
snad to je k pochopeni, nemam tu v robote zadny render smiling smiley Jestli se k tomu vecer dostanu, tak sem hodim obrazek, at se to da pochopit smiling smiley

Nemas nejaky tip na konkretni diamantovy hrot, se kterym by sel kombinovat ten vibracni motorek? Bude to mit dostatecnou zretelnou kresbu na skle?
Re: SphereBot
March 11, 2014 11:36AM
Tak rameno budu muset překreslit.. protože ať dělám codělám, tak vždycky to Slic3r považuje za oblast kterou má vyplnit a nevím proč.. Zkoušel jsem to protáhnout netfabbem a taky nic nezjistil..
Co se týče toho hrotu nevím, ještě jsem po tom nekoukal.. Já už mám díly vytištěné všechny, krom toho ramena..To jedinné dělá problém..Ale podle toho co mají na original eggbotu tak to vypadá hezky..
Re: SphereBot
March 11, 2014 11:39AM
ten jejich orig hrot není drahej..
[shop.evilmadscientist.com]
Re: SphereBot
March 11, 2014 12:09PM
to neni, ale prijde mi silene to objednavat, urcite musi existovat nejaka alternativa v ceskem obchode.
Jestli se nepletu, tak to jejich je prirodni "diamant" na kovovem zaklade, to by mohlo byt mozna realne i u nas. Nejaka diamantova frezovaci hlava nebo tak neco
Re: SphereBot
March 22, 2014 02:16AM
Diamantové nástroje (a nejen je) dodává fy. Gravotech, Benátky n/Jiz.
[www.gravotech.cz]
Používají se na škrabání do nerezi, eloxovaných materiálů, skla atd. Až na výjimky se s nimi pracuje bez otáček. Na chlazení je dobrý petrolejový film. Pár let jsem se těmito technologiemi živil, ale kde že ty vody jsou ...

Edited 1 time(s). Last edit at 03/22/2014 02:22AM by Axamith.
Re: SphereBot
March 23, 2014 06:15AM
Super, díky za tip. Jenom otázka, myslíš že je tedy reálné gravirovat podobnými hroty formou vibrací hrotu proti obrobku?
U tech rotačních si pak myslím, že nebude problém to upnout do dremela. Samozrejme vhodný průměr driku.
Diky za info.
Re: SphereBot
March 23, 2014 06:20AM
Teda vypadá to zajímavě . Osobně si myslím,že na jemné škrábání do materiálu jako je sklo to půjde . Tedy jakési kreslení . Ale na DPS nebo gravírování budeš potřebovat rotaci .


www.3d-konstrukce.cz
Re: SphereBot
March 23, 2014 03:00PM
no jeste by me zajimalo to vibracni gravirovani, zda je to realne. Provedeni by bylo snadne.
Pouzit dremel neni problem, ale znamena do dalsi zarizeni a vcelku rachot smiling smiley
Re: SphereBot
March 23, 2014 03:51PM
Chlapi, nechcem Vam do toho kecat, ale na 8 zavitovkach moc vody nenamutis.
Na taketo veci treba omnoho silnejsiu konstrukciu, mozno len zalozit fixu a cosi nakreslit.

Gravirovanie v 3D tlaciarni by dal obmedzene Rebel 1, ten je celokovovy
Re: SphereBot
March 24, 2014 02:47AM
Diamant bez otáček jsem používal jak na sklo, tak na kovy. Sem tam jsem ho použil s otáčkami, ale ty byly spíš experimenty. Na vibrační popis (vyťukávání) určitě použít nepůjde, na to je potřeba jiný, speciální nástroj. A jak píše Hopik, chce to tuhou konstrukci, troufám si odhadnout, že by to nemusel zvládnout ani rám z Al profilů (je pružný). Co jsem měl možnost k této technologii přičichnout, tak stroje měly tuhou, litinovou konstrukci.
Re: SphereBot
March 24, 2014 04:18AM
Přesně tak . Abys ji mohl používat,tak musí být z profilů . Ale jen na dremla , tedy rotační alpikace . Každopádně Profil 30x30 je na hraně použitelnosti . Koupil bych 50x50 . Dělají se na ně Al spojky,které jsou tuhé.


www.3d-konstrukce.cz
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login