Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

tisk (třeba) elektroniky

Posted by atwa 
tisk (třeba) elektroniky
June 17, 2014 01:45PM
Na fóru se probíralo využití tiskárny například na frézování obvodů. Psal jsem, že my nejen obvody, ale prakticky jakoukoliv elektrickou součástku dokážeme vytisknout, byl tam odkaz na video s tištěným LED (funkčním). Ten se pochopitelně vytisknul na zařízení podstatně náročnějším a o dva řády dražším. Nicméně pro tisk třeba zrovna obvodů jsou možná řešení poměrně levná a hlavně snadno namontovatelná.


Na fotce (v příloze) vidíte řešení, které jsme použili my a kde testujeme možnosti této technologie - zkušenosti máme dosud bud jen s přesným ink-jetem a spincoatingem, ale prozatimní výsledky nás přesvědčují o tom, že se s tím pracovat dá, největší problém je příprava speciálního inkoustu, kde obrovsky záleží na přesné viskozitě. A také folie, na kterou se tiskne musí být superčistá, protože i omak prstu by mohl změnit třeba povrchovou vodivost. Rozhodně to není činnost pro tiskařské elévy.

Co si o tom myslíte?


Fillamentum.com

Addi(c)tive polymers
Attachments:
open | download - WP_20140617_005.jpg (241.3 KB)
Re: tisk (třeba) elektroniky
June 18, 2014 12:46AM
Tiskne se na ohebnou fólii? Takže pokud nebudete mít rovné spoje, ale spíš něco jako zig-zag, tak fólie půjde krásně ohýbat bez přerušení vodivého spoje.
Dá se na to pájet? V rámci návrhu se pak dá počítat s tím, že "plošný spoj" bude nějak poohýbán, aby vyplnil co nejmenší prostor.

Dá se to pak zalakovat?
Jaký je odpor vodiče?
Re: tisk (třeba) elektroniky
June 18, 2014 08:48AM
Ano tiskne se bud na ohebnou folii, nebo na tenké (rovněž ohebné) sklo. Není to ledasjaká folie, základem je sic PET ale má upravovaný povrch, právě z hlediska vodivosti a drsnosti, aby povrch byl v celé ploše konstantní. Té folii se říká substrát.

Pájet jsme to nezkoušeli, resp mě to ani nenapadlo, vzhledem k charakteru hmot. Ale používáme vodivá lepidla.

Vodivost záleží na tom, jaké se použijí materiály, i zde je škálovatelnost. Pokud vytisknu inkoustem na bázi oxidu stříbra a stříbro potom vyredukuji na kovové, tak vodivost odpovídá stříbru. Možností je plno a pokud bude zájem, tak hodím nějaký přehled.
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login