Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Malé CNC + 3d tisk

Posted by Bojkas 
Malé CNC + 3d tisk
June 27, 2015 05:40AM
Ahoj,

Nekolikrat se to tu resilo neco podobneho a chtel bych postavit cnc frezu s moznosti 3d tisku pomoci vlastni upravene konstrukce.

S kamaradem chceme zacit nejprve drevenou konstrukci frezy s pohybem x/y/z s inspiraci v teto konstrukci. [www.instructables.com]
Pokud pujde vse jak ma, rozsirime ji o 3D tiskarnu. Mam tedy nekolik doplnujicich dotazu.

Bude pravdepodobne nutne pouzit dve ruzna arduina a FW, je to tak?
Jake dily budou potreba navic oproti uvedene cnc freze? Hotend, posuv ABS pomoci krokoveho motoru, extruder, drzak materialu, nahrivaci podlozka.
Pujde nejaky fw pouzit na 3d tiskarnu s temito parametry, nebo bhde nutne upravit stavajici?
Jak se vlastne serizuje 3D tiskarna tak aby vedela kde jsou kraje a vyska?
Premyslim bud o demontovatelne podlozce. Nebo radeji rozdelit pracovni plochu na cast pro tisk a cast cnc?

Prosim o pripominky, doplneni dalsiho potrebneho materialu pro 3D tisk, pripadne o rady a upravy.


Moc dekuji panove a omlouvam se za diakritiku. Pisi ve spechu z tabletu.

Ivica
dan
Re: Malé CNC + 3d tisk
June 27, 2015 06:27AM
Nechci byt hnusnej, ale zapomen na to. Zjednodusene vysvetlim. Pominu tedy "drevenou frezku" s nejakou dremelkou, to uz mi samo o sobe pripada zbytecne vynalozeni energie, ale vim, ze si tim musi kazdy projit zrovna tak jako ja, aby pak zjistil, ze mu gravirovani balzy a polystyrenu proste nestaci. Tedy:

1. posuvy trapezy ci zavitovymi tycemi te pro tiskarnu budou znacne rychlostne omezovat. Bezne se tiskne od 40mm/s do cca 100mm/s (ale i vice) a to ti zadna zavitovka neudela. Pak nevim, jestli ma cenu pokracovat v dalsich bodech, ale budiz.....

2. nepotrebujes 2 ruzne arduina a FW, je to o frezovacim SW, ktery umi posilat na COM port g-cod. Na netu jich par je, ale v podstate i vlastni Repetier umi frezovat. Pokud nepotrebujes menit bastroje, jako treba pri frezovani a vrtani PCB, je to pomerne snadne.

3. ohlene komponentu, ktere potrebujes navic, tak je to v podstate tak jak pises, ale nejpodstatnejsi je extruder s nejakym rozumnym HotEndem. Ostatni je kosmetika. Pokud budes tisknout PLA, tak ani tu vyhrivanou podlozku nepotrebujes.

4. viz 2.

5. pro detekci 0 v Z se pouzivani mechanicke ci opticke endstopy/koncaky.

6. tot otazka. demotovatelna podlozka bude vyzadovat castejsi serizeni 0 v Z ale zalezi samozrejme na jeji konstrukci a provedeni.

Nejsem zapskly konstrukter a moc tomu nerozumim, akorat jsem par takovych zalezitosti uz resil. Urcite myslenku nehanim/nezatracuji ale dnes bych do zadneho takoveho hybridu nesel.

Edited 1 time(s). Last edit at 06/27/2015 06:27AM by dan.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Malé CNC + 3d tisk
June 27, 2015 08:40AM
Výborně, moc děkuji za připomínky k věci. U té frezky mi bude stačit, když zvládne vyriznout díly na dvě letadla ročně, abych to nemusel prekreslovat na preklizku a řezat měsíc lupenkovou pilou. Proto si myslím, že i ta dřevěná konstrukce bude dostačující.

1. Takže pohon 3d tiskárny je veden řemeny namísto sroubovice? Pak je otázka, jestli by ten řemen zvládl naopak tu frezu.

2. Zvládá tedy i frezu? Ale jak pak pozná, že nemá tlačit plast?

3. Čím se pohybuje materiál do extruderu? Na to je potřeba někdy zvlášť krokovy motor?

Nemá nejsi nějaký rozumný návod jak přesně ta 3d tiskarna vlastně funguje?


Ivica
dan
Re: Malé CNC + 3d tisk
June 27, 2015 09:08AM
Ano, pohon 3D tiskarny je resen remeny z duvodu rychloasti a potreby minimalni nemenici se sily. U frezky to remeny nedaji, aspon tedy ne ty, ktere se bezne na tiskarnach pouzivaji. Mozna by se nejaky kompromis nasel, pouziti lepsich remenu atd, ale to jsem nezkousel a nebylo mi to od znalejsich doporuceno. Tedy frezka = trapezy/kulickove srouby, 3D tiskarna = remeny.

FW nedela nic jineho, nez ze udela to, co mu v g-codu prijde. Tedy zalezi na SW (CAM/slicr), ktery g-cod pripravuje. U tiskarnovych FW akorat chyby treba intrepretace g-codu pro vymenu nastroje, ale opet se tomu da pomoci na strane generatoru g-codu ci frezovaciho SW.

Soucasti extruderu je dalsi krokovy motor s nejakym zubatym koleckem ci sroubem, ktery tlaci filament do HotEndu, nic mene pokud FW neposles g-cod ze ma neco tlacit, tak nic delat nebode. Stejne je to s ohrevem trysky a podlozky. Tedy jak jsem psal na zacatku, je to o SW, ktery pripravuje g-cod.

Edited 2 time(s). Last edit at 06/27/2015 09:11AM by dan.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Malé CNC + 3d tisk
June 27, 2015 06:16PM
Takže by se to relativně "jednoduše" dalo, je to tak? Buď použít pořádnou remenici, nebo se spokojit s pomalejším tiskem, případně použít silnejsi a rychlejší motory.
Jak říkám, nebudu to používat denně, pro me účely by mi to stačilo a mohlo by to vyjít levněji, než každý stroj zvlášť a hlavně to nezabere tolik místa.

Našel by se někdo, kdo by mi udělal přesný soupis toho, či budu potřebovat navíc pro přestavbu cnc na 3d tiskárnu?
Počkám, až kamarád dostaví to cnc a zjistím, jak je rychlé a přesné. ;-)
Re: Malé CNC + 3d tisk
June 28, 2015 05:06AM
Tak me napada, co tekhle pouzit ozubeny hreben? Rychlost by mela byt podobna remenu a sila pak jako u zavitovky.
dan
Re: Malé CNC + 3d tisk
June 28, 2015 05:09AM
Jo, hreben by byl teoreticky resenim.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Malé CNC + 3d tisk
June 28, 2015 10:49AM
Chlapy Já Vás nechci strašit , ale s tím hřebenem bude problém s mezizubovou vůlí . Modul zubů není u žádného typu samosvěrný . Bude potřeba to vyřešit stejně jako předepnuté matice u trapézových šroubů . TZN . jedna matice je v uložení pevná , a proti ní je druhá odtlačována pružinou kvůli vůli v přechodu do opačného směru . Ale než zkoušet něco takového s nejistým výsledkem , Šel bych do kuličkového šroubu s vysokým stoupáním . Řekněme 12 x 12 .


www.3d-konstrukce.cz
Re: Malé CNC + 3d tisk
June 28, 2015 04:22PM
Díky za tip.
Může mi prosím někdo říct seznam dílů, který bude potřeba dokoupit na dodelani 3D tiskarny?

Hledám to už dva dny a nikde nemohu najít nějaký popis tiskárny v bodech. Budu potřebovat předpokládám celou tiskovou hlavu.
Tj. Extruder, trysku, hotend? Nějaký posun materiálu do toho všeho?
dan
Re: Malé CNC + 3d tisk
June 28, 2015 05:04PM
Fakt si nejsem uplne jisty, jestli to co zamyslis je dobry napad. 3D tisk je sam o sobe trochu ducharina, vyzaduje dost cviku a zkusenosti a to i no osvedcenych a znamych konstrukcich reprapovych tiskaren. Znalost HW jako takoveho dela hodne. Onen extruder a hotend jsou zakladni zalezitosti, se kterou se vsichni na zacatku pomerne perou a to se jich vetsina snazi pouzit vyzkousene konstrukce. Tezko ti nekdo bude radit s typem exruderu, protoze jeho konstrukce je vetsinou svazana s konstrukci tiskarny. Pokud nemuzes nic najit, tak asi hledas spatne. Na wiki reprapu je jich pomerne dost, spise zalezi na tom, jaky princip zvolis (direct/bowden/wade....), nebo ktery tve konstrukci bude vice vyhovovat.
Pokud si nekdy konstruoval nejakou frezku, tak si postav nejlevnejsi variantu 3D tiskarny, treba i2, osahej si to, at vubec vis do ceho jdes, protoze si myslim, ze hybridni kostrukce pro nekoho, kdo o 3D tisku nic nevi je dost velke sousto.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Malé CNC + 3d tisk
June 29, 2015 02:13AM
Ahoj, chci to jen zkusit ,cnc pro me neni az tolik dukezite jako 3D tiskarna. Mel sem puvodne v planu postavit Rebel 2 a z toho budu vychazet. Zkusim to napasovat na konstrukci cnc. Pokud se nezadari, tak to predelam na mirne upraveneho Rebela. Bude to pak stat jen o par tisicovek a hromadu veceru vic.

Rozhodl jsem se pouzit na testovani zavitovou tyc se stopanim 3-4mm. Motor pouziji s otackami 5-30/s v zatezi/minimalni zatezi. Cnc by se tedy melo hybat cca 15-20mm/ a tisknout az 120mm/s. Dle vsecho by se zavitovkou a mensi tryskou mel byt tisk vyrazne presnejsi.

Tiskovou hlavu pouziji z reprap a v pripade neuspechu veskerou elektroniku kuchnu a postavim standradni tiskarnu.
Re: Malé CNC + 3d tisk
June 29, 2015 02:40AM
Pokud máš CNC , tak tam dát extruder nebude až takový problém . (chce to aspoň fotku) Ale naopak to prostě nepůjde . Proto to nikdo nedělá . Jinak ten tvůj čas , a prachy hned vem , a vyhoď je do kanálu . Ušetříš čas, a prachy smiling smiley


www.3d-konstrukce.cz
Re: Malé CNC + 3d tisk
June 29, 2015 05:18AM
Připomínka k pohonu řemenem a kuličkovým šroubem.
3D tiskárna v podstatě nevyvíjí téměř žádné dynamické síly při tisku, překonává pouze odpor vedení, ložisek atd. Takže vhodný řemen to bez potíží utáhne.
CNC překonává síly, které vytváří tlak nástroje na obráběný materiál. To už řemeny nezvládají. Do balzy a polystyrenu s trochou štěstí ano, do plastů a kovů ne (při zachování přesnosti tvarů).
Re: Malé CNC + 3d tisk
June 29, 2015 05:19AM
Právě že se chystám ke stavbě CNC, na které připevním celou tiskovou hlavu, ne naopak. Prostě se spokojím s případným pomalejším tiskem, použiji trapezovou tyč 14x4

PS" pokud hodím čas a peníze do kanálu, tak moc neušetřím, protože budou v kanálu. :-)
Re: Malé CNC + 3d tisk
June 29, 2015 05:55AM
CNC s trapézem..... no nevím . To předepínání matic jsi zvážil dobře ?
Jinak z cnc frézky tiskárnu uděláš , ale to přenastavování .
PS: Máš pravdu . grinning smiley


www.3d-konstrukce.cz
Re: Malé CNC + 3d tisk
June 29, 2015 07:43AM
Ještě mě tak napadá, asi to bude úplná blbost, ale jaký minimální výkon by měl mít laser na proříznutí překližky? :-) Prosím, jen nenavrhujte 40W CO2 laser.
Re: Malé CNC + 3d tisk
June 29, 2015 06:36PM
no koukal sem a vetsinou to je prave tech 40W, firma LAO zacina na tusim 200W smiling smiley

ale potrebujes si ujasnit, co presne chces rezat nebo jestli chces jen gravirovat a jakou tloustku materialu...

pro gravirovani ti staci polovodicovej laser, na tu balsu by i mohl stacit nakej 5 - 10W

pro rezani kovu, laser s co nejmensi vlnovou delkou - kovy ji dobre pohlcuji... teoreticky vlaknovej, CO2 to ale taky s kovy umi...

pro drevo a plasty CO2, dobre se pohlcuje jeho vlnova delka...

muzu se ti zkusit zeptat v praci optiku, ale rek bych ze od 5W a vic se neobejdes (na tlousku 3mm a vic)

jeste se muzues zkusit zeptat i tu, kde se primo laser rezackama zabejvaj : [forums.reprap.org] obcassem tam nasel zajimave reseni smiling smiley

asi bych se toho CO2 nebal. prakticky budes jen menit medium a sem tam seridis optiku - samozrejme pokud finance nehrajou roly... myslim, ze bude trosku zrout elektriny smiling smiley

jen bacha pak na prach smiling smiley jak se tam usadi na zrcatku a pustis laser, tak od urcite hustoty energie ve svazku ti to bude nicit optiku smiling smiley

to co sem se snazil rict, ze je traba zvazit, co stim chces rezat a podle toho i vybrat typ laseru... pokud budes mit vlnovou delku, ktera neni pohlcovana materialem, vetsina energie laseru pak nebude vyuzita k rezani a bud budes muset jet hodne pomalu, nebo jen tak gravirovat povrch. proste nejde jen o vykon...


vlastni navrh plus ve vystavbe CoreXY

Thingiverse : [www.thingiverse.com]
git: [github.com]
shop: [shop.daje.cz]
Teorie relativity:
vysvetleni 1: sahnes-li na rozpalenou panev, vteriny jsou jak hodiny. sahnes-li na rozpalenou zenu, hodiny jsou jak vteriny...
vysvetleni 2: strcis-li mi nos do zadnice, pak ja mam nos v zadku, ty mas nos v zadku, ale ja sem na tom relativne lip smiling smiley
Re: Malé CNC + 3d tisk
June 30, 2015 02:21AM
Tři v jednom ? To nemůže dopadnout dobře . winking smiley


www.3d-konstrukce.cz
Re: Malé CNC + 3d tisk
June 30, 2015 08:39AM
Přemýšleli jsme s kamarádem, jak případně nahradit frézu. Mohli by jsme použít díky tomu jednodušší mechaniku třeba z 3D tiskárny. Pokud nějaký levnější laser nedokáže proříznout 4mm překližku, tak to asi nemá smysl, gravírování není třeba. Za CO2 laser nebudeme dávat minimálně 10K. :-/ Něco do 2000? :-)
Jsme modeláři, tak jen něco na řezání překližky a v mém případě i 3D tisk.

Edited 1 time(s). Last edit at 06/30/2015 08:40AM by Bojkas.
Re: Malé CNC + 3d tisk
June 30, 2015 09:18AM
Nejrozumnější z toho všeho , co jsi tu uvedl je mít cnc frézku , a ten tiskařský nástavec , už se nějak zakomponuje . Ale nedělej z toho optima praima . smiling smiley Já sám stavím velkou tiskárnu , a peru se s tuhostí . Ty budeš dělat totéž . Na těch dřevěných cnc pouze ukazují , žě , a jak to jde . Ale funkční kus s nějakou trvanlivostí z toho dlouho nebude . Pokud to myslíš vážně , jdi hned do hliníku , a budeš mít klid .


www.3d-konstrukce.cz
Re: Malé CNC + 3d tisk
June 30, 2015 10:10AM
Určitě nechci kombinovat moc věcí, cca za měsíc začnu stavět, abych to případně měl do konce roku hotové. Zatím to postavím z 20mm překližky a dál se uvidí, buď to bude k ničemu, předělám to na 3D tiskárnu, nebo to bude dobré a předělám to na hliník, možná i s kuličkovými šrouby. Co peníze dovolí.

Našel jsem na youtube video, kde chlapík řeže 6mm překližku pomocí 3W laseru!!! Sice je to pomalé, musí ji projet 6x, ale funguje to a nemuselo by to stát 10tis.
Re: Malé CNC + 3d tisk
June 30, 2015 04:50PM
Tak pomalu začínám sestavovat seznam.
Pomůžete mi prosím?

Jsou tyto části vhodné?

NEMA 17
[www.aliexpress.com]

Extruder s tryskou a motorem
[www.aliexpress.com]

Endstop
[www.aliexpress.com]

Reprap sada Mega 2560 R3, Ramps 1.4, 5x driver A4988, heatbed mk2b
[www.aliexpress.com]

Zdroj
[www.aliexpress.com]

Jakou bižuterii k tomu? Řeším teď tisk/cnc. Neměl bych raději vzít silnější Nema23?

Zatím to mám celkem za 141USD (3500kč)


X/Y pojede na 14x4 trapézových šroubech což by mělo dát teoretické maximum 120mm/s. 500kč vč. matek

Osa Z bude 10/2 šroubovice. 50kč

Konstrukce překližka 18mm. 500kč

Vodící tyče 14mm 400kč


Zapomněl jsem na nějakou drahou položku?

Edited 2 time(s). Last edit at 06/30/2015 05:06PM by Bojkas.
Re: Malé CNC + 3d tisk
June 30, 2015 05:16PM
motory koukni sem: [www.microcon.cz] sou proverene a rek bych ze i levnejsi (muzes od nich vzit i stepry) mozna bych sel spis do DRV8825, za a) s chladicem zvaldaj dvojnasobek proudu na buzeni b) umej 1/32 krokovani a je to prijemnejsi chod tiskarny, pomerne tichej...

bed se mi osvedcil tento: [reprap.me] i s termistory - jedina vyhrada jsou male dirky a pajeci plosky pro privodni vodice, ale nic co by se nedalo s vrtackou zvladnout smiling smiley
uz sem jich mel nekolik a ohmy sedeli, vyhreje i na 120 - 125°C (u ABS a vetsich objektu se mi to osvedcilo)

extruder ti klidne vytisknu, nebo nekdo jinej

hotend 3draty (www.3draty.cz) nebo E3D (www.e3d-online.com)

u toha rampsu se priprav, ze asi budes menit minimalne fet pro vyhrejvani desky - zluta muz tam dava takovej, kterej se moc hreje (ja na rampsu menim fet pokud se hreje, odendavam pro bed vratnou tepelnou pojistku a menim napajeci svorkovnici, pokud je to ta zacvakavaci - uz se mi parkrat stalo, ze se pretavila v miste spojeni)

alespon na Z bych dal optoendstop, ale vylozene nutnost to neni (http://reprapworld.com/?products_details&products_id/58/cPath/1591_1612#.VZL_JHV07K4)

zdroj asi kolem 20 - 21 A. bed muze brat az 11A a pokud se rozhodnes pro 2 hotendy bude ti to malo. me treba bere kolem 6A hotend plus motory...

ad nema23 to zalezi na tobe, co budes potrebovat na sve cinnosti smiling smiley tiskarny by mela jet i s NEMA 23 pokud je zvladnou budice smiling smiley a pokud nepouzijes tistene dily, ktere pocitaj s NEMA 17 tak je to ciste na tobe, nebo se mylim??? smiling smiley

Quote
Bojkas
Tak pomalu začínám sestavovat seznam.
Pomůžete mi prosím?

Jsou tyto části vhodné?

NEMA 17
[www.aliexpress.com]

Extruder s tryskou a motorem
[www.aliexpress.com]

Endstop
[www.aliexpress.com]

Reprap sada Mega 2560 R3, Ramps 1.4, 5x driver A4988, heatbed mk2b
[www.aliexpress.com]

Zdroj
[www.aliexpress.com]

Jakou bižuterii k tomu? Řeším teď tisk/cnc. Neměl bych raději vzít silnější Nema23?

Zatím to mám celkem za 144USD (3500kč)


vlastni navrh plus ve vystavbe CoreXY

Thingiverse : [www.thingiverse.com]
git: [github.com]
shop: [shop.daje.cz]
Teorie relativity:
vysvetleni 1: sahnes-li na rozpalenou panev, vteriny jsou jak hodiny. sahnes-li na rozpalenou zenu, hodiny jsou jak vteriny...
vysvetleni 2: strcis-li mi nos do zadnice, pak ja mam nos v zadku, ty mas nos v zadku, ale ja sem na tom relativne lip smiling smiley
Re: Malé CNC + 3d tisk
July 01, 2015 03:12PM
Dekuji za tip. Nejvic me zaujal microcon, jen mozna vemu ty 23ky.

Z toho co jsem poslal, co mi tam chybi treba na propojeni, atd? Hledal jsem temer vsude a nemuzu nikde najit presne soupis dilu, ktere pouzit. Vzdy jen nejaky rozpracovany seznam od nektereho z fanousku.

Takze na tisk potrebuji mega a ramps, do ktereho zapojim drivery a motory, ktere ovladaji osy xyz pomoci trapezovych tyci (v mem pripade). brzdene endstopem a motor, ktery tlaci plast extruderem do trisky na hotbed. To je vse? Co nejake teplotni cidla do hotbedu a na trisku? Na jake dalsi drobnosti sem zapomnel?

Pokud je tomu tak, co na tom stoji 15tis? Zatim mam teda veskerou elektroniku za 3500kc. Konstrukce muze stat tak 1500kc. Prodejci teda maji 200% rabat?
dan
Re: Malé CNC + 3d tisk
July 01, 2015 05:17PM
Ja myslim ze pouze spatne hledas a prave seznam potrebnych komponentu je prave nedilna soucast tech 15k, ac nevim, konkretne, kde jsi tu cenu schrastil. Uz vubec nevim, jak chces pomoct se seznamem konkretniho materialu na tiskarnu/stroj, ktera zatim v podstate neexistuje, je tedy v nejakem stadiu vyvoje. To je vyvojova zalezitost, ktera neco stoji a to je minimalne cas, ktery stravis prave tim hledanim, coz ti moc nejde.
Samozrejme kdyz nakupujes na soukromo, tak ti pri trose stesti k tomu nepricte celnice DPH + CLO + rabat prodejce. Pokud si myslis, ze je 15k za sestavenou a skalibrovanou funkcni tiskarnu moc, tak se o tom muzeme pobavit, az to dotahnes do konce, pokud se tak stane. Je to spousta prace a casu, ktery je pouze v tve rezii. Spocitej si beznou hodinovou sazbu delnika a kolik hodin se stavbou a shanenim komponentu stravis + jejich cena, clo, dph, nejaky rabat v pripade dalsiho prodeje.
Pokud vis, kolik stoji 1 hodina tve prace tveho zamestnavatele, tak si dovolim tvrdit, ze 15k za sestavenou funkcni tiskarnu typu RepRap je velice solidni. Ale je to pouze muj skromy nazor.

Ale aby to nebylo uplen OT, tak samozreme termistor na HB potrebujes, ale pokud nakupujes v cine primo bez cla a dph, je to korunova zalezitost a podle meho nescetnekrat popsana na foru a wiki reprapu. Opet zalezi jakym smerem se vrhnes a co ti prijdede jako idelani. Staci se defakto podivat do FW Marlin ci Repetier, ktere termistory podporuji a podle dostupnosti vybrat.

Snazis se o vyvoj hybridu, od ktereho se te pokousim spise odradit a presto zadas o naservirovani komponentu pod nos ? Sorry, ale to fakt moc nejde.

Edited 4 time(s). Last edit at 07/02/2015 01:40AM by dan.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Malé CNC + 3d tisk
July 02, 2015 01:18AM
Osobně bych se do stavby čehokoliv hybridního, co spojuje více strojů/technologií do jednoho nepouštěl. Vždy je to o kompromisech a ústupcích. A ve výsledku to nejspíš nebude fungovat dle představ. Navíc bez předchozích zkušeností ze stavby podobných zařízení.
Re: Malé CNC + 3d tisk
July 02, 2015 02:12AM
Dane, nevim, proc hned utocis a beres to primo na svoji osobu. Reprap rebel je jedna z nejcasteji stavenych tiskaren a ani na wiki neni soupis dilu, i kdyz ji vsichni delaji +/- stejne. Netusil jsem, ze to je tajemstvi a ukol, kterym si clovek musi projit, procist vsechna temata a z kazdeho si vycucnout jednu soucastku, ktera bude potreba.
Pokud sis vsiml, vsechny dily, ktere jsem predpokladal jsem vypsal a chcel sem jiz jen ty drobne detaily, co mi k 3D tisku chybi. S mechanikou se nejak poperu, v tom problem nebude.

Narovinu, kolik casu stravis jako zkuseny konstrukter stavbou, kdyz mas pred sebou vsechny dily?

Neni nahodou openhardware o tom vyvoji a reseni? Pripomina mi ten pristup nekoho blizkeho. "CNC freza pod 50tis nejde postavit, musi mit alespon 2m, byt cela z nejdrazich materialu, pouzivat linearni pohony za 10tisk kus a na ovladani potrebujes strojarnu". Protom vi, ze to chci jen maximalne na 4mm preklizku a nehodlam se tim zivit, takze jestli to laser vyrizne za minutu a ta ma to bude delat dremelkou 2h, tak na tom nesejde.

Takze se omlouvam vsem konstrukterum, nechci tu vyvolavat flame.

Sem rozhodnuty ZKUSIT postavit hybrida s dremelkou na frezovani a tiskovou hlavou na 3D, ktera bude PROZATIM z lepene preklizky a o pohon se ZATIM budou starat trapezove tyce. Bude to takovy levnejsi PROTOTYP. Pokud bude jakstaks fungovat, budu jej postupne vylepsovat jako hlinikova konstrukce, kulickove tyce, poradna freza. Pokud to fungovat nebude, vyhodim 1000kc oknem, koupim si konstrukci rebela a veskerou elektroniku na to osadim.
Re: Malé CNC + 3d tisk
July 02, 2015 02:26AM
To Bojkas .
Neber to ve zlém . My se ti tu snažime poradit , Ale nemůžeme ti všechno nalít . [forums.reprap.org]
S dřevěným rámem se to bude chovat jinak než s hliníkem , který by mohl NĚJAK jet . A proto že ti to na dřevě nepojede , tak to zrušíš .


www.3d-konstrukce.cz
dan
Re: Malé CNC + 3d tisk
July 02, 2015 02:57AM
Bojkas> Sorry, nechtel jsem utocit, navic jsem to vcera psal trochu pod parou po navratu z restauracniho zarizeni grinning smiley Duvodu proc jsem to napsal jak jsem to napsal je spousta a nema cenu to zde rozebirat, ale pokusim se odpovedet trochu jinak smiling smiley Kazdopadne nic netajim, neboj se, pokud se zeptas na tiskarnu a komponenturu kterou znam, tak neni problem.

K wiki mam trochu odpor, uz jsem to zde kdysi tady psal a proto tam dokumentace neni. Navic nejsem v EN kovany a udrzovat aktualni dokumentaci na nekolika mistech se mi opravdu nechce a nemam na to cas. Uvidis sam, pokud to nejak zmaknes, ze to s tou dokumentaci tveho openhw nebude zase tak horke smiling smiley
Dokumentace k Rebelu je treba na rebelim foru, se soupisem veskereho materialu a jeho eventualit a uzivatelskych upgrade. Proto jsem napsal, ze spatne hledas. Ja jsem osobne na wiki reprapu nesehnal na zacatku zadnou ucelenou/kompletni dokumentaci a proto jsem zacal v podstate znovu po svem.

Rebel II se da bez nejakeho velkeho stresu postavit/rozbehat a skalibrovat za den. Minimum je tak cca 12hodin. 12hodin x 300,- hodinova sazba skutecne levneho technika = 3600,- a zamestnavatel za takoveho technika odvede tedy celkem v jeho platu a odvodech statu cca 7200,- To jen zhruba pro priblizeni tvorby oficialni ceny montaze. Neni potreba o tom diskutovat a rozebirat to dale, jenom obcas chytnu na 1. naslapnuti, kdyz nekdo rekne, ze nakoupil dily za 5000,- (a jeste navic bez CLA a DPH) tak proc za to chce nekdo vic jak 10000,- za hotovy.

Takze nyni k tematu.

Termistory pouzite v reprapovych strojich jsou tedy na wiki popsany treba zde [reprap.org] nejpouzivanejsi jsou asi nejake takove [www.ebay.com]
Jeden potrebujes na BED a druhej na HotEnd, ale pokud koupis nejaky komplet, tak u neho vetsinou termistor je. Vyplati se kazdopadne vzit par termistoru do zasoby.

Osobne jsem podobnou cestou sel take, stavel jsem v podstate nejdrive frezku na tistaky a z financnich duvodu se z ni stala 3D tiskarna. Pak prisel po case navrat k te dremelce na tiskarne, ale jak jsem psal, s remeny je to nepouzitelne. Tudiz se vracim k frezce/vrtacce na tistaky, ale jako samostatnemu stroji smiling smiley

Hlavne zadny stres a konflikty, sice je tu mrtvo, chtelo by to zase ozivit Koš, ale toho se uz učastnic ani snad nechci grinning smiley

Takze jedeme dal, na rozumne a jednoznacne dotazy urcite dostanes sve odpovedi smiling smiley

Edited 3 time(s). Last edit at 07/02/2015 03:01AM by dan.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Malé CNC + 3d tisk
July 02, 2015 03:18AM
no nakej seznam se tezko da rict ale obecne podle toho jak postupuju ja

1) ramps + arduino (reprapworld, reprapdiscount, aliexpress, dealextreme...)
2) motory (mikrokon)
3) hotbed + termistor (v sade pri koupe hotbedu - prevazne reprap.me)
4) hotend + termistor + topna patrona (v sade od E3D)
5) endstopy (opto treba od reprapworld, mechanicke - mikrospinace z treba GM)
6) kabelaz, konektory a ostatni dle potreby (z GM, GES, TME nebo RS)
7) sklo na bed - bezny sklar, tl 2 nebo 3 mm
8) spojovaci material asi vis kde, ale ja treba pouzivam pro prumysl.cz

snad sem na nic nezapomel


vlastni navrh plus ve vystavbe CoreXY

Thingiverse : [www.thingiverse.com]
git: [github.com]
shop: [shop.daje.cz]
Teorie relativity:
vysvetleni 1: sahnes-li na rozpalenou panev, vteriny jsou jak hodiny. sahnes-li na rozpalenou zenu, hodiny jsou jak vteriny...
vysvetleni 2: strcis-li mi nos do zadnice, pak ja mam nos v zadku, ty mas nos v zadku, ale ja sem na tom relativne lip smiling smiley
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login