Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Vývoj vlastní tiskárny

Posted by boylucky 
Vývoj vlastní tiskárny
February 06, 2016 03:12AM
Ahoj, hledám pár nadšenců co by se chtěli podílet na vývoji a stavbě vlastní 3D tiskárny. Nejde o to vytvořit high tech tiskárnu, ale spíš o to něco se při vývoji naučit a vyzkoušet vlastní nápady a řešení. Pokud by se nešlo pár lidí, každý by měl na starosti konkrétní část tiskárny podle toho o co by měl největší zájem (elektronika, konstrukce, hotend atd...). Jde spíše o radost z vymýšlení a testování nápadů než o nějakou nutnost sestavit nový model tiskárny. Osobně bych měl zájem spíše o typ delta tiskárny, i když mám zatím zkušenosti pouze se stavbou Rebel II. Vše by záleželo na domluvě.

Základní koncept tiskárny:
- co možná největší množství dílů vlastní výroby nebo použití snadno dostupných součástek
- rozumné náklady na sestavení tiskárny
- snadná stavba

Zajímal by mě váš názor, takže budu rád za příspěvky do diskuse ať už budou jakkoli kritické. Jak už jsem psal na začátku, jde hlavně o radost z vymýšlení a stavby vlastní tiskárny.
Re: Vývoj vlastní tiskárny
February 07, 2016 03:44AM
Ahoj .
Měl by sis rozmyslet , jestli bude celokovová , nebo spojování plastem . Dále pak mnohem víc lidí ti poradí s tiskárnou typu rebel..průša..atd. Delt je tu po málu . A pak určit rozměry pracovního prostoru , a cenový strop . Písni to tu , a pak se může vymýšlet .


www.3d-konstrukce.cz
Re: Vývoj vlastní tiskárny
February 07, 2016 05:27PM
Ahoj, díky za příspěvek. Co se týče spojů a konstrukce, počítal jsem spíš s využitím plastu. Je mi ale jasné, že celokov by byl lepší co se týče tuhosti konstrukce. Máš určitě pravdu v tom, že víc lidí tu poradí o rebelovi než o delta konstrukcích. Proto si myslím, že by bylo dobré jít právě cestou delta konstrukce, aby se o nich dozvědělo víc lidí a více se tu o ní začalo psát. Co se týče velikosti pracovního prostoru tak moje představa je spíše využít menší rozměry (max 15x15x15cm). Myslím si že by bylo dostač i 10x10x10 cm.

Dival jsem se na tvoje stranky a mas tam zajimavy veci. Nechtel by si to treba zapojit do vyvoje tehle tiskarny? Ale nevim jak by to nakonec vychazelo cenove. Asi by se to o dost prodrazilo.

Edited 2 time(s). Last edit at 02/08/2016 05:27AM by boylucky.
Re: Vývoj vlastní tiskárny
February 08, 2016 05:19PM
Delta je konstrukcne jednoducha, ale nez budes vymyslet kolo, tak zkus postavit nejakou existujici deltu. Naucis se na ni spousty principu (ktere jsou dost jine nez u kartezske, kalibrace, vedeni atd.). A sam poznas co potrebujes zlepsit a udelat jinak.
Delat na zelene louce bez zkusenosti te bude stat zbytecne cas a energii.
Re: Vývoj vlastní tiskárny
February 08, 2016 05:34PM
Asi máš pravdu. Vždycky se bude vymejšlet něco líp pokud, už má člověk předchozí zkušenost se stavbou delty. To sem si ověřil už u stavby Rebela. Ještě to zvážím. Dík.
Re: Vývoj vlastní tiskárny
February 09, 2016 12:51AM
Na každý profil se dá udělat kovová spojka . Ale myslel jsem si , že už nějakou deltu máš , a víš , co budeš potřebovat jinak . Takže navrhuju Bajnův postup .


www.3d-konstrukce.cz
Re: Vývoj vlastní tiskárny
February 09, 2016 01:19AM
Jj, asi to tak dopadne.
Re: Vývoj vlastní tiskárny
April 05, 2016 01:29PM
Tak sem také něco přidám. Mám postavenou deltu vlastní konstrukce, ale spousta věcí se mi na ní nelíbí. Tak jsem se rozhodl že si udělám novou konstrukci s využitím hliníkových profilů z Alupy spojených podobné jako má Kossel. Uvažoval jsem i nad kovovými spojkami profilů, ale hotové je mají jenom na menší profily které jsou na Kosselu. A nechávat je frézovat by bylo asi kapku nákladnější než je tisknout. Ale i tak odhaduju že na plastové díly padne tak kilo plastu. Už to mám v hlavě a asi tak z půlky v Solidworksu. Samozřejmě počítám s vychytávkami jako snímání dotyku hlavy s tiskovou plochou (autokalibrace) a uchycení hotbedu magnety. Teď je to ale u ledu protože mám v práci docela náročný projekt a ještě tak minimálně 3 měsíce ne li déle se k tomu nedostanu. Jinak rád poradím co budu vědět.

Jinak deltu jsem stavěl z toho důvodu, že zabírá menší plochu na stole a taky se na ni dobře dívá...

Jo a samozřejmě bude uzavřená...

Edited 1 time(s). Last edit at 04/05/2016 01:53PM by KamilN.
Re: Vývoj vlastní tiskárny
April 06, 2016 12:14AM
Ahoj,
vzhledem k tomu ze o delty mam docela zajem, resp. se mi libi a chtel bych si jednu postavit, muzem se na kovovych frezovanych dilech dohodnout, pokud bys chtel obycejne ocelove nebyl by problem, pokud by ti ale slo o dural/ kovany hlinikk tak material bohuzel nemam dostupny, pokud bys mel zajem.muzes mi napsat zpravu smiling smiley
Re: Vývoj vlastní tiskárny
April 06, 2016 03:10AM
Ahoj,

taky sem se nakonec pustil do stavby vlastni konstrukce delty z hliníkových profilů z Alupy. Nemám na to taky nějak moc času, ale doufám, že do měsíce by to celé mohlo být hotové. Spoje se snažím navrhovat tak aby byla do budoucna možnost je vyrobit řezáním laseru z překližky nebo jiného materiálu, ale nejsem si jistý výslednou tuhostí konstrukce. Ale vyzkoušet bych to chtěl jak to dopadne. Na začátek tisknu spoje z plastu. Jinak nedávno sem si postavil i takovou malou hračku smiling smiley viz příloha.

Edited 1 time(s). Last edit at 04/06/2016 03:11AM by boylucky.
Attachments:
open | download - model1.jpg (115.9 KB)
Re: Vývoj vlastní tiskárny
April 06, 2016 06:18AM
No tak kovové díly by byly určitě zajímavé, ale samozřejmě jde o cenu. Jak dojdu domů tak sem hodím screenshoty toho co mám hotové. Jinak k té autokalibraci je to hlavně otázka softwaru. Já plánuji Smoothieware. Ale je dobré počítat v konstrukci s požadavkem čidla na Z osu. Ale indukční čidlo nebo mikrospínač nebo cokoli podobného mi nepřijde úplně nejlepší, protože po každém zásahu na hotendu je potřeba štelovat čidlo. Navíc při uzavřené komoře tomu bude poněkud horko. Takže nejlepší mi přijde FSR nebo load-cell (nevím jak se to správně překládá. Zvlášť load cell se dají koupit hodně levně. To jsou takové ty čidla co jsou v elektronických váhách. Prostě budou pod každým šroubem heatbedu a jak na něj narazí hotend tak sepne výstup a zastaví. Jen nemají rády teplo, takže je musím trochu tepelně odizolovat.
Re: Vývoj vlastní tiskárny
April 06, 2016 01:52PM
Smoothieboard tak tomu taky dost fandím jen jsem to ještě nikde neviděl u nás k prodeji.... ta deska má celkem dobrý potenciál smiling smiley

Jinak já si myslím že třeba indukční čidlo úplně stačí a záleží na konstrukci celého efektoru (hlavy) pokud by byla taky kovová taky by se to ani nemuselo nijak hnout. Já ho taky využíval a spokojen. Jen je zapotřebí na to připravit heatbed, ideální je nějaká hliníková deska, ale to záleží taky na dosahu čidla. Osobně, nakonec používám klasický optický koncák. Díky celkem pevném stolku nemám problém si ho vyrovnat úchylkoměrem a pak si jen nastavit nulu... Každopádně to taky záleží na tom jak často budeš sundávat desku nak kterou tistkneš. Pokud bys ji třeba sundal po tisku nechal vychládnout a mezi tím dal jinou na nový tisk je určitě lepší něco co bude více samostatné.

Jinak Load-cell je v češtině tenzometr. Taky zajimavé řešení... smiling smiley

Každopádně je to jen názor a každý má jiný úhel pohledu winking smiley
Re: Vývoj vlastní tiskárny
April 06, 2016 03:10PM
Jo tenzometr je přesně ono. A k tomu indukčnímu čidlu i kdyby byla hlava kovová tak stačí jenom trochu jinak dotáhnout trysku nebo něco a je to rozhozené. Prostě snímat dotyk trysky s deskou je nejlepší možnost a není pak potřeba ani úchylkoměr. Navíc úchylkoměr nemá každý (třeba já ho nemám). Navíc chci uzavřenou komoru a v té by bylo jakémukoliv čidlu poněkud teplo. Ono když se to uzavře tak se to pak zase chová všechno jinak.
Tím Smoothiewarem jsem myslel firmware. Smoothieboard se mi až tak úplně nelíbí. původně jsem začal tvořit vlastní desku, ale kvůli vytížení v práci to šlo k ledu. Ale našel jsem MKS SBASE která vypadá až na pár drobností docela použitelně. Ta vychází asi na 1400 na AliExpressu přímo od výrobce. Smoothieboard je minimálně 2x dražší a přijde mi horší.

Ale každý má jiné požadavky a jiný úhel pohledu...
Re: Vývoj vlastní tiskárny
April 06, 2016 04:28PM
V tom případě ideální řešení smiling smiley Jen bude zapotřebí nastavit ten tenzometr ve firmwaru tak aby byl co nejvíce citlivý. Jinak by se mohla opotřebovávat tryska otlačením.

Popravdě jsem se o Smoothieboard zase tak moc nezabíval, nicméně ta MKS SBASE vypadá taky schopně.

s jakou počítáš teplotou komory? Předpokládám že chlazení extruderu asi nebude klasicky vzduchem z okolí....
Re: Vývoj vlastní tiskárny
April 06, 2016 04:58PM
No zatím nepočítám se zvláštním vyhříváním komory, ale chlazení hotendu bude potřeba dořešit. Asi přívod ventilátorem a hadičkou z vnějšku a pak zase odvod ven, ale to bude až fáze 2. Taky by se dalo použít přiváděný vzduch na chlazení tisku mostů. Prostě by tam byla nějaká klapka a ventilátor by třeba zvýšil otáčky pro dorovnání. Ale to by se muselo testovat. Hlavně to v první fázi chci mít nachystané na uzavření a pak ve druhé fázi pořešit hotend.
Jinak tem tenzometr, respektive jeho citlivost nebude řešit přímo firmware, ale nějaký obvod (asi OZ a klopný obvod s hysterezí), který sepne výstup buď na log. 1 nebo 0. Mělo by to mít mnohem rychlejší reakci než AD převodník. A samozřejmě se taky musí přizpůsobit rychlost při testování. Oni taky ty tenzometry mají nějakou byť malou pružnost. Teoreticky by to mělo fungovat dobře...
Jinak tu MKS SBASE si objednám, ale až to budu stavět, zatím zůstanu u RAMPS. Třeba do té doby opraví ty chyby co tam nasekali (a to docela amatérské chyby), i když jsou docela dobře opravitelné.
Re: Vývoj vlastní tiskárny
April 23, 2016 04:05PM
Tak jsem udělal pár vizualizací toho co mám zatím nakresleno...
Ještě tam chybí hodně věcí a kdoví kdy to bude, ale myslím, že základní myšlenky konstrukce jsou vidět...

Samotná sestava spodní desky:


Re: Vývoj vlastní tiskárny
April 24, 2016 04:45PM
Ahoj Kamile,

díky za obrázky delty. Vypadá to dobře. Držím palce ať se brzo dostaneš k dalšímu vývoji.
Re: Vývoj vlastní tiskárny
May 06, 2016 04:16PM
Zkusil jsem postavit jednoduchou konstrukci s co nejmenším množstvím tisknutých částí. Zatím je to spíš jen na vyzkoušení. Tady je výsledek.
Attachments:
open | download - 1.jpg (508.4 KB)
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login