Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

pantograf

Posted by Bajn 
pantograf
February 17, 2016 06:43PM
Ahoj vsem, resim tady jednu konstrukci, ktera neni uplne tiskarna, ale s vyrobou 3d objektu to souvisi a minimalne na prototyp budu pouzivat tisknute dily smiling smiley
Konkretne se jedna o pantograf pro gravirovani za pomoci "kopirovani" nejakeho tvaru na obrobek, v tuto chvili na plosny objekt (existuji i konstrukce schopne kopirovat 3d).
Pro ukazku:
[truhlarime.cz]
[www.youtube.com]
[mkctools.com]
[www.practicalmachinist.com]
Vyrobit drevenou verzi by nemel byt az takovy problem, ale radeji bych videl neco z alupa 30x30 profilu, s tim, ze jako frezka bude slouzit na zacatku dremel.
zakladni schema
[i.imgur.com]
potazmo pevnejsi
[i.imgur.com]
V zakladnim schematu jsou tri chyby:
1) ocekava se, ze profil lze provrtat a funguje sam o sobe jako lozicko v miste rotace. Plus musi jit o plne profily, ktere jsou zbytecne tezke a drahe.
2) hrot frezky musi byt uprostred profilu (dlouhy hrot uprostred obrazku). Toto by se muselo jeste resit.
3) neni mozno posouvat misto rotace a tak menit pomer kopirovani tzn. jen zmenseni 2:1

Napadlo me to vyresit tak, ze bych pouzil kovove kostky neco jako ma milou, ktere by se prisroubovaly z boku beznych tiskarnovych profilu.
Otazka je, zda musi byt soucasti i lozisko nebo zda staci jen vyvrt v kostce?
Kvuli moznosti zachovat frezu v ose rotaci jsou nektere-fialove "kostky" prodlouzene
Je mozno kostky po profilu posunout a tim zmenit pomery.
Nevyhoda je, ze vaha neni prenasena presne kolmo na osy rotace. Coz nevadi principu pantografu, ale otazka, jestli to bude fungovat smiling smiley
[i.imgur.com]
[i.imgur.com]
Dekuji za postrehy a pripadne napady na zmenu konstrukce smiling smiley
Re: pantograf
February 17, 2016 10:03PM
Zdravím,
jaký je rozpočet ?
Re: pantograf
February 18, 2016 04:43AM
No asi bych to nechtel v uvodni fazi az tak predrazovat. Do budoucna pocitam s nahrazenim dremela nejakou frezou, takze bude stejne potreba udelat konstrukci robustnejsi.

Takze kdyz by to vyslo do tisicovky, tak by to bylo fajn, ale neni to nutne omezujici.
Re: pantograf
February 18, 2016 05:46AM
Jeste me napadlo ze by slo pouzit Hliníkový jekl 80X20X2 nebo Hliníkový jekl 100X20X2 viz [www.ehlinik.cz]
A pouzit vytistene "panty" v osach rotace na koncich potazmo posouvaci na bocnici. Vecer zkusim nakreslit.
Re: pantograf
February 18, 2016 06:24PM
zkusil jsem nakreslit verzi s jekly 100X20X2 a vyuziti vytisknutych jeklu. Ve stredu by pak byl mezi kus pro uchyceni dremelu. Zatim schazi v rohu zvedaci drzak, ale to je detail. Prijde mi to bytelnejsi. Do bocnik jeklu by se pripravily diry v konkretnich pozicich pro jednotlive pomery kopirovani.
Naklady na profily cca 300kc + posta, srouby atd. cca 100kc plus tisk, takze nic smiling smiley
[i.imgur.com]
[i.imgur.com]
[i.imgur.com]

Edited 1 time(s). Last edit at 02/18/2016 06:24PM by Bajn.
Re: pantograf
February 18, 2016 10:36PM
Popravdě se mi nelíbí ani jedna varianta. Je to zbytečně moc složité a v kombinaci s plastovým pantem to bude pracovně neefektivní. Osobně navrhuji udělat pantograf jednoduchý, na způsob složených ramen. (pro představu - něco jako je hydraulická ruka). Pracoval bych s ocelí a v krajním případě bych využil vratové panty. Ideální by bylo použít čepy a ložiska ale cenově jsme někde jinde. V podstatě by se udělal 5ti osý multifunkční stroj, který by bylo možné osadit čímkoliv. (závitořez, vrtačka, gravírka, apod.)
Nevím, jaké jsou Vaše možnosti a co od toho očekáváte. Pokud to má být vyloženě pouťová atrakce na drobné šudlání, tak by se to dalo vyrobit i z kancelářské lampy do 500,-.
Re: pantograf
February 19, 2016 04:17AM
PBMK: diky za nazor, v tuto chvili se jedna o vyslovene jednoucelove zarizeni pro frezku (v zacatku dremel a pokud to bude zvladat, tak ani nebude treba nahrazovat silnejsi frezkou). Vyuziti nebude nijak extremni, proto bych sel radeji cestou co nejjednodussi konstrukce.
Vzhledem k tomu, ze si ten kopirovaci pantograf truhlari dost casto delaji ze dreva a bez lozisek, kde spolehaji na treni kov/drevo, tak si nemyslim ze by ten plastovy tisknuty pant mel mit s timto problem. Sam uz vice nez rok pouzivam tisknute pla "loziska" pro pojezd v ose X a naprosto bez problemu.
Videl bych to na to, ze krajni drzaky budou osu tesneji obepinat, zatimco protikus bude lehce volnejsi. Jedine co je potreba vhodne zvolit jsou vule mezi protikusy, ale vzhledem k petibodovemu sevreni si to nejak sedne samo si myslim. Celkova vaha konstrukce do 2KG to je pohoda I pro to PLAcko.

Ale je mozne, ze se taky dost pletu smiling smiley

Jinak ty slozene ramena jsem uplne nepochopil, myslis tim dat na konce ramen vzdy spodni/horni konec pantu a propojit cepem? At uz s pouzitim loziska nebo bez?

Potazmo by asi bylo idealni neco takoveho, jen jsem zatim nenasel uplne presny vhodny typ a cenu smiling smiley
[www.kipp.cz]
Re: pantograf
February 19, 2016 06:30AM
vytiskni se jenom luzka a do nich dej normalni loziska. Z eBaye je mas za par korun...


> Poseidon DUO, stavebnice - v zabehu
> Homemade Celohlinik - ve vystavbe
Re: pantograf
February 19, 2016 06:47AM
misil: to problem neni, lozisek mam doma hafo jeste I z tiskaren, ale nejak dochazim k tomu, ze prilis velka volnost v osach by byla mozn I na skodu. Treba v te verzi s kostkama jsem pocital I s loziskem nahore dole v kazde kostce.
Re: pantograf
February 19, 2016 11:22AM
Dřevo se s plastovým výtiskem nemůže srovnávat. Otáčení plastového pantu neřeším. (je jedno jestli dřevo, plast, bronz či silon - při správném provedení se vždy bude točit).
Vytisknutý pant je celkově pofidérní a proto ho nedoporučuji.
Snažím se Vás nasměrovat trochu jiným směrem (složená ramena) z důvodu jednoduchosti a neomezených možností. Nebudete omezen velikostí střihu a pojedete ve 3D.
Celkově je mnoho způsobů a provedení složených ramen a záleží na každém, jak to vymyslí.

Nejednoduší způsob na domácí pokusy je asi stará strojní lampa. Něco takového [stroje.hyperinzerce.cz]
kde místo svítidla bude dremel s madlem.
Na dílně mám podobnou, je ze silnostěnné trubky průměru 15mm a co jsem si zkoušel pohyby, tak to musí na malování do dřeva fungovat.

Další ilustrativní způsob řešení je [www.kika.com]
+ případná kombinace obou dvou řešení.

Osobně bych pořídil jekly, vingle, axiální ložiska, pružiny a udělal něco v tomto smyslu.
Re: pantograf
February 22, 2016 01:13PM
Ahoj . Kuličková ložiska bych asi nepoužíval . Axiální vůle jsou neduh . Použil bych kuželíková , nebo ještě lépe kluzná pouzdra. mosaz-bronz . Patka , ve které je základna tady ten první kloub by mohla být prodloužená , a na konci bych dal protizávaží . jen nápad .


www.3d-konstrukce.cz
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login