Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Hotend - měď

Posted by majkl 
Hotend - měď
October 01, 2013 08:26PM
Zkusili jsme trysku z mědi, zdá se být super. Chladič je z duralu, heatbrake z nerezi, tryska a heatblock jsou z mědi. Měď má ještě lepší tepelnou vodivost než hliník, ale je těžší.

Cílem bylo udělat trysku pro rychlé tisknutí, s větší melt zónou. Funguje to celkem fajn, jen je naprostá nutnost aktivního ofuku, jinak teplo moc putuje směrem vzhůru a chladič už pasivně neuchladí. Navíc máme QuickFit (http://www.thingiverse.com/thing:19590) a vážně krátkej chladič a vlastně celou trysku, takže vozík osy X funguje jako vzduchová kapsa. Možná, že s otevřenějším vozíkem by to šlo.

Zkoušíme teď porovnávat vlastnosti nerezové trysky v kuse a měděné verze. S mědí je všechno takové měkčí. Hůř se tisknou bridge. Celonerezová verze se mi líbí víc, protože vedení filamentu je celou dobu v jednom kuse. Po cestě filamentu nejsou žádné změny povrchu, takže není kam by mohl zatéct.

Rád bych zkusil trysku a brzdu v kuse z nerezi a heatblock z mědi. Pro ještě rychlejší tisk mě napadá dát tu čínskou topnou patronu svisle a heatblok by jen objímal/spojoval trysku.
Re: Hotend - měď
October 02, 2013 10:16AM
Chválím, tohle je opravdu záslužná snaha.
Čekal bych, že vlivem nízké tepelné vodivosti nerezu z něj tryska bude mít problémy dostat to teplo z patrony do materiálu...ale to se fakt asi musí vyzkoušet.
Re: Hotend - měď
October 02, 2013 10:23AM
Ano, taky jsem si to myslel, ale funguje to fakt fajn. Věřím, že když to zkombinujeme (heatblok bude z mědi), tak to bude super kombinace.

O víkendu zkusíme maximální rychlosti obou trysek (než přeskočí kolečko) a maximální teploty.
dan
Re: Hotend - měď
October 02, 2013 11:04AM
Zkousel jsem take trysku z medi, ale neosvedcolo se mi to. Nevim, jestli jsem mel stesti na opravdu spatnej filament (od dvou, na 100% ruznych vyrobcu), ale po delsim tisku, da se rici ze temer po stejne dobe cca 3 hodiny se tryska ucpala sad smiley Po takhle stravenych 3 opolednich a nedotisknutych cca 6ti hodinovych tiscich jsem ji zahodil sad smiley Kazdopadne netvrdim, ze je to tou medi, duvod me nenapada, ale bylo to proste tak.
Druha vec je obrabeni a vrtani medi neni zrovna jednoducha zalezitost oproti mosazi.
Docela by me zajimalo, jak se bude chovat pri dlouhem tisku ta tva.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Hotend - měď
October 02, 2013 02:56PM
Jo, taky se mi ta měď tolika nelíbí, myslím že by se to seknout mohlo. Vyzkouším i dlouhé tisky.

Ale myslím, že kombinace měď-nerez by mohla být ta správná. Heatblok hodně tepelně vodivej z mědi a pak to odříznout nerezem.
Re: Hotend - měď
October 19, 2013 05:32PM
Tak jsme zkoušeli, zatím nemám přesná čísla. Ale celkově to vypadá, že s mědí lze dosáhnout rychlejších tisků.

S nerezovou tryskou se při rychlosti nad 120mm/s začaly trochu trhat pokládané linky. Zatím z toho ještě dělat velkej závěr nechci, protože myslím, že máme něco chybně s podávacím kolečkem a nesedí tak kalibrace. Trhání by tak mohlo být tím, že málo tlačíme.

Každopádně s mědí je vše teplejší smiling smiley

Rozloženej:


Složenej:


S ofukem:


S ofukem materiálu:


A pár předchozích pokusů smiling smiley





Sešroubujeme druhej extruder a zkusíme testovat je simultánně.

Pořád se mi líbí nejvíc vaianta s nerezovou tryskou, protože po cestě nejsou žádné spoje-dírky kam může filament zatéct. Ale je znát, že je tryska z nerezi chladnější než měděná. Chci zkusit na trysku našroubovat měděnou matičku, aby přenesla víc tepla.

Edited 1 time(s). Last edit at 10/19/2013 05:35PM by majkl.
Re: Hotend - měď
November 19, 2013 05:57PM
Původně jsem byl spíš pro trysku z nerezi v kuse, aby neměl materiáln nejmenší šanci někam zatéct. Ale o mnoho lepších výsledků dosahujeme s měděnou tryskou.

Klade menší odpor, dá se s ní tisknout rychlostí 120mm/s-150mm/s (PLA 1.75, tryska 0.3, vrstva 0.2), aniž by byl vidět problém na dlouhých částech.

Takže nerezovou trysku nehodíme do koše, je dobrá na větší průměry (0.6 - je super), nekape neseká se. Ale budeme pokračovat v hrátkách s mědí, protože nás zajímá rychlost.

S mědí je trochu potíž, hřeje tak super, že ohřívá předmět pod sebou, takže je dobrý dbát na ofuk.
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login