Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Ventilátor Sprinter

Posted by tonde 
Ventilátor Sprinter
July 31, 2013 11:00AM
Ahoj všem přeji,
jsem tu dnes poprvé, hledal jsem řešení mého problému ale nikde nenašel, není to úplně tak rep rap, ale má to hodně společného:
Jde o následující: postavil jsem si 3D mechaniku (z Merkuru smiling smiley ) a modrý laser. Elektronika je Arduino Mega a Ramps 1.4, software je Sprinter 1.3.22T a Pronterface. Vše krásně chodí, řeže a gravíruje, ale je jeden problém: řeším automatické spínání laseru, napadlo mne na to využít instrukci M106 a M107 na ovládání větráku, ale:
- pokud zadám příkaz z řádku v konzoli Pronterface, tak se výstup D9 zapne či vypne jak má, opakovaně kolikrát za sebou chci
- pokud udělám jednořádkový soubor G kódu jen s příkazem M106 nebo M107, výstup se zapne či vypne jak má.
- ale pokud dám příkaz do souboru G kódu tak, aby mi laser zapínal a vypínal kdy potřebuji a pošlu jej přes Pronterface, tak jej Arduino "ignoruje" - výstup D9 je stále sepnutý. Změnit syntaxi na M106 S255 nepomáhá. Sprinter jsem prolezl asi desetkrát, nenašel jsem nastavení, které by můj problém vyřešilo.
Řeším to už druhý den a celkem chytám nerv, podle všech možných popisů by to mělo fungovat, předpokládám, že někde dělám nějakou stupidní chybu, ale netuším kde...
Nemá, prosím, někdo nápad? Eventuelně jiné řešení jak spínat laser?
Díky předem smiling smiley
tonde
Re: Ventilátor Sprinter
August 01, 2013 02:59AM
Dle vseho by prave tohle melo bez problemu fungovat jestli se nepletu, nemuze byt pripadne problem, ze v tomto pripade je mozno nastavit rychlost otacek, coz tim myslim, ze sice posle pokyn, ale posle na vystup male napeti?

btw: muzes pls ukazat nejake fotky/videa zarizeni? zni to zajimave, diky
Re: Ventilátor Sprinter
August 01, 2013 03:37AM
No ono mi to právě nefunguje sad smiley Prolezl jsem snad půlku netu a řešení jsem nenašel. Snad jen poznámku, že instrukce nejsou bufferovány, tudíž nedrží časovou posloupnost atd a standardně nejsem schopen větrák pustit v okamžiku kdy chci - takže hledám dál smiling smiley
Moje mechanika vznikla za účelem hraní si a studování, před půl rokem jsem ještě netušil co je Arduino, programování v C pro mne bylo neuvěřitelně složité, taky nejsem nejmladší, tedy se už učím pomaleji atd smiling smiley takže to budí spíš úsměv, ale funguje to a baví mně to. Vzniklo to bez použití vrtačky či jakéhokoli obrábění, Merkur a pár starých skenerů a tiskáren za dohromady 230 korun z Aukra - takže každá tyč jiná, každý krokový motor jiný atd, stavěno za pochodu, žádný návrh před tím... Pár fotek zde:
- první varianta mechaniky, pero ovládané pouze servem, pojezdový stolík formát B5
- pohled z boku, podložka pod myš na kterou se dával papír
- osa Z ze staré DVD mechaniky, plně ovládaná i výškově smiling smiley
- po mírné úpravě pevnosti pojezdu Y nakreslené plotrem logo Fernet Stock - přesnost si myslím celkem slušná smiling smiley Vlevo už nachystány tyče na třetí variantu pojezdu Z
- varianta 2, upravená zmiňovaná pevnost pojezdu Y a osa Z z DVD
- varianta 3, ale není pořádně vidět nový pojezd Z, kluzné tyče a lineární ložiska, pohon už šroubem
- modulové uspořádání nástavců na osu Z - frézka, pero na plotr a modrý laser namontovaný na hlavě
Takže kdyby někdo dokázal poradit jak ovládat zapnutí a vypnutí laseru, byl bych moc vděčný, určitě to nějak funguje, neb samozřejmě nejsem jediný, kdo měl takový nápad:
[www.youtube.com]
píše, že upravil firmware, ale netuším jak.....
Na Facebooku jsem si udělal takovou stránečku, kde si pro zábavu píšu a archivuju ptákoviny se kterými si hraju, kdo chce, ať najde "tondeho Arduino".
Mechaniku jsem zdárně rozchodil i s programem Mach 3 a oddělovací LPT deskou na starém notebooku a i s velmi dobrým českým programem 3D Win pana Duška.
Za případné rady předem moc dík, kdo pomůže vyřešit problém se zapínáním laseru v souboru má u mně flašku smiling smiley
tonde
Attachments:
open | download - IMG_5351.JPG (343.2 KB)
open | download - IMG_5353.JPG (324.9 KB)
open | download - IMG_5498.JPG (355.4 KB)
open | download - IMG_5540.JPG (244.9 KB)
open | download - merkurtondeplotr.jpg (379 KB)
open | download - IMG_5579.JPG (286.7 KB)
Re: Ventilátor Sprinter
August 01, 2013 04:24AM
Pekna masinka smiling smiley Cim generujes GCODE? Jestli pouzivas Slic3r, tak jak mas nastavene Filament Settings -> Cooling? Pripadne uloz nekam soubor s GCODE, kde si vlozil ty prikazy na zapinani/vypinani a kterej ti nefunguje.
Re: Ventilátor Sprinter
August 01, 2013 05:38AM
G kod generuju z dwg přes něco co se jmenuje Ace, nebo z Corelu HPGL a pak překladačem do G kódu - v každém případě odzkoušené syntaxe a softy, které chodí s mojí mechanikou, Arduinem atd v režimu plotr a frézka, tedy s plným ovládáním i osy Z smiling smiley Jinak pro testy laseru si píšu g kód ručně, takže to to vypadá třeba takto:

M106 S0
G0 X20 Y20
M106 S255 (nebo 200, nebo jakékoli jiné číslo větší než 127)
G1 X50 Y50
G1 X50 Y0
M106 S0
G0 X0 Y0

Místo M106 S0 jsem zkoušel i M107 - nechodí. Před instrukci M106 jsem zkoušel na radu kamaráda dát i M400 a bez výsledku. Pokud sundám z Arduina Ramps a na příslušný vývod dám ledku, je to to samé - byť je instrukce na zapnutí a vypnutí laseru třeba třikrát za sebou ve sledu instrukcí na posun, ledka buď svítí v kuse, nebo jednou blikne - vyloučil bych tedy chybu v Ramps, navíc mne potom bude zajímat výstup logický z arduina a ne silový z Ramps, laser mi bude spínat buď relé nebo tranzistor a bude mu jen otvírat "cestu" z laboratorního zdroje - tedy není požadavek řídit laser přes PWM Arduina nebo mosfetem na Ramps D9. To samé jsem zkoušel s instrukcí M104 a vývodem D10 a ten samý výsledek. Pokud si dám na Pronterface "Debug G code" vidím přes konzoli, že byla odeslána instrukce M106 S255 - ale - je za tím nějaké *99, netuším co to je a to *XX (XX nějaké číslo) je za každou instrukcí, nicméně pojezdy jezfdí jak mají, jen mi jaksi laser neovládá grinning smiley. Konzole ale zpět vrátí hlášku OK, jako kdyby potvrdil, že instrukci přijal, ale neprovede ji tehdy, kdy je třeba. Pokud schválně zadám nesmyslnou instrukci, Arduino mi přes konzoli vrátí zpět error.
Tož já už fuckticky nevím co s tím grinning smiley
Jo a abych odpověděl úplně - tak slicer zatím nepoužívám. Pokud si generuji G kód softem, tak potom jen instrukci pro osu Z v texťáku nahradím instukcí pro zapnutí a vypnutí. Pokud tím dokážu měnit Z souřadnici pro plotr a chodí to, tak nevidím důvod, proč bych to nemělo fungovat i takhle - navíc tím jednoduše vyřeším a obejdu použití nějakého placeného CAMu pro laser - jen dám hledej a nahraď. Toliko teorie - praxe zatím pokulhává grinning smiley
Re: Ventilátor Sprinter
August 01, 2013 06:04AM
Ahoj, viděl jsi tohle: [reprap.org] ?
Zvlášť užitečné by mohlo být:
"M106 in Teacup Firmware

Additionally to the above, Teacup Firmware uses M106 to control general devices. It supports the additional P parameter, which is an zero-based index into the list of heaters/devices in config.h.

Example: M106 P2 S255

Turn on device #3 at full speed/wattage. "
Takže snad Teacup by to zvládal.
Re: Ventilátor Sprinter
August 01, 2013 06:13AM
Ano, to jsem také našel, ale je pravda, že zatím nezkoušel.... Píší totiž, že to umí i Sprinter smiling smiley Ale vyzkouším šálekčaje večer doma a dám vědět smiling smiley Jde o to, že Sprinter mám už nakonfigurovaný a vychytaný a absolvovat tuto torturu ještě jednou se mi nechtělo.... Nicméně je to cesta k vyzkoušení a ověření, to je pravda.
Díky smiling smiley
Re: Ventilátor Sprinter
August 02, 2013 03:11AM
tak jsem začal oživovat Teacup a je to větší opruz než jsem čekal grinning smiley Bohužel nevládnu anglicky, takže občas bojuji s google překladačem... Jirpil byl tak laskav a otestoval větrák na Marlinu s negativním výsledkem, byť jest opět psáno, že by to měl podporovat.
Závěr zatím tedy je, že Sprinter a Marlin to neumí, Teacup dám vědět asi v neděli večer.
Re: Ventilátor Sprinter
August 02, 2013 04:46AM
Ahoj, mě větrák na marlinovi fungoval (než jsem odpálil MOSFET, teď čekám až bude skladem).

Udělal jsem si SevenSwitch, zapojil do D6, změnil jsem příslušný pin Configuration.h (zapnul jsem ještě SOFT_PWM) a pak mi fungovalo M106 S120, M107

Mám Gen7 a pin 6 zrovna vede pěkně na ISP konektor.

tady je kus zdrojáku Marlina, abyste viděli že tam fakt podpora je:

Quote

#if defined(FAN_PIN) && FAN_PIN > -1
case 106: //M106 Fan On
if (code_seen('S')){
fanSpeed=constrain(code_value(),0,255);
}
else {
fanSpeed=255;
}
break;
case 107: //M107 Fan Off
fanSpeed = 0;
break;
#endif //FAN_PIN
Re: Ventilátor Sprinter
August 02, 2013 05:10AM
Já netvrdím, že to nefunguje na Marlinu obecně, ale mně a s mou konfigurací (Marlin asi z ledna letošního roku, RAMPS 1.4). Větrák jsm zatím nepotřeboval. Teď se snažím zjistit, co můžu mít blbě.
Re: Ventilátor Sprinter
August 02, 2013 05:21AM
Zkus to takhle: [paoparts.com]

Předpokládám, že RAMPS má taky ISP (6ti pinovej konektor), z něj vytáhneš zem a D6, připoj si na to třeba diodu s odporem a zkus ji rozblikat.
Re: Ventilátor Sprinter
August 02, 2013 06:05AM
No, díky. Ale ten jazyk neznám :-)
RAMPS má pro větrák dedikovanej konektor (přes spínací FET) a Marlin by měl cvičit s D9 (při volbě motherboard 33). To je přesně to, co jsem zkoušel LEDkou. Ale je možný, že se v Marlinu musí ještě něco nakonfigurovat.
Re: Ventilátor Sprinter
August 02, 2013 06:25AM
koukal jsem rychle do zdrojáku Sprintera, tak tam "nějak" příkaz M106 i 107 definovaný je, mrknu na to přes víkend jak to tam je vlastně dělaný a porovnám. Blbý je právě to, že Sprinter s tím D9 přes Pronterface cvičí a ovládá, jen pak v tom souboru to nějak divně hapruje, mrknu, kde je příkaz na čtení instrukce 106 a 107 definovaný, jestli tam není jen pitomá závorka navíc (nebo něco) a napodruhé ho již ignoruje - ono to totiž tak vypadá, že jej poprvé vezme a další tyto příkazy už ne, jako kdyby vyběhl ze smyčky.
Majkle, prosím tě, a spínalo ti to větrák kdy jsi chtěl a třeba i opakovaně?
Díky všem za snahu smiling smiley
Re: Ventilátor Sprinter
August 03, 2013 07:01AM
Francouzsky taky neumím, ale google translate a obrázky pomůžou smiling smiley

Ano, spínalo mi to větrák kdy jsem chtěl, opakovaně a fungovalo i PWM, tj. M106 S120 mi roztočilo větráky na míň.

Chápu správně problém, že to funguje ale jen jednou?
Re: Ventilátor Sprinter
August 03, 2013 02:52PM
Quote

#if MOTHERBOARD == 33
#define FAN_PIN 9 // (Sprinter config)
#else

takže by to fungovat mělo.

A podle tohodle, je pin D9 připojenej na heater druhýho extruderu. Což je ideální, protože je před tím rovnou MOSFET.

Takže si myslím, že stačí zapojit větrák přímo do heater 2 a je to.

PS: odhaduju, RAMPS nemám.
Re: Ventilátor Sprinter
August 03, 2013 04:53PM
no, mělo.... jenže mi to nefunguje grinning smiley a furt nemůžu přijít na to proč.....
Re: Ventilátor Sprinter
August 04, 2013 03:03AM
Možná by bylo přínosné se zeptat: je na fóru někdo, kdo používá RAMPS 1.3 nebo 1.4 se Sprinterem nebo Marlinem, má větrák na výstupu přes D9 a funguje mu to? Je potřeba ve FW konfigurovat i něco jiného než volbu motherboard=33?
Re: Ventilátor Sprinter
August 04, 2013 04:03AM
ano, to je velice dobrý nápad smiling smiley Pánové, prosím, používá to někdo v uvedené konfiguraci?
Díky smiling smiley
Re: Ventilátor Sprinter
August 04, 2013 04:21PM
Takže to vzdávám smiling smiley Zkoušel jsem část ovládání větráku přepsat (3 x ) a chodí to jinak, než si myslím, někde se to s něčím tluče, pokud úplně vyhodím PWM část a dám tam jen klasický pinout (samozřejmě předem definovaný) na LOW a HIGH tak to vůbec nechodí, až to na mně působí dojmem, že to snad přímo popsanou instrukci v textové formě bere jen z SD karty a z konzole to láduje přes USB do Arduina v Ascii a na to jsem už krátký... Sice jsem ještě objednal k Arduinu čtečku karet za 50 korun, tak uvidíme.
Tudy cesta nevede, i když to byl možná jen zoufalý pokus....

case 106: //M106 Fan On
st_synchronize();
laser = HIGH;
break;

case 107: //M107 Fan Off
st_synchronize();
laser = LOW;
break;

Řešení spínání laseru tedy bude přes soft pana Duška 3D Win (www.mdp.cz, kdyby to někoho zajímalo, velice slušný free soft na frézování, plotter atd), už na mou prosbu upravoval jednu věc a do středy upraví i použití HPGL instrukce PU a PD tak, aby se vždy na nějakém paralelním pinu objevila buď 0 nebo 1 a dál už to nebude problém.
Pokud by mne něco k tématu napadlo, nebo se povedlo to vyřešit dám vědět, díky moc všem za snahu smiling smiley
t.
Re: Ventilátor Sprinter
August 04, 2013 05:01PM
Ještě mě napadlo.

Co připojit ten laser na STEP vývod extruderu RAMP a z něj to přes mosfet ovládat? Pak počtem kroků "extrudéru" bys určil jak moc to bliká.

Co máš vlastně za laser? Máš u toho nějaký brejle?
Re: Ventilátor Sprinter
August 05, 2013 05:36PM
Majkle díky, ale to je už takové drbání se okolo hlavy a navíc se chci vyhnout sliceru.... Jirpil byl tak laskav, že provedl nějaké testy a ukázalo se, že s marlinem to za určitých, zatím ne zrovna přesně definovaných podmínek chodí - alespoň to tak vypadá.... Dokoupil jsem čtečku SD karet a za prvních pár pokusů jsem to se sprinterem nerozchodil ani z SD, ještě něco zkusím jak bude čas smiling smiley
Laser je modrá laserová dioda 1W s chladičem a optikou, stojí okolo 50 GBP na ebay a podobných, chladič a optika cca 350 korun a používám svářečské brýle, bez nich za pár minut bolí oči a hraju si s ním jen tehdy, když manželka není doma - náhoda odrazu je blbec atd....
Re: Ventilátor Sprinter
August 05, 2013 10:40PM
OK. V každém případě good luck. To řešení s STEP pinem by bylo fajn v tom, že by se ti laser sám zapnul při příkazu G1
Re: Ventilátor Sprinter
August 06, 2013 02:52AM
Ahoj,
abych byl konkrétnější: mám dojem, že problém souvisí s problémem chybného tisku poslední vrstvy, který tu byl diskutován. Jako by si Arduino smázlo posledních několik příkazů z bufferu. Když je testovací soubor na ovládání ventilátoru (laseru) krátký, nefunguje to. Když jsem vzal reálný tiskový gcode soubor a ručně do něj tu a tam vložil instrukce M106, fungovalo to.
Re: Ventilátor Sprinter
February 13, 2014 03:01PM
Ahoj, mám RAMPS 1.4 nejspíš :-D a firmware sprinter 1.3.11T / 19.03.2012
a větráček chodi, funguje on/off.
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login