Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

LED pro kontrolu HOTENDu

Posted by Bajn 
LED pro kontrolu HOTENDu
September 02, 2013 09:21AM
Hoja vsem, mnoho z vas ma urcite napajeny LEDky na hotbedu a jakmile zacnou blikat, tak vite, ze hotbed uz je nahraty na pozadovanou teplotu.
Otazka zni: Je mozno pri stejnem zapojeni (paralelne dve LEDky s otocenou anodou/katodou plus predradny odpor to cele mezi +/-) pouzit stejny princip i pro hotend?
Osobne si myslim ze ano, rozdil je pouze v rozdilnem odporu topeni v hotendu.
Diky za nazor
Re: LED pro kontrolu HOTENDu
September 02, 2013 10:16AM
Jasně, stejný princip je možné použít i pro hotend. Už mě taky párkrát napadlo, že by to bylo šikovnější, kdyby bylo světýlko přímo na hotendu, než koukat na RAMPS a hledat, která LED patří k hotendu. Dokonce pokud nebudeš měnit polaritu hotendu, tak stačí jedna LEDka (dvě jsou proto, aby to bylo blbuvzdorné, aby při libovolném zapojení vždycky jedna svítila). Odpor je řazen do série s LED, aby omezil proud, který jí protéká na max. cca 20mA. Odpor s LEDkou se pak analogicky jako u heatbedu připojí paralelně k hotendu. V takovém případě hodnota odporu hotendu nehraje roli, protože hotend si stále vezme, kolik potřebuje (cca 5A), a přívodními vodiči poteče součet proudů (tj. 5 + 0,02 A).
Re: LED pro kontrolu HOTENDu
September 02, 2013 10:32AM
fugazza: diky za odpoved, presne tak nejak jsem si myslel, ze to tak bude.Ono ty otocene LEDky jsou minimalni cenou za to, ze nemusi clovek resit polaritu smiling smiley

A kdyz uz jsme u reseni "tuningu" nenapada vas nekoho nejake vhodne konektory pro spojovani kabelu (2 a 4 pinove)?
Zatim jsem vyuzival bezne svorkovnice pro pevne spojeni jako jsou kabely motoru apod. plus aktualne i pro napajeni hotendu.
Pro hotend, vetraky atd. bych ale radsi videl neco v duchu molexu, ale nenasel jsem nic tak akorat velke. Napada vas nejaky konkretni?
Klasicky 4pin co maji pc zdroje se mi zdaji az prilis velke. Pamatuji, ze snad kdysi byly i nejake se zamkem co byly 2x2 ve ctverci.
Diky za help
Re: LED pro kontrolu HOTENDu
September 02, 2013 11:08AM
Konektory používám ty se zámkem. Někde na fotce jsem viděl používat i kruhové DIN konektory, pro dvoužilové vedení by šlo uvažovat i o jack konektorech nebo napájecích konektorech. A třeba napájení heatbedu bych se nebál provést pomocí modelářského silového konektoru
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login