Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Rozměry

Posted by Naglafar 
Rozměry
May 11, 2013 11:26AM
Dobrý den,
Trochu jsem hledal technické výkresy jednotlivých plastových dílů ale našel jsem jen obrázky a fotky.
Scháním je abych si je mohl vyrobit třeba z oceli (pracuji v průmyslu).
Na googlu jsem nenašel nic použitelnýho. Já chci něco kde uvidim rozměry každé ze součástek (půdorys, bokorys, levý pohled, pravý p....)
Re: Rozměry
May 13, 2013 03:29AM
Zdravim, nevim jestli se ti podari sehnat primo technicke rysy, kazdopadne jedna z moznosti je bud si informace zjistit z scadu nebot se jedna o textovy zapis, pripadne pokud mas stl, tak otevrit v nekterem 3d toolu (3ds max, maya, rhinoceros apod) a zmerit si to sam, nebot v techto softech uz v podstate vidis narys/pudorys/bokorys.
Re: Rozměry
May 13, 2013 05:02AM
Narazil jsem na podobný problém. Považuju to za docela veliký nedostatek.
Jakožto technický zdatný a studovaný mi výkresy také docela chybí.
Mám v plánu takové výkresy udělat a dát na web, jakmile si postavím vlastní tiskárnu.
Re: Rozměry
May 13, 2013 08:20AM
Vzhledem k tomu že je zde nejdůležitější model, tak mi nedostatek výkresů připadá celkem nesmyslný. Modely jsou primárně určeny k tisknutí a ne k tomu aby podle toho někdo něco frézoval apod. A pokud už chcete rozměry tak si je změřte z STL a nebo si to navrhněte sami spinning smiley sticking its tongue out
Re: Rozměry
May 13, 2013 02:01PM
Takové pokusy už proběhly, frézovat díly které se tisknou a co jsem četl na c-n-c fóru tak to nedopadlo dobře, protože při tom návrhu dílů se počítalo i s pružností a tlumícími vlastnostmi tisknutého plastu. Ty frézované díly se chovaly hůře a přesnost posuvů se výrazně zhoršila protože se celá tiskárna rozkmitávala.
Re: Rozměry
May 16, 2013 02:55AM
Myslím si, že technické výkresy málokdo potřebuje, aby si to vyráběl z něčeho jiného. O to asi nejde.
Ale jsou důležité pro kontrolu.
Pokud si chci vytisknout nějaký "přesný" díl, tak potřebuju vědět jak má být výsledný tvar veliký. Minimálně pro kontrolu a případně následnou kalibraci.
Možná také pro porovnání. Když si nadimenzuju nějaký svůj díl, tak jak poznám, jestli už ho někdo nedělal nebo opačně, jak poznám, že ten díl co si stáhnu bude mít ty rozměry, které potřebuju?
Re: Rozměry
May 16, 2013 03:31AM
Ano, mně taky vadí že nejsou vidět rozměry. Nechci sice nic frézovat, ale mnohokrát se mi stalo, že jsem něco stáhnul z Thingiverse (popisy tam většinou jsou velmi mizerné), vytisknul a zjistil ... že to není na metrické šroubky, ale imperiální ... že rozměry sloupků pro Arduino neodpovídají ...že díly, které by měly padnout k sobě, padnout nemohou...
Bohužel nevím o vieweru, který by obsahoval pravítko.
Re: Rozměry
May 16, 2013 04:03AM
jak jsem psal vyse, ja kdyz jsem ted pripravoval kopyta pro odliti dilu v silikonu, tak jsem stlko otevrel v 3dsmax a rucne si meril rozmery ktere me zajimaly.
Zkousel jsem jeste zjistit jestli pripadne neexistuje nejaky automaticky proces/plugin, ktery by vzal .3ds soubor a prevedl ho do cadu zaroven s kotama, zatim jsem ale neuspel.
Re: Rozměry
May 16, 2013 04:24AM
ADA 3D Viewer zobrazuje aspoň celkové rozměry... ale odměřovat z obrazovky detaily se mi teda nechce.
Re: Rozměry
May 17, 2013 11:51AM
Bajne. :-) No já mám kompletní technické výkresy v PDF, ale na RepRap Mendel, ale to asi máš taky co?
Re: Rozměry
May 19, 2013 10:45AM
2D výkresy jsou přežitek z doby, kdy neexistovaly nástroje pro tvorbu 3D modelů nebo kdy stroje nebyly schopny z 3D modelu udělat výrobek. V tomhle směru jsou 3D tiskárny ultramoderním zařízením. V jejich případě je tvorba výkresu jen ztrátou času.

Jiná věc je, že pro kontrolu nebo pro nastavení parametrů tisku se člověku hodí znát některé rozměry, ať celkovou velikost nebo tloušťku stěny. Až někdo objevíte STL viewer, kde je možné i odměřovat, dejte vědět. Sám ho stále marně hledám.
Re: Rozměry
May 21, 2013 04:35AM
Co takhle netfabb. Můžeš si tam na STLku naměřit co chceš.
Re: Rozměry
August 27, 2013 05:11AM
2D výkresy nejsou přežitek. Pořád jsou nepostradatelnou součástí výroby. Ano, ve 3D sw (používám Unigraphics NX) vytvořím 3D model, z něj ale generuji 2D výkresy, popřípadě NC program atd. Samozřejmě se už často nedělá kompletní 2D dokumentace, ale základní rozměry a hlavně funkční (přesné) kóty jsou nezbytné. Když mi ze stoje vypadne kus, musím si ho dokázat změřit a doladit výrobu. Bez 2D výkresu bych ani netušil, jaký má být výsledný rozměr. Takže papír a 2D výkresy neposílejte do propadliště dějin, na to mají dosti času.
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login