Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů

Posted by PazziCZ 
Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
February 24, 2013 09:35AM
Už brzo se chystám začít objednávat díly na Prusa i3, a tak si sestavuju seznam co všechno budu potřebovat, odkud a za kolik (kompletní seznam jsem zatím nenašel).

[docs.google.com]

Seznam zatím není kompletní (a u tyčí ani přesný), takže bych Vás rád poprosil, abyste mi jej pomohli zkompletnit. Nerad bych nějakou součástku za 10 korun objednával zvlášť, protože jsem si neuvědomil, že ji potřebuju. Jakmile začnu tiskárnu sestavovat, budu doplňovat co všechno jsem zapomněl, aby další stavitelé měli vyšlapaný chodníček.

Nejvíce asi bude chybět v Elektronice, později ještě rozepíšu i kompletní seznam plastů.

Předem díky,
PazziCZ

Edited 2 time(s). Last edit at 02/24/2013 11:21AM by PazziCZ.
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
February 24, 2013 01:13PM
Začal jsem taky taky stavět Prusu i3 a též mam na googlu seznam dílů s cenama za co jsem kupoval + další info.
Je tam i seznam tyčí (měl by být správný). tak se můžete podívat.

[goo.gl]
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
February 24, 2013 02:05PM
Stejný případ - seznam dílů
Ahoj,

stálo by za to se domluvit a nechat si vyřezat rám společně, vyšlo by to cenově určitě lépe.
Je tady někdo kdo může vyřezání zařídit a mohl by tady nahodit ceny?
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
February 24, 2013 05:02PM
Já si ho nechávám vyřezávat. Cenu zatím nevím, měl bych se však vlézt do tisícovky, pro více lidí by to mohlo být levnější.
Ahoj,

jak jste na tom se stavěním Prusa i3, podařilo se vám úspěšně postavit?
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
March 24, 2013 04:59AM
Mám postavenou i3ku cekam jen na loziska. Při stavbě jsem narazil na několik nedostatků, které jsem vyřešil ale dali by se vyřešit lépe úpravou lépe navržených plastů. Co se týká potřebnejch tyčí, viděl jsem několik velikostí a taky jsem nakoupil jedné velikosti jinak, ale ty se daj vpohodě koupit za 25Kč/m takže to je vpohodě.

Obecně je todle problém věcí, které jsou zadarmo a upravuje to nezávisle několik lidí. Namátkou nesedí velikosti děr držákuemeničku a řemeničky na na Y-osy a dalo by se vymyslet více věcí, aby to fungovlao lépe
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
March 24, 2013 05:22PM
Ahoj,

rád bych se přidal s řezáním, mám také zájem :-)
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
March 24, 2013 06:39PM
Dneska jsem řešil řezání rámu laserem (v podstatě mi chybí už jenom rám a tyče - které nařežu až budu mít rám).
Nakonec jsem se rozhodl neudělat rám z hliníku, ale ze železa. Vyjde to 10x levněji, protože laser nepotřebuje takový výkon.
Vidíte v tom někdo zásadní problém (kromě toho, že bude rám mnohem těžší - což mi připadá kvůli stabilitě spíše výhoda)?
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
March 24, 2013 07:38PM
ja bych byl pro z nerezu :-) jestli v tom nebude problem
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
August 29, 2013 05:47PM
máš to nějaké drahé, změnil jsem pár dodavatelů a stáhl cenu na díly z 11 tisíc na 7700 kč ... třeba motory nema 17 se dají koupit za 10$ kus a poštovné zdarma - [www.aliexpress.com], podobně arduino mega se dá koupit za 13 dolarů, a poštovné zdarma [www.aliexpress.com], ložiska se dají koupit 10ks za 100,- [www.aliexpress.com], atp

Edited 1 time(s). Last edit at 08/30/2013 07:56AM by Douby.
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 05, 2013 03:11PM
Ahoj všichni,
plánujeme zrovna s kamarádem sestavit 2 kusy Průša i3 a proto bych rád tohle téma trochu oživil. Poslední týden jsem víceméně strávil tím, že jsem prolízal všechny možné stránky s různými variantami i3 a jde mi z toho hlava kolem. Pokusil jsem se nastřelit nějaký seznam dílů, co si myslím, že by mohly být potřeba, i s přibližnou cenou, za kterou by se +- daly sehnat.

Seznam je k nalezení tady.

Mohli byste se na to vy povolanější podívat a zhodnotit, jestli je to všechno, co je potřeba, zhodnotit výběr dílů případně navrhnout nějakou lepší variantu? Snažím se, abych se vlezl do co nejmenší částky.

Hodnoty podbarvené žlutě jsou zatím buď orientační (třeba protože nevím, kde budu tisknout plasty, řezat rám) nebo se budu teprve třeba rozhodovat, jakou trysku vyberu.
Takže bych rád, kdyby se našel někdo, kdo by mi ty plastové díly mohl potom vytisknout za nějakou rozumnou cenu. Nabízí se někdo? winking smiley
Váhám, jaké vybrat řemenice a řemeny, jestli použít mechanické nebo optické endstopy a taky jakou barvu plastů grinning smiley.

Dál by mě zajímalo, jaká variantu i3 by byla vhodná.
* Boxovaná verze se mi moc nelíbí, takže tu bych asi zavrhnul rovnou.
* Základní varianta s rámem je celkem fajn, jen je docela drahá výroba rámu (i když ve více kusech už by možná mohla vyjít levněji). Pro tu se mi ale nepodařilo najít všechny plasty, myslím, že jsem nenašel extruder.
* Další variantou by byla dvouextruderová verze od EiNSTeiNa (BOM), ale nějak jsem se zamotal v pokynech k sestavení. Každopádně tohle by mohl být celkem žhavý kandidát, předpokládám, že by přinejhorším stačilo zase vyměnit extruder a byla by z toho klasická i3.
* Ještě jsem narazil i na Prusa i3 improved verzi, která je taky hodně povedená, ale je tam toho řezání ještě víc, takže by bylo ještě dražší a zase, nejsou tam soubory pro extruder.

Díky za jakoukoliv radu smiling smiley

Edited 1 time(s). Last edit at 09/05/2013 03:24PM by ku8az.
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 05, 2013 05:10PM
Místo M10 tam dej M8. Nevím proč by tam měly být M10 - z konstrukčních důvodů jsou naprosto zbytečné, akorát musíš přikupovat jinou velikost (sám mám použity M8).

S extruderem je celkem problém. Jde použít greg's wade extruder, na thingivers jsou modifikace sedící na i3. Určitě ale nepoužívej verzi z [reprap.org]. Tuto chybu jsem udělal já. Chybí tam upevnění na i3 a tak jsem musel udělat hodně kompromisů. Můžete odtud použít compact extruder, na ten se ale nepoužívají NEMA17.
Nedávno jsem našel repositář, kde jsou soubory plastů, které používá Průša na semináře: [github.com]. Tu je extruder, který by měl pasovat na NEMA17 a zároveň x-carriage by měl jít přichytit k i3. Ale ještě jsem ho nevyzkoušel.

Endstopy mám mechanické. Fungují skvěle. Jediná výtka je u holderů endstopů. Na ose Z jsem zničil 3 holdery - nevydrží nátlak utáhnuté matice. Doporučuju si na thingiverse najít alternativu holderu, která není fyzicky namáhána.

Ke konstrukci. Doporučuju frézovaný rám. Já si ho nechal vyřezat ze železa. Rám je o něco těžší, ale řezání do železa je mnohem levnější. Každé zapálení laseru mě stálo 10Kč, takže místo dírek jsem si nechal laserem pouze naznačit křížky a doma si to vyvrtal vrtačkou (ušetřil jsem asi 200Kč). Taky se dá ušetřit, když vynecháš nápis Prusa i3, ale ten jsem nechal - vypadá to lépe. Taky je dobré si po vyřezání zkontrolovat, zda se rám neprohnul - pokud ano, na místě reklamuj - měli ti ho bez problémů narovnat. Celková cena rámu včetně vzpěr, které jsem nakonec nevyužil byla 715Kč.

Plasty jsem si nechal vytisknout zelené. Kombinace stříbrné (rám), červené (heatbed) a zelené (plasty) je úžasná.

Ať se vám stavba zadaří,
PazziCZ

Edited 1 time(s). Last edit at 09/05/2013 05:11PM by PazziCZ.
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 05, 2013 05:40PM
Tak s tím extruderem jsi mě teda zrovna moc nepotěšil. Vidím, že to bude ještě celkem boj. Nešlo by třeba zkombinovat klasickou i3 konstrukci a extruder vzít třeba z té improved verze?
Jo a ještě k hotendu, dá se použít ten co tam mám uvedený nebo k němu budu ještě něco potřebovat? Díval jsem se, že někteří v jiných vláknech kupují třeba i keramický heater, tak jestli ho náhodou nebudu taky potřebovat.
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 05, 2013 06:00PM
Plasty na Einstein jsem před tydnem tiskl, vyšlo to na 1200.

Mechanické endstopy se da sehnat v GM elektro (gme.cz) za 11kč/kus

kdyz maš problem s ramem na i3 tak bych doporučil stavet rebel. To je stejna i3 ale použiva hlinikove profily ktere se da sehnat už narezané na alupa.cz (http://www.ehlinik.cz/al-profil-kombi-stojka/pro-CBU0000101.html) za velmi zajímavou cenu.

Extruder se spojuje s x-carriage, ostatní dily zustavaji stejné. Extruderu je hodne verzi, tak se da vybrat.

Matky a tyče jsou levné ve Ferona.cz
Když nemaš ve měste Feronu tak Fasteners nebo BauHaus nebo Hornbach

Draty je možné vzit z motoru. Motory z Microconu mají 8 dratu ze kterych 4 potřebuješ pro připojení a ostatni musiš spojit mezi sebou po dva.
tak ja jsem teto draty ořiznoul nekolik centimetru od motoru, spojil je jak je potřeba a zbytky použil na endstopy.
Pro heatbed doporučuji koupit metr tlustšiho dratu.

Dily ti můžu vytisknout, připadne pořadím se stavbou. Jsem v Brně. Mám bílou, černou a modrou ABS.
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 05, 2013 06:07PM
keramicky heater je současti hotendu.
Když kupuješ hotend tak heater tam už musi byt. Jestliže děláš vlastni hotend tak heater potřebuješ.

Doporučuji mrknout na celokovové hotendy jako Prusa Nozzle a Magma hotend kterými se da tisknout nylon a policarbonat.

Edited 1 time(s). Last edit at 09/05/2013 06:27PM by gregory-gk.
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 05, 2013 06:25PM
Hotend doporučuju jedině celokovový. Bohužel se dá těžko sehnat, ale vydrží mnohem vyšší teploty. Mě i známému se podělal thermistor a ukazoval špatné hodnoty. V obou případech se hotend se zahřál více než 500°C. Zatímco můj celokovový přežil, jeho se roztavil a musel ho vyhodit. Věř mi, hledání se vyplatí - hotend není nejlevnější.

Průša vyrábí prusa nozzle - ty jsou ale strašně drahé a téměř se nedají sehnat. Já mám hotend z makeables.nl (stránka teď bohužel nefunguje - nevím jestli ji zrušili nebo má jenom výpadek) a nemůžu si stěžovat.
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 05, 2013 07:22PM
Kdybys chtel, tak mame hotend z nerezu, aktualne s tryskou 0.5, za 1100Kc muze bejt tvuj. Udelam fotku.

[forums.reprap.org]

Edited 1 time(s). Last edit at 09/05/2013 07:27PM by majkl.
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 05, 2013 07:33PM
gregory-gk:
Díky za info, jsme oba z Brna, takže v tomhle by problém nebyl smiling smiley Kolik by sis účtoval za to vytištění plastů? Já bych snad i bral tu modrou barvu, přece jenom, když je z elektroniky většina věcí modrá... smiling smiley Pořád přemýšlím, jestli risknout ten Einstein, přece jenom nevím, jak by to potom bylo s extruderem/extrudery. I když zbytek stavby by měl být předpokládám +- stejný. Ale ty 2 trysky mě lákají...
Na Rebela II jsem se díval taky, přijde mi i poměrně pěkný, ale přece jenom by se tam problémy řešily asi trochu hůř (vím, dan to tady čte, ale i tak smiling smiley). Ten rám ještě budeme muset nějak pořešit, snad se ho podaří sehnat nějakou dobrou cenu.

Předpokládám, že ty mechanické endstopy tam ale asi nebudou vcelku a budou se muset poskládat, ne? Ale cena je luxusní, zase by to bylo o pár stovek dolů.

Motory taky ještě uvidím, jestli z Microconu nebo z Číny. Pokud stačí 1005, tak vychází Microcon i levněji, ty z Číny navíc nemusí sedět rozměrově úplně přesně (i když to 1005 do extruderu taky ne).

Poradit se stavbou se možná i bude nakonec hodit grinning smiley Ty máš sestavené vlastně co za typ?

majkl:
Fotka by byla fajn, i když jsem přemýšlel do začátku o trysce 0,4. Každopádně mrknu a uvidím, co potom.
dan
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 06, 2013 02:01AM
ku8az: zajimalo by me, co konkretne je mysleno tim: "by se tam problémy řešily asi trochu hur" smiling smiley Jen pro inspiraci, kde hledat nedostatky smiling smiley Nenasel jsem zpetne letmo nejakou souvislost. Volba typu tiskarny je kazdeho vec.

Co se tyce hotendu, zalezi hodne na kvalite jejho vyroby. Vcelku neni rozhodujici, zda je celokovy nebo ne, je to o moznostech vyroby atd. Osobne kovove nepreferuji, ale je to kazdeho vec, duvody jsem zde jiz nekde psal, ale to je vec nazoru, ale take i vlastni konstrukce extruderu.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 06, 2013 03:30AM
dan: No kvalitně to můžeš mít vyrobené jak chceš, ale každý materiál má nějaký bod tání a u PTFE je to 326°C. Za normálních okolností s tím není žádný problém, ale když se něco podělá a hotend se ti začne ohřívat na vyšší teplotu, celokov to vydrží.

ku8az: Mechanické endstopy vypadají takto: [www.lulzbot.com]
Není na nich potřeba nic montovat, pouze připájíš dráty a spojíš s deskou.

Obecně stavba tiskárny je jednoduchá a zábavná. Horší je potom kalibrace smiling smiley
dan
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 06, 2013 03:56AM
PazziCZ: Nemas tak uplne pravdu. Zalezi na konstrukci hotendu. Pokud mas spatne navrzeny/odzkouseny topny blok a zbytecne predimenzovane topne teleso, tak ano, roztece se ti vse.
Trysky vyrabim a testuju tak aspon trochu vim, o co jde. Mam odzkousene, ze pri vytazeni termistoru z hotendu, tzn. topeni jede trvale, se teplota na hotendu dostane na cca 310st a PTFE ani PEEKu ze ktereho delam holdery to neuskodi pri nekolika hodinovem tisku. Podotukam, ze 310st je pouze na hotendu, u styky s PTFE uz je teplota podstatne nizsi.
Vykone topeni ma sice vyhodu rychleho nahrati hotendu (a opet je to o konstrukci a mohutnosti topneho bloku), ale je to v podstate k nicemu, kdyz se hotbed nahriva podstatne dele.
Kdyz pouzijes celokovovy, tak ano, v takovem pripade se ti neroztece hotend, ale vse okolo. Roztavi ti drzak v extruderu, zapece se ti tryska .... Navic pri rychlem tisku je drzak extruderu namahany vice hmotnosti hotendu atd., coz by mohlo treba znatelne ovlivnit tisk u delta printeru.

Idealni konstrukce hotendu by nemela prekrocit 300st pri trvale zapnutem topeni a pasivnim chlazeni a mela by stihat bez problemu stihat tavit filament.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 06, 2013 04:59AM
dan:
No myslel jsem to hlavně tak, že Rebela tu mají sestaveného tak 3 lidi, zatímco i3 už jich bude mít asi víc smiling smiley Ale jo, taky jsem o něm uvažoval, jen se mi ty profily zase až tolik nelíbí. A kamarád k tomu měl nějakou připomínku, ale už nevím, co se mu na tom nezdálo.

PazziCZ:
Jo, to jsem přesně myslel, že to budou jen ty spínače. Jsem si myslel, že mechanické endstopy by měly vypadat právě nějak takto a k tomu stejně bude potřeba nakoupit ještě destičku, konektor a součástky (přece jenom jsem zatím plasty viděl vždycky na přidělání celé té destičky). Pokud ne, rád bych viděl nějaké nejjednodušší řešení, jak dosáhnout správné funkčnosti smiling smiley Já obecně elektru moc nerozumím, ale kamarád naopak jo, takže v případném sestavení by problém nebyl.

Teda ale s těmi dohady o hotendech mi ani trošku nepomáháte grinning smiley confused smiley

heatbed:
Stačí ten, co mám ve výběru, nebo by byl lepší tenhle? Není k němu potřeba dokoupit ještě toto?
Jaký je v ní rozdíl oproti tomuto základnímu?
Případně jsem objevil i MK3 verzi, ale ta je teda dost drahá.

řemeny a řemenice
Ve spoustě návodů jsou uvedeny T2,5 jak řemeny, tak řemenice. Ale už na několika místech jsem četl, že jsou vhodnější T2 nebo GT2. Co je na tom pravdy a musí se nějakým způsobem měnit plasty, kdybych chtěl vzít GT2 řemenice/řemen?
dan
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 06, 2013 05:11AM
ku8az: jasny, volba tiskarny, ci jejiho vzhledu a provedeni je kazdeho vec. Jen me trochu mrzi, ze prave ty pripominky, ktere uz nevis se nedozvidam. Mohly by vest prave k dalsimu vyvoji REBElu, coz se mi zda znacnou vyhodou oproti stagnaci jinych typu. A jsem ochoten aplikovat zmeny/upravy/vylepseni temer ihned, coz je pomerne dost podstatne.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 06, 2013 05:13AM
dan: no konkrétně mi napsal tohle "spise je tam blbe ze je to malo zavetrovane na posuv, myslim tim ten pjezd doleva/doprava, to rameno, nemato zadna zada = pri vyssich rychlostech to nebude tuhe". Co tím myslel netuším, ale ty seš technik, tak si to snad přebereš smiling smiley
dan
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 06, 2013 05:17AM
ku8az: tak mu klidne napis, ze to se mu jen opravdu zda, protoze to tak neni. Na stejne konstrukci mam postavenou celokovovou, kde vazi ta X rampa s extruderem 2.5kg (cela tiskarna 18kg) a da se to za ten vrchni profil prenaset smiling smiley


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 06, 2013 05:20AM
Teď je na dovolené, ale vyřídím (a stejně nechápu) grinning smiley Každopádně stejně nejdřív budu shánět veškerou elektroniku a mechaniku a plasty/rám nechám asi na konec, takže předpokládám, že díly jsou stejné a rozhodnout se, jaký typ vlastně postavíme, můžeme až než začneme shánět plasty, ne?
dan
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 06, 2013 05:23AM
grinning smiley jo, jasne, elektronika je v podstate na vsech tiskarnach stejna, Spis zalezi do budoucna, jestli budes planovat treba dalsi extruder atp. tak k tomu je potreba zvazit elektroniku, ale to s beznou elektronikou MEGA+RAMPS udelas.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 06, 2013 05:27AM
Přikláním se k Danově obhajobě Rebela stavěného z AL profilů. Pár zařízení jsem z nich už stavěl, je to neskutečně tuhá konstukce, i když jsou profily spojené "na tupo", bez zavětrování (zavětrování jsou vzpěry, pos. 1).
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 06, 2013 05:49AM
dan:
Jo, o double extruderu právě přemýšlíme, ale to by mělo stačit do elektroniky dokoupit o jeden motorek, a driver víc, ne? Spíš právě, jestli by potom seděly i mechanické části, ty máš myslím na rebelovi pojezd osy Y na M10 tyčích, na i3 jsou M8.
Jen tak orientačně, na kolik vyjdou všechny potřebné plasty na Rebela II?
Axamith:
díky za objasnění, hned jsem zase o něco chytřejší smiling smiley
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login