Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů

Posted by PazziCZ 
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 06, 2013 06:10AM
Dily vyjdou asi 1200-1500, zaleži na tom co to bude a kolik materiálu a času spotřebuje.

K endstopům musiš jen připojit kabel. Ja použivam teto: [www.gme.cz]

Mam funkčni Prušu i2 a rozestaveny Enlarged Rostock

Motory mam Microcon 1005 na extruderu take a jede to pěkně.
dan
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 06, 2013 06:42AM
Plasty na REBEL II 1200,- potrebny material atd. je ke stazeni zde. Tyce jsou M8, loziska LM8UU.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 06, 2013 06:53AM
> Idealni konstrukce hotendu by nemela prekrocit
> 300st pri trvale zapnutem topeni a pasivnim
> chlazeni a mela by stihat bez problemu stihat
> tavit filament.

Jak to myslíš a proč 300 stupňů? Proč bez aktivního chlazení?

Trvale zapnuté topení nemám, PID ho řídí celkem fajn. Chladič hotendu ofukuju.
dan
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 06, 2013 07:03AM
Navazoval jsem na problem spatneho/vypadleho termistoru. Aktivni chlazeni je dalsi problemove misto. Proto preferuji pasivni chlazeni. Kdyz ti prestane bezet vetracek, tak se stane co v tvem pripade ?


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 06, 2013 07:40AM
dan:
Jo, sorry, špatně jsem se vyjádřil. Plasty jsou +- stejně na všechny tiskárny (aby taky ne smiling smiley). Myslel jsem ty profily, na kolik tak zhruba všechny přijdou.

gregory-gk:
No a jakým způsobem to máš přidělané na rámu, když to nemáš na destičce, která by byla přišroubovaná k nějakému holderu?
Takže motory 1005 by měly v pohodě stačit? Asi teda nakonec vezmu ty, když vyjdou levněji než ty z Číny a ještě je u nich ověřená funkčnost a rozměry smiling smiley Musí se kvůli nim nějak měnit některé plasty?

Edited 1 time(s). Last edit at 09/06/2013 07:42AM by ku8az.
dan
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 06, 2013 07:47AM
hlinikove profily i s postovnym na jednoho rebela do 400,- myslim.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 06, 2013 08:03AM
jj ty profily me vysli na cca 330,- + takovy zamky na spojeni (asi 120,- / ks), ale ty nejsou nutny. To vse na ram jako ma rebel, zkousim si totiz postavit vlastni tiskarnu a ten typ ramu se sam i nabizi winking smiley. Jo a cena je i s narezanim.


vlastni navrh plus ve vystavbe CoreXY

Thingiverse : [www.thingiverse.com]
git: [github.com]
shop: [shop.daje.cz]
Teorie relativity:
vysvetleni 1: sahnes-li na rozpalenou panev, vteriny jsou jak hodiny. sahnes-li na rozpalenou zenu, hodiny jsou jak vteriny...
vysvetleni 2: strcis-li mi nos do zadnice, pak ja mam nos v zadku, ty mas nos v zadku, ale ja sem na tom relativne lip smiling smiley
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 06, 2013 08:29AM
Teda dane, já se snad nechám přesvědčit grinning smiley smileys with beer
Akorát se teda dívám do seznamu materiálu a vidím, že používáš řemenice a řemeny T5 místo T2,5 nebo dokonce GT2 a taky ložiska 623 2Z (já už mám objednané 608 ZZ). A potom jsou tam Zubatice extruderu a spojky Z (vlastní výroba), které mi přijdou poměrně drahé (jo, zase těch dílů není potřeba tolik smiling smiley).
Podložka pro spodek stolku je nejvhodnější z čeho? U Prusi se mi líbí, že má už svůj daný tvar, který je i poměrně povedený, a všechno na něj pasuje.

Mimochodem, neviděls už tenhle kousek? winking smiley

Edited 2 time(s). Last edit at 09/06/2013 08:45AM by ku8az.
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 06, 2013 08:30AM
Endstopy se na tyčich drži timto
Dily na REBEL už maji spravné diry

Motory jsou NEMA 17, tak plasty jsou pravě pro ně.

Uchyceni endstopů:




dan
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 06, 2013 09:04AM
ku8az: si psal, ze mechaniku budes resit az naposled grinning smiley no, to je fuk. poslim odkaz, nebo rozmery tech remenic, treba pujdou dily snadno prizpusobit smiling smiley T5 jsou snadno a rychle dostupne na tyma.cz, proto jsem je do toho dal.

Loziska 623 zz jsou ve volnych tistenych remenicich a jedno v pritlaku filamentu. Stoji v CR 9,-/ks bez DPH.

Spodeks tolku delame z plasto hlinikovych sendvicovych desek o tlousce 3mm, ale muzes tam pouzit asi cokoli pevnejsiho, jako laminat, preklizku ....

X na prusa stolku je pekny, ale diky tomu to urcite lepe fungovat nebude a navic to ve finale neni videt grinning smiley

Ta konstrukce je podle me zbytecne masivni, je na ni 3x tolik hliniku, nez je potreba smiling smiley videl si moji ? grinning smiley
A odhaduji jen naklad pri pouziti kulickovych sroubu, matek, linearnich vedeni a tech velkejch krokacu tak minimalne okolo 30000,- a tiskova rychlost na videu tak odhadem 40mm/s - to je bida - a to je zase problem tech kulickovejch sroubu no grinning smiley

Edited 2 time(s). Last edit at 09/06/2013 09:24AM by dan.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 06, 2013 09:27AM
dan:
No zatím mám objednané díly, které jsou v tom seznamu označené v prvním sloupci šedě. Takže v podstatě jen elektroniku a ložiska. 608 ZZ jsou položka za 6 $, takže to není taková hrůza. Nezkoumal jsem, jak moc se liší od 623 ZZ. Řemenice a řemen jsem původně plánoval brát tady, protože vychází docela levně a ve všech návodech na Prusa i3 bylo použité GT2.
Jo a ještě taky nemám Sanguoilu, ale klasické Arduino Mega, takže nevím, jestli má stejné rozměry a nebylo by potřeba upravit i příslušný držák (EDIT: tak nic, jsem slepý, jako bych nic nenapsal grinning smiley).

Stolek může být klidně z překližky, to je fuk. Myslím, že hliník nebo nějaký nerez by mohl stačit. Díval jsem se právě na tu kompozitovou desku, co je použitá v seznamu dílů, ale cena mě fakt odradila smiling smiley Pokud by to nařezali na potřebnou velikost a ta by byla za rozumnou cenu, tak ok, ale nebudu kupovat takovou velkou desku za tolik peněz. Jen by mě teda zajímaly odpovědi ohledně heatbedu, co jsem měl tady.

Tvoji konstrukci jsem viděl a po pravdě, tohle bych doma nechtěl grinning smiley Ale pokud plní svůj účel, proč ne. Je vidět, že tě to fakt baví.
Jo, už vím, co mě od stavby Rebela tak odrazovalo. Že nikde není pořádný návod. Je sice pár stránek s obrázky na stránkách, ale tomu bych já netechnik neříkal zrovna podrobný popis konstrukce grinning smiley Ale je fakt, že jsem až teď zkusil ty pdf otevřít i v Adobe Readeru a ten 3D model tiskárny je luxusní, ta kostra by se dala postavit snad jen podle něj winking smiley Za tohle fakt thumbs up

Předpokládám, že když je ten pojezd osy X stejný jak u i3, tak by na něj mohl jít namontovat i tenhle extruder? winking smiley
EDIT: I když, co se tak dívám, asi by byl problém s motorkama na boku, protože by zasahovaly do tyče osy Z, takže by asi bylo potřeba buď trochu posunout tyče nebo nějak jinak udělat konstrukci :/

Edited 4 time(s). Last edit at 09/06/2013 10:27AM by ku8az.
dan
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 06, 2013 01:03PM
No, ty remenice v odkaze maji tu vyhodu, ze jsou vrtane, coz ty z tymy ne. Na strane motoru to neni samozrejme problem, ale na druhe bych musel ty dily prizpusobit, nebo vymyslet nejake pouzdro na loziska ..... zamyslim se smiling smiley

Abych pravdu rekl, neresil jsem u kovove verze krasu, ale funkcnost a presnost za co nejnizsi cenu a o tom to smiling smiley

Navod pomalu vznika, ale je podle me daleko jednoduzsi sestavit par profilu do pravych uhlu a o zbytku uz neni podle me moc co resit, ale to je muj pohled, protoze tu konstrukci znam. Kazdopadne me teda rozhodne nekolikaset strankove manualy odrazuji daleko vice, nez realne obrazky s rozmery.

Pojezd X neni urcite stejny jako na i3, je to v podstate komplet extruder s drzakem kompatibilnich hotendu J-Nozzle - J-Holder, ale nei problem ho upravit, nebo predelat na jinu extruder, mam to jiz castecne pripraven, ale nemel jsem v ruce zatim takovy extruder. Ja bych chtel spis na X dat jen hotendy a pouzit bowdenove extrudery na 1.75 filament.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 06, 2013 01:42PM
Aha, asi se budu muset naučit používat správné pojmy smiling smiley Tím pojezdem X jsem nemyslel držák extruderu+extruder+hotend, ale rám osy X (tyčky, řemenice a motor). To už by mělo být víceméně stejné, ne? Respektive by mělo stačit zvýšit rozteč sloupků osy Z a použít delší tyče, aby byl větší rozsah osy X a nemusel by se řešit posun double extruderu až do tyčí osy Z.

Řemenice jsem se díval, že máš dokonce i v plastových dílech, ale myslím, že hliníkové jsou přece jenom asi trochu kvalitnější. Možná by ale nebylo špatné díly přizpůsobit i běžným kovovým řemenicím, přece jen je používá spousta lidí.

A návod samozřejmě taky nepotřebuju 300stránkový. Jen by prostě stačila taková ta selská příručka, co bude na sestavení čeho potřeba a potom ukázka toho, jak se co sestavuje a posloupnost kroků. Něco jak má třeba i3. Ale je fakt, že na rámu většinou není moc co zkazit a klíčové je potom zapojení elektroniky a kalibrace. Tam už by to asi nějaký detailnější postup chtělo.
dan
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 06, 2013 02:40PM
Ano, rozsireni konstrukce a prodlouzeni rampy X, aby se tam vesel sirsi extruder asi neni problem, jestli to dobre chapu zase ja grinning smiley

Urcite by oprava na jine remenice zase tak problematicka nebyl, kazdopadne tistene volne remenice jsou naprosto dostacujici, ale hlinikove samozrejme mohou byt klidne take. Mrknu na to, ty dily kdyztak upravim na ty remenice, ktere si vybral, nebo to udelam trosku univerzalnejsi, to by asi slo.
Serizeni a kalibrace je u vsech reprapu v podstate stejna, mimo delty.
Co se tyce posloupnosti kroku stavby konstrukce, tak to na webu mame a postupne to doplnuji. I kdyz musim uznat, ze posledni dobou na to nebyl vubec cas.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 06, 2013 08:30PM
No myslím, že to prodloužení bych mohl zvládnout i sám grinning smiley Ale jsem rád, že si konečně v něčem rozumíme.
Pořád nevím, jak to myslíš s těma řemenicema, ale pokud by se ti podařilo díly nějak univerzálně upravit, určitě bych to ocenil. Co jsem tak četl, měla by mít T2 o dost přesnější pohyb než T5.
Návody jsem na webu našel, to jsou ty, které jsem zmiňoval. Ale co si budem povídat, nevedou zrovna za ručičku grinning smiley
dan
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 07, 2013 01:36AM
To mas sice s presnosti remenic pravdu (otazkou je, take kvalita vyroby remenic, pokud si nekdy koupil cinskej vrtal v Lidlu, tak to muze byt dost podobne i s remenicema z ciny) , ale pri aplikaci v RepRap tiskarne nema onen rozdil mezi T5 a T2 v presnosti vubec zadny vyznam, vzhledem k dalsim komponentum, jako jsou cinska loziska, plastove dilly ...... Az si postavis vlastni celokovovou konstrukci s lepsim linearnim vedenim, pak stoji za to premyslet, co tam das kvuli presnosti a ne jen kvuli cene. Vybiras snad dily na tiskarnu podle neceho jineho, nez oznaceni a ceny? Urcite ne, tak neni co resit.

Co se tyce navodu na stavbu RepRap tiskarny, tak ti na rovinu rikam, ze jeji stavba (ale i pouzivani) neni vhodna pro ty, co potrebuji "vodit za rucicku", o tom si neni co povidat grinning smiley

Edited 1 time(s). Last edit at 09/07/2013 01:48AM by dan.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 07, 2013 03:02AM
No, to je asi pravda. Na druhou stranu, i pokud vybírám podle ceny (samozřejmě ta kvalita by tam být taky mohla, že smiling smiley), tak tenhle balík řemenice s řemenem vyjde pořád na míň, než kdybych to nakoupil tady winking smiley
A ne, za ručičku asi vodit nepotřebuju, ale takový návod by asi zrovna moc nepomohl ani tobě grinning smiley Líbí se mi třeba něco na tenhle způsob, ale až tak podrobný být třeba taky nemusí.

A pořád teda nevím, jak s tím heatbedem, váhám, který objednat a co všechno bude potřeba.
EDIT: Tak už jsem se dočetl, jaký je rozdíl mezi MK2a a MK2b (Dual Power). Ale pořád nevím, jestli teda stačí samotný heatbed (+ sklo), nebo se k tomu musí dokupovat ještě i ta hliníková podložka.

Edited 1 time(s). Last edit at 09/07/2013 03:26AM by ku8az.
dan
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 07, 2013 05:09AM
Na navodu ke stavbe se postupne oracuje, to nemá cenu dale resit. Mohu ti odpovedet na konkretni dotazy a nasledne je pouzit jako podklad pri tvorbe manualu.

U toho hotbedu si asi stale nerozumime. Ten sendvic (laminat, preklizka ...) slouzi jako vlastni pojezd Y, tedy jsou k nemu pripevneny loziskove domky, kapelaz a distance hotbedu. Hotbed je jen vlastni topna deska, ktera je k tomu pojezdu prichycena na nejakych distancich, na kterych pak vyrovnavas rovinu hotbedu (se sklem). Na vlastni topnou desku se prichyti sklo s kaptonem (lakem na vlasy, abs juice ....) na ktere se pak uz tiskne.

Zda pouzit dualpower, to uz je na tobe, je to o tom, ze pri 24V tece pri stejnem vykonu hotbedu vodici mensi proud a proto muzes pouzit tenci draty, ale musi na to byt elektronika prizpusobena. Ja bych osobne dualpower neresil.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 07, 2013 05:50AM
Jasně, návod v pohodě, jsem rád, že je tam aspoň něco, bývalo to horší smiling smiley

Aha, jo, s heatbedem vymýšlím zase kolo. Principiálně chápu, že to funguje takhle, jenom mě zmátlo třeba tohle, protože jsem si myslel, že to je potřeba ještě nějak k tomu heatbedu. Až teď jsem si všimnul, že jsou tam navrtané díry na správných místech, takže to supluje tu "překližku". Už mi z toho fakt začíná hrabat. Mea culpa.
Myslím, že Dual Power asi nemá moc smysl řešit, i když cena se liší tak o dolar, takže je to asi celkem jedno. Teď jediné, o čem přemýšlím, jestli vzít ten klasický červený MK2a nebo tenhle modrý MK2, když už budu mít modrou elektroniku a asi bych rád i plasty grinning smiley (jo, horší jak ženská, já vím). Ale co jsem tak pročítal stránku o heatbedu, neměl by být mezi MK2 a MK2a nějaký podstatný rozdíl.
dan
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 07, 2013 06:08AM
Jo, mezi MK2 a MK2a zadny markantni rozdil nebude. Ale jinak si (bez urazky) fakt jak zenska grinning smiley


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 07, 2013 08:15AM
Tak dík teda grinning smiley Ale když už jsem se pro něco takového rozhodl, tak ať to taky trochu vypadá, ne? winking smiley

Pokusím se to nějak shrnout, pokud bych se rozhodnul pro stavbu Rebel II (jakože se k tomu přikláním, hlavně díky danově agitce winking smiley).

Rám je celkem jasný, maximálně bych se dana ještě na něco poptal. Předpokládám, že pokud bych chtěl zvětšit tisknutelnou vzdálenost na ose Z, stačilo by jenom nechat delší svislé profily a tyče. Nebo se pletu? O zvětšení roviny XY asi radši moc nepřemýšlím, protože sehnat větší heatbed asi už nebude taková sranda. Místo koncovky osy Z by se dala použít hadička, jak má horazl, případně vytisknout třeba tuhle.

Vozík s heatbedem je asi taky poměrně jasný. Heatbed stačí víceméně libovolný, je jedno jestli MK2, MK2a nebo MK2b. O MK3 zatím nepřemýšlím kvůli ceně. Na něj nějaké to sklo a pod něj podložku z víceméně čehokoliv (plexi, překližka, hliník, dural, nerez...).

Elektroniku mám trochu jinou, v podstatě stejnou jako horazl, takže fungovat by měla. Endstopy pravděpodobně teda mechanické za pár korun, možná na osu Z zauvažuju o optickém, ještě uvidím.

Řemenice a řemeny jsou zatím poměrně nejisté. Plasty jsou navržené na T5 s vytištěnými řemenicemi, já přemýšlím o použití klasických hliníkových řemenic o velikosti GT2. Asi by teda bylo potřeba upravit plasty, pravda? Upravil bys je dane nebo ti to přijde zbytečné, používat jiný rozměr?

Největší problém mám ale s extruderem.
1)
Pořád nevím, jaký ideálně použít. Jak typ extruderu, tak konkrétní model. Je rozteč tyčí osy X kompatibilní s Prusa i3 nebo je jiná? Ať vím, jestli by se daly použít pojezdy extruderu, které jsou určené pro i3. Myslím, že o MGS nemá smysl moc uvažovat, Wade's nevím, jestli by rozumně pasoval.
2)
Pokud bych chtěl použít duální extruder, musel bych najít nějaký, který by šel napasovat na tyče osy X a asi by bylo potřeba zvětšit rozměry profilů o přidanou velikost extruderu, abych nepřišel o velikost tisknutelné plochy. Pravda? Stejně tak by potom musela být možnost posunout držák endstopu osy X (nebo udělat nějaké prodloužení těla extruderu) v případě, kdy bych na téhle zvětšené konstrukci vyměnil extruder za obyčejný, který by byl menší.
3)
Dal by se extruder, který je použitý ve výchozí sadě Rebela, přeměnit na duální a co všechno by to případně obnášelo? Myslím, že už by asi bylo potřeba trochu změnit i design, protože to už by asi bylo dobré namontovat i větráčky, mám pravdu?
4)
Pokud bych chtěl použít nějaký bowdenový extruder, bylo by to možné a co všechno by pro to bylo potřeba udělat? (předpokládám navrhnutí nového dílu, kterým by se přidělal motor extruderu na kostru).
5)
Na použití hotendu tady padlo několik názorů. Jaký by teda byl asi nejvhodnější? Ale zase ať je za trochu rozumnou cenu smiling smiley Pokud by to byla nějaká vlastní výroba, jak tady dan nabízel, co všechno by k tomu bylo potřeba potom za díly? Našel jsem třeba za rozumnou cenu šroub extruderu MK7, případně i MK8, předpokládám, že ten by asi taky byl potřeba (samozřejmě v závislosti na použitém typu extruderu).

Edited 1 time(s). Last edit at 09/07/2013 08:16AM by ku8az.
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 07, 2013 08:37AM
dan Wrote:
-------------------------------------------------------
> Navazoval jsem na problem spatneho/vypadleho
> termistoru. Aktivni chlazeni je dalsi problemove
> misto. Proto preferuji pasivni chlazeni. Kdyz ti
> prestane bezet vetracek, tak se stane co v tvem
> pripade ?


Ok. Rozumim kam miris. Zkusil jsem to. A po hodine na 300C jsem nameril na chladici 60C, takze verim, ze pri vypnuti vetracku se nestane nic.
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 07, 2013 08:59AM
jenom par poznamcek smiling smiley
1] bylo to tak i u me a vidim, ze jsou budouci stavitele na tom stejne co se tyka planovani. Sam jsem v podstate jen rok procital fora/dokumentace/clanky a kutil se teoreticky vse dopredu vyresit. Ac to chapu, tak nema cenu resit kazdy detail hodne dopredu. Clovek pak zbytecne moc vymysli a v praxi to je pak uplne jinak. Co muzu doporucit:
Snazte se mit pri uvodni stavbe co nejjednodusi, nevymyslejte zadne slozite konstrukce, extruderu, hotbedu apod. Jakmile se dostanete do faze, ze jste schopni tisknout aspon trosku kvalitne, tak si potrebne veci vytisknete a doladite primo na vasi tiskarne.

a] elektronika je u vsech tiskaren stejna. tzn napr. arduino, ramps 1.4 k tomu 5(mozna jeden pro jistotu navic) stepsticku, 5 motoru, endstopy staci mechanicke. Kabelaz (2vodicove na napajeni, endstopy, hotbed, hotend a 4 vodicove na motory) nejake svorkovnice tky nejsou od veci, konektory do ramps. dostatek jumperu (neni nad to, kdyz se chystate uz konecne na tisk a ve dve v noci zjistite, ze vam chybi jumpery grinning smiley )
b] konstrukce i2/i3/rebel nemam zkusenosti, ale ani jedna neni slozita na sestrojeni, jakmile ty dily mate v ruce, tak je vsechno vcelku logicke. Osobne mam delta tiskarnu, tak tam je to trochu jine, ale opet jednoduche.
c] nechte si vytisknout vhodne plasty pro vasi tiskarnu. Nezapomente na extruder. Stejne si pak nektere dily vytisknete vlastni, podle toho jak si budete tiskrnu tunit.
d] extruder: sel bych na uvodu do direct (tzn motor pres remenici primo pohani filament proti lozisku), pripadne pres prevod, kdy misto remenenice mate specialni sroub, dle konkretniho extruderu. Do bowdenu nedoporucuji jit hned, je to s nastavenim komplikovanejsi, nese to ale pak sve vyhody a nikdy neni problem posleze extruder zmenit, kdyz uz si ho muzete sami vytisknout.
e] hotend bud celokovovy nebo kovova hlava plus peek trubice. Celokovovy musite neustale aktivne chladit, ale nemuze se vam stat, ze pri chybe dojde k rostaveni peek trubice. Osobne mam oboji a nebyt me chyby, tak neni problem s ani jednim.
f] hotbed PLA jde tisknout bez hotbedu, ABS ne. Jako hotbed je nejjednodusi mk2 se sklem polozenym na nem. Ja mam 3mm a bez problemu.
g] zdroj, pokud pujdete do pc atx zdroje, tak jdete aspon do 350W, osobne mam 450W cenovy rozdil byl minimalni a vse bez problemu. Nezapomente, ze musite na nejvetsim konektoru propojit zeleny kabel na nektery cerny, aby byl zdroj sepnuty pri zapnuti zdroje, posleze lze misto dratove propojky zapinat pres arduino a ramps. Alternativou jsou pak prumyslove zdroje podobne wataze. Cenove jsou na tom podobne a jsou mensi.
h] nezapomente nakoupit spousty sroubku a matek ruznych delek, osobne nejcasteji pouzivam 3mm v delce 10-30mm.
i] stahovaci pasky se taky hodi.

co se tyk kde nakoupit, jsou dve moznosti. Bud zahranici jako repraprapove obchody v evrope, pripadne ebay, dx aliexpress ale od ciny trva objednavani dele. Potazmo muzete vyuzit ceske preprodejce, kteri nakoupili ve velkem nejcasteji pouzivane dily a ty pak s marzi preprodavaji, vyhoda je, ze mate veci drive doma. Nezapomente, ale ze i v cechach se uz nektere dily vyrabi, napr uzivatel Dan cele tiskarny.

Nezapomente hodne cist, kdyz prolouskate tohle forum, tak se toho hodne dozvite.

Jestli si na neco vzpomenu, tak jeste neco dopisu smiling smiley
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 07, 2013 09:47AM
Máš v podstatě ve všem pravdu, ale...

ad 1) Jasně, ale pokud chci od někoho nechat vytisknout plasty, musím vědět, jestli mi na ně budou nakoupené součástky sedět, případně jaké součástky mám nakoupit tak, aby mi do plastů seděly. Když se rozhoduju pro Rebela, jsou díly přece jenom o dost jiné než u i3 (i když principiálně fungují stejně). Je mi jasné, že potom už budu moct laborovat s vlastními vytištěnými díly, ale zase - pokud potom budu chtít řešit, že si místo single hotendu chci dát dual hotend, budu řešit, jak to udělat, abych nepřišel o rozměry plochy, protože extruder je trochu větší. A měnit kvůli tomu celou konstrukci asi nebudu smiling smiley Je občas lepší tyhle věci řešit dopředu, pokud vím, že o nich v budoucnu budu uvažovat.

ad a) Proto je elektronika jediná věc, kterou jsem zatím objednal winking smiley Ještě pár věcí chybí, ale to jsou různé drobnosti. A potom taky motorky, protože jsou 1005 zase jinak rozměrově než 0905 a nevěděl jsem, jestli se budou do dílů, které jsou stavěné na 0905, hodit. Ale u horazlova Rebela vidím, že budou.
ad b) Jasně, však konstrukci už jsem taky pochopil jak funguje. Jaký, že je vlastně rozdíl u delta tiskáren?
ad c) No a tohle přesně řeším. Jaké díly nechat vytisknout (viz diskuze o řemenicích) a hlavně, jaký nejlépe použít extruder - od toho se potom odvíjí i tisk plastů winking smiley ad d) Pro začátek asi radši opravdu použiju klasický s tím, že na bowden a/nebo dual trysku se v budoucnu může nechat předělat.
ad e) Tohle taky ještě budu řešit, ale myslím, že klasický by zase mohl stačit. Ty celokovové mi přijdou hodně drahé, ale lepší asi budou, to je fakt.
ad f) Heatbed taky vezmu asi tu nejzákladnější za pár dolarů, sklo se nechá udělat u sklenáře. Tady není moc co koumat a předpokládám, že když se nezapne vyhřívání, tak se může tisknout i z PLA.
ad g) Zdroj ještě uvidím, jestli použiju nějaký PC ATX zdroj (otec je opravuje, takže se nám jich doma válí občas docela dost) nebo objednám za pár stovek z Číny průmyslový 350 W.
ad h, i) To rozhodně grinning smiley Už se těším, až domů přestěhuju železářství.

Co jsem se tak díval na ceny, tak v Číně to občas vyjde i na třetinu ceny z našich nebo EU reprap obchodů. To už potom chápu ty vysoké ceny hotových stavebnic, sháněním dílů po různých eshopech už jsem strávil celý týden a ještě pořád nejsem u všeho rozhodnutý smiling smiley Ale Čína jednoznačně vyhrává. Co neseženu tam, budu asi konzultovat s místní komunitou, myslím, že dan bude víc než dobrým základem grinning smiley
dan
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 07, 2013 10:50AM
majkl: takze je tam ten vetracek v podstate k nicemu ne? Pokud mas takovy tepelny spad na tom chlazeni bez vetraku, neni tam potreba a tim lepe smiling smiley takze zbyva pouze polimika o hmotnosti a to je vec nazoru, rychlosti tisku a konstruke drzaku hotendu.

Uz se v tom trochu zacinam ztracet a nevim na co odpovedet drive grinning smiley
S modifikaci extruderu i treba tech drzaku remenic neni asi problem, ale ty remenice tu nemam a extruder bych ted take strilel od boku. Nechci, aby to vypadalo, ze se mi to nechce delat, to zase ne, ale Bajn ma recht, jeste si v podstate nic nevytiskl, nemas zadne zkusenosti a uz si mi tu navrhl pomalu kompletni zmenu tiskarny grinning smiley Neni to takova prca, kdyz uz to mam nejako odladene do toho hrabnout a garantovat bez zkouseni, ze to bude chodit jak ma.

Tak jen par strucnych odpovedi, zbytek kdyztak doplnim v dalsich dotazech:

- Spojka Z, ano, v soucasne dobe pouzivam taky hadicku, zda se mi to lepsi

- dual extruder bych kvuli hmotnosti 2 motoru na pojezdu X nedaval (i kdybych ten dil prekreslil), sel bych do bowdenu a tim smerem bych chtel i vyvoj kdyztak smerovat, ale uvidime.

Veskere zmeny ci modifikace se budu stejne snazit napasovat do stavajicich rozmeru ramu, treba za cenu masivnejsich plastovych dilu kvuli namahani atp.

PS: ku8az: Kazdopadne si cenim zajmu, je videt, ze to docela resis a pokud se rozhodnes pro stavbu rebela, tak ti samozrejme v pripade potreby poradim a rad se zamyslim na dalsimy namety a modifikacemi smiling smiley

PS2: Tak mi to nedalo smiling smiley jednoho rebela tu zrovna skladam a ten dil extruderu nebude problem upravit na dualextruder se 2 motory 1005, akora by trysky nebyly vedle sebe, ale za sebou a diky tomu by se musel Y rozmer ramu zvetsit cca o 3cm, aby se zvetsil rozmer Y o vzdalenost trysek.
.
.
.
Nebo mozna mensi zlo, trysky vedle sebe a rozsirit X rozmer ramu vcetne delek pojezdovych tyci X. ....... Jasny... behem pristiho tydne by mohl vzniknout REBEL III, to bych mohl dat smiling smiley

Edited 2 time(s). Last edit at 09/07/2013 01:20PM by dan.


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 07, 2013 02:36PM
Začíná se to ubírat směrem, který se mi líbí grinning smiley smileys with beer thumbs up

Na Rebela III budu rozhodně první zájemce! winking smiley Řešení dual extruderu nechám plně na tobě, za sebou je asi trochu lepší na rozšíření kostry, vedle sebe zase asi na rozložení hmotnosti motorů (a asi i větráků) na ose X. A bowdenové řešení se mi taky zamlouvá, i když je tam pořád několik problémů.

Jasný, modifikace extruderu a dílů na řemenice bych asi odložil na další várku nápadů, pokud stávající řešení funguje, proč ho nevyužít. Jen co jsem tak z některého z předchozích příspěvků pochopil, pokud by byla řemenice hliníková, musel by se upravovat díl, protože má nějak jinak otvory oproti té vytištěné? Řemen bys potom doporučil 6mm nebo 7mm? Co jsem se díval, vycházejí v Číně skoro o polovinu levněji než u nás.

ad spojka Z: ok, hadičku klidně beru, když to funguje. Daly by se ale použít i ty plastové spojky, co jsem vložil do odkazu? (zase, jde o vzhled, žejo tongue sticking out smiley)
Jo a víš co ještě? Fakt se mi děsně líbí ten díl s nápisem, ten mi určitě vytiskneš taky, že jo? grinning smiley

A jakou byste mi doporučili velikost hotendu? Přemýšlel jsem o 3 x 0,4, přijde mi to jako takový vhodný kompromis. Ještě stejně budu muset vyřešit, kde a jakou trysku koupit. Bude postačující ta, co mám v seznamu dílů, nebo mám radši vzít dražší od ohina? Případně dokonce od někoho z vás? winking smiley

dan wrote:
-------------------------------------------------------
> Nechci, aby to vypadalo, ze se mi to nechce delat,
> to zase ne, ale Bajn ma recht, jeste si v podstate
> nic nevytiskl, nemas zadne zkusenosti a uz si mi
> tu navrhl pomalu kompletni zmenu tiskarny

Ehm... a to je dobře nebo špatně? grinning smiley winking smiley Už teda mlčím...

Jo, jen taková drobná připomínka na okraj téměř nesouvisející s tématem. Přijde mi jako poměrně efektní způsob zafixování řemene v pojezdech, jak je řešeno u i3. To omotání okolo plastových zubů a sepnutí páskem. Ale to danovo, kdy se řemen v podstatě jen na zuby zasune a nic jiného se s ním nedělá, má taky něco do sebe a vypadá to docela funkčně.
dan
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 07, 2013 02:51PM
- az to zacnu kreslit, uvidime, ktere reseni razeni trysek vyjde co se tyce mista a rozlozeni vahy motoru lepe, uvidime, ale spacham to grinning smiley

- ja pouzivam remen 10mm, ale stacit ti bude urcite i 6mm

- v te vytistene remenici jsou prave vlozena 2 loziska 623 zz, takze se ta osa vlastne neotaci

- hadicka vyhovi, jde pak o prumer spojky a misto nani. 16mm se tam vejde, sirsi uz asi ne.

- napis tisknu standardne grinning smiley

- 0.4mm hotend na 3mm filament je takova zlata stredni cesta, i kdyz 1.75 je pro budouci tisk s tenci tryskou treba lepsi a puziva se hlavne na bowdenove extrudery.

- na trysce se treba dohodnem, necham ti ji treba i za lepsi cenu, uvidime, podle toho, jak si na me budes jeste vymyslet grinning smiley grinning smiley grinning smiley

- fixaci remene rozhodne menit nebudu, takhle to mam vyzkousene a na 100% to v rebelovi vyhovuje grinning smiley


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 07, 2013 03:21PM
Teda tak nějak pořád nevím, jestli si teda vymýšlet mám nebo už radši nemám grinning smiley tongue sticking out smiley Na to, že skoro nedokážu sestrojit model z Merkuru podle návodu, to není úplně špatný, ne? grinning smiley grinning smiley grinning smiley (no, tak hrozný to se mnou nebude)
Přece jenom dobrá tryska za rozumné peníze se může hodit vždycky winking smiley Na kolik že by teda přišlo případné vytištění 2 sad plastových dílů na Rebela II (nebo třeba III, záleží jak se v týdnu zadaří smiling smiley)? Jo a na ten tvůj extruder, co jsem tak pochopil, je potřeba převod ve formě nějakého MK7 nebo MK8 šroubu?

Nápis super, já jenom že jsem ho v seznamu dílů neviděl, tak se radši zeptám. Fixace samozřejmě nebyl návrh na vylepšení, ale spíš něco jako pochvala. Prostě je to jednoduché, funkční a spolehlivé.

10mm řemen eye popping smiley? Není moc tlustý? No, budu ti věřit, že to opravdu funguje přesně, protože to vypadá, že jdeš tímhle proti proudu smiling smiley Na i3 už se optimalizací dostali k 6mm GT2 a ty tam napereš rovnou 10mm T5 grinning smiley

Jaký má ta spojka průměr nevím, nedíval jsem se do dílu Vlastně ani nevím, jestli mám vůbec v čem, ale Rhino to asi zvládne. Každopádně by mě spíš zajímalo, jestli to bude dostatečně pevné a spolehlivé.
dan
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 07, 2013 04:26PM
Dily tisknu za 1200,- (REBEL III nevim, nejakej plast asi pribude, ale nic zavratneho), ale jestli ti je tu nekdo vytiskne levneji, nebo pak rychleji (trochu nestiham), to necham na tobe.
Na extruderu je v podstate zubatice MK7 akorat ze si ji vyrabime taky sami, tu ti asi klidne poslu za rozumnou kacku smiling smiley

Nebranim se tencimu remenu, zustal v kostrukci, protoze ho mam pouzity na te kovove a chtel jsem zachovat castecne jednotnost komponentu. Kdyz sezenu dodavatele tencich remenu a remenic tady v CR, tak to klidne prekopu, ale ja tohle zbozi proste z ebay ci od jinud diky dodacim lhutam nekupuju, potrebuju ho rychle a s dokladem.

Hadickova spojka neni problem, chodi to noblesne a zadna jina pruzna spojka se nechova tak mravne. Kazdopadne kdyz si to dobre sestavis, muzes tam mit i kovovou, chodi to, ale musis docilit naproste kolmosti a souososti osy motoru a zavitovky, coz je nekdy docela orisek pri tistenych dilech grinning smiley


_______________
Rebel ? winking smiley
[rebelove.org]
Re: Prusa i3 - sestavme kompletní seznam dílů
September 08, 2013 05:30AM
Nemám nic proti Rebelu ani dalším tiskárnám, ale kvůli zachování přehlednosti fóra bych vás chtěl požádal, abyste na diskuzi k Rebelu založili nové téma. Tohle je čistě o dílech na Prusa i3. Děkuji.

A pokud je zde nějaký moderátor, mohl by prosím do tématu o Rebelu přesunout i příspěvky odtud?
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login