Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Jakou postavit PRVNI 3D tiskarnu?

Posted by neBulizer 
Jakou postavit PRVNI 3D tiskarnu?
March 09, 2013 02:31AM
Zdravim vsechny,

a tech zkusenejsich bych se rad optal (nez zacnu objednavat dily) jakou postavit prvni 3D tiskarnu?

Brouzdanim po netu jsem narazil na 3 typy u kterych bych uvazoval o postaveni.

Prusa Mendes i2
http://grabcad.com/library/reprap-prusa-mendel-3d-printer
netusim jak je tezke ji sestavit presne (kolmost xyz os) a jeji serizeni, Na netu je spousta navodu, a na videu vypada vse velice jednoduse.
Nevim jaka je realita pri sestavovani...

Prusa Mendel i3
http://ikmaak.nl/eenblog/wp-content/uploads/2012/10/Prusa_I3.jpg
relativne drahy one plate, nebo nutna prace se drevem (presne narezane desky = kolmost xyz os)
pekny navod zde

Rostock Printer
http://reprap.org/mediawiki/images/0/07/Rostock.jpg
pravdepodobne narocne na presnost dilu, nevim jak je to s firmwarem a celkove s rozhybanim, na netu jsem toho moc nenasel (napr. seznam dilu)
nejradeji bych postavil prave Rostock, ale jako prvni tiskarna mi neprijde jako nejvhodnejsi.


Budu rad za kazdy nazor a radu.

Diky
Re: Jakou postavit PRVNI 3D tiskarnu?
March 09, 2013 02:35AM
Jestli ti můžu doporucit, postav si prusu I3, Řezání vyjde na 300 z hliníku + hliník. Vše je přesně daný a není tu moc místa na nepřesností, které u těch dalších dvou uděláš snadno. Ten rockstar bych se bál, protože to vypada dost složitě na přesnost.
Re: Jakou postavit PRVNI 3D tiskarnu?
March 11, 2013 04:49PM
Mám zkušenost pouze s Prusa I2 - jednoduché na postavení i oživení. Pokud je osazená elektronika a nařezané tyče, je to práce na dva tři večery... Trochu mne láká postavit i i3, ale zatím jsem nezkoušel shánět ten hliník. Ta I2 má vyhodu, že še to dá lehce udělat doma (pilka na kov)...
Nemá vytištěné někdo díly na Průšu? V okolí Benešova u Prahy? Za cokoliv!!!! KONTAKTUJTE MĚ!!!
Re: Jakou postavit PRVNI 3D tiskarnu?
March 12, 2013 05:01AM
jakou verzi ?
Zdary taky by mě zajímaly ty díly na Prušu! Kdekliv v Č.R. Díky za kontakty! nebo nabídky!
Re: Jakou postavit PRVNI 3D tiskarnu?
June 19, 2013 01:16PM
Matěj:
Mám ještě sadu na I3, kterou jsem tady nabízel. Byl na ní zájemce, ale nějak se neozývá, takže ji považuju za volnou.
dan
Re: Jakou postavit PRVNI 3D tiskarnu?
June 19, 2013 02:56PM
Vím, že se tu těžko prosazuje, co nevypadá vyloženě jako Průša model, ale přesto nabízím kompletní set plastových a kovových nosných dílů, viz. tento web fotky dole.

Za cenu 2100,- set obsahuje všecky plasové díly, které jsou potřeba, včětně držáku filamentu a navíc (na fotkách ještě není) držák ventilátoru na extruderu. Dále hliníkové profily, 4 kovové úhelníky pro svázání kolmých stojek, 4 gumové nožičky a petřebný spojovací materiál.

Vše ostatní je v podstatě shodné/podobné s ostatními typy tiskáren i2 - i3 tzn. ještě potřebujete:

- nějakou tu elektroniku (na vyfocené tiskátně je Sanguinololu 1.2 + 4x Pololu A4988)

- 5ks motorů Nema 17 - SX17-0905

- 2 řemeny a 2ks řemenice T5 - 10 zubů

- 10ks ložisek LM8UU

- 2ks ložisek volných řemenic 623 2Z

- 1ks zdroj 12V/30A (360W)

- 3ks koncové spínače s otočnou vačkou

- trysku j-nozzle s holderem a termistorem, nebo kompatibilní co se týče uchycení v extruderu

- vyhřívanou desku MK2A s termistorem

- 3mm skleo s kaptonem – standadní velikost tisku 200x200x200mm

- 4ks hlazené pojezdové tyče příslušné délky

- 2ks závytovách tyčí M6 příslušné délky

a nějaké ty dráty ......

Sestavenou kompletní tiskárnu či jako stavebnici zde primárně nenabízím, ale umím smiling smiley

Co by Vás nadšence do stavby mohlo zajímat, nabízím vyrobené 0.4mm trysky s holderem (v podstatě j-nozzle akorát ne s keramickým tělískem, ale se dvěmi topnými odpory) za 1200,-/ks

Pro ty co používají Facebook, tak tam máme page 3D Tisk Hradec Králové , kde jsou nějaké další fotky a videa.

Dan

Edited 1 time(s). Last edit at 06/19/2013 03:05PM by dan.
Re: Jakou postavit PRVNI 3D tiskarnu?
June 19, 2013 04:48PM
no cena za ten hotend vypada pekne smiling smiley Je super, ze se konecne zacina komunita v CR vice rozrustat.
Jestli to neni tajemstvim, proc jste se odklonili od i2/i3 (jestli jste teda vychazeli z nich)?
Je vas navrh tiskarny vlastni, pripadne jedna se o open HW nebo o "vyrobni tajemstvi"?
Diky za info
dan
Re: Jakou postavit PRVNI 3D tiskarnu?
June 19, 2013 05:47PM
Tajemstvi neni asi temer nic. Mechanika me vcelku bavi a pri pohledu na i2 jsem to zavrhl hned na 1. pohled. Zbytecne na pohled slozita konstrukce z hlediska montaze. Je to sice asi muj individualni pohled, ale nema proste rad konstrukce, ktere nemaji pomalu zadne prave uhly a tim je jejich montaz, vymezeni a serizeni podstatne slozitejsi. Je mi jasne, ze na zavitovkach se da vymezit spousta nepresnosti, ale proste se mi to prici, ale jak pisu, je to muj subjektivni pohled.

i3 uz je na tom o neco lepe, ale zase, pomerne precizni ram konstrukcne znetvori zavitovkovej zaklad, nezlobte se na me, ale je to proste bes.
Jsem i zastancem toho, ze na ose Z neni idealnim resenim mit 2 motory (uz jsem to zde na foru vysvetloval), je to zbytecne predimenzovane a opet tak trochu bastl, ale vzhledem k tomu, ze to znacne zjednodusuje nechaniku, tak jsem toto u teto nasi plastove verze zachoval.

U celokovove mame jeden motor, ale prinasi to zase jine "nevyhody", jako treba kouziti protizavazi atp.

Proc jsme se odklonili? No z jednoho prosteho duvodu a to, zjednodusit montaz a spevnit konstrukci za rozumnou cenu. Hlinik bez problemu koupim v ALUPA Pardubice narezanej na miru (samozrejme vam ho i poslou na dobirku), vingly a spojovaci material v kazdem zelezarstvi a ve vysledku je tu proste tiskarna, ktera chodi, vypada trochu rozumeji a za dobrou cenu ma dobre mechanicke vlastnosti.

Co se tyce "open HW" (a jedineho tajemstvi, ktere mame), tak jsme zatim plastove dily do sveta v podobe STL nepustili. Jednak z toho duvodu, ze stale vznikaji nejake drobne modofikace pro vylepseni tiskarny a za druhe jsem to cele (myslim tim samozrejme pouze plastove dily a nosnou konstrukci) namaloval sam, vytiskl a otestoval, tak si toho trochu cenim.
Kazdopadne si myslim a za tim si stojim, ze ve finale je nase konstrukce velice zdarila, za dobrou cenu. Pri zakoupeni dilu ci nasi tiskarny k tomu samozrejme zajistujeme montazni podporu a poreadenstvi pri montazi zdarma.

Postavte si nasi tiskarnu, vybocte z rady a pak si klidne na kseft tisknete dily na i2, i3 atp. smiling smiley Nebranim se upravam ci modofikacim na zaklade zkusenosti na miru pro tuto komunitu. Proste jsme chteli trochu vybocit z rady a nabidnout neco malinko jineho, lepsiho a na 100% zdokumentovaneho s moznosti dalsiho rozvoje na miru.
Dan
Re: Jakou postavit PRVNI 3D tiskarnu?
June 20, 2013 04:37AM
dan: diky za super popis. Presne takovy pristup mam taky rad. Pokud veci rozumim, tak neni duvod proc neudelat veci lepe.
Osobne mam trochu problem s hlavni myslenkou reprapu aneb "tiskarna co vytiskne sama sebe" to je pro me jen zbytecny marketing.
A nektere modely to dle meho dodrzuji az presprilis na ukor kvality a stability.

Nejsem si jisty, zda uz to bylo nekde uvedene, ale neplanujete prodej DIY kompletu vsech dilu (vcetne elektroniky, kabelaze, motoru apod.) plus manual bez workshopu a za jakou pripadne cenu?

Osobne me vice pritahuje konstrukci rostock(a o vikendu snad uz konecne dojde i na samotny tisk smiling smiley ) ale verim tomu, ze zacatecnik by podobnou "made in CZ" sadu uvital
Re: Jakou postavit PRVNI 3D tiskarnu?
June 20, 2013 06:10AM
Dane, vy jste ale tymovy hrac! Hlavne ze jste se vse naucil z RepRapu a ted si soukromnicite. Co kdybych si vase vylepseni chtel vytisknout treba ja? ;-)
dan
Re: Jakou postavit PRVNI 3D tiskarnu?
June 20, 2013 07:50AM
prusajr: Tymovy hrac? Vysvetlil jsem to v predchozim prispevku podle me dost jasne a ferove. Osobne si myslim, ze reprodukce stale stejne tiskarny je dost spatecnicka zalezitost, a proto jsem nabidl neco jineho s moznosti rozvoje, na zaklade nazoru a zkusenosti. Zda se Vam to netymove ?
Vse naucil na RepRapu ? To asi tak uplne ne, ono toho zase podle me tolik k uceni neni. Osobne mam zkusenosti s vyvojem zakazkovych malych CNC, takze jedine, co jsem se tedy skutecne z RepRapu naucil, tak je jak tavit onen plast a jak ho udrzet na stolku coz samozrejme nepopiram.

Pokud se budeme bavit o myslence opensource, tak pro me, jako pro cecha opensoure zdokumentovany v anglictine v podstate neni opensource. Tot muj nazor, sorry.

A proc by jste si mel Vy tisknout nasi tiskarnu ? Zda se mi tento komentar dost smesny a nebudu ho zde rozebirat winking smiley

Nechci se tu hadat, to nema zadnej smysl, ale myslim si, ze v CR je dost mista i pro jiny typ tiskarny ne ?

Bajn: urcite jsem schopen dodat tiskarnu bud sestavenou, nebo jako stavebnici s montaznim navodem, pokud by byl zajem. Ale neminime z toho delat seriovou vyrobu, takze je to spise o dohode.

Edited 2 time(s). Last edit at 06/20/2013 08:20AM by dan.
Re: Jakou postavit PRVNI 3D tiskarnu?
June 20, 2013 08:32AM
No uprimne ja osobne bych se take asi sel spise cestou open HW (to ze je dokumentace jen v aj neni argument v oblasti open HW). Preci jenom jedine snad co schazi dodat je jen delka profilu a stl k tiskovym castem. Samotna konstrukce je uz z 3d obrazku krasne patrna. No a kdyby chtel nekdo neco okopirovat, tak je to jenom o tom, dat si praci s temi rozmery. Tudiz je trochu liche toto skryvat. Naopak si myslim, ze by to i vasi firme prospelo. Protoze by to mohlo zvednou zajem o vase workshopy pripadne dily k prodeji.
Na druhou stranu, ale chapu i pokud firma venovala cas vyvoji a prisla s dobrou myslenkou/resenim a z produktu chce mit zisk, ze drzi detaily skryty.
dan
Re: Jakou postavit PRVNI 3D tiskarnu?
June 20, 2013 08:54AM
Asi jsem to rekl spatne, jedine co "tajim" jsou soubory plastovych dilu v STL a zdrojaky z 3D softu, ve kterem je to nakresleno. Rozmery tyci, profilu adt. rozhodne netajim, jen jsem je tam nenapsal no smiling smiley

Umyslne jsem ten seznam napsal tak jak je (rozmery klidne dodam), protoze se mi zda, ze to je presne ten problem, se kterym se zacatecnici potykaji - popis na jedne kupe, aby nemuseli progooglit "pul sveta.

Ohledne Aj jsem to napsal jako subjektivni nazor, protoze v dobe, ve ktere jsem studoval tu zadna Aj nebyla.

Co se tyce zisku, tak pokud jsi neco vytiskl a vis co te to stalo v case a materiale, tak dobre vis jak to je. A to beru doslovne RepRap tisk, tzn. sahnes stl k tiskarnam a tisknes. To nepocitm to, ze by si mel neco namalovat, to uz je pak o necem jinym a pokud ovladas nejaky 3D soft, tak moc dobre vis, ze to neni zase takova prca a zabere to dost casu a to nemluvim o tom, ze u tiskarny to musis namalovat tak, aby to fungovalo, coz je zase dalsi level.

Klidne konstrukci kompletne zdokumentuji i s vykresama, ale na to musim najit cas. Tomu se vybec nebranim, at si to do 3D zkopiruje kdo chce, protoze v tom nakresleni je cele to gro, tedy nase jedine "tajemstvi" vse ostatni je volne smiling smiley
Re: Jakou postavit PRVNI 3D tiskarnu?
June 20, 2013 09:36AM
Nechci se vas nijak dotknout ale
"Pokud se budeme bavit o myslence opensource, tak pro me, jako pro cecha opensoure zdokumentovany v anglictine v podstate neni opensource. Tot muj nazor, sorry. "

Pro me zni jako
"Jsem nevzdelany a proto pro me neplati licence."

Vse umite? Delal jste si vlastni elektroniku, psal FW a Slicer?? Pouzivate open source elektroniku, FW a SW. Vase vymluvy jsou trosku zcestne.

Pokud nechcete sdilet, proc jste vubec tady na foru a cerpate informace od lidi co vsechno sdili?

Prusa
dan
Re: Jakou postavit PRVNI 3D tiskarnu?
June 20, 2013 09:49AM
prusajr: Ano, oproti Vam jsem urcite nevzdelanec, nestydim se za to. A jestli se nepletu tak zde neprodavam a nenabizim za uplatu zadnu FW, ci SW z Vasi tvorby, nebo Vam to tak pripada? Cerpam zde, vy jste necerpal z konstrukce a principu profi tiskaren? A workshopy delate zdarma ? Myslim si ze nabizim zdarma pomerne dost. Necetl jste to? Jestli povazujete sdileni, tzn. tisk dilu na Vasi free tiskarnu za cca 1200,- tak tomu rikam sdileni a tymova prace. Material za 250,- a elektrika za cca 150,- .....

PS: A jestli se nepletu, kdyz se tu ohanite licencemi, tak GPL je licence pro svobodný software. Pokud tomu tak neni, za svou nevzdelanost se nestydim, prosim tedy o uvedeni na pravou miru. Rad se priucim a uznam chybu.
Uz vubec nechapu, jak ste prisel na to, ze vse umim, to jsem nikde nepsal a nemam takovy pocit, ze by zde neco takoveho bylo naznaceno.
O co Vam tedy ve finale jde? Konkurence ? Te se bat nemusite, ja se tim zivit nehodlam a neni to hlavnim zdrojem meho prijmu a ani s tim do budoucna nepocitam. Pouze jsem ve svem volnem case modifikoval Vasi konstrukci, protoze me bastleni podobneho typu bavi a nabidl ji verejnosti. Podotykam ze pouze konstrukci a ne SW ani FW.

PS2: Kazdopadne s uvolnenim stl urcite pocitame, ale souvisi s tim i dostatecne zdokumentovani stavby konstrukce a na to zatim bohuzel nemam cas. Timto bych asi tuto diskuzi (nyni spis monolog) videl za uzavrenou.

Edited 2 time(s). Last edit at 06/20/2013 05:13PM by dan.
Ondra
Re: Jakou postavit PRVNI 3D tiskarnu?
July 11, 2013 02:11PM
Promiňte pane Dane, vy se tím nechcete živit a cena vašeho Workshopu je 17 000kč? Kolik lidí pozíváte na workshop 5-10? To už výjde na solidní živobytí
Re: Jakou postavit PRVNI 3D tiskarnu?
July 11, 2013 02:14PM
Ahoj Dane,

Zajimavej re-design, kazke experimetovani obzvlaste s podporou Ceskeho autora je vitano.

Mnoho z nas ma nejakeho Prusu (celosvetove) - ano, dal si zalezet na zjenoduseni konstrukce a stlaceni nakladu - spravny zaklazniky pristup, ne ?

Rad bych vyvratil mitus jedne konstrukce, skoro nikdo z nas mema stejnou tiskarnu, to je jen zaklad pro zlepsovani.

Casem se kazda nase tiskarna vyvijí a mnohokrat starsi slouzi k tisku a sestaveni novych.

Mnoho z nas take rozebere soucasnou tiskarnu a zkusi nejaky (novy) experimentalni koncept, o tuto silu komunity se ochuzujech, kdyz nam nedas pristup ke svym STL spouborum - to je sila OpenHardware a komunitniho designu obecne - ze dostanes zpetnou vazbu od zkusenejsich ci alespon znalejsich uzivatelu a nejses v tom proste sam.

Co se ti snazi rict Prusa jako jeden ze stezejnich clenu RepRap komunity (ne jako hlavni co-autor Prusa verzi tiskaren) , ze takove experimetovani ma v RepRap komunite a makers obecne urcita nepsana pravidla:

Pripis si zasluhy a vypichni zasluhy spoluatoru, take nezapomen dat zasluhy i tem na jejich zkaladech stavis.
A pak zpristupni co delas co nejdrive at i oslatni muzou stavet na tvem novem zakladu sve odvazne experimety.

Vyuzivas zkusenosti tisicu lidi v ramci RepRapi [reprap.org] a take cele Makers komunity.

Staci se podivat na [reprap.org] na zaklade jakych nekdy i vsutku silenych projektu stavis. To je proste vizualni automat na zasluhy :-)

Ano, kdyz budu mit pristup k US profi MakerLabu, udelam si tiskarnu z profi casti dost podobnou konceptu cartesio s profi lineranimi vedenimy a tak (mozna i uzavrenou, aby v ni mohl byt laser) - nemam takovy pristup a vetsina z nas ho v Cecach nema. Takze vime, ze nestavime drahy idealni CNC stroj.

OpenHardvare znamena, ze kdo ma spravne zdroje muze ti pomoci s vyvojem, RepRap navic znamena, ze takovych zdroju potrebuji minimum. Tim se hlavne RepRap odlisuje od fab@home. Mnoho projektu tiskaren na Kickstateru vychazi z RepRapu a ma status OpenHardware, presto je nejde jendoduse udelat na kolene doma.

PS: Kritizujes kocept i3 za zavitove tyce, skalni RepRap zastacni zase kritizuji i3 za hlinikovy ram :-)

Preji hezky den
Ruda

Edited 2 time(s). Last edit at 07/11/2013 02:17PM by dysgenio.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PLAYFull Design on DYSgenio , MakersCZ on Facebook , MakersCZ on YouTube
DYSgenio helps kids of all ages to learn quickly and smoothly, we are all gifted ~ EVERYONE!
dan
Re: Jakou postavit PRVNI 3D tiskarnu?
July 11, 2013 03:23PM
Ondra:

vse na co se ptas je na nasem webu, kde si zjistil take cenu workshopu. Kazdopadne nedelame workshopy pro 10 lidi - maji moje uznani ti, kdo je delaji. Jinak bezpredmetna diskuze, pokud nemas paru o tom, co obnasi realizace takoveho workshopu.

Dysgenio:

Ahoj, ja vse co pises chapu a v podstate jsem se jiz take vse snazil vysvetlil. Kazdopadne asi ne moc zdarile, ale myslim si, ze to zde nema cenu rozebirat. Pokud je primarne rec o zverejneni STL, tak jak jsem psal, budou zverejneny.
Re: Jakou postavit PRVNI 3D tiskarnu?
July 11, 2013 11:43PM
Ahoj Dane,

Jinak zajimave zkusenosti s alu profilovim ramem z pohledu vyrobitelnosti 100 stejnych tiskaren jsou treba v projektu reprap foldarap [reprap.org] Emanuel pise o vsem docela otevrene.

R.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PLAYFull Design on DYSgenio , MakersCZ on Facebook , MakersCZ on YouTube
DYSgenio helps kids of all ages to learn quickly and smoothly, we are all gifted ~ EVERYONE!
dan
Re: Jakou postavit PRVNI 3D tiskarnu?
July 12, 2013 02:08PM
Ahoj Rudo,
ja ale preci nic netajim. Kompletni specifikaci jsem zde vypsal, z fotek je jasne jak konstrukce vypada, popripade muzu udelat dalsi (nikdo je tu zatim nechtel) a na prime dotazy ohledne konstrukce jsem ochoten odpovedet a diskutovat o nich. To mi pripada jako dostatecne otevreny postoj.
Zadny rozumny dotaz ohledne konstrukce zde ale zatim podle me nepadl. Pouze v podstate kritika za to, ze jsem STL nikde nezverejnil atp. Proc nezverejnil? to jsem se take pokousel vysvetlit, ... dokud nebude mit dokumentace nejakou ucelenou formu nema podle me smysl na prazdnou stranku vyplivnout STL atp. ....
A mimo jine se me nikdo nezeptal, jestli mu dily v STL poslu i prez to, ze nemam zatim dokumentaci, kterou bych mohl v soucasne dobe zverejnit.

D.
Re: Jakou postavit PRVNI 3D tiskarnu?
July 13, 2013 03:12PM
Zdravim Dane,

Pokud je na nejake strance napsane ze na ni neco vychazi z Prusa, znamena to, ze se jedna o RepRap Mendel Prusa.

Bylo to vyvynuto celosvetovou komutinou RepRap a rozsiruje to model Mendel. Zadny odkaz na komunitu RepRap na strance worksopu nevidim. Jediny takovy odkaz je vas e-mail, coz mi v kontextu stranky pripda trosku pokrytecke.

Mimochodem ten RepRap HotBed je take zakladem Prusha a i J-head je RepRap :-)

PS: License, derivaty a komerce jsou az na druhem miste.

Ruda


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PLAYFull Design on DYSgenio , MakersCZ on Facebook , MakersCZ on YouTube
DYSgenio helps kids of all ages to learn quickly and smoothly, we are all gifted ~ EVERYONE!
dan
Re: Jakou postavit PRVNI 3D tiskarnu?
July 13, 2013 03:47PM
To uz je opravdu pouze slovickareni a nesmyslna polemika.
Neskryvame, ze je to postavene na myslence J. Prusi, proto je to tam napsane.
Pro klid vsech podobnych dusi odkaz reprap.org na webu udelam.
Kazdopadne text na webu "Josefa Průši" byl a stále je interaktivní odkaz na domovskou stránku Josefa Průši, takže si laskavě řeči o pokritectví nechte pro někoho jiného !
Dan
Re: Jakou postavit PRVNI 3D tiskarnu?
July 14, 2013 03:23AM
Ahoj Dane,

Ja nejsem vyvojar v RepRapu jako Josef, zabejvam se hrackama a budoucim vlivem 3D tisku na budoucnost hracky.
Jednim ze stezejnich pozadavku na hracku je bezpecnost a tudiz je nutne zajisit kontinualitu vyvoje - predavani zkusenosti. Verim, ze v budoucnu se hracky budou vyvyjet i procesem podobnym jakym se dnes konstruuji prave treba projekty 3D tiskaren v komunitnim projektu RepRap.

Celou dobu se ti Prusa i Ja snazime vysvetlit, ze neni zadna jedna kouzelna myslenka "Josefa Průši", je to komunitni sila sdileneho navrhu - projekt RepRap, ktereho je ten jeden konktretni navrh soucasti. Treba Prusuv navrh RepRap Prusa i3 resi nejaka konktretni design specifika - jak udelat doma tiskarnu z co nejpresnejsim tiskem, ma co nejmene tistenych i ostatnich soucastek a zaroven ji je mozne rychle sestavit bez specifickych nastroju - to vedlo ke kompromisnimu navrhu tiskarny s vyrobou urcite casti na CNC stroji. Stavi na i design zkusenostech z podobneho design pristupu v jinych RepRap projektech, treba ze RepRap Mendel 90 [reprap.org] , ktery stavi na ....

Ty taky resis nejaka konkretni design specifika 3D tiskarny. Chytat se jen designu Prusi a snazit se mu vyhranit neni z dloudobeho pohledu designu konstruktivni. Pokud to s tou tiskarnou myslis vazne, chytej se i konceptu a aktutaniho vyvoje projektu s podobnym ramem pro uzitecnou vymenu zkusenosti. Emanuel s FoldaRap uz treba treba resil zda hlinikovy ram vrtat (a zda zavit nebo samorezne sroubky), ze specilani maticky jsou drahe a ze takove profily jsou odlisne v kazde zemi (u vyrobce) a tak. Resil jiz take skalovatelnost spustenim projektu se 100 tiskarnama na francouske verzi KickStateru (o tuhle moznost jsme v Cechach trosku ochuzeni) [www.ulule.com]

Schvalne jsem ti poslal odkaz prave na RepRap FoldaRap [reprap.org] , protoze Emanule je Francouz, proto ma mnoho veci ve fotkach z minimum popisku - presto zkuseneji RepRapista pozna co prave z poheldu navrhu resi i bez prefekni znalosti Anglictiny.

Parkrat si zminoval 2 motory na ose Y u Mendela, to vzdy vede nejdriv k zakladni design otazce co se ma pohybovat a pak teprve k reseni jak. O tom je prave to RepRap Family tree [reprap.org] [www.reprap.org], ukazuje navrhy spojene podle typu pohybu Karteskeho stroje, treba Mendel je (XZ head, Y bed). Pokud mas pristup k lepe vybavene dilne je docela pravdepodobne, ze se pro tvuj projekt hodi jiny zpusob pohybu v souradnicich xyz a tudiz i jina zakladni konstrukce a vysledne ztvarneni tiskarny.


Preji hezky vikend
Ruda


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PLAYFull Design on DYSgenio , MakersCZ on Facebook , MakersCZ on YouTube
DYSgenio helps kids of all ages to learn quickly and smoothly, we are all gifted ~ EVERYONE!
dan
Re: Jakou postavit PRVNI 3D tiskarnu?
July 14, 2013 04:35AM
1. Pripadalo mi vhodne pouzit jmeno a odkaz na web predniho ceskeho vyvojare, kde je vse jasne vysvetlene.

2. O design mi pri navrhu modofikace tiskarny v zadnem pripade neslo. Slo presne o to, pouzit snadno dostupne komponenty v CR, zpevnit konstrukci a zjednodusit montaz. Ano, uznavam absenci webu s podrobnym popisem ci fotografiemi konstrukce, ale neni to z duvodu utajovani informaci. Proste na to nemam ted cas. Zdatnejsi konstrukter si se stavbou poradi a v pripade potreby podporu pri stavbe ci modifikaci dilu na prani jsem tu take nabizel - zdarma.

3. Chces si mou modifikaci postavit a nechces od nas nic kupovat? Poslu ti STL a muzem zde pak v jinem vlakne diskutovat o zkusenostech ci ne/vyhodach konstrukce a spolecnymi silamy ji vylepsovat.

4. Myslim si, ze do tohoto vlakna "Jakou postavit PRVNI 3D tiskarnu?" nepatri, takze pokud mi chces stale neco vysvetlovat, zalozime nove vlakno a nebudeme SPAMovat zde. Zde je typicky priklad ceskeho fora, kde se z 90% v konkretnim prispevku resi uplne neco jineho, nez jeho podstata.
Re: Jakou postavit PRVNI 3D tiskarnu?
July 14, 2013 06:48AM
Ahoj Dane,

Tady jsi na Ceske verzi RepRap fora ! Navic davas svuj workshop do vlakna pro novacky ?

Muzes pouzit vse co jsme vyzkoumali primo nebo se tim inspirovat - proto jsou nase licnese overene, ale musis to udelat z pohledu cele RepRap komunity sprave - jak z pohledu licence, tak chovani v konunite.

Jinak je tvoje chovani pokus o cisou komercializati a ten partri na jina Ceska fora treba na CNC nebo snad do placene reklamy?

O design mi pri navrhu modofikace tiskarny v zadnem pripade neslo. Slo presne o to, pouzit snadno dostupne komponenty v CR, zpevnit konstrukci a zjednodusit montaz.

Slo: To je prave ten (re)design brief: pouzit snadno dostupne komponenty v CR, zpevnit konstrukci a zjednodusit montaz je kupodivu dost stejny i pro I3 :-) Jen u tebe je ted misto 1 ramu mnoho uhelniku, spojek a maticek.

Tim nerikam ze tva knostrukce neni nezajimava, ale je to RepRap ? To si musis co nejrychleji ujasnit.

PS: Mam Prusa I2, ale malem jsem stavel Mendel MAX, odradili mne prave ty problemy s uhelniky.

Ruda


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PLAYFull Design on DYSgenio , MakersCZ on Facebook , MakersCZ on YouTube
DYSgenio helps kids of all ages to learn quickly and smoothly, we are all gifted ~ EVERYONE!
dan
Re: Jakou postavit PRVNI 3D tiskarnu?
July 14, 2013 07:47AM
Nezda se ti ze workshop je jedna z variant, jak si muze novacek bez vetsich zkusenosti postavit tiskarnu? Nemohu si pomoci, ale me ano.

Nabidky tistenych dilu a propagace eshopu zde na foru neni komercni zamer? Asi by si tedy nemel psat pouze me nemyslis ?

Slovickareni o re... atp. nema cenu komentovat.

Uhelniky a spojovaci material koupis va kazdem zelezarstvi a profily ti narezou v alupe na miru, takze nemusis vzit to ruky zadne hrubsi naradi a navic to prijde levneji, nez shanet nekoho, kdo mi vyreze vodnim paprskem ram z hliniku. Zda se ti to komplikovane ?

Zalezitost pouziti, nebo nepouziti uhelniku atp. je vec nazoru. Ja se priklanim k vazbe zasadnich-namahanych konstrukcnich dilu kovovymi uhelniky. Zase je to ale muj nazor a nikomu ho nevnucuji.

A co se tyce reprodukce vlastni tiskarny? Ano neni problem, jak jsem psal jiz nekolikrat. STLka kompletni tiskarny zajemci poslu, uz jsem to tu psal nekolikrat. Jsou v nich veskere rozmery kupovanych dilu, popripade upresnim co by bylo potreba. Pokud nebude zajemci neco jasne poradim a vysvetlim.

Neustale dokola zde dodazujes veci, ktere jsem uz nekolikrat psal a vysvetloval. Myslim, ze je na case tuto diskuzi uzavrit.

Edited 1 time(s). Last edit at 07/14/2013 09:29AM by dan.
Re: Jakou postavit PRVNI 3D tiskarnu?
July 14, 2013 02:50PM
Na Dana se hodí toto: [www.youtube.com] (myšleno čistě ze srandy). Osobně vítám lidi jako je DAN a jejich "vorkšopy" osobně na jeden pojedu (jiný) a jsem rád, že mi někdo pomůže, rozchodí mi tiskárnu a řekne co a jak. Sám bych to zvládl taky, ale s dobou delší než chci smiling smiley.
dan
Re: Jakou postavit PRVNI 3D tiskarnu?
July 14, 2013 03:22PM
Jsem rad, ze aspon nekdo napsal pozitivni nazor. Fakt si tu pripadam jako "rebel", ac to skutecne nejsem. Pokud vim/umim, rad poradim/pomomuzu ac to tak zrejme nevypada.
Dik Dan smiling smiley
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login