Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Začátečník a hromada dotazů

Posted by Winc 
Začátečník a hromada dotazů
May 07, 2013 02:08PM
Zdravím komunitu,

už delší čas plánuju postavit si nějakou hračku pro radost, ale pořádně nevím kde začít. Pročítal jsem forum a nějak si ujasňoval co vlastně chci. Je pro začátečníka co má zkušenosti akorát s 3D (SolidWorks) a CNC na dřevo vůbec cenu? :-D

Můj původní plán je pořídit si Makibox A6, s jeho pomocí vytisknout plastové díly na stavbu Prism OB1 (LINK), poskládat a začít "normálně fungovat" (rozumějte tisknout si co chci)

Chtěl bych vědět na co bych se měl jako začátečník zaměřit a jestli je to podle vás alespoň trochu rozumná a reálná cesta.

Diky za info ;-)

Edit: Po troše zkušeností bych si chtěl tiskárnu sám navrhnout, abych alespoň lépe rozumněl její funkčnosti. Proto částečně Makibox (i za cenu menší plochy pro tisk...tuším že 150x110x90) a ze začátku kvuli financím grinning smiley

Edited 1 time(s). Last edit at 05/07/2013 02:10PM by Winc.
Re: Začátečník a hromada dotazů
May 07, 2013 03:56PM
Ahoj,
předpokládám, že kolik odpovědí - tolik názorů. Takže se může rozpoutat i větší polemika.

Makibox jsem viděl jen na obrázku. Přijde mi to jako zbytečná odbočka. Chceš ušetřit, ale ve skutečnosti jsou to peníze navíc, když chceš potom stavět "normální" tiskárnu. Cena vypadá lákavě, ale přičti k tomu dopravu, daň a clo...
Pokud budeš tiskárnu stavět, rozhodně se nevyhneš nákupu většiny dílů - motory, řemeny, pravděpodobně elektronika, hotend, heatbed... Najdi si procentuální graf nákladů na jednotlivé komponenty - plastové díly nejsou rozhodující položka aby se vyplatilo si kvůli nim koupit malou tiskárnu.

Chápu, že si se stavbou tiskárny chceš pohrát, ale co chceš vlastně na tiskárně navrhovat? Pro zručného člověka s nějakými zkušenostmi s elektronikou a progarmováním Arduina je stavba a zprovoznění tiskárny docela dostatečná výzva.

Takže co bych doporučil:
- seznam se s Arduinem. Je to docela zábava a při úpravách firmwaru se to moc hodí. Pokud chceš rozumět, jak tiskárna funguje, je to hodně důležité. (A Mega 2560 + RAMPS je dobrá volba pokud si to nechceš komplikovat...)
- dal bych přednost Průša Iteration3 před Prism OB1. Ty profily nejsou levné, budeš je muset přesně řezat,... Když koupíš rám na Průšu řezaný laserem, nemáš problémy s geometrií. Případně "dřevěný box" je za pětinu ceny a při trochu pečlivé truhlařině funguje stejně dobře (pokud teda chceš šetřit).
- při výběru komponent a následujícím vylepšování tiskárny se bude moci uplatnit tvoje ambice navrhovat...až dost. Nečekej, že existuje dogmatický návod ve kterém by bylo všechno popsané.

Edited 2 time(s). Last edit at 05/07/2013 11:52PM by jirpil.
May 08, 2013 05:44AM
Ahoj,
minulý týden, jsem řešil podobný dotaz, akorát jsem se rozhodl rovnou pro stavbu Prusa i3.
Akorát mi chybí kontakty, kde nakoupit díly.
F.
May 08, 2013 03:44PM
Díky za odpověď ;-)

...ani mi tak nejde o dogmatický návod...zatím si dělám nějak tak svůj předběžný návrh v Solidu. Co jak bude vypadat...součástky, rozměry atd. Proč myslíš že vyjdou hliníkové profily tak draze...cena bězného metru je cca 5,5€, takže jestli budu potřebovat cca 4 metry, tak je to 22$, což je přibližně stejná cena za jakou bych si to nechal vypálit z lepšího materiálu na laseru. Navíc mi OB1 přijde jednodušší na postavení, ale to může být můj subjektivní pocit.

Elektroniku mohu použít stejnou jako je na Průša i3, tedy pokud se nepletu...ještě jsem nepřečetl dostatečně textu na to, abych si tím byl jistý grinning smiley

Makibox me spíš měl usměrňovat k tomu, abych zjistil možnosti, naučil se ji používat a sám si ji sestavil...teď momentálně se mi nechce dávat 500 - 800$ za kit (bez poštovného). Navíc ta cena nebude tak strašná...při té naprosto základní verzi A6 je cena kolem cca 260$ s dopravou a clem. :-) Ale třeba od toho upustím a rovnou se dokopu k tomu poskládat vlastní rovnou :-D

Zatím by tiskárna měla sloužit k maličkostem...semtam vytisknout květináč, nějaký držáček, háček atd...po určitých zkušenostech bych chtěl tisknout větší skládané modely kotlů (pracuju jako konstruktér v energetice)....spíš výzva a zvědavost než užitek....

Co se týče Andruina, tak s tím jsem zkušenost neměl a co se týče pájení, letování a podobných radostí....tomu se chci pokusit co nejvíc vyhnout....fakt je ten, že je to věc, která mě nikdy nepotkala a jsem za to docela rád.

Myslíte tedy, že vytvářet OB1 je nesmysl? Nemůžu se zbavit pocitu, že mi ta tiskárna přijde jednodušší než ostatní a je i relativně jednodušše přenosná :-)
May 08, 2013 04:58PM
Ahoj,
OB1 ani Makibox jsem detailně nestudoval, takže následující řádky ber s rezervou.

OB1 mi přijde jako vylepšený Průša I2 s levnými závitovými tyčemi nahrazenými dražšími Al profily (určitě zvýší tuhost konstrukce a to i v problematickém směru osy X). A cena těch profilů vyjde srovnatelně s cenou laserem řezaného rámu pro Průša I3. Složitost mi přijde u obou stejná. Takže v čem vidím rozdíly:
- OB1 (stejně jako Průša I2) má menší dosažitelnou výšku v ose Z (tisknul bys jen nižší květináče :-) )
- laserem řezaný rám I3 podporuje přesnou geometrii os X a Z (u OB1 a I2 se musí poměrně pracně nastavovat)

Většina lidí asi věří, že novější koncepce I3 je lepší a rozhodují se podle toho.

Podrobnosti o Makiboxu taky moc nevím, ale ten za 200USD podle všeho nemá heatbed, takže umožňuje tisk jenom PLA. Dělá to na mě dojem proprietárního zařízení za minimální náklady a obával bych se, jaké těžko napravitelné nedostatky se můžou objevit v detailech. Už byl opravdu ukončen vývoj a dá se to opravdu objednat? (Podle některých příspěvků v diskuzi to nevypadá až tak jisté).
May 08, 2013 05:15PM
Dokázal by jsi mi prosímtě odhadnout cenu I3 (pokud bych si ji tedy sám vytvořil...s koupenými pl. díly)? Co jsem koukal na kity, tak jsem zahlédl cenu v rozmezí 600 - 800$. Btw jak silný je ten čelní plech? Zahlédl jsem někde, že to někdo tvořil z plexi....tak mě to zaujalo a zarazilo zároveň. grinning smiley
May 09, 2013 02:37AM
Hrubý odhad - měl by ses vejít do 10k.

U některých komponent je širší rozmezí cen. Záleží kde koupíš, resp. jak dlouho jsi ochoten čekat, kolik dáš za dopravu. Otravné je, že to sháníš z mnoha různých zdrojů. Pokud někdo dá dohromady set, nechá si to zaplatit.

Např. Arduino Mega 2560 můžeš v ČR koupit za ceny cca od 700Kč výš, já jsem ho teď koupil na eBay za 14.40 USD. Podobně výběr hotendu, RAMPs, rám na I3... mimochodem,to plexi mám já, inspiroval jsem se tadyhle. Funguje to normálně.

Edited 2 time(s). Last edit at 05/09/2013 02:41AM by jirpil.
May 09, 2013 03:53AM
Zdravim, zkusim taky prispet trochu do diskuze, nekdy rok zpatky jsem chtel zacit stavet prusu 2, nakonec nebyl cas a zacal jsem znova uvazovat letos o stavbe, tentokrat ale prusa i3. Myslim, ze konstrukce neni slozita, takze jako zacatecnik bych se minimalne po staveci strance nebal.
Ja osobne jsem se nakonec rozhodl pro verzi rostock (napr dobry clanek zde). Navic abych to nemel tak snadne, tak jsem si rekl, ze misto vytisknutych dilu vyuziji silikonovych forem a odliti z polyuretanu. Rostock ma vyhodu, ac se to nezda, ze je jednoduchy na sestaveni. Aktualne jsem ve fazi dokoncovani techto plastu a chysta se sestaveni tiskarny. Zpetne bych asi tuto cestu moc nedoporucoval, preci jenom pokud ten material nemate doma, tak to cenove vyjde zhruba na polovic, ale je s tim je zbytecne prace a bordel navic smiling smiley
Plexi rám
May 10, 2013 05:47AM
Ahoj mohu se zeptat, kde jsi nechal udelat ten plexi rám na i3 ? Případně nějaký kontakt nebo odkaz kde by se dal sehnat.. Díky smiling smiley
Re: Plexi rám
May 10, 2013 06:34AM
Je to strašně slložitý:
plexi.cz
:-)
Ale chtěli za něj cca 950 peněz.
May 10, 2013 07:19AM
Díky za infosmiling smiley Použil jsi stejný design jako v odkazu, kterým jsi se inspiroval (s těmi podpěrami) ? Ta cena byla za tloušťku těch 6 mm? Nebo si použil silnější, těch 6 mm se mi zdá docela málo. Díky za odpovědismiling smiley
May 10, 2013 08:39AM
Použil jsem dokonce přímo ten soubor z odkazu a abych nemusel upravovat velikost otvorů, nechal jsem to na 6mm. Už s tím tisknu cca 3 měsíce. Stabilita podle mého názoru naprosto dostačující (ve směru os X a Z daná rámem, ve směru osy Y jsou ty podpěry, celé je to zpevněné tím rámem s pojezdem stolku, který vzadu propojuje ty podpěry).
Samozřejmě, nijak tohle řešení neupřednostňuju. Kdybych býval měl možnost to za stejné (nebo menší) peníze koupit z hliníku, asi bych mu býval dal přednost. Jo, a ještě drobnost - stolek mám vyřezanej taky, ale připadal mi opravdu nedostatečnej, tak jsem raděj použil osvědčenou překližku.
May 10, 2013 09:16AM
Nejspíše si koupím přes kickstarter rigidbot ale jeste nejsem rozhodnutejkickstarter.com ale pozor jeto pouze do dnešní půlnoci a dodací doba je v listopadu
May 10, 2013 10:02AM
Rigidbot vypadá v téhle chvíli dost virtuálně, řek bych.
May 10, 2013 01:05PM
jirpil Wrote:
-------------------------------------------------------
> Rigidbot vypadá v téhle chvíli dost
> virtuálně, řek bych.

Jak to myslíš? smiling smiley
May 10, 2013 01:33PM
Jako že cesta od prototypu k (malo)sériové výrobě může být dosti dlouhá a trnitá. I delší než do listopadu.
Ale chápu, že pokud někdo chce tisknout a necítí se na vlastní stavbu, vypadá to jako přijatelné řešení.
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login