Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Stavba prusa i3

Posted by Anonymous User 
Anonymous User
Stavba prusa i3
May 28, 2013 04:52AM
Dobrý den,

rád bych si postavil prusa i3 tiskárnu ale jak se zdá tak seznam součástek v češtině není k nalezení. :-(
Dá se někde sehnat seznam nejlépe v češtině?

Měli byste pro mě nějaké rady pro stavbu popřípadě odkazy na další info ke stavbě?

Předem děkuji za odpověď(i).
Re: Stavba prusa i3
May 28, 2013 06:29AM
Nechci byt uplne za prudice, ale pokud si clovek uz na zacatku neni schopen sehnat dostatek zdroju k nastudovani, tak bych uplne nedoporucoval reprap stavet.
Kazdopadne doporuci procist cele tohle forum, dale c-n-c forum, plus googlit.
May 28, 2013 06:47AM
:-) !
May 28, 2013 07:07AM
Bajn:
toto je základní problém CZ for. Pokud někdo nemá znalosti, neznamená přeci, že by se do něčeho neměl pouštět ne? Je lepší raději napsat post, který odmítne, místo toho aby motivoval.. sad smiley

Pro autora topicu, zkus se podívat sem, byl tu tuším soupis - [reprap.org]
May 28, 2013 07:27AM
Jakub: souhlasim s tebou v tom, ze ano na dost forech tohle panuje, jakmile clovek ukaze nevedomost, tak se setka s odmitnutim. Ale nesouhlasim s tim, ze toto plati o mem postu. Rozvedu ho proto vice smiling smiley

Slabe/silne stranky stavby reprap tiskarny spociva v tom, ze jde o open source projekty, nikde neni zadne narizeni co a jak musi byt udelano, na kazdem miste (HW i SW) muze byt pouzito x ruznych alternativ. Proto je jasne, ze se tezko dohledavaji informace. Nebot pokud se nejedna o kompletni sadu od nejakeho prodejce, tak se budou hodne tezce hledat dve stejne tiskarny.
Diky obsahlosti a variabilite muze tudiz nastat velke mnozstvi problemu, at uz vetsich nebo mensich. A troufam si tvrdit, ze to potka kazdeho. Z toho potom vyplyva, ze clovek bude muset dohledat velke mnozstvi informaci a to prevazne v anglictine.
A tudiz, clovekovi, kteremu se uz na zacatku nechce samotnemu hledat jednoduchou vec, jako je uvodni seznam dilu, tak nedoporucuji stavbu reprapu, protoze by mohlo dojit na to, ze za material da 10k+ a pak se zasekne na problemu, ktery nebude schopen bez rozsahlejsi znalosti odstranit a zbude mu spousta elektroniky k nicemu.

Kdyby ale dany clovek prisel s otazkou ve smyslu: "Chci nakoupit ty a ty soucastky, myslite si ze mi jeste neco schazi?" Tak mu mile rad odpovim, ano schazi ti jeste to a to, misto toho kup radsi to a to.

Viz vedlejsi vlakno, kde si clovek neco nastudoval, nez se jen zeptal smiling smiley

Tim ale neminim nic osobniho proti tazateli, jen to neni az tak vsechno jednoduche.

Osobne jsem vyvoj reprapu vice nez rok sledoval, nez jsem se rozhodl zacit stavet. A to jeste porad misty tapu. Nemluve o tom, ze clovek neustale narazi na nove a nove moznosti.
U me a me stavby rostocku jsem si rikal, jak jsem dobry, ze pouziju kulove cepy, misto vytisknutych dilu. No a vcera jsem prisel na to, ze nekteri pouzivaji i spoj pres kulovy magneticky spoj ve vytistenem luzku a vypada to jeste lepe smiling smiley
Tudiz je potreba hodne studovat smiling smiley

Edited 1 time(s). Last edit at 05/28/2013 07:31AM by Bajn.
Anonymous User
May 28, 2013 07:58AM
Dobrý den,

chápu že bez znalostí to nejde/jde těžko.
nějaký seznam materiálu jsem dnes našel ale přesto mi stále schází konkrétní popis funkce jednotlyvých dílů takže mi jde hůře pochopit co je třeba a co ne. Základním funkcím samozřejmě rozumím.
Myslel jsem že prusa i3 je sice open-hardware ale přesto existuje základní sestava a tedy i soupis materiálu a popis stavby a následně nad tento základ se řeší jednotlivé "forky".

no abych nezdržoval :-)
tento materiál jsem si vyzjistil zde i na jinných místech.
Prosím napište zda je seznam na dobré cestě ke správnému seznamu či zda tam mám něco špatně:-))))

v rámci kostry:
4x hladké 8mm délky 370mm
2x hladké 8mm délky 330mm
2x závitové M10 délky 400mm
4x závitové M8 dělky 220mm
2x závitové M5 délky 320mm

ložiska LM8UU 10x
ložiska 608ZZ 5x

GT2 špulka 2x
1m pásovina k GT2 2x

a samozřejmě šrouby a matice :-)

hot-end 12v 40W keramický
arduino mega
RAMPS 1.4
NEMA 17 5x
stepper driver
hot bed
"koncáky" zde bych potřeboval poradit jaké jsou nejidealnější

plus plasty---našel jse celé sady ale raději bych zaplatil někomu zde za jejich vytištění :-)

Víc jsem pro zatím nenašel.

Za ukázání neznalosti se omlouvám. jsem ještě zvyklý ze školy na skriptové učení tak mi vyhledávání infa moc nejde...:-))))

Edited 1 time(s). Last edit at 05/28/2013 08:02AM by ---Rich---.
May 28, 2013 08:04AM
Jakub:
Plně souhlasím s Bajnem a jeho zdůvodněním. A mimochodem, všimni si, že on doporučení na zdroje dal a dokonce zdroje v češtině (což reprap.org/wiki není). Já si taky myslím, že stavba tiskárny svépomocí není pro každého.Takže zájemce může dovést i ke zklamání a finanční ztrátě pokud na začátku střízlivě nezváží svoje znalosti/schopnosti.
(Pobavil mě ten prudič.)
May 28, 2013 08:20AM
Bajn :
z části máš určitě pravdu, to i jirpil. Jen to poslední dobou sleduji víc a víc. Poslední dobou jsem se na CZ foru na něco zeptal, k danému problému jsem hledal hodně dlouho řešení a nic. Jen jsem dostal sodu, abych používal google. Pak jsem šel na anglické forum, kde mi bez jediného problému poradili během několik málo minut a problém byl vyřešený. Člověk aby se pomalu začal bát na foru na něco zeptat.. smiling smiley)

Ale to jsem odbočil a nebude zaplácávat tento topic.

jirpil :

Jinak k problému.. od toho jsou třeba workshopy, na který osobně jdu, jelikož si nejsem 100% jistý, jestli bych jí postavil, nebo spíš zprovoznil smiling smiley.
May 28, 2013 08:22AM
Rich:
V seznamu nemáš samotný rám (+ stolek).
Stepper drivery jsou potřeba 4 (osy X,Y,Z a extruder).
Motory Nema 17: pozor, existují modely s různými parametry
Koncáky- na začátek (možná i později) určitě stačí mikrospinače.
Ale hlavně: tak jak I3 zatím byla zveřejněna, není zatím jednoznačné doporučení na extruder. Takže se nějak musí napasovat Tebou vybraný extruder a hotend na vozík osy X.
May 28, 2013 09:09AM
Rich: v pohode, nebylo to mysleno zle, akorat jak uz tu zminil i jirpil, tak vlastne I3 je jeste porad ve fazi beta verze smiling smiley Ale to v podstate vsechny modely smiling smiley
A musis uznat sam, ze hned tva otazka vypada lepe smiling smiley
Mikrospinace jsem bral nejake obyc v gme, spis aby mi vyhovovali tvarove.
Motory mam osobne SX17-905 od microcomu, ale pry staci i ty 1005
jako hot end jsem cetl pozitivni nazory na J-heads od [hot-ends.com] potazmo jejich distributory, pry je ale velky rozdil mezi orig a neorig. Sam jsem si ho kupoval, ale jeste nemam vyzkouseno.

No a workshopy tot otazka, kdyz me prijde, ze clovek zdvojnasobi cenu tiskarny a navic si neuzije tolik srandy smiling smiley
Anonymous User
May 29, 2013 01:30AM
BETA fáze různých věcí mi nevadí pač jsem linuxák celým srdcem. :-D :-D :-D
Každopádně si myslím že nejdříve koupím plasty a vitamíny a následně to budu dávat do kupy a řešit případné problémy.
Někde začít musím. :-D

Souhlasím že má první otázka teď opravdu vypadá blbě. :-D
Jako motory jsem uvažoval také o SX17-905. Myslím že zde na forum jsem četl že jsou "velmi" používané
Hot-end bych vzal J-Head Mk V-BV pro 3mm náplň s 0.35mm dirkou.
Stolek a rám jsem samozřejmě měl v hlavěale zapomněl napsat. :-D

Co se týče extruderu. Greg´s Wade extruder by mohl při malé upravě pasovat.

Workshopy opravdu nejsou zábava. Ja se chci lopotit a hrát si i když se spálím. To na workshopu prostě nezažiju. :-D

Žádost o výrobu plastů mám připojit k nějakému staršímu topicu nebo raději založit nový?
May 29, 2013 03:36AM
Motory: SX17-0905 jsou klasika. Ušetřit se dá koupí SX17-1005, ale potřebují větší proud, takže raději stepsticky s A4988 a ty jsou zas o něco dražší než starší stepsticky s A4983. Motor pro extruder opravdu záleží na tom, pro který se rozhodneš. Pokud G-W, je to opět SX17-0905.
Hotend s 0,35 tryskou pro začátečníka může být obtížnější, ale snad to rozchodíš.
Pokud chceš napřed koupit plasty, vyhoví Ti takováhle sada, ale měl bys vědět jaký řemínky a řemenice budeš používat. Pak budeš potřebovat extruder a možná něco k jeho uchycení.
Anonymous User
May 29, 2013 04:12AM
Tak je to jasné SX17-0905 jsou ty vyvolené :-D
špulky a řemen: GT2
Ty by měly pasovat
No ten hot-end.....no nebudu pokoušet osud a vezmu 0.5 a časem si pohraju s 0.35.
chtěl jsem vzít plasty podle githubu (prussa3)
Podle webu který ted nemůžu najít k nim pasuje i G-W extruder s malou upravou.
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login