Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

K8200 / 3DRAG

Posted by Prometheuss 
K8200 / 3DRAG
September 22, 2013 07:24AM
Mnoho z Vás zajímající se o REPRAP zahlédlo putující dodávky 3D tiskárny K8200 do našich obchodů v ČR. Jsem jeden z těch, kteří si ji rozhodly předobědnat. První inofrmace kterou jsem ve svém životě o těchto tiskárnách zahlédl bylo na stránkách GME.CZ kdy stavěli tuto tiskárnu jako stavebnici od firmy Velleman. Ačkoliv neznalý opensource jsem se do toho pustil. Mezi tím uběhlo pár týdnů a já stále více zabředávám do tajů domácích 3D tiskáren. Vzhledem k tomu, že mi pájení, výroba a návrh DPS nedělá zásadní potíže a stavbu bych také zvládl, tak si jednou svou 3D tiskárnu také sestavím a zajisté si potřebné díly vytisknu doma sám. Chtěl bych to dotáhnout až tak daleko, že se bude jednat čistě o doma vyrobené zařízení, tak jak to celé vzniklo na základě REPRAP a nejspíše to bude Mendel Prusa 2 nebo 3.

A protože jsem tady na CZ foru nenašel nic o této tiskárně K8200, tak se s Vámi budu dělit o informace z její stavby, osazením a použité eletronice. Navíc jsem si doobědnal ovládací panel s LCD a čtečkou SD karet, takže by tiskárna měla být soběstačná při tisku bez PC. Pokud vše proběhne hladce, tak bude stavebnice za cca deset dní u mě doma.

Doufám, že to někoho z Vás osobně neurazí, že nejdu přímo cestou vlastní stavby, ale cestou stavebnice. Řídící deska má být typu Sanguinololu 1.3a s firmwarem Marlin Erik van der Zalm.

Možné potřebné součásti lze objednat zde: [store.open-electronics.org]

Tiskárna: [reprap.org]

Řídící deska: [reprap.org]

Martin
Re: K8200 / 3DRAG
September 22, 2013 08:21AM
Milý Martine,
Tvůj příspěvek je sepsán v jazyce, připomínajícím špatný strojový překlad z cizího jazyka do češtiny. Vzhledem k tomu mám podezření, že nejsi jeden z těch, kdo "si ji rozhodly předobědnat", ale spíš někdo, kdo se rozhodl nás pomocí tohoto fóra podrobit svému marketingovému působení.
Jirka
Re: K8200 / 3DRAG
September 22, 2013 08:43AM
Jirpil, myslím, že máš pravdu.

Na stránkách GMe nic není (shodou okolností vím o nich o mnoho víc než bych rád smiling smiley ) Pouze na svém naháněcím webu mají článek o tom, že ji budou brzo podávat.

Normálně na férovku napište, kdy a za kolik ji budete mít. Není potřeba z nás dělat blbce.

Jinak nerozumím úplně tvému myšlenkovému pochodu, píšeš, že všechno umíš, ale tiskárnu si koupíš, aby sis na ní vytisknul tu pravou nefalšovanou domorobo 3D tiskárnu ...
Re: K8200 / 3DRAG
September 22, 2013 10:36AM
Možná jsem to napsal trochu jako blbec, ale věřtě že to prodávat nehodlám. Myšlenkově se to zdá podivné, ale již jsem stavěl nějaké stavebnice od Vellemana a proto mě to také jako stavebnice zaujalo. Na stránkách GME o tom ještě nic není, ale pokud má někdo GME jako oblíbené na Facebooku jako já, tak tam by se to právě dozvěděl. Chci si asi jako kdokoliv jiný vyzkoušet vlastní tisk na 3D tiskárně. Vzhledem k tomu, že jsem si tiskárnu objednal dříve než jsem vůbec věděl co to je RepRap, tak právě proto mám ten postup jaksi obrácený než Vy. Jinak předobědnáno mám u www.-------.cz což není žádné tajemství. Ale nedělám reklamu a tak neuvedu od koho. Byli první u koho jsem ji viděl v nabídce. Proto jsem také v úvodu psal, že nechci aby se to někoho nějak dotklo. V minulých příspěvcích jsem viděl, že si tu z toho někdo dělá reklamu. A to že jsem přidal odkaz na stránky, kde jsem si přiobjednal desku s LCD a slotem pro SD také nevidím jako nijak závadné. Protože se domnívám že nic o takové možnosti jsem tu neobjevil a uznal jsem za vhodné se s Vámi o to podělit. Řídící deska je na volně dostupném HW a zapojení LCD k ní také je na netu a není tajné, tak z toho důvodu si myslím že by to někoho rovněž mohlo zajímat. Chtěl jsem jen tímto kompletně shrnout vše potřebné ke stavbě vlastní tiskárny kde bude použit nějaký základní rám, použité krokové motory, stavba extruderu, vyhřívané desky, ŘJ deska a drivery motorů. Kde obzvláště desku uvést včetně schema, projektu DPS třeba v Eagle, firmware a další potřebné věci. Tak aby pokud se někdo rozhodně pro vlastní stavbu této tiskárny si ji prostě od základu mohl sestavit sám. Docela mě udivuje, že právě ve světě RepRap Vám tohle přijde podezřelé. Celé je to právě zaměřené na tento typ tiskárny 3DRAG, protože se mi zdá její konstrukce velmi podařená. Ostatní nechám posoudit Vás.

Samozřejmně pokud je to uznáno za závadné chování, neb je můj příspěvěk odstraněn.
Re: K8200 / 3DRAG
September 22, 2013 02:22PM
No uprimne se mi prvni prispevek ydal take jako trochu z jine planety, skutecnecne tak trochu reklamstina.
Netusim jake pravidla forum ma co se tyka reklamy, ale pokud tady nekdo nespamuje forum ve velkem, tak si myslim, ze to neni problem.

O konstrukci 3DRAG slysim prvne, ale vypada to jako bezna konstrukce.
Uplne jsem nepochopil jestli se i pripadne na neco ptas, tak pripapadne uved prosim znovu.

btw: veta
Mnoho z Vás zajímající se o REPRAP zahlédlo putující dodávky 3D tiskárny K8200 do našich obchodů v ČR
a nasledne odkaz na GME je jak z reklamniho letaku smiling smiley
Re: K8200 / 3DRAG
September 22, 2013 03:02PM
Za to se vážně omluvám. Někdy to píšu zbytečně složitě. Jen jsem chtěl uvést jak jsem k tomu vlastně přišel. Zatím se neptám na nic. Protože vlastně prakticky jsem si to ještě nezkusil. Na té tiskárně se mi líbí poměrně robustní základna a pevná pojezdová deska. Chtěl jsem spíš uvést samotné vlákno pro tuto tiskárnu, kam by se případně směřovalo info dané na tuto konstrukci. Je mi jasné, že pak tiskový program je společný i pro jiné uživatele. Jsem zvědavý jakých výsledku se z počátku dopátrám sám. Netuším zda 3DRAG je oficiální název nebo ne. K8200 je označení podle info od Vellemana. Až bude stavebnice doma, určitě bych se rád ozval a podělil se. Je to asi druhá stránka toho, jak k přijít k tiskárně.
Re: K8200 / 3DRAG
September 22, 2013 03:35PM
no K8200 prodava i conrad a jevi se mi jen jako RepRap v komercnich obchodech... stejnou konstrukci ma rebel (pouziti toho profilovaneho hliniku) a i ja si stavim z takoveho ramu vlastni koncepci tiskarny.
ad K8200 a jeho koupe mi prijde stejnej pripad, jako kdyz si nekdo koupi celej kit i3 nebo i2.
a z toho mala, co sem zatim o ni nasel, budes stejne muset asi pouzit slicer/skeinforge/kislicer s nakym host programem, abys byl schopen neco vytisknout. takze nevidim duvod proc tu neco nenapsat.

mozna si to spatne napsal, ale u me mas palec nahoru za pokus o informovani smiling smiley

btw. sam se obcas taky zamotavam v tom co pisu winking smiley


vlastni navrh plus ve vystavbe CoreXY

Thingiverse : [www.thingiverse.com]
git: [github.com]
shop: [shop.daje.cz]
Teorie relativity:
vysvetleni 1: sahnes-li na rozpalenou panev, vteriny jsou jak hodiny. sahnes-li na rozpalenou zenu, hodiny jsou jak vteriny...
vysvetleni 2: strcis-li mi nos do zadnice, pak ja mam nos v zadku, ty mas nos v zadku, ale ja sem na tom relativne lip smiling smiley
Re: K8200 / 3DRAG
October 20, 2013 08:23AM
Prometheuss: Ahoj Martine, tak jak? Proběhlo vše hladce a dorazila Ti stavebnice do 10 dní?
Re: K8200 / 3DRAG
October 20, 2013 12:20PM
Ahoj, stavebnice nedorazila. Byl jsem až 29. v pořadí a objednávku jsem u obchodníka zrušil. Další termín dodání byl až na konec listopadu. Objednal jsem z ciziny a byla doma již za pět dní. Nyní jsem začal stavět. Nemám na to moc času. Začal jsem stavbou pojezdu desky na lineárních ložiskách. V návodu strana 44. Bohužel už několikátý večer se mi nedaří dotáhnout všechna ložiska tak, aby to jezdilo hladce. Ty plastové díly buď nejsou stoprocentně rovné nebo je křivá ta základová deska. Dnes bych to nastavení chtěl dokončit. Budu ty domečky ložisek asi podkládat nějakou folií, aby to chodilo volně a hladce.
Re: K8200 / 3DRAG
October 20, 2013 12:47PM
Návod vypadá docela podrobnej a kvalita dílů podle fotek v něm taky dobrá (záleží, jak je to v reálu?). Utahuj s citem. Použil jsi vazelínu?
Re: K8200 / 3DRAG
October 20, 2013 12:59PM
Ložiska jsem namazal. Kvalita vypadá opravdu dobrá. Ale ty ložiska jsou dost citlivá. S tím utahováním, celou dobu jsem si myslel, že když to dotáhnu, tak se mi to ložisko bude chtít pootočit ve směru utahování. Ale pak jsem si všiml, že ten domeček ložiska není přesně rovný a ložisko při dotažení mění osu chodu a tak se příčí. Chce si to s tím jen více v klidu pohrát. Problém podle mě není s tím dotažením, ale s tím že to není úplně rovné. Možná jsem na to až příliš náročný, ale myslím si, že pokud to nebude chodit naprosto hladce, tak pak se bude asi stávat, že to krokový motorek neutáhne nebo bude ztrácet kroky. Ono to pak na těch ložiskách poskakuje. Vyladím jednu nebo druhou stranu, ale obě najednou už chce více citu při nastavení.
Re: K8200 / 3DRAG
October 20, 2013 02:21PM
No, ono se to vždycky nepovede tak, že bys cvrnknul prstem a stolek by odjel na druhý konec (tisknutý díly se taky kroutěj) Samozřejmě by to bylo ideální, ale ty krokáče mají docela sílu.
Re: K8200 / 3DRAG
November 16, 2013 12:31PM
Tiskárnu jsem už sestavil a provedl první pokusy tisku. Pojezdy na ložiskách jsou OK. Šroub na osu Z jsem namazal olejem. Trochu nekvalitní, když to jezdí na závorové tyči s jednou M8 maticí. Ale není tam rychlý pohyb, tak to snad něco vydrží. Jako tragédii bych označil koncový spínač na ose Z. Tryska má být při tisku první vrstvy 0.25mm nad deskou. Ale pokaždé to zastaví v jiné výšce a výrazně to ovlivní počátek tisku. Takže budu měnit za opto snímač. Dále mi přijde dost nekvalitní ventilátor na chlazení. Po prá hodinách za studena vibruje a drnčí. Chce to něco lepšího na ložiskách. Vše ostatní je poměrně zdařilé. Konstrukce je pevná. Pořídil jsem si k tomu i LCD displej, tak je možno tisknout i z SD karty. Používám Repetier host. Ovšem mám problém s přenosem GCODE z Repetiera na SD kartu. Používám SLICR a ini soubor od výrobce na PLA. Takže jsem nikde nic neladil a vše hned maká od prvního tisku. Tedy ten základ. Chce to hodně doladit. Jako doplněk bych doporučil osadit cívku s materiálem na ložiska a upnout. Mám 2.3kg cívku a ta se moc dobře neotáčí na závitové tyči. Chybí držák na zdroj. Ale něco se dá stáhnout a vytisknout. A chlazení, řekl bych bez účinku a tak se chystám na tisk difuzoru. Při rychlejším tisku kulatiny, kde rychle narůstá výška, tak se to bez chlazení hroutí a to samé platí pro tisk mostů. Bez chlazení a na nízké rychlosti tisku prakticky nemožné.

Na pár detailů, které jsou řešitelné jsem opravdu spokojen.
Re: K8200 / 3DRAG
November 16, 2013 01:07PM
Myslím, že se to chová podle tvého popisu jako normální reprap. Postaví se to jednoduše, dlouho trvá než jsou tisky 100% nebo aspoň 99%. Ale v tom je to kouzlo smiling smiley dá se s tím dlouho hrát, než budeš úplně spokojenej.
Re: K8200 / 3DRAG
October 24, 2014 11:36AM
Ahoj, také jsem pořídíl K8200. Mám za sebou dva dny laborování s nastavením. Zásadní problém vidím s netěsností extruderu. Nad blokem s topným tělesem mi to cintá materiál. Při tisku otírám, jinak kape na výrobek. Se standardním profilem tisku jsme měl při tisku dva problémy.
Tisknu na PLA.
Teplota extruderu 190 mi přišla nízká, experimentoval jsem až na 195. Celkem to šlo, ale záleželo na typu objektu. Kde bylo víc hmoty pohromadě, hroutilo se to. Možná je na vině neúčinný větrák.
Množství materiálu. Výchozí nastavení 1.15 (Filament/Extrusion multiplier) bylo nedostatečné. Vrstvy nebyly souvislé. Zvyšoval jsem po 0,05 na 1,25. Při 1,25 se nestíhalo chladnout a vrstvy po sobě klouzaly. výtisk se rozpadl. Všechny pokusy mohu vyfotit a ukázat...
Po pár výtiscích jsem musel silikonem promazal ozubená kola extruderu, viditelně se odírala a bezvadně fungující krokáč dávkování PLA se zasekával. Po promazání vše OK.
Při nastavení napětí buzení na 0,425V pro všechny motory dávkovací motor nedával. Postupně jsem zvyšoval napětí až na 0,6V, pak bez problému. U dávkování filamentu není od věci zvýšit až na 0,8V, při zvyšování rychlosti výtisku 0,6V začne zadrhávat.
SMD se ale nadměrně zahřívá. Asi by pomohly chladiče, nebo aktivní chlazení.
Zvyšování napětí u os X,Y se mi neosvědčilo, při tisku podložka náhodně poskočila o víc, než měla a tisk byl v pytli.
Tolik zatím mé zkušenosti...
Můžete se kdokoli podělit o zkušenosti s tiskem na K8200?

Výsledné nastavení s nejlepšími výsledky tisku:
udávám jen změněné položky oproti profilu pro PLA ze stránek výrobce...
Teplota extruderu: 192
Filament/Extrusion multiplier 1,20

Edited 1 time(s). Last edit at 10/24/2014 12:03PM by helmut_kreuz.
Re: K8200 / 3DRAG
October 29, 2014 07:07AM
Tak při tisku s PLA je nutno chladit. Chladím na plno od třetí vrstvy a je to super. Ovšem některé věci jako bridge se mi tisknou špatně. Spíš vůbec. Pomalu chladne a padá. Jinak je nutné mít nějaký difuzor na ofukování. Jinak to s PLA nejde. Drivery nevím přesně, ale podle návodu jsou nastavené na 0,55V? Mám to tak a s ničím jsem nebýbal. Kroky nevynechávají a ani motory a ani drivery se vůbec nezahřívají. Extruder jem poskládal podle návodu a nikde nic mi neteče. Asi to vidím na chybu montáže. Jedinej vážnej nedostatek je zdroj. 100W je málo a mám nyní 320W asi 25A. A co je tragedie, tak je vyhřívaná deska. Kabely slabé a výkon je asi 30W. Takže se to zahřeje tak na 60*. Mám zdroj nastavený na 13,8V a kabely k vyhřívané desce, tak to dá až 75*, ale je to na ABS málo. A koncový spínač na ose Z. Ten sepne jak se mu hodí. Ta páčka je tam špatně. To chce také předělat.

Edited 1 time(s). Last edit at 10/29/2014 07:10AM by Prometheuss.
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login