Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Zkušenosti s touto konstrukcí?

Posted by zakoj 
Zkušenosti s touto konstrukcí?
October 19, 2013 09:48AM

Re: Zkušenosti s touto konstrukcí?
October 19, 2013 11:46AM
Dá se postavit celkem rychle, spoustu součástek koupíš v železářství a zbytek je tištěný. Zkušenosti jsou vesměs dobré, ale raději bych volil Průša i3. Má stabilnější spojení celé konstrukce.
October 19, 2013 11:51AM
Ahoj,
Je to dost elementární otázka, ale nenašel jsem, že by se tím v českém fóru někdo už zabýval. Takže:
Ke konstrukci samotné- je to vyvojove starší a velmi rozšířená varianta 2, vyvinutá panem Josefem Prusou (sorry, tady mi tablet nenabízí správnou diakritiku). Kriticky byva zmiňovaná predevsim nizsi dosazitelna vyska tisku, náročnost presneho sestaveni a nizsi tuhost konstrukce ve smeru osy X ("do stran"). Po pravde, nic z toho bych nehodnotil jako neprijatelny problém. Jsou i další věci vyvolávající diskuse: umisteni motorů Z na vrcholu konstrukce, upevnění volných konců zavitovych tyčí Z,... zkusenosti se ruzni. Pak jsou detaily, které nemusí u daného kusu tiskárny být pravda, ale jsou znakem predchozi generace vyvoje: řemeny modulu T5, zavitove tyče Z M8, tryska 0,5mm, extruder s "hobbed bolt" M8, tiskové vlákno 3mm,... To vše je dnes zpravidla kompenzováno nižší porizovaci cenou.
October 19, 2013 02:27PM
Takže bych s touhle konsktrukcí nemohl dosáhnou vyšší přesností například s tryskou 0,1mm?

Dále jsem se zamýšlel i nad konstrukcemi Rostock(delta) a mendel max 1,5. Mohl by jste mi poradit?

Děkuji
October 19, 2013 02:46PM
myslim, ze vyvoj uz pokrocil a sel bych bud do zminovane i3, pripadne do nejake verze delty napr ten rostock nebo 3dr (jednodusi na sestaveni, trochu horsi na konfiguraci, ale neni to o moc horsi nez klasicke kartezske tiskarny) plus pripadne nebude spatny rebel, ale tam jsou mensi zkusenosti, protoze ji nema tolik lidi.
Do zacatku doporucuji projit tohle forum, je zde spousty temat, ktere mohou cloveku dat zakladni info ceho se vyvarovat winking smiley
October 19, 2013 03:26PM
ale asi mohl.
I2 mam sice kratce, ale mam

1) ses omezen v Z vysce - pokud chces jit vic do vejsky, prakticky musis cely ram zvetsit -> pokud nebudes vymyslet jine upevneni pasu i Y pas delsi a asi zmenu z 8mm pojezd tycy jit tak na 10 - ty me 8mm na Y uz tak mi pride, ze se obcas prohybaj

2) stabilita v X ose neni nic moc... mozna mam ja blbou konstrukci a plasty, ale urcite uz by se mi to zaclo projevovat pri tisku s rychlosti nad 80mm/s (zatim jedu v 30 a 60 a musim rict, ze pri 30, je to kvalitnejsi) rozhoden pri 60 je krasne videt mirny rozkmit v X smeru. ale tim nechci rict, ze pokud dam odjet o 100mm, tak ze dojede o 99mm, to je presne.

co se tyka upevneni volnych koncu zavitovek v Z posuvu - me se to osvedcilo - je to lepsi s upevnenim nez nechat je volne kmitat dle pohybu stolku a vozejku s extrudrem.

podle me muzes dosahnout relativne velke presnosti s jakoukoliv tiskarnou a jemnou ( 0,35 a niz) tryskou pokud nepojedes rychlej tisk. k tomu ti asi postaci i ta i2.
ale vzhledem k moznostem ted, bych asi sel i3 nebo rebel

zakoj Wrote:
-------------------------------------------------------
> Takže bych s touhle konsktrukcí nemohl dosáhnou
> vyšší přesností například s tryskou 0,1mm?
>
>
> Dále jsem se zamýšlel i nad konstrukcemi
> Rostock(delta) a mendel max 1,5. Mohl by jste mi
> poradit?
>
> Děkuji

Edited 1 time(s). Last edit at 10/19/2013 03:28PM by raptik.

vlastni navrh plus ve vystavbe CoreXY

Thingiverse : [www.thingiverse.com]
git: [github.com]
shop: [shop.daje.cz]
Teorie relativity:
vysvetleni 1: sahnes-li na rozpalenou panev, vteriny jsou jak hodiny. sahnes-li na rozpalenou zenu, hodiny jsou jak vteriny...
vysvetleni 2: strcis-li mi nos do zadnice, pak ja mam nos v zadku, ty mas nos v zadku, ale ja sem na tom relativne lip smiling smiley
October 19, 2013 04:18PM
Zakoj: ne, to neni realny. Tryska 0.1mm neni asi ani bezne dostupna -treba na ebay zacinaj od 0.2mm. A presnost neni dana jenom tryskou. V soucasnosti asi nesezenes presne hladke tyce s lepsi toleranci, linearni loziska z Ciny mivaji i vetsi vuli. To by musela byt nova, spicialni konstrukce.
October 19, 2013 06:47PM
Jak píše JirPil.

Je to levná, kontrukce postavitelná z dílů co koupíš v lokálním železářství.

Jako její hlavní nectnost vidím klepání se v ose X.

Je to taková fajn konstrukce na začátek, aby jsi nakonec toužil po tom, postavit si jinou smiling smiley
October 20, 2013 04:26AM
Chtěl jsem ji právě pro to, že je levná a hlavně se pomocí závitových tyčí dá dosáhnout vysoké přesnosti konstrukce.
A pomocí ní si vytisknout díly na svou vlastní konstrukci.

A co říkáte na REBEL 1 z hliníku?

Uvažoval jsem nad Deltou z hliníkových profilů ale bojím se právě přesnosti výroby.
October 20, 2013 04:52AM
Když Rebela, tak 2 - ta je pro začátek jednodušší. Já si zrovna dávám do kupy díly právě na Rebela 2
Anonymous User
November 04, 2013 05:59AM
koukam ze se tu nekdo shani po jemnejch triskach ;-)

vyrabime od 0.14mm ;-)

kdyz tak pisnete do PM ;-)
February 08, 2014 02:23PM
Problém s x osou se dá částečně řešit pomocí např.:
[www.thingiverse.com]
Jinak i2 má jeden velký problém: špatně se převáží. Což byl podle mne hlavní důvod autora vytvořit i3.
I2 zůstává cenově hvězdou.
February 10, 2014 12:37PM
Vyrábíme už taky trysku 0.09 mm

www.3d-konstrukce.cz
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login