Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Typ tiskárny s X, Y vozíkem

Posted by Dark 
Typ tiskárny s X, Y vozíkem
May 09, 2014 08:37AM
Zdravím, láká mě něco jako je solidoodle.. nevím jak se to přesně označuje, ale tiskárna, která má Z jen nahoru/dolu a na ose X,Y jezdí extruder. Něco jako je Solidoodle, ultimaker, replikátor..
Chtěl bych se tedy zeptat, jaké to má výhody oproti standardním designům, které jsou více rozšířené?
Na thingiverse jsem našel [www.thingiverse.com]

- uzavřený v boxu, výhoda nevýhoda?
- zabere méně prostoru než s pohyblivou deskou
- další výhody nevýhody?

Edited 1 time(s). Last edit at 05/10/2014 04:29AM by Dark.
Re: Typ s X, Y vozíkem
May 09, 2014 09:39AM
myslim si, ze tohle reseni je idealni pro pouziti linearnich pojezdu. Samozrejme by to slo bez problemu i s lozisky a hlazenkama.
Problemy co tam muzou nastat: pojezd Y (tzn horniho ramene) musi byt dobre zkalibrovan na remenech, aby nedochazelo k vychyleni..
Z musi kvalitne drzet rovinu, coz dost zalezi na tom, jaky styl pojezdu je implementovan.
Re: Typ tiskárny s X, Y vozíkem
May 10, 2014 04:32AM
Zajímavé díky za info, a jak to je s tiskárnou v "boxu" má to nějaké výhody nebo nevýhody? Za výhody bych počítal, méně smradu z ABS (pokud by se tam udělala díra s filtrem), méně hluku.. Ale jak to je pak s tím, že se tištěný díl udržuje stále v teple, tak by to mohlo mít lepší vlastnosti? nebo naopak horší?
Re: Typ tiskárny s X, Y vozíkem
May 10, 2014 06:26AM
Výhoda boxu je stabilní teplota, která má vliv na vázání jednotlivých vrstev dohromady a tudíš i praskání a odlepování. Když mrkneš na tohle video z 3D expa přednáška p. Dolečka tak porozumíš. Taky tam myslím říká (možná to byla jiná přednáška) že vyhřívanou bednu má někdo patentovanou.
Re: Typ tiskárny s X, Y vozíkem
May 12, 2014 07:57AM
Tam je ten "průšvih" s tím porušení patentů... pokud si to člověk postaví doma pro radost, nikdo to řešit nebude. Ale ven to jít úplně nemůže.

Jinak BOX určitě neni ale výhoda v oblasti ušetření místa, to je nesmysl. Ta deska se v něm pohybuje úplně stejně, takže ten box musí být tak velký, aby se tam vešla. Naopak teda bude BOX vždycky větší, že srovnatelná otevřená tiskárna.
Re: Typ tiskárny s X, Y vozíkem
May 12, 2014 09:47AM
Stavět si to budu doma, o patenty opravdu v tomhle případě nejde. Deska se bude pohybovat nahoru/dolu a ne v ose Y, tudíž je to vlastně o nějaké to místo menší by se dalo říct. S deskou by hýbal trapézový šroub a myslel jsem, že v rozích by byly hladké tyče s ložisky, po kterých by plošina jezdila pro lepší stabilitu, teda jestli by to vůbec mělo význam je tam dávat?
Re: Typ tiskárny s X, Y vozíkem
May 12, 2014 10:57AM
Ahoj, také lehce přemýšlím o této konstrukci. Zatím přemýšlím o způsobu pohybu osami X a Y (řešení H-BELT nebo Core XY nebo jiné) a vůbec celkově, zda do toho jít nebo ne. Co se týká velikosti, vychází mi základna CUBE řešení větší, zvlášť pokud chceš 2 extrudery. V podstatě je nutné se rozhodnout, jak veliké objekty chceš tisknout, pak kolik chceš použít trysek, jestli vystačíš s bowden řešením nebo ne, řešení vozíku (s motory nebo bez, velikost motorů, trysek, atd.) a z toho ti cca vypadnou minimální rozměry pojezdů X a Y. To musíš umístit do nějaké konstrukce a máš rozměr půdorysu.

Jen pro inspiraci:
[www.thingiverse.com]
[www.thingiverse.com]

[www.youtube.com]
[www.youtube.com]

Důvod, proč o tom uvažuji je ten, že nedochází k ochlazování tištěného předmětu vlastním pohybem stolku a možnost uzavření kontrukce pro zvýšení vnitřní teploty. No a takový minoritní důvod, že se mi ty konstrukce prostě líbí :-)

Jinak v hlavní sekci fóra je několik takových konstrukcí, stačí se tím prohrabat winking smiley


tiskárna REBEL II
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login