Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Kryt na 3D tiskárnu

Posted by adam440 
Kryt na 3D tiskárnu
June 26, 2015 04:21AM
Zdravím,
již nějakou dobu mám RepRap Prusa i3 a zajímám se o 3D tisk. Jenomže i asi po půl roce pořád tisknu max. 2 hodiny. Je to kvůli několika důvodům. Dva nejdůležitější jsou hluk a výpary.Motory jsou standardní NEMA 17 ale mám tiskárnu v pokoji kde normálně pracuji na PC, dělám úkoly do školy apod... a všechen ten hluk (zdroj,motory a občas i ventilátory) je dost nepříjemný když se potřebujete na něco soustředit. A druhý důležitý problém proč netisknu déle je ten že při tisku se uvolňují výpary které dost smrdí. Nevím zda je to filamentem (3D factories), ale myslím si že to bude prostě zápach z tavícího se plastu a nezáleží moc na filamentu (zatím používám přírodní, takže to nemůže být z barev). Další problém je poté bezpečnost. Jednoduše nerad nechávám tiskárnu bez dozoru. Jako řešení většiny problémů se přirozeně nabízí vytvořit jakýsi kryt. Po několika hodinách sem vytvořil v Inventoru kryt který vidíte na obr. níže. Kryt bude ze dřeva a plexiskla. Nechám si ho vyrobit u truhláře (nemám nástroje na výrobu). Kombinace překližky a nějakého (zatím nevím jakého) dřeva na trámy a zpevnění konstrukce doufám vytvoří lehkou a pevnou konstrukci. Ani zdaleka není hotový, nicméně jsem se zastavil u prvního většího problému.

Ten spočívá v tom, že nevím jaké mám použít ventilátory pro odvětrávání vnitřního prostoru (samozřejmě že kryt bude uzavřený). Doufám že budou stačit když před ventilátorem bude uhlíkový filtr (třeba jako zde ) na snížení výparů a zápachu. Ventilátor by měl splňovat parametr že jeho strana má délku 8cm ale může jich být i více (opravdu max. počet jsou 3). Důležitá je samozřejmě také hlučnost - snažím se aby byla 3D tiskárna co nejtišší.

Celé to budu mít řízené přes arduino, protože jednak mám jedno volně doma, ale hlavně to chci mít ovládané pomocí termistorů a vše zobrazovat na malém displeji. Tyhle součástky doma mám (jen možná budu potřebovat přikoupit několik termistorů) a vše si dokážu zapojit a spájet sám, takže s elektronikou problém nemám. Pokud použiji dostatek teplotních čidel tak by se i ta bezpečnost mohla rapidně zvednout. A ještě mně napadlo k tomu přihodit i kouřové čidlo.

Jakékoliv rady a tipy ocením smiling smiley

Obrázky krytu (zdůrazňuji že není hotový):
Celkový pohled
Otvory pro ventilátory
Re: Kryt na 3D tiskárnu
June 26, 2015 10:22AM
Ahoj . Nevím , jak moc velký ten kryt je . Každopádně si myslím , že vlivem nucené ventilace těmi 80. hlučnost nesnížíš efektivně . Budeš muset udělat otvory pro výdech , a to opět propustí další hluk . Otázka je í teplota motorů . Při ventilaci se jistě dají uchladit , ale ty velké ventilátory nadělají hoooodně nepříjemného hluku . Pokud bys to uzavřel , byla by z toho mikrovlnka . smiling smiley hodně drahá .
smiling smiley
.


www.3d-konstrukce.cz
Re: Kryt na 3D tiskárnu
June 26, 2015 11:30AM
No tak daly by se na to napasovat i ty 12cm ventilátory. Jde my jednoduše o to abych mohl tisknout i něco většího (za 2h se toho moc nevytiskne) za přijatelné hlučnosti a samozřejmě aby to tolik nesmrdělo. Vnitřní rozměry jsou cca 47x49x40 cm (hloubkaXšířkaXvýška). A v tom případě by mi i zajímalo jak moc funkční je již výše zmiňovaný kryt. Našel jsem třeba tento 12cm ventilátor. Pravda těch 51 dBa není nejlepších, ale alespoň to je víceméně souvislý zvuk. Ty motory (nebo já nevím co by ten zvuk mělo vydávat) piští v každém směru jinak, a tak když tisknu něco kulatého tak to doslova hraje. Také by mě zajímalo jaký průtok musím mít aby to dokázalo uchladit tak velký prostor (kolik m3 krychlových) a mělo to ještě rezervu.
Re: Kryt na 3D tiskárnu
June 26, 2015 04:22PM
Nejde jen o hluk ventilátoru . Ale ten průvlak pro ventilátor musíš udělat i pro výdech ohřátého vzduchu . A zvuky motorů + lineárních ložisek , ..... se ti ven stejně dostanou . To si prostě nepomůžeš . A 51 Db. je teda hodně . smiling smiley Kryt v rámci zkvalitnění tisku z ABS asi ano , ale s útlumem hlučnosti v nějaké rozumné míře prostě nepočítej .


www.3d-konstrukce.cz
Re: Kryt na 3D tiskárnu
June 27, 2015 03:39PM
no muzes zkusit (pokud ted mas driver a4998) tam drv8825 a jit na 1/32 krokovani, me sla hlucnost rapidne dolu. i pri 120mms tisku je vic slysitelnej ventilator na zdroji...

ad zakrytovani nutno uvazit i vliv vnitrniho tepla na chlazeni hotendu... na par forech sem cetl, ze po zakrytovani meli lidi problem s prehrejvanim hotendu a pritavovani plastu v mistech HE, kde nema uz bejt horkej... takze to vetsinou resili bud dodatecnym vetrakem nebo tunelem, kterej privadel vzduch zvenci a i odvadel vzduch spesl na chlazeni hotendu (napr. u celokovu)

to budes mit odtah vzduchu mimo mistnost / byt??? jinak se ti tam stejne ony splodiny po odkrytovani nebo odfuku budou vyskytovat..


vlastni navrh plus ve vystavbe CoreXY

Thingiverse : [www.thingiverse.com]
git: [github.com]
shop: [shop.daje.cz]
Teorie relativity:
vysvetleni 1: sahnes-li na rozpalenou panev, vteriny jsou jak hodiny. sahnes-li na rozpalenou zenu, hodiny jsou jak vteriny...
vysvetleni 2: strcis-li mi nos do zadnice, pak ja mam nos v zadku, ty mas nos v zadku, ale ja sem na tom relativne lip smiling smiley
Re: Kryt na 3D tiskárnu
June 30, 2015 06:48PM
Co se tyka zapachu, tak urcite zkus i jiny filament/vyrobce. Mel jsem kdysi cervene 3d factories a to byl fakt mazec co se tyka zapachu. Ostatni mi teoreticky voni, potazmo jsou citit minimalne.
Re: Kryt na 3D tiskárnu
July 01, 2015 10:40AM
adam440: mám tiskárnu v krytu z úplně stejných důvodů jako ty. Rozepisoval jsem se o celé problematice na jiném fóru: http://www.rebelove.org/viewtopic.php?f=15&t=488

Pročti si to, je tam dost informací. V podstatě to funguje, jen je problém s vyšší teplotou v boxu, protože ten můj není nijak odvětrávaný (je zcela utěsněný, vzduch nemůže dovnitř ani ven). Zvuk to utlumilo maximálně, nicméně je to z 50% tím že je box zcela uzavřený (ani škvírka) a z 50% tím, že mám vyrobené z pěny antivibrační nožky pod tiskárnu. Box samotný je poměrně masivní, protože je to zabudované do nábytku a zevnitř vyložené sádrovláknitou deskou (nehořlavost..). Ale je možné, že subtilní box může zvuk naopak sám produkovat (zesilovat), protože může rezonovat – na to bacha.
Re: Kryt na 3D tiskárnu
July 02, 2015 04:34AM
Jestli by to šlo bez aktivního chlazení (ventilátory), tak to je super. Nicméně rád bych tisknul i v létě, a to se asi bez chlazení neobejde. Našel jsem třeba tento kousek. A zajímalo by mě, zda bych s tím mohl tisknout třeba 15 hodin (samozřejmě že spíše na podzim, kdy nebudou takový horka), bez toho aby tam bylo více jak 50 stupňů. Jako elektroniku mám bohužel levnou a starou Melzi Ardentissimo, a nevím jak je na tom s teplotní odolností. Také by mně zajímalo, jak to je se zdrojem. Používám tento (http://www.dx.com/p/s-250-12-12v-20a-iron-case-power-supply-grey-ac-110-220v-276962#.VZT23fntmKg), a dost hučí i při normální teplotě. Sice píšou že může pracovat až do 60°C ale nechci nic riskovat, přece jenom je to čína.
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login