Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

presnejšie súčiastky Prusa i2

Posted by 50koruny 
presnejšie súčiastky Prusa i2
September 29, 2015 03:31PM
Zdravím,
chcem sa spýtať skúsenejších - v prípade vymenenia tlačených ozubených kolies a púzdier na ložiská za presné hliníkové (odchylka +- 0,01mm) dosiahnem viditelného zlepšenia presnosti tisku?nemám problém si ich vyrobiť sám v práci, robím presnú strojarinu ale neviem či sa to oplatí.vďaka smiling smiley
Re: presnejšie súčiastky Prusa i2
September 29, 2015 05:25PM
Zdravím,

na prusa i2 je to nesmysl.
Re: presnejšie súčiastky Prusa i2
September 29, 2015 05:50PM
pretože pevnosť rámu, že?skôr sa mi nevidí tá os x a stahovačkami zafixované ložiská.ohladne tohto si určite vyrežem hliníkové púzdra na ložiská, ktoré do nich nalisujem.a práve som našiel toto, čo mi potvrdilo dojmy
http://www.thingiverse.com/thing:71279
ale zase tie remene sa tiež do istej miery pri pohybe natiahnu...
v skratke sa spýtam...
trafím sa s i2 do presnosti aspoň +- 0.1mm?
pretože kým to nemám doma poskladané tak nezistím aj tak nič.musím to vidieť fungovať aby som bol v obraze čo sa týka vibrácií, vôle súčiastok atd.
v práci mám 4x drátorez fanuc, z toho 2 roku výroby 2014 a opakovanú presnosť dosahujú 0,003mm a viem čo je to za alchýmiu dosiahnuť taký výsledok.preto sa mi nechce veriť že by prusa i2 v pôvodnom návrhu dosahoval presnosti niekde uvádzané (0,02 - 0,03)

Edited 3 time(s). Last edit at 09/29/2015 06:25PM by 50koruny.
Re: presnejšie súčiastky Prusa i2
September 29, 2015 09:59PM
Přesně tak - rám. Konstrukce i2 je prostě pofidérní.
Plastové zdrhovací pásky na ložiska jsem zavrhl hned na začátku, když jsem se 3d tiskem začal zabývat. Je docela zarážející, kolik lidí je tam dává a přitom je to naprostý nesmysl !
To co jste našel na thingiverse je sice lepší jak zdrhovací páska, ale rozhodně to není nic světoborného. Jinými slovy: je to soustava objímek na asymetrickém modelu.
Ideální řešení je přesná díra a zalisované ložisko. V případě, že použijete hliník/slitiny, tak je zalisujete za tepla.

Řemen se Vám nikdy nenatáhne, respektive nesmí natáhnout. Na stroji jako je tiskárna, je zanedbatelné přetížení a minimální síly. Pokud se natahuje, tak je neznačkový a ve své podstatě na vyhození.
S i2 se rozhodně do 0.1 nedostanete. (netvrdím, že se Vám u některého vybraného modelu nepodaří zázrak, ale jednoznačně se bude jednat o soustavu chyb, které zrovna daly správný výsledek. )
Přesnost stroje 0.1 nikdy nebude !

S čistým svědomím a zároveň s matematickou jistotou Vám mohu napsat, že uvedený údaj 0.02-0.03 je naprostý nesmysl, marketingový tah, blábol.
Pro představu: klasická lineární ložiska mají toleranci 0.01-0.02 a vhodný značkový řemen má přesnost převodu zhruba 0.05. Závěr nechť si každý udělá sám.
Zároveň upozorňuji, že jsme se nedostali k ostatním komponentům, které jsou v ohledu na přesnost podstatně horší.

Také je vhodné zmínit, že při tisku vzniká nežádoucí jev, smrštění. Ve své podstatě je to shodné s litím. Proto se dělají větší formy, něž má být požadovaný model.
S tímto faktorem musíte bohužel počítat.

Proto tvrdím, že je zcela zbytečné pracovat v tisícinách.

Drátovka je dobrá věc a drátovka na úkor zaměstnavatele je naprostá bomba. Pokud máte chuť a zájem, tak se dejte do práce, ale rozhodně neupravujte I2 a postavte něco nového.
Re: presnejšie súčiastky Prusa i2
September 30, 2015 01:07AM
naprostá bomba je kompletná nástrojáreň - rezačky, hlbičky, brúsky na plocho aj gulato a 5 osá fréza (každopádne drátorez je moja srdcovka) takže niesom technicky ničím obmedzený.tie púzdra na ložiská som si predstavoval podobne.jednoduché hliníkové hranoly s otvorom na ložisko a 2 závitmi.už ich mám pripravené na výrobu.I2 je jednoznačne jednička čo sa týka nákladov.za tú cenu nič iné nedostanem a na to aby som si urobil obraz o fungovaní veci to snáď stačiť bude.úpravou myslím hlavne komplet nový rám - žiadne tyče, stačí mi zachovať pôvodné rozvrhnutie súčastí.elektronika a motory mi predsa ostanú a používajú sa v podstate v každej tlačiarni, príde komplet kit a to hlavné ako hovorím aj tak ostane a zvyšok už ma nebude stáť takmer nič.

Edited 1 time(s). Last edit at 09/30/2015 01:10AM by 50koruny.
Re: presnejšie súčiastky Prusa i2
September 30, 2015 02:20AM
Poskladaj si skor nieco ako rebel II alebo podobne konstrukcie z hlinikovych profilov, tam dosiahnes aj pevnost aj tvarovu stalost.
Kedze vybavicku dostupnu mas, tak si to budes vediet aj spevnit, alebo upravovat.
Pozri si tu na prispevky od uzivatela milou, daval fotky nejakych dielov, ktore by ta mohli inspirovat. winking smiley
Re: presnejšie súčiastky Prusa i2
September 30, 2015 02:34AM
Už objednávam hliníkové profily smiling smiley začal som si prezerať iné možnosti a presne tak.najideálnejší pre mňa bude rebel II.táto konštrukcia zaručí totálnu kolmosť osí (ôs?) pri použití presne vyrobených dielov miesto tlačených.dokonca sa držiaky vodiacich tyčí na osi z dajú podkladať nerezovými planžetami a vyrovnať páčkovým odchýlkomerom pri troche trpezlivosti do totálnej roviny.mimochodom ako toto zvyknete riešiť?veď vedenie osi z na akejkolvek tlačiarni môže byť kľudne vyosené tých 0,1 na 100mm výšky čo už samo o sebe robí nepresnosť.

Edited 1 time(s). Last edit at 09/30/2015 02:36AM by 50koruny.
Re: presnejšie súčiastky Prusa i2
September 30, 2015 01:20PM
Hliníkové profily jsou správná volba.
Konstrukce rebel ll Vám rozhodně nezaručí totální kolmost.
Vyosení osy Z o 0.1 na 100 je velmi dobré. Neříkám, že to je excelentní a že to není možné vylepšit. Pro zajímavost, většina těchto tiskáren má osu Z vyosenou o 0.5 - 3 mm a to opravdu nepřeháním.

Abych odpověděl i na zbytek dotazu, tak konkrétně mi používáme plastové díly (hliník by nám nikdo nezaplatil) a ty následně opracováváme broušením, stružením apod.:
Rám je šroubovaný hliník a během celé stavby tiskárny je vše řádně měřeno.
Výsledná konstanta je 0.1 pro stroj.

Mohu Vám říct, že není prdel dostat se na 0.1.

Je hezké, že hrajete na absolutní přesnost, ale bohužel u tiskárny to je nereálné.
Řekněme, že zhotovíte velmi přesné dílce, ale ve své podstatě budou k ničemu, když pak použijete řemen třeba s tčkovým profilem.
Je velmi mnoho faktorů, které Vám mohou tiskárnu degradovat.
Re: presnejšie súčiastky Prusa i2
September 30, 2015 01:43PM
údržbu drátorezov si robievam sám včetne takmer všetkého servisu (elektronike sa vyhýbam) takže som v obraze čo sa týka faktorov nepresnosti stroja.všetko to chce len čas a chuť.samozrejme treba to zobrať od základu, toho som si vedomý.či to prinesie adekvátne výsledky sa ukáže...do roka smiling smiley
na objednávke rebela sa pracuje, v blízkej budúcnosti ho zostavím v pôvodnej forme a časom postupne vylepšovať.

a dostať sa na 0,1 prestáva byť problém pokial je k dispozícii mramorový stôl, páčkový odchýlkomer a trpezlivosť.

Edited 5 time(s). Last edit at 09/30/2015 01:48PM by 50koruny.
Re: presnejšie súčiastky Prusa i2
September 30, 2015 01:59PM
Drátovka a tiskárna v žádném případě není to samé. Z jakých prvků je složena Vaše drátovka a z jakých prvků budete skládat tiskárnu ?
Drátovku sladíte, protože Vám to dané faktory umožní. Tiskárnu z běžných materiálů a standardních konstrukcí nikoliv.
Na 0.1 se rozhodně s mramorovym stolem, hodinkami a trpělivostí nedostanete.
Re: presnejšie súčiastky Prusa i2
September 30, 2015 02:13PM
to áno.nedá sa to porovnať ale pri high-end prvkoch drátovky je opakovaná presnosť 0,003mm a mne ide o aspoň 0,1mm pri tlačiarni.možnosti ladenia vzniknú jedine úpravou súčiastok.je to len vec konštrukcie.ešte raz.netvrdím že dosiahnem výsledok, ktorý sa mi za tú energiu oplatí.to neviem.ale príde mi to celkom možné.s tlačou mám nulové skúsenosti takže budete pravde bližšie ako ja ale každopádne to stojí za pokus.
Re: presnejšie súčiastky Prusa i2
September 30, 2015 02:40PM
Já znám drátovku, vím co je to za pekelný stroj, co to umí a jaké povrchy dělá. Nezpochybňuji Vaše tvrzení ohledně drátovky.

Jenom se Vám snažím vysvětlit, že na to celé koukáte černobíle.
Tato problematika není jenom o tom, že si uděláte přesné dílce a stroj bude také přesný.
Pokud opravdu chcete něčeho dosáhnout, tak si to projedete opravdu celé. Třeba budete muset použít kalkulačku, tabulky, a dokonce i katalogy výrobců dílů , které si nemůžete vyrobit.
Víte kolik hodí osička krokového motoru ? změřte si to a uvidíte sám. Řemenici si vyrobíte s přesností tisicin, ale budete ji za tepla lisovat ? nebo utahovat červíkem ?

Napište mi prosím jakou přesnost převodů na jednotlivých osách očekáváte.

Opravdu již nevím, jak bych Vám to lépe vysvětlil.
Re: presnejšie súčiastky Prusa i2
September 30, 2015 02:51PM
áno ja to chápem.čo do presnosti prevodu na osách postačí 0,02 -presnejšie nemá význam a tuším že rebel II nemá už v základe k tomuto daleko.ja chcem dosiahnuť hlavne kolmosť osí na seba do 0,02 na tých 100mm aby vytisknutá kocka kockou bola.alebo mi to aj tak zmrštovanie materiálu celé pokazí?
Re: presnejšie súčiastky Prusa i2
September 30, 2015 03:13PM
A jsme u toho.
Přesnost převodu 0.02 nikdy mít nebudete, protože Vám to prostě technologie výroby synchronizačního řemenu k tiskárně neumožní.
Vzhledem k tomu, že konstrukce rebel používá lichoběžníkové řemeny, tak dosahuje přesnosti převodu asi 0.2 (tento údaj je při použití značkového řemenu)
Kolmost 0.02 = nesmysl.

Již nemá smysl nadále něco rozebírat. Dohledejte si nějaké informace a uvidíte, že mám pravdu.
Re: presnejšie súčiastky Prusa i2
September 30, 2015 03:59PM
vďaka za trpezlivosť somnou.je to tak.reprap tiskárničky už z podstaty konštrukcie takéto parametre nedosiahnu.máte pravdu.kebyže chcem niečo také postaviť, musel by som vymyslieť inú konštrukciu a bolo by to celé mimoriadne zložité na konštrukciu, zostavenie a aj financie.
Re: presnejšie súčiastky Prusa i2
October 01, 2015 07:52AM
nerikam, ze konstrukce neni dulezita, ale ackoli udelate maximum, tak nakonec stejne narazite na kvalitu hotendu, pouzite struny na tisk, smrstivosti, tlaku na filament apod. Od reprap tiskaren necekejte zadne zazraky. Pokud chcete neco presnejsi, tak doporucuji jine technonologie.
Proste udelat si tanhle par figurek, krabicek, drzaku, kravinek, prototype apod. neni problem, ale limity jsou v presnosti a pevnosti vytisku.
Re: presnejšie súčiastky Prusa i2
November 01, 2015 04:59AM
taky jsem zacal delat celohlinika (i kdyz ja mam loziskove domky a drzaky tyci z ebaye. Se mi s tim nechtelo srat, kdyz to stoji par kacek). Jenze jak clovek postupuje, tak furt neni s necim spokojenej a predelava a predelava smiling smiley)

Nejdriv vyfrezuje dily na zkousku z plastu, pak z hliniku, pak predela koncept cele tiskarny a zacne znova smiling smiley

Puvodne to melo byt jen zpevneni ramu pro I3 z Al profilu, ted z toho bude cela nova tiskarna

[drive.google.com]


> Poseidon DUO, stavebnice - v zabehu
> Homemade Celohlinik - ve vystavbe
Re: presnejšie súčiastky Prusa i2
November 01, 2015 06:40AM
je to praktické s tými vozíkmi.to sú 10mm tyče?tie závitové tyče neplánujete vymeniť za trapéz?kde sa dajú zohnať tie rohové...rohy?grinning smiley toto myslím
https://drive.google.com/drive/folders/0B43S0KUEoWV5amVEVDBUSFU2S0E
Re: presnejšie súčiastky Prusa i2
November 01, 2015 09:23AM
- tyhle tyce jsou 8mm (mam i 10 a 12). Popravde podeziram cinana, ze cast obrabi strojove a cast rucne. Otvor na lozisko a osa loziska je naprosto presna, zato otvory na srouby mu obcas nejaky ujede az treba o 0,5mm. Musi se s tim pocitat smiling smiley
A urcite je to praktictejsi nez loziska privazana stahovackou smiling smiley Jezdi mi to luxusne a bez vuli, jestli je to potreba u tiskarny ktera funguje i s tou stahovackou je jina otazka. Aspon to trochu vypada.

- kdyz jsem zacinal tak trapezove srouby nebyli k sehnani, az nedavno jsem je nasel na ebay taky za par drobnejch. Jasne ze je predelam. Jen budu mit proti sobe dve matky s vymezenim vule pro vyssi presnost pri vyrobe PCB.
A hodlam oba srouby honit jednim zprevodovanym motorem, aby se mi nerozchazeli

- tenhle system profilu je 25x25 od firmy Gimatic. Tady maji katalog: [www.gimatic.com]
(ale ceny asi nebudou lidove, dodavaji hlavne do prumyslove automatizace)

- a ty rohy nejsou presne 90st, jsou mirne zavrene. Musi se s tim pocitat. Ja misto nich do rohu radsi pouzivam "trojuhelniky" z 2,5-3mm Al plechu - snazsi, levnejsi a tuhost konstrukce je mnohem vetsi (nahled v priloze).

Edited 1 time(s). Last edit at 11/01/2015 09:27AM by misil.


> Poseidon DUO, stavebnice - v zabehu
> Homemade Celohlinik - ve vystavbe
Attachments:
open | download - spojka profilu.JPG (42 KB)
Re: presnejšie súčiastky Prusa i2
November 01, 2015 10:09AM
tie rohy sa dajú obrobiť.to by mi nevadilo.zrežem si z oboch strán 0,2mm do pravého uhla a bude po probléme.na trapéz dávať predopnutú maticu mi nepríde potrebné.os Z bude predsa tlačiť dolu vlastnou váhou takže žiadny "backlash" sa nekoná, alebo sa mýlim?ja vozíky nekúpim, pretože sa snažím ušetriť každý mm z pracovnej plochy tlačiarne.súčiastky sa snažím si navrhnúť čo najkompaktnejšie.len si prestávam byť istý tým, že potrebujem 12mm tyče na tlačiareň rozmeru Rebela ( z 90% návrh existuje iba ako zostava v Solidworks a keď raz budem spokojný tak diely začnem rezať.Teraz to vlastne len dookola prerábam a nič nemám dotiahnuté do konca)
Pripájam obrázky.Os Z mám tiež na jeden motor, hliníkové sú len pohyblivé časti.pevné budú z ocele.Bowdenový extruder.Optimalizované pre výrobu na drátoreze.

Edited 1 time(s). Last edit at 11/01/2015 12:58PM by 50koruny.
Attachments:
open | download - zostava.JPG (254.9 KB)
open | download - zostava2.JPG (386.7 KB)
Re: presnejšie súčiastky Prusa i2
November 01, 2015 04:51PM
- tak obrobit se da vsechno, je to jen o technologii smiling smiley
Ale zaprve maji zamky na zapadnuti do drazky, zadruhe jsou na profily sirky 25mm, a zatreti to vlastne ani neni potreba, protoze to dela tak 1mm/m.
Nicmene si myslim ze i v tvem pripade kdyz si tam das vyrezane rohy ci Lka z 3mm plechu, tak to bude pevnejsi, hezci a do spodniho rohu snadno pridelas i stelovaci nozky.

- ne, na 3D tisk je 12mm fakt zbytecne moc. Pokud by mela plochu pres metr, tak bych o tom mozna uvazoval. Ale potrebujes co nejlehci vozejcky, tak tam necpi zbytecne moc hliniku smiling smiley

- osu Z bude drzet vaha voziku coz staci pri tisku, pri vrtani tistaku uz se to bude chovat jinak. A hlavne to delam s univerzalni plochou, takze cert vi, co tam nakonec bude pridelany... Ty dve matky navic nestojej majlant a neztratej se.
--------------------------------
K tvemu navrhu:
1) co udelat zakladnu sirsi a motor Z schovat dolu. Stejne ti ji prelejza Xosa...
Me se motor vejde pod Y stolek (otocenej remenici dolu) a zaroven tam bude napinaci kladka (napinat remen motorem v drazkach je desnej opruz.
Bude to vypadat mnohem elegantneji, nez to mit cele takhle vyp*cene nahore smiling smiley
2) kdyz uz se s tim takhle seres a mas na to techniku, vymysli nejakej napinaci system i na tu Xosu. //na obrazku nic podobneho nevidim, jak jsi to planoval napinat?
3) ja osobne bych ty drzaky kalenych tyci a lozisek predelal na sverna pouzdra, ciste z duvodu snadne udrzby (mazani) a pripadne vymeny loziska.

Co tam planujes za loziska, na ty trapezy? Kombinaci radial+axial a radial, nebo neco fajnovejsiho?


> Poseidon DUO, stavebnice - v zabehu
> Homemade Celohlinik - ve vystavbe
Re: presnejšie súčiastky Prusa i2
November 01, 2015 07:30PM
to je pravda, keď to robíš univerzálne tak predopnutú maticu sa dať oplatí.

1. chcem jednu trapézu napojenú priamo na os motora.musel by som pridávať remenice a to by som nerád.extruder bude bowdenový a jeho motor bude vyp*čený presne oproti motoru Z smiling bouncing smiley .
2. tam som sa ešte nedostal.asi ho dám k remenici osi X.to je najmenší problém. pripájam obrázok napínania remeňa Y.
3. to by asi bolo lepšie.

a ložiská vybraté ešte nemám, práve som doriešil remene a remenice.
Attachments:
open | download - napinák_Y.JPG (260.3 KB)
Re: presnejšie súčiastky Prusa i2
November 02, 2015 12:13PM
Ok,
ja bowdenu proste neverim. Ten filament se v nem musi pri pohybech X kroutit a neverim ze to bude davkovat tak presne jako kdyz je podavac hned u trysky.
Navic ty to mas tak masivni, ze se ti tam jeden motor snadno ztrati smiling smiley

Vim ze se to pouziva, ale proste se mi to nelibi. Bowden jsem ani neuvazoval.

Resp.uvazoval, ale ve smyslu ze bych skrz nej vedl filament a otacenim celeho bowdenu otacel podavacem ktery by byl u trysky smiling smiley

----------------
to tvoje napinani remene - pridelej pulku co drzi jednu stranu remene napevno k vozejcku a druhou nechl "viset" ve vzduchu a jen ji dvema srouby pritahuj k te prvni - tim vyresis napinani daleko komfortnejc
(a dostanes se k nemu aniz bys musel otacet tiskarnu na zada, protoze hlavicky sroubku budou mirit do ve smeru remene smiling smiley

Edited 1 time(s). Last edit at 11/02/2015 12:14PM by misil.


> Poseidon DUO, stavebnice - v zabehu
> Homemade Celohlinik - ve vystavbe
Re: presnejšie súčiastky Prusa i2
November 02, 2015 05:32PM
áno bowden má nevýhody ale pevne verím že sa mi ich podarí trochu neutralizovať.
v tejto gúgl grúp sa tomu venujú, zožnem ich prácu.
https://groups.google.com/forum/#!topic/h-bot-and-corexy-3d-printers/vjCvzMSE1uE
extrudery spravím možno 2, hovorím - je to v rannom štádiu vývoja.včera som sa pustil do výmeny tyčí za tie 10.to mi zabere dosť práce ale po výmene vela vecí bude jednoduchších.možem to odlahčiť.
práve stavám rebela ako prvotinu.verím že potom budem múdrejší.napínáčik skúsim vymyslieť.rád si nechám poradiť.
Re: presnejšie súčiastky Prusa i2
November 02, 2015 06:15PM
vis jak jsem to zhruba myslel s tim napinanim?

v podstate to co jsi linkoval preriznes na dve stejne pulky. Jednu pridelas napevno k vozicku a do kraju vyvrtas dve diry rovnobezne s remenem (i kdyz, asi by stacila jedna uprostred - aspon nebude vadit tem ostatnim sroubum.
Do druhe stejne umistene diry/diru, ale mensi a se zavitem. A do nich dva dlouhe srouby, kterejma to budes utahovanim napinat... Hmmm, to je daleko lepsi nez slozite napinat kladku. Udelam si to stejne smiling smiley

Zitra si to zkusim nakreslit i s nejakou vodici drazkou.


> Poseidon DUO, stavebnice - v zabehu
> Homemade Celohlinik - ve vystavbe
Re: presnejšie súčiastky Prusa i2
November 02, 2015 06:26PM
áno.práve teraz na tom pracujem ale spravím to ako malý zveráčik.
Re: presnejšie súčiastky Prusa i2
November 02, 2015 07:01PM
tak sem pak hod nahled, ja zitra zkreslim svoji myslenku a porovname si je smiling smiley


> Poseidon DUO, stavebnice - v zabehu
> Homemade Celohlinik - ve vystavbe
Re: presnejšie súčiastky Prusa i2
November 02, 2015 09:48PM
malo by to vážiť 80 gramov.45mm dĺžka.na obrázkoch som si všimol že mám rozhádzané diery na skrutky a kolíky.zajtra to opravím.

Edited 1 time(s). Last edit at 11/02/2015 10:04PM by 50koruny.
Attachments:
open | download - zostava_napinak_Y.JPG (209.1 KB)
open | download - zostava_napinak_Y_2.JPG (208.6 KB)
open | download - zostava_napinak_Y_3.JPG (210.3 KB)
open | download - zostava_napinak_Y_4.JPG (152.1 KB)
Re: presnejšie súčiastky Prusa i2
November 03, 2015 05:13AM
tak jako tohle je naprostej luxus! Pro normalniho smrtelnika mozna az zbytecne luxusni smiling smiley

Dal bych tam uplne obycejnej sroub s imbus.hlavou a tu cast se sroubem udelal vcelku.
Nebo aspon pouzit stejny drzak remene na obe strany, aby se to snadneji vyrabelo.

Ale jo, toho si nech udelat krabici a muzes to tu rozprodavat smiling smiley

---------------
pro me bude jedinej problem to drazkovani na remen, to doma nevyrobim - resp. musel bych sehnat radiusovou frezu a bylo by s tim spousta srani. Takze to jediny budu muset tisknout.

Edited 1 time(s). Last edit at 11/03/2015 05:22AM by misil.


> Poseidon DUO, stavebnice - v zabehu
> Homemade Celohlinik - ve vystavbe
Re: presnejšie súčiastky Prusa i2
November 03, 2015 05:49AM
časť so skrutkou celá urobiť nejde, nemala by v čom držať..a držiaky sú iné len šírkou, ja to zrežem.diery už problém niesu.dnes to začnem vyrábať.zíde sa mi aj na rebela.kedže budem robiť na drátoreze, môžem drážkovania urobiť viac naraz.toto je HTD 3M drážka.aký remeň používaš?a aký CAD?poslal by som ti aj model.
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login