Welcome! Log In Create A New Profile

Advanced

Reprap - presnost tisku

Posted by volt 
Reprap - presnost tisku
November 30, 2012 08:31AM
Zdravim,
chystam se do stavby reprapu, a co jsem si zatim prosel vysledky kvalita tisku je dost rozdilna. Proto bych se rad zeptal na jake dily se pri nakupu zamerit, pripadne jake vybrat (motorky, elektroniku, loziska, atd) aby kvalita byla co nejlepsi.

diky
Volt
Re: Reprap - presnost tisku
November 30, 2012 11:21AM
Ahoj

zaleží to na celkem hodně věcech. Ovšem moc si to netrefil zrovna elektronika, motorky a ložiska nehrají moc roli. Podle mě je nejduležitější kvalitní tryska, materál a správně nastavený tisk (teploty a podobně). I se základní tiskárnou průša mendel se dá tisknout v nejvyšší kvalitě. Potom taky rychlost tisku atd... Jde spíš o to mít všechno seřízené a vyladěné.
Re: Reprap - presnost tisku
December 02, 2012 02:59AM
Ahoj Volte,

Souhlasim s Michalem, RepRap 3D tiskarna neni v pravem smyslu obrabeci CNC stroj, nastroj primo neobrabi jako freza, vrtacka, vysekavacka a take robotika nese mensi vahu.

Je take ale pravda, ze cartesian robot (ram, prevody, loziska, motory a jejich drivery, cnc elektronika, zdroj) maji vliv na maximalni teoreticke rozliseni, ale i na opakovatelnost stejne kvality tisku.

Jde spis o to aby (prevody, loziska, motory a jejich drivery, cnc elektronika, zdroj) presnoti i vykonem ladili k sobe, pokud se nejses jist vyberem, je tu jeste moznost koupit KIT - vsechny dily tiskarny sladene pohormade.

Nebo si najdi nekoho se seriznou RepRap tiskarnou, podivej se jak tiskne a pokud ti to vyhovuje, sestav si stejnou (Navic to je preci podstata RepRap hnuti; ne winking smiley )

Ceho se necha dostahnou s RepRap tiskarnou muzes videt na LUZBOT AO-100 tiskarne, projdi se jejich pdf materialy, vsechan dokumentace je na [download.lulzbot.com]

Jinak obe se v projektu RepRap snazi zajistit pouzitim treba drazsiho ale presnejsiho hlinikoveho ramu, pri inspiraci se muzes podivat na RepRap Family Tree projekty vychazejici s Mendelmax a Cartesio.

Jedna dulezita takticka poznamka, takova posedlost presnoti povede jiz k cenove hladine okolo 40 000Kc, za tu se v Cechach prodavaji polo-profesioalni tiskarny se servicesem a zarukou.

PS: Vetsiho rozliseni dosahnou 3D tiskarny pouzivajici folie nebo prasek, ale takovou asi doma stavet nebudes.

Preji pekny den
Ruda

Edited 5 time(s). Last edit at 12/02/2012 10:09AM by dysgenio.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PLAYFull Design on DYSgenio , MakersCZ on Facebook , MakersCZ on YouTube
DYSgenio helps kids of all ages to learn quickly and smoothly, we are all gifted ~ EVERYONE!
Re: Reprap - presnost tisku
December 03, 2012 11:35AM
Ahoj,
jake dosahujete max. realne presnosti pokud pominu dobu tisku?
jaka je realna nejmensi tryska pro tisk z ABS?
a sila vrtvy?

Uz jsem videl 3podobne prusy ale s dost rozdilnym vysledem.. prijde mi ze to nebude tak o tuhosti konstrukce tiskarny ale o nastaveni soustavy material-teplota-tryska-rychlost.

Dekuji za odpoved
Re: Reprap - presnost tisku
December 03, 2012 01:42PM
Je to přesně tak.
Tiskárna není fréza a tím je to dané. Není potřeba nějaké super tuhost.
Stačí když motory při posunech s tiskárnou neškubou a tiskárna se neklepe. Tím pádem je to jen o tom jak přesně je to všechno dotažené a jak je nastavený tisk.
Ovšem v posledních dnech jsem učinil ještě jeden důležitý oběv grinning smiley Je to také hodně o trysce. Dobrá tryska je k nezaplacení na tom to vpodstatě celé stojí nebo padá.
Samozřejmě obecně platí že čím pomalejší tisk tím kvalitnější.

Co se trysek týče tak myslim že průměry pod 0,2mm už vpodstatě nejdou udělat protože síla na protlačení materiálu přes takto malou díru je hodně velká. Takže trysky okolo 0,35mm a tím bych asi končil.
Re: Reprap - presnost tisku
December 03, 2012 02:55PM
Presnost okolo 0,3 by stacila. Nekde jsem se i docetl ze je mozne vysledek poleptat toluenem pro sliti jednotlivych vrstev. Mate s tim nekdo zkustenosti?

Muzu se pro zajimavost zeptat jake prevody, loziska, motory a jejich drivery, cnc elektroniku, zdroj jste pouzili pro stavbu?
Re: Reprap - presnost tisku
December 03, 2012 06:27PM
Tryska 0.2 se dá použít. Co takhle místo síly vytlačování polaborovat s teplotou hot endu. Ono totiž ve fw. je to potřeba trošku pořešit. Stejně tak teplota podložky, jak tu v jednom postu někdo uvádí.
Re: Reprap - presnost tisku
December 05, 2012 08:09AM
Presnost okolo 0,3 by stacila.

Ono je to trosku "tricky" , tryska 0.3 neni uplne o jemnost tisku jen na 0.3

FDM je vysoce aditivni process a roztavenej plast se napriklad muze rozpijet, takze treba na vysku je mozne udelat i mene.

Velikost trysky ovlivnuje rozumnou ryshlost kterou lze tisknout, jedna vrstva "layer" se u vetsich veci tisken dost dlouho i kdyz pouzijete jen castecne vyplneni "infill".

V dobach kdy trysky hotendu jeste nebyly z jednoho kusu - mnely tvar mazaci maticky , doslal jsi vymenou trysku 0,5 a 0,35, na REPRAP forech jsou jeste diskuze o pro a proti dirky 0.5 and 0.35 .

Pro lepsi pochopeni taky jsou Jonova videa o ladeni jeho REPRAP tiskarny:

Pred kalibraci (Tady je videt obri infill):
[www.youtube.com]

Po kalibraci:
[www.youtube.com]

Vyladena:
[www.youtube.com]

Takze 3D tiskarna tedy neni jako vyrezavaci freza, kde je neco podobenho vrtahu a jeho presnot urcuje vysledne "rozsliseni".

Ruda

Edited 1 time(s). Last edit at 12/05/2012 08:13AM by dysgenio.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PLAYFull Design on DYSgenio , MakersCZ on Facebook , MakersCZ on YouTube
DYSgenio helps kids of all ages to learn quickly and smoothly, we are all gifted ~ EVERYONE!
Re: Reprap - presnost tisku
December 10, 2012 11:46AM
Volt - čo sa toho toluénu týka neviem ako je to s PLA ale pri ABS ti nepomôže. Skúšal som leptať s toluénovým riedidlom a nespravilo to úplne nič. Potrebuješ acetón (napr. C-6000). Plast trošku naleptá a ako keby zataví (po vyparení je povrch lesklejší). Ja osobne ho pre lepšie detaily nanášam štetcom, ale zase zázraky od toho nečakaj, tiež dosť dlho trvá kým z hmoty ten acetón vypáchne :/
Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login